SIA Pepparkaka

Efter mycket om och men har jag äntligen hittat SIA:s glassnyhet "Pepparkaka", så det blev några byttor som följde med hem från affären, plus deras knäckglass som jag antar funkar väldigt bra nu i jul också :) 
 
Jag kan väl inte direkt påstå att jag hade överdrivet höga förväntningar på denna pepparkaksglass men oj, vad överaskad jag blev. Det smakade verkligen pepparkaka, från början till slut och det var hur gott som helst. Glassen har en brun färg och inuti döljer sig små bitar av härlig pepparkaka. Jag vet inte vad jag ska säga, mer än att jag är glad att det ligger flera förpackningar i frysen och väntar :)
 
Sugen på denna glass tillsammans med en glöggsås och ädelost? Klicka då HÄR för recept!
 

Sista november

God morgon!
Idag är det den sista november och snön fullkomligt vräker ner utanför fönstret. Kom ihåg att ställa klockorna imorgon så ni kommer upp till premiäravsnittet av julkalendern! Själv tänkte jag koka risgrynsgröt ikväll så jag har frukost till Greveholm imorgon :) 
 
Idag är det som sagt sista november och jag brukar ha som tradition att ha uppesittarkväll just denna kväll. Tidigare år har denna dag varit på en vardag men i år är det äntligen på en fredag och då känns det extra mysigt. Själva grejen med det hela är att jag vill se när klockan slår om till första december, hur fånigt det än låter ;)
 
Idag ska det städas och tvättas. Sängkläder ska bytas och resten av julpyntet ska upp. Trots att allt ännu inte är klart bjuder jag på några bilder av hur det ser ut hemma hos oss just nu :)
 
Hur ser det ut hos er? Är allt under kontroll? 
 
Förresten....julklappspåsen ni ser här nedanför är ENORM. Om ni tänker er att dörren bakom är en normalstor dörr så kan ni ju föreställa er :) Köpt på Albert & Herbert!
 
 

Jul-tv!??

Utbudet av jul-tv i år verkar vara otroligt begränsat. Vart har egentligen Leila, Ernst och Tina tagit vägen? Jag kan inte direkt påstå att jag är superintresserad av Jamie Olivers jul, som jag sett att det är ikväll och nästa torsdag. Jag vill ha SVENSK jul i tv och bli bjuden på nya recept som sprider sig över hela landet så som Leilas "rocky road" gjorde. Man tycker ju att TV4 hade kunnat lyckats få någon av dessa tre att ställa upp på ett julprogram även i år, men icke...
 
Någon av alla Sveriges duktiga kockar borde väl vilja göra ett julprogram? Sånt lockar ju trots allt enormt många tittare. Varför inte sätta Per Morberg i rutan till exempel? Eller göra julspecial av "Hela Sverige bakar" och byta namn till "Hela Sverige julbakar". Varför inte juspecial av "Halv åtta hos mig"? Ja, det finns ju hur mycket som helst man hade kunnat göra julprogram av, men nu står vi istället här utan ett enda!!??? Skäms på er ni som ansvarar över detta...
 

Tomtenissan Elfrid

Kommer ni ihåg julkalendern 2007? "En riktig jul" som handlade om den lata tomtenissan Elfrid som fick i uppdrag att ge den lilla flickan Mila en "riktig jul". Jag har fått två recensionsex från Opal Förlag som handlar om just Elfrid. Den första boken heter "Elfrid och Milas riktiga jul" och har precis samma handling som julkalendern hade. Den andra boken heter "Elfrid och Leos bästaste jul".  Båda böckerna är skrivna av Pernilla Oljelund.
 
 
 
Pernilla Oljelund - Elfrid och Milas riktiga jul
Det är snart jul, men Mila har en stor klump i magen. Hennes mamma har träffat en ny kille och Mila är rädd att julen ska bli förstörd. Hon bestämmer sig för att skriva en önskelista med en enda önskning - En riktig jul. Nästa dag kommer Elfrid hem till Mila. Elfrid är den lataste och sämsta tomtenissa man kan tänka sig och nu ska hon alltså klara av Milas önskan om en riktig jul.
 
Jag gillade julkalendern 2007 och denna bok har precis samma handling som kalendern hade. Boken är lättläst och otroligt charmig. Förutom att den många gånger har en tendens att vara lite sorglig så bjuds det på många roliga skämt. Boken har otroligt bra person- och miljöbeskrivningar och dom har verkligen målat upp en bild av hur det ser ut på Nordpolen hos Jultomten och hans nissar/nissor. Sen kommer själva charmen fram i att Elfrid är en väldigt lat tomtenissa som klagar på i princip allt och gärna sover bort hela dagarna, samtidigt som hon ändå är otroligt rolig och kärleksfull trots att hon inte vill erkänna det.
 
Denna bok spred verkligen julstämning och den var otroligt mysig att läsa trots att det är en barnbok. Förutom detta är också budskapet väldigt bra och sånt uppskattas ju alltid i just barnböcker.
 
Boken finns att köpa på bland annat Bokus där den kostar 87 kronor.
 
Pernilla Oljelund - Elfrid och Leos bästaste jul
Detta är en fristående fortsättning på "Elfrid och Milas riktiga jul". 
Leo är nio år och tror inte på Tomten. Han bor tillsammans med sin lillasyster Lussan, mamma och mammas nya kille. Leo tycker att allting är orättvist och att Lussan får all uppmärksamhet utav mamma. Leos pappa har flyttat och han saknar honom varje dag. Dom träffas bara när Leo spelar fotboll och hans största önskan är att bli bäst på planen så att pappa blir glad och kanske låter honom flytta dit. Jultomten skickar tomtenissan Elfrid till Leo för att uppfylla hans önskan. Problemet är att Elfrid inte har en aning om vad fotboll är och att Leo inte vill ha hennes hjälp.
 
Även denna bok handlar som sagt om Elfrid och man får många gånger i boken läsa om när Elfrid var hemma hos Mila. Elfrid är precis likadan, och även Jultomten och de andra nissarna/nissorna. Det enda som är nytt är att Elfrid får ett annat uppdrag hos ett annat barn och jag tycker det är kul att det är en helt ny önskan. Även denna bok är väldigt bra skriven och det är enkelt att föreställa sig hur allting ser ut när man läser boken. Jag gillar handlingen och även denna bok har ett bra budskap i grunden.
 
Boken finns att köpa på bland annat Bokus där den kostar 87 kronor.
 
 
Som ni säkert förstår så rekommenderar jag böckerna om Elfrid till barn mellan 6-9 år. Supermysiga böcker som verkligen bjuder på julkänslor!
 
 
 

Saffransarom

Hej!
För ett tag sedan fick jag hem ett paket från Dr. Oetker. Jag fick bland annat deras nyhet "Saffransarom" som är flytande saffran på flaska. En liten flaska innehåller 30 ml och man kan säga att det är två saffranspåsar (0,5 g) i varje flaska eftersom en matsked (15 ml) motsvarar en påse saffran. 
 
I vilket fall som helst så valde jag att prova denna saffransarom idag i både mina underbara saffransmuffins med mandelmassa och i saffransskorpor med pistage. Muffinsreceptet har jag publicerat tidigare men eftersom det är ett av mina absoluta favoritrecept så hittar ni det längre ner i detta inlägg också, plus recept på skorporna! Saffransaromen fungerade precis lika bra som saffran på påse tycker jag och eftersom priset ligger på cirka 25-30 kronor så är det ju prisvärt också! Rekommenderas :)
 
 
Saffransmuffins med mandelmassa (12 stycken små muffins)
Ingredienser:
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
150 g smör
1 dl strösocker
2 ägg
1 pkt saffran (eller en matsked saffransarom)
200 g mandelmassa 

Gör såhär:
Smält smöret och riv mandelmassan grovt.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda ihop smöret med sockersmeten och rör ner den rivna mandelmassan.
Blanda sedan i mjöl, bakpulver och saffran i smeten och rör till en fin smet.
Fördela smeten i muffinsformar som förslagsvis står i en muffinsplåt.
Grädda i ca 15 minuter i 175 grader.
 

Saffransskorpor med pistage (Ca 35 stycken)
Ingredienser:
100 g smör 
1 g saffran (eller två matskedar saffransarom)
2 st ägg 
5 dl vetemjöl 
1.5 dl strösocker 
1.5 tsk bakpulver 
2 dl skalad pistagemandel
 
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader
Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen.
Blanda de torra ingredienserna med hela pistagemandlar och vänd ner det i bunken.
Forma degen till tre längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.
Ta ut längderna och sänk temperaturen till 125 grader.
Skär dem i 1 cm tjocka skivor och lägg tillbaka på plåten.
Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
Stäng sedan av ugnen och låt plåten stå kvar tills ugnen svalnat helt eller över natten.
 

VooDolls

Igår låg dessa två sötnosar i postlådan. Det är så kallade VooDolls och du hittar dom hos Koalaplan. I postlådan låg en ängel och en jultomte som båda kostar 99 kronor styck. MEN, uppger ni koden AMANDASJUL15 i kassan så får ni hela 15 % rabatt på eran beställning hos Koalaplan. Rabattkoden räcker fram till julafton så in och titta om ni hittar någon julklapp :)
 
Angel
"Angel har gudomliga krafter. Hon är odödlig och använder sina övernaturliga färdigheter till att skydda och vägleda. 

Hon är klok, omtänksam och älskar att hjälpa människor till ett bättre liv. Hon håller ständigt efter människor som har problem eller har det svårt. 

Angel skyddar dig från allt ont och vägleder dig genom livet."

 

Santa

"Ingen skapar julstämning som Santa. Han gör dig julskön och harmonisk, all hets och stress är som bortblåst. Trött på meningslösa och smaklösa julklappar? Santa ser till att tomtens säck är fylld med precis det du faktiskt önskar dig (även om du kanske inte varit så snäll som du borde).  

Med Santa vid din sida blir knäcken extra seg och smaskig, skinkan saftigare än någonsin och granen inte längre sned och patetisk. Och som tur är ser Santa till att du inte går upp ett gram i vikt trots alla godsaker du stoppar i dig. 

Santa är garanten för en fröjdefull jul och ett storslaget nytt år. Snön ligger gnistrande vit och du får kraft att hantera överförfriskade och påfrestande släktingar."

 

Vörttunnbröd

God morgon!
Inatt har det snöat ännu mer och snön faller fortfarande och eftersom det ska bli minusgrader nu framöver så kanske kanske kanske vi får behålla snön. Till veckan ser det ut att bli nästan 20 (!!) minusgrader, lite häftigt att det kan slå om så fort.
 
Igår hämtade jag ut två paket Vörttunnbröd från Polarbröd som jag fått testa. Det blev frukosten idag och tunnbrödet finnns i butik från och med nu fram till efter jul någon gång, så iväg med er och handla om ni ska hinna smaka det! :) Vörttunnbrödet har en lite mörkare färg än en ett vanligt tunnbröd och ja, det smakar vört, mycket vört. Jättegott är det i vilket fall som helst! På baksidan finns ett bra tips som jag absolut kan tänka mig är gott till glöggminglet eller julbordet. Annars är en tunnbrödrulle med skinka på en god frukost också :)
 

Herrgårdsglögg

God morgon!
Snön bildar ett vitt täcke utanför fönstret men det är så pass tunt så jag tvivlar på att vi får behålla snön länge till. Det är plusgrader utomhus och något slags snöblandat regn så njae, jag får nog vänta ett tag till på den "riktiga" snön.
 
Det som är så mysigt just nu är att komma hem på kvällen, tända alla adventsstjärnor och ljusstakar i fönstren och värma på lite glögg. Igår drack vi Herrgårdsglögg som jag fått hemskickat. Det var två vita starkvinsglöggar, en naturell och en spetsad med whisky.
 
 
Herrgårdsglögg, vitvinsglögg, 12,5 %
När det gäller just vitvinsglögg så tycker jag att det är svårt att få till någon riktig glöggsmak. Det är ju betydligt lättare med rödvin. Denna glögg fick dock en hint av glögg, eller åtminstone jul, eftersom den smakade väldigt mycket apelsin. Det doftade väldigt svagt av citrus men tyvärr tog citrussmaken över lite väl mycket för inga andra kryddor hittade fram.
 
Eftersmaken kändes ganska stark men på ett helt okej sätt. Glöggen är absolut god men det jag saknar är just smaken av glögg. "God men inte glöggig" sa min sambo och jag kan inte göra annat än att hålla med.
 
Glöggen kostar 59 kronor för en flaska på 750 ml.
 
Betyg: 3/5
 
Herrgårsglögg, spetsad med whisky, 20 %
Här har vi en glögg för whiskyälskaren och jag skulle vilja börja med att uppmana till att köpa denna glögg i julklapp till någon som både älskar glögg och whisky för kombinationen är tydligen bra. Herrgårdsglögg har även väldigt fina etiketter på sina flaskor och sånt uppskattas ju alltid.
 
Som sagt, en glögg spetsad med whisky och alkoholhalten ligger på hela 20 %. Smaken är ganska söt men kryddig och eftersmaken är rökig från whiskyn. Glöggen känns lättdrucken och jag tycker man fått till balansen mellan whisky och glögg, och whiskyn tar absolut inte över vilket jag trodde skulle hända. Lite äppelsmak kan jag känna att det smakade trots att det inte stod någonting om just äpple.
 
En garanterat god glögg till whiskyälskaren. Jag nöjde mig dock med några små klunkar.
 
Glöggen kostar 77 kronor för en halvliter.
 
Betyg: 3,5/5
 
 
 

December - Från adventspyssel till nyårspartaj

För några dagar sedan landade en helt underbar bok i min brevlåda. Det var ett recensionsexemplar från Bonnier Fakta. Boken heter "December - Från adventspyssel till nyårspartaj" och är skriven av Jens Linder och Johanna Westman. Du hittar boken hos bland annat Bokus där den kostar 209 kronor.
 
 
När jag såg denna bok på bild innan jag fick den såg den liten och enkel ut. Därför blev jag så förvånad när det låg en stor och otroligt vacker bok i brevlådan. Hela boken utstrålar jul och den är så fin så det nästan är svårt att ta i den.
 
Denna bok innehåller allt man egentligen kan önska sig. Den börjar med en förklaring på hur denna bok skapades och vad Jens och Johanna tidigare gjort. Själva boken är uppdelad i olika kapitel, vilket gör det enkelt att hitta om man letar efter något specifikt. Föruom att boken bjuder på en herrans massa mumsiga recept och pysseltips så är det ändå de tecknade bilderna som fascinerar mig mest. Bilderna känns så otroligt genomtänkta och dom är fantastiskt charmiga. Det är fina mönster och tillsammans med alla foton i boken blir det automatiskt väldigt mysigt att bläddra igenom sidorna gång på gång på gång.
 
Variationen på recept är stor och man hittar bland annat recept på julsnaps, smörkola, pepparrotskräm och julkalkon. Det finns även olika varianter på många av recepten och det tycker jag är kanon. Förutom alla recept finns det som sagt även lite pyssel och dessa är enkla att förstå och därför anpassade efter alla. För mig som inte är någon pysseldrottning tycker jag att det är helt suveränt med lite enklare julpyssel.
 
Jag är förälskad i denna bok. Jens och Johanna har gjort ett fantastiskt jobb och boken är underbar från första till sista sidan.

Jul hos Kronans Droghandel

För ett tag sedan fick jag ett pressmeddelande från Kronans Droghandel som handlade om deras julprodukter. Inte långt därefter fick jag hämta ut ett paket med dessa produkter. Detta är utan tvekan produkter med kvalité och det ska bli riktigt kul att få testa dom :)
 
 
Chokladtryfflar, tiramisumandlar och chokladkulor säljs i påsar om 150 g och kostar 39,50 kr. Det jag tycker låter mest spännande är självklart tiramisumandlarna som jag tror passar alldeles ypperligt till julkaffet jag har här hemma. Fina påsar med en inbjudande innehåll.
 
Kronans Droghandeln saffran kostar 35 kronor/påse och här snackar vi kvalité från början till slut. Jag har precis gjort saffranspannacotta igen med detta saffran och det ska bli intressant att smaka hur detta saffran är.
 
Glöggkryddan säljs i en liten flaska på 25 ml för 39,50 kr. För att göra egen glögg blandar man 15 ml av glöggkryddan med rödvin och socker och värmer upp. Lätt som en plätt, och det ska absolut provas på här hemma.
 
Pepparmyntoljan kostar även den 39,50 kr men innehåller enbart 10 ml. Som jag har förstått det så är dock pepparmyntolja väldigt drygt, och passar perfekt i bakverk och julgodis.
 
Flytande glykos används vid kokning och för att förhindra att hemlagad kola, knäck, karameller och annat sött och gott ska sockra sig. För 50 ml får man betala 39,50 kr.
 
I år finns det tre olika teer att köpa hos Kronans Droghandel och för mig som ÄLSKAR te är detta hela perfekt. Årets teer heter "Vintersaga", "Vintereld" och "Vinterdröm". Det är ett svart, ett rött och ett grönt te. Perfekt för kalla vinterkvällar. Varje te kostar 39,50 kr för 100 g.
 
Den belgiska chokladen säljs i mindre lådor på 114 g och kostar 69 kronor. Asken är fylld med belgiska praliner och marmorerade snäckor och vill man inte trycka i sig allting själv är det ju även en perfekt julklapp.
 
Till sist har vi senapen. Jag gillar den lite annorlunda burken och jag kommer att spara denna till julbordet eftersom jag är övertygad om att senapen är helt underbar på en skinkmacka. Senapen säljs i två olika storlekar. Den stora burken på 280 g kostar 69 kronor och den lite mindre på 175 g får man betala 39,50 kronor för.
 
Ni hittar samtliga produkter på erat närmsta apotek :)

TÄVLING!

 
Nu kör jag igång den enligt mig bästa tävlingen detta år. Ni har nu chansen att vinna hela tre (!!) verktyg från Bosch. Förutom att dom går att använda "som vanligt" så har det även tagits fram ett julpyssel där verktygen passar. Ni hittar pysslet "Pepparkaksgubben" längst ner i detta inlägg. Priset är som sagt värt cirka 2700 kronor och är för övrigt en helt perfekt julklapp också.
 
För att läsa mer om sticksågen, klicka HÄR.
För att läsa mer om skruvdragaren, klicka HÄR.
För att läsa mer om limpistolen, klicka HÄR.
 
 
TÄVLINGSREGLER
 
För en lott:
- Skriv en kort motivering till varför just du ska vinna dessa verktyg från Bosch
GLÖM INTE MAILADRESS!
 
För fler lotter: (Varje sak ger en extra lott, max tre lotter)
- Berätta om tävlingen på din blogg/facebook/twitter och länka till Amandas jul
- Följ mig på bloglovin (Skriv om du redan gör det, så får du självklart en extra lott!)
 
 
 Tävlingen avslutas lördag 8/12 2012
 
 
 
 
 
 
 

Saffransbak

Hej!
Idag bjöd jag över svägerskan och hennes 10-åring på saffransbak. Vi bakade både traditionella lussekatter och saffransbullar med vanilj. Tyvärr var jag alldeles för stressad när jag gjorde degen till vaniljbullarna så jag råkade "förstöra" jästen, vilket bidrog till att bullarna smakade i princip enbart deg. Meeeen, man kan inte lyckas med allt kom vi fram till ;)
 
Lussekatterna blev dock hur bra som helst och den degen jäste bra som ni ser här nedanför. Katterna blev saftiga och goda och jag har haft en riktigt härlig dag. Nu ska jag läsa lite bloggar innan det blir middag och imorgon slänger jag nog fram lite adventsljusstakar :)
 
En vecka kvar nu hörrni!
 
 
 
 
 
 

Vinterglöd

Först och främst vill jag säga GRATTIS till Amanda som är vinnaren av en slickepott och lakrits från Ninasmat.se, och till Helena som vann den röda skinnväskan från Tirapunji. Ni har fått mail :)

 
Igår hämtade jag ut ett paket med glöggen Vinterglöd och självklart blev det provsmakning direkt på kvällen. Glöggen, som är en vinglögg har en alkoholhalt på 10 % och finns att köpa på Systembolaget för 69 kronor.
 
Först och främst måste jag säga att flaskan är otroligt snygg. Enkel och stilren och jag gillar framför allt den gröna färgen som passar otroligt bra ihop med svart och silver. Vi värmde glöggen men den går även att drickas kall, och det förstår jag eftersom det som sagt är en vinglögg. 
 
Smaken var fyllig och rödvinet tog en stor plats. Glöggkryddorna kom dock i efterhand och skapade en god eftersmak. En bra smak som hade blivit ännu bätte med mer glöggkryddor, glöggfreak om jag är ;) Glöggen fungerar dock alldeles utmärkt precis som den är och för det relativt billiga priset får man god glögg i en vacker flaska.
 

Pysseltjejen

God morgon på er!
Idag är det en vecka kvar till julkalendern börjar och en månad kvar till julafton. Jag längtar ju mer till julkalendern än julafton om jag säger så ;) Nä, men, julafton känns ju faktiskt som slutet på julen hur tragiskt det än låter och man är alltid lite vemodig på julaftonskvällen när man ska gå och lägga sig för nästa gång man vaknar är ju allt....slut?
 
Men som sagt, det är en heeel månad kvar till slutet och det finns mycket roligt kvar att göra än. Igår började jag på med julpyntningen här hemma. Det åkte dock bara fram några ljuslyktor och adventsstjärnor. Resten får vänta till veckan. Jag återkommer såklart med bilder :)
 
Julpyssellådan jag fick från Panduro Hobby var för övrigt otroligt populär hos min systerdotter. Hon klippte och klistrade och målade och klistrade lite till, osv osv osv. Att barnen vill pyssla ska uppmuntras tycker jag och det är helt perfekt att Panduro Hobby säljer färdiga lådor med en massa pyssel. Prisvärt och bra :)
 
 
 

TÄVLING!

 
I samarbete med Glimra förlag lottar jag ut nu deras bok "Mina julminnen". För alla som gillar julen – nu finns fyll-i-boken som låter dig spara alla minnen på ett snyggt och enkelt sätt, och som räcker hela fem julhelger. Berätta om julfirandet, julmaten och julklapparna, och läs om julens traditioner och dess ursprung. Spara en bild eller två, ett favoritrecept och årets julkort. Boken är lyxigt röd med guldfolierade stjärnor.
 
 
TÄVLINGSREGLER:
 
För en lott:
- Gilla Glimra Förlag på facebook och skriv en kommentar och berätta vilken din favoriträtt på julbordet är
Glöm inte mailadress!
 
För fler lotter: (Varje sak ger en extra lott, max tre lotter)
- Följ min blogg på bloglovin
- Berätta om tävlingen på din blogg (du får givetvis använda bilden)
 
 
 
Tävlingen avslutas fredag 30/11
 

Kardemummamuffins med kanelfrosting

Först och främst måste jag få säga att jag hoppas att alla julbloggare som var på bloggträffen idag har/har haft superkul på Skansen! Önskar jag själv kunde varit med, men förhoppningsvis blir det nästa år istället :)

Jag bakar var och varannan dag nu för tiden eftersom jag fått så mycket roligt att testa i bakningen. Igår gjorde jag och systerdottern på fyra år kardemummamuffins med kanelfrosting. Jag använde MixWell muffinsmix, men har ni inte denna är det bara att göra muffins efter eget grundrecept och sedan tillsätta två tsk kardemumma i smeten. In i ugnen och låt dom sedan svalna innan frostingen ska på.
 
Kanelfrostingen gjorde jag enligt detta recept: (Räckte till ungefär 10-12 muffins)
150 g philadelphiaost
60 g smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel
 
Vispa ihop med elvisp och kyl gärna i kylskåpet någon timme innan den används.
 
Ja, när muffinsarna svalnat helt och frostingen blivit kall så är det bara att köra. Självklart går det att bre på frostingen med en kniv eller slickepott, men finast blir det om man har riktiga spritspåsar och tyllar, jag använde mig utav dom jag fick från Tårtdecor. När frostingen tagit plats på muffinsarna är dom egentligen klara och går att äta. Jag har dock fått en massa paket strössel och dekorationer från Toja Import som jag gjorde dessa cupcakes extra fina med. Eller ja, det var rättare sagt systerdottern som dekorerade med en hjälpande hand från mig. Hon var alldeles förtjust när hon höll på och nog tycker jag att resultatet blev fint med tanke på att hon enbart är fyra år :)
 

Saffranspannacotta med pepparkakskross

God morgon!
Igår slängde jag ihop saffranspannacotta för första gången i mitt liv. Jag gjorde även pepparkakskross till och det smakade verkligen JUL. Otroligt gott och enkelt och absolut något jag skulle kunna tänka mig som efterrätt till julbordet :)
 
Saffranspannacotta med pepparkakskross (4 port)
Ingredienser:
4 dl grädde
1 dl gelésocker multi
1 tsk vaniljsocker
1 kuvert saffran (0,5 g)
Pepparkakor
 
Gör såhär:
Koka upp grädde, gelésocker multi, vaniljsocker och saffran och låta koka i ½ minut.
Häll över i fyra glas/skålar och ställ i kylskåpet för att stelna i minst tre timmar.
Garnera med krossade pepparkakor innan servering.
 
 
 

En helomvändning?

Hej!
Det känns lite konstigt att vakna upp till 8 plusgrader när det är i slutet av november. Jag bor ju trots allt i den övre delen av landet, så lite kallare tycker man ju att det borde vara. Hur ser det ut hos er? Finns det någon lycklig själ som ens har snö kvar?
 
Jag har hela tiden tänkt att det blir en snöfri första advent i år, och det tänkte jag förra året också när snön aldrig kom. Det som var så roligt förra året var att första snön kom precis den första advent. Det vräkte ner hela dagen och vill ni bli påminda om hur det såg ut kan ni trycka HÄR för att få en återblick. 
 
Just DÄRFÖR tror jag att vi kan bli överaskade även i år, och det är ju faktiskt roligare att bli överaskad när man inte har några förväntningar alls. Såhär såg det ut på yr.no när jag tittade idag. Det är lite lustigt att det ser ut att vara skitväder ända fram till nästa helg då det plötsligt slår om och blir 12 (!!!) minusgrader, kan det vara möjligt??
 Jag har i vilket fall som helst aldrig tidigare hoppats så mycket på en långtidsprognos som jag gör just nu :)
 

Mikroknäck

Hej på er!
Igår blev det årets första knäck och eftersom jag fått bland annat glykossirap från Dansukker ville jag ju självklart prova den. Knäcken gjordes i mikrovågsugnen och var lätt som en plätt att göra. Hade inte förväntat mig speciellt mycket av en mikroknäck men det blev faktiskt riktigt smarrigt :)
 
 
Mikroknäck (Ca 30 st)
Ingredienser:
½ dl vispgrädde (jag använde laktosfri grädde från Valio)
1 dl Dansukker strösocker
3/4 dl Dansukker ljus sirap
1/4 dl Dansukker Glykossirap
1 tsk pepparkakskrydda
Hackad mandel
 
Blanda vispgrädde, socker, ljus sirap, glykossirap och pepparkakskrydda i en mikrosäker glasskål och koka i 7-8 minuter på full effekt (600-700 w). Skeda upp i pappersformar (gärna dubbla) och strö över lite hackad mandel i varje form. Ställ kallt för att stelna.
 

Pyssel med piprensare

Kommer ni ihåg att jag fick en pyssellåda från Panduro Hobby för ett tag sedan? Lådan var fullproppad med pysselsaker och jag har inte hittat någon inspiration att göra något förrän idag. Vi har stenväggar i vardagsrummet och eftersom det är målat och inte tapetserat går det ju hur bra som helst att tejpa på väggarna utan att man förstör någonting.
 
Idag har jag alltså lekt med piprensare och dubbelhäftande tejp. Allt material jag använt finns i lådan som går att köpa HÄR, och att göra denna gran som jag gjort är hur enkelt som helst trots att det tar lite tid.
 
Först och främst, ta två gröna piprensare och mät dessa med hjälp av dubbelhäftande tejp. Tejpa sedan en "granform" på väggen och klistra fast piprensarna. Ta sedan en till grön piprensare, klipp av den på mitten och vik ner en av ändarna på båda delarna så de bildar en stam. Klista sedan fast dessa med hjälp av tejpen.
 
Till stjärna använde jag glittrigt dekorgummi och sedan tejpade jag fast guldiga piprensare som blev som glitter. Pompombollarna fick föreställa julkulor. Ett enkelt och snygg julpyssel som absolut piffar till hemma på väggen. Vill man inte förstöra väggarna går det ju alldeles utmärkt att tejpa upp granen på till exempel kylskåpet.
 
 
Jag lekte även lite till med hjälp av piprensare. De rödvita fick bli till polkagriskäppar som sedan ska hängas i granen och sedan formade jag även två hjärtan och knöt fast hängen som även dom kommer hamna i granen. Enkelt, men snyggt!
 

Ett gäng julböcker

För ett tag sedan dök det upp ett helt gäng med böcker från Ica Bokförlag i brevlådan. Det var "Jul med Ernst", "Julboken", "Julens godsaker" och "Julbak med desserter och godis". Nu har jag hunnit bläddra igenom alla böcker och kan därför skriva en liten recension om dom.
 
 
Ernst Kirchsteiger - Jul med Ernst
För er som läst min blogg ett tag vet säkert att jag ÄLSKAR Ernst Kirchsteiger. Han är enligt mig en fantastisk människa som både är väldigt ödmjuk och duktig på det mesta. Ernst var för några år sedan julvärd, vilket han skötte med bravur. Därför är det ju inte mer än rätt att han även fått göra en julbok tycker jag.
 
Direkt när man börjar läsa i denna bok känner man igen Ernst direkt, om man sett honom på tv. Han börjar med en sida förord där jag framför allt fastnade för denna mening "Vi firar en ganska avskalad jul hemma på Erstorp. Inte så mycket glitter, ljusslingor och tomtar i varenda vrå - men väldigt många skor i hallen". Efter förordet kommer en massa härliga recept, och efter recepten kommer ett kapitel om blommor och till sist avslutas boken med en massa pyssel och tips. Svårighetsgraden på allting varierar, vilket gör att boken lämpar sig till alla. Jag uppskattar att det är tre olika delar i boken med mat, blommor och pyssel. Det gör det hela inte så enformigt och allting är väldigt intressant att läsa trots att jag inte direkt kan påstå att jag är någon blomfantast
 
Detta är en otroligt mysig julbok av Ernst Kirchsteiger som jag varmt rekommenderar.
 
Boken finns att köpa på bland annat Bokus för 160 kronor.
 
Kristina Strand - Julboken - Pyssel, pynt, godis, blommor
Detta är en otroligt vacker bok med många stämningsfulla bilder. Även denna bok är lite som Ernst, den har olika delar med allt från pyssel och pynt till godis och blommor. Jag gillar att boken inte är så "svår" utan det finns tips på de allra enklaste pysslen och recepten samidigt som det enkla varvas med det lite svårare som jag kan tänka mig uppskattas väldigt mycket av de pysseltokiga.
 
Boken är verkligen inspirerande och vill man inte följa hennes instruktioner fullt ut så räcker det med att kolla på bilderna och sedan få ett hum på vad man skulle kunna göra. En väldigt fin bok med mycket tips och trix. Absolut värd att läsas!
 
Boken finns att köpa på bland annat Bokus för 154 kronor.
 
Mia Öhrn - Julens godsaker
Jag har ett gäng böcker från Mia Öhrn sedan tidigare, men denna är utan tvekan en av de bättre. Förmodligen för att den handlar om julen ;)
 
Jag gillar Mia Öhrns recept och i denna bok finns det ett helt gäng med härliga julrecept och fina bilder till. I slutet av boken hittar man även mallar till pepparkakshus och det blir ju ett litet plus i kanten. Mia bjuder väl egentligen inte på några supernya recept men det är just enkelheten hos henne jag uppskattar. Recepten är enkla att följa och bilderna lockar en att göra allt som står.
 
Inte den bästa julreceptboken som finns, men helt klart en bra bok att ha hemma i juletider, om man uppskattar det traditionella julbaket.
 
Boken finns att köpa på bland annat Bokus för 94 kronor.
 
Claes Karlsson - Julbak med desserter och godis
Till sist har vi denna bakbok skriven av en man vid namn Claes Karlsson. Boken är liten och nätt och ser väldigt enkel ut när man tittar på omslaget. Boken är också väldigt enkel från början till slut och det är enbart recept man hittar.
 
När det gäller denna bok kan jag nästan tycka att det blir lite FÖR enkelt och jag hade gärna sett något mer i boken. Nu är det bara recept på de högra sidorna och bilder på de vänstra. De flesta recepten hittar man i många andra julböcker också och jag kan väl inte direkt påstå att det är något som sticker ut från mängden. Trots att boken som sagt är ganska liten innehåller den många recept och det är väl det som är det positiva med enkelheten. Man har liksom inte gjort plats för något mer än recept.
 
En receptbok till den som kanske precis flyttat hemifrån och behöver recept till jul. Annars tycker jag att det finns bättre julreceptböcker som jag gärna betalar några guldtior extra för.
 
Boken finns att köpa på bland annat Bokus för 112 kronor.
 

Årets julklapp

Hur tråkig får man vara egentligen? Årets julklapp blev hörlurar som också är det som haft lägst odds i olika röstningar. Hallå, hörlurar!?? Tänk om!!! Det finns så mycket roligare saker som skulle kunna få klassas som "årets julklapp". Jag tyckte förra årets "matkasse" var rolig och framför allt oväntad. Men hörlurar...nja?
 
Vad tycker ni om HUI:s val av årets julklapp 2012?
 
 

Vad blir årets julklapp 2012!?

Hej på er!
Imorgon avslöjar HUI årets julklapp. Har ni några gissningar på vad det kan vara? Jag har suttit och klurat och funderat men inte kommit fram till något vettigt egentligen. En gissning är att det är något som har med bakning att göra men eftersom bakmaskinen var årets julklapp 1988 så kan det ju inte vara det. Hmmm...har ni någon bättre gissning? Jag funderade ett tag på segway, men vem fasen köper egentligen en sån i julklapp? :P
 
För att bli årets julklapp ska:
Produkten vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse för året
Produkten svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i stort antal
Produkten representera den tid vi lever i
 
Nä, det blir väl som vanligt något man inte ens tänkt tanken på. Vem hade föreställt sig "Den färdigpackade matkassen" som årets julklapp förra året liksom? Ingen!? Ska bli spännande att se vad det blir imorgon :)
 
 
 

TÄVLING!

 
Japp, då tycker jag att vi sparkar igång ännu en tävling, denna gång i samarbete med Ninasmat.se. Ni har nu chansen att vinna en slickepott av god kvalité och både salt- och sötlakrits från Lakritsfabriken (40 g i varje förpackning). För att läsa mer om saltlakritsen, klicka HÄR, och för att läsa om sötlakritsen, klicka HÄR.
 
 
TÄVLINGSREGLER:
 
För en lott:
- Skriv en kommentar och berätta vad du helst bakar för julgodis
 
För två lotter:
Gör ovanstående + Gilla Ninasmat på Facebook
 
 
Självklart blir jag glad om du vill berätta om tävlingen på din blogg/facebook/twitter men denna gång ger det inte någon extra vinstchans, bara lite extra pluspoäng från min sida ;)
 
 
Tävlingen avslutas på fredag 23/11, samtidigt som den andra tävlingen
 
 

Brownies med pepparkaksdeg och choklad

Hej igen!
Först och främst vill jag gratulera Madeleine som vann limpistolen från Dremel. Jag fastnade för hennes motivering och hoppas du får till snygga pepparkakshus nu :)
 
Själv började jag dagen med att baka. Eftersom jag som sagt fått bland annat pepparkaksdeg sponsrat var det ett givet val att jag skulle prova på att göra Brownies med pepparkaksdeg och choklad, som jag blev tipsad om hos Erica. Ett relativt enkelt recept och själva kakan blev ju hur läcker som helst! Älskar blandningen av vit och mörk choklad, och genom att tillsätta pepparkaksdeg blev det ännu godare!
 
Brownies med pepparkaksdeg och choklad
Ingredienser:
200 g mörk choklad
200 g smör
4 ägg
2 ½ dl vetemjöl
150 g vit choklad
2 dl socker
1 krm salt
Pepparkaksdeg
 
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader och flytta ner gallret till den nedre delen.
Smält smöret försiktigt i en kastrull. Dela den mörka chokladen i bitar och låt den smälta i smöret.
Rör till en jämn smet och ställ kastrullen åt sidan.
Vispa ägg och socker lätt. Rör sedan ner chokladsmeten i ägg-sockersmeten.
Blanda sedan i salt och vetemjöl och rör noga tills smeten är helt slät.
Häll smeten i en smord form med löstagbar kant (ca 22 cm i diameter).
Hacka vit choklad och tryck ner i smeten och tryck sedan ner bitar av pepparkaksdeg lite här och var.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 15 minuter.
Låt svalna och ställ i kylskåpet.
 
Kakan kan frysas.
 

Pepparkakor

God morgon!
Igår blev det en pepparkakskväll framför Bingolotto som för övrigt berättade att lotterna till uppesittarkvällen den 23:e december nu är tryckta och klara. Uppesitterkvällen är för mig en stor höjdpunkt på året och något jag varje jul längtar efter så det var en rolig nyhet att höra :)
 
Vi åt de underbart goda kakorna och flarnen jag fått från Gille, och självklart åkte en tub ädelost fram också. Ingen jul utan pepparkakor och ädelost ;)
 

Gran med inbyggd belysning

God kväll!
Idag när jag och sambon var in till byn för att handla svängde vi av en ren slump in på en liten butik som ska gå i konkurs. Jag köpte tidigare lite julsaker därifrån, men nu var det hela 70 % rabatt på ALLT, så varför skulle man inte kunna hitta något litet mer? Det slutade med att vi gjorde världens klipp genom att köpa en 210 cm-plastgran med inbyggd belysning, som tidigare kostat 1600 kronor, plus en julgransmatta, allt för ynka 500 spänn. Vi hade planerat att köpa en gran med just inbyggd belysning men hade aldrig föreställt oss att hitta en så billigt. Idag är en bra dag alltså :)
 
Nu är alltså frågan - när ska granen upp? Jag har aldrig varit en sån som velat sätta upp granen dagen innan julafton, då hinner man ju inte njuta av den innan julen är över!?? Sambon föreslog att vi skulle slänga upp den ikväll redan, men jag vill nog vänta till åtminstone början av december....tror jag. Ljusstakarna åker nog upp nästa helg, för när vi var och handlade tidigare såg jag ett fönster med en ljusstake, och då är det inte mer än rätt att jag också får sätta upp våra ;)
 
När sätter ni upp ljusstakarna och granen?
 
Imorgon tänkte jag baka och skriva en inköpslista inför jul. Har ju fått en massa roliga värdecheckar att lösa in, men först måste jag ju bestämma mig för vad jag ska köpa för dom. Hinner jag så ska jag nog slå in årets första julklappar å.
 
Trevlig kväll på er!
 
Förra året hemma hos min mor

Herrljunga Adventslåda

Hej!
Då var Herrljungas adventslåda uppdrucken. Lådan innehåller fyra små 25 cl-flaskor med olika smaker och det är en perfekt låda att ta med till glöggpartyt eller till och med som julklapp. Flaskorna är som sagt nu uppdruckna och här kommer en liten recension av adventslådan 2012.
 
 
Rom & Choklad
När man drack denna glögg direkt efter uppvärmning (het) smakade den i princip ingenting och det kändes väldigt blaskigt. När man lät glöggen stå och svalna en stund och sedan drack den ljummen kom smaken fram på ett bättre sätt och det blev en lite fylligare smak. Visst smakade det Någonting men jag hade ändå svårt att urskilja smakerna av choklad och rom. Det var en tunn smak, som ändå blev fylligare när glöggen var ljummen.
 
Någon glöggsmak fanns inte överhuvudtaget. Har man ens tillsatt glöggkryddor i glöggen?
 
Betyg: 2/5
 
Körsbär & Likör
Denna smak doftade glögg, men smakade som den förra inte glögg alls. Jag som har svårt för körsbär blev dock ganska positivt överaskad eftersom själva körsbärssmaken var god. Kanske detta berodde på att smaken var otroligt tunn? För övrigt en ganska blaskig glögg som smakade mer körsbärssaft än vad den smakade glögg. Tråkigt...
 
Betyg: 2/5
 
Päron & Cognac
Denna glögg bjöd på en svaaag päronsmak och jag vet inte riktigt om jag kände någon riktig cognac-smak. Jag tycker det är ganska fånigt att försöka få en lättvinsglögg att få en smak av alkohol, för oftast funkar det inte.
 
Inte heller här fick man fram någon glöggsmak överhuvudtaget och glöggen kändes blaskig från första till sista klunken. En tråkig och anonym smak som man tröttnade på efter bara någon klunk.
 
Betyg: 1/5
 
Apelsin & Choklad
Redan när man värmde upp denna choklad doftade det som romerska bågar och när man tog första klunken var det romerska bågar som var smaken. Jag som egentligen inte gillar chokladen tyckte ändå att denna glögg smakade helt okej eftersom den trots allt hade smaken som stod på flaskan. Smaken var fyllig och det smakade verkligen någonting till skillnad från de tre andra flaskorna. 
 
En bra balans mellan apelsin och choklad där båda delarna fick lika mycket utrymme. Som att dricka romerska bågar, men var fanns glöggsmaken? Ingenstans...
 
Betyg: 3/5
 
 

Saffranskoma

Saffranskoma, kan man få det mån tro? Detta blev en riktig saffranslördag i alla fall..
 
I förrgår hämtade jag ut ett stort paket med en massa godsaker jag fått från Skogaholm. Det var vörtbröd, lussekatter, saffransklipp, saffranslängd och pepparkaksdeg i paketet och vad passade då bättre än att bjuda över svärföräldrarna på en fika idag? Dom blev mäkta imponerade när dom såg fatet jag dukat fram. Förutom det smaskiga vörtbrödet som fick bli en del av frukosten imorse, och pepparkaksdegen som fortfarande väntar i kylskåpet så dukade jag fram saffransbrödet jag fick. Förutom katterna, klippen och längden så blev det även några tryfflar som jag fick från Åre Chokladfabrik och pepparkakor som Gille skickade. 
 
Jag rekommenderar verkligen både vörtbrödet och allt saffransbröd från Skogaholm. Saftigt, gott och mycket saffranssmak. Helt perfekt när man inte orkar baka själv, och jag tjuvstartar hellre med köpta lussebullar än egengjorda ;)
 
En riktig superfika alltså, och ja, mätt är bara förnamnet :)
 

Förkläden

God morgon!
Igår var jag barnvakt åt systerdottern på fyra år och hon blev överlycklig när jag föreslog att vi skulle baka. Det blev en traditionell kladdkaka, men det som gjorde henne extra söt var det juliga förklädet från IKEA, sött va!? Har köpt ett likadant själv (inte precis likadant insåg jag imorse) så sambon fick agera modell, och denna bild tillägnar jag Erica. Nu ser du att även vi springer runt i en varsin "vuxenpyjamas" ;)
 
Idag är det lördag = grötfrukost och julkaffe framför tv:n. Sen kommer svärföräldrarna på besök så då tänkte jag duka fram en riktig saffransfika. Återkommer med bilder! :)
 

Julplanering

De allra flesta tänker säkert än att "äh, det är låååångt kvar till jul, jag hinner", men i själva verket är det inte mer än drygt två veckor kvar till första advent, och då vill åtminstone jag ha det mesta klart och kunna njuta av december. "Vad kan man göra nu då?" tänker ni, och det är just det jag tänkte ta upp i detta inlägg.
 
KÖP JULKLAPPARNA NU! Fasen, vänta inte till sista veckan för du kommer bara att förstöra för dig själv trots att du varje år tänker att "det är charmigt att stressa i slutet" och "man SKA stressa i juletider". Nä, det är inte charmigt och vadå SKA? Ska inte julen vara en tid då man mår BRA? Ut på julklappsjakt i helgen eller ännu bättre, till veckan om du är ledig någon dag så slipper du allt helgfolk. Tycker du som jag att varför ska man köpa klappar i butikerna, så beställ från internet! Coolstuff, Smartasaker, Ellos och Bluebox är bara några sidor som har väldigt mycket fint till alla. Ett annat tips är att köpa en båtkryssning i julklapp, för det är billigare än vad man tror.
 
KÖP JULMAT OCH INGREDIENSER! "Julmat nu?" tänker ni. Ja, väldigt mycket går att frysa ner och hur kul är det att stå och rulla köttbullar sista veckan när man egentligen bara vill mysa i soffan med glögg och praliner? Rulla köttbullar av nötfärs eller blandfärs innan första advent och frys ner några lådor. Enkelt att bara ta upp när det är dags och skönt att göra det tråkiga innan riktiga julmyset börjar. Även till exempel prinskorv går att frysa ner så passa på att bunkra upp så du inte blir förbannad för att det är slut på affären dagen innan julafton. Det mesta av julgodiset ska göras i december tycker jag men det hindrar ju inte en från att köpa ingredienser redan. Det är så skönt att ha allting hemma när man väl bestämmer sig för att köra igång och hur skönt är det inte att sprida ut ingrediensköpet på två löner egentligen? SUPERSKÖNT! Så köp hem choklad, nougat, marschmallows, mjöl, socker och allt ni kan tänkas behöva...
 
Kolla ljusstakarna! Som sagt, det är bara två veckor kvar nu och har någon adventsljusstake pajjat så är det dags att köpa nytt så man inte står där första advent utan belysning i fönstret. Fungerar alla lampor? Är något trasigt? Ska något bytas ut? Kastas? Kolla det nu, så hinner du även köpa nytt om det behövs.
 
STÄDA! Det är inte kul att städa adventshelgen, eller hur? Börja redan nu att torka ur skåp och lådor och spara endast dammsugningen och skurande av golvet till dagarna innan advent. Då kommer du att minnas första advent som annat än en städhelg.
 
Jag tror vi börjar såhär, och kommer jag på fler tips så får jag väl helt enkelt återkomma. Jag har åtminstone allt under kontroll här hemma, HAR DU!? :)
 
 

Gunrys jultvålar

Hej hopp!
Jag slapp gå på tvåljakt efter Gunrys jultvålar, för Gunry var snälla och skickade mig ett paket med samtliga - Apelsin & Nejlika, Pepparkaka och Polkagris. Nog för att jag alltid vetat om att Gunry är experter på att få till goda dofter men dessa var ju HELT underbara. Dofterna kom verkligen fram och ja, det luktade jul, precis som jag ville att det skulle göra.
 
Och som jag tidigare skrivit kostar inte dessa tvålar mer än ungefär en guldtia styck så har ni inte tvålarna hemma ännu tycker jag absolut att ni ska pallra er till närmsta ICA eller Ö&B och införskaffa allihopa :)
 

TÄVLING!

 

Nu när jag nått över 100 följare på Bloglovin har jag fixat en riktigt bra tävling till er! I samarbete med Tirapunji har ni nu chansen att vinna denna läckra skinnväska. Väskan är röd och passar därför perfekt till jul. Den är gjord i 100 % skinn/läder och värd 995 kronor. Vill ni läsa mer om väskan, klicka då HÄR
.
 
 
TÄVLINGSREGLER:
 
För en lott:
- Gå in på Tirapunjis hemsida och berätta i en kommentar vilken väska ni helst skulle vilja ha i julklapp
GLÖM INTE MAILADRESS!

För fler lotter: (Varje sak ger en extra lott, max tre lotter)
Följ mig på bloglovin (gör du redan det får du självklart en extra lott också!)
- Berätta om tävlingen på din blogg och länka till mig och Tirapunji
 
 
Tävlingen avslutas fredag 23/11
 
 
Vill du inte tävla men är sugen på en väska från Tirapunji ändå? Ange då "mot" i kassan så får du 20 % rabatt på din beställning.
 
 

Julklappstips

God morgon!
Det har fullkomligt vällt in böcker här hemma de senaste veckorna och därför tänkte jag att jag kunde slänga upp lite julklappstips framöver till allt från barnet till tonåringen och sambon, eftersom jag är övertygad om att de allra flesta uppskattar böcker. I detta inlägg kommer jag att presentera tre böcker från tre olika förlag. Den första boken heter "All I want for christmas is planekonomi", skriven av Sara Granér, från Galago Förlag. Den andra boken kommer från Känguru förlag och heter "Klur i jul", skriven av Gallie Eng och Annica Jacucci Wirensjö. Till sist har vi boken "Den lilla mullvaden och snögubben", utgiven av Parabellum Nord förlag och skriven av Zdenk Miler och Hana Doskcilová.
 
 
Sara Granér  - All I want for christmas is planekonomi
Såhär beskrivs boken på Galagos hemsida: 
"Det är en orolig tid vi lever i. Hårdast drabbas platser som Vellinges villaområden när medelålders moderatmän samlas i grupp och tillåts härja fritt. Plundra allmännyttan, förstöra fackliga avtal, avvisa barn, rasa på internet och konsumera helt sjuuukt meningslösa saker. Samhället söker förklaringar. Saknar moderatmännen fritidsgårdar och replokaler? Är golfen inte stimulerande nog? Och vad gör egentligen politikerna för att se till att moderatmännen integreras in i det övriga samhället? Allt tycks röra sig i en allt ondare cirkel. Ska verkligen en liten grupp ligister få förstöra för alla oss andra?

Men det finns hopp! Sara Granér låter inte fruktan ta kontroll. I ett allt mer osolidariskt samhälle ger hon oss en radikal, solidarisk egoboost. All I Want for Christmas är ett seriealbum fullt av värme och humor, men också en glödande vrede mot ett samhälle där vi allt mer tappat förmågan att ta hand om varandra."

Boken är träffsäker, underhållande och grymt bra gjord. Innehåller enbart en massa tecknat men är ändå en bok anpassad efter vuxna. En bok till den samhällsintresserade. Riktigt rolig att bläddra igenom och en perfekt bok att ha som dassbok skulle jag vilja påstå. En julklapp till sambon eller föräldrarna kanske?

Boken finns att köpa på bland annat Bokus för 135 kronor.


Gallie Eng & Annica Jacucci Wirensjö - Klur i jul
Detta är en bok skriven av en mor och dotter. Boken innehåller allt från gåtor till lekar och en massa pyssel. Trots att boken är ganska tunn är den fullproppad med en massa roligheter för barn mellan 6 och 9 år. Det är fina illustrationer i boken och jag gillar framför allt omslaget med snögubben och humlan.

Variationen på lekar och pyssel är bra och jag tycker boken är full med en massa kul. Något för barnet, barnbarnet eller syskonen?

Boken finns att köpa på bland annat Bokus för 59 kronor.

Zdenek Miler & Hana Doskocilová - Den lilla mullvaden och snögubben
Det är vinter i skogen och alla djur har lagt sig för att sova i väntan på våren. Det ska den lilla mullvaden också göra men först vill han göra något roligt, fast med vem? Alla sover ju. Han bestämmer sig för att bygga en snögubbe. Den lilla mullvaden och snöguben har så kul tillsammans att dom helt glömmer bort tiden. Plötsligt är det vår och solen börjar titta fram. Snögubben börjar smälta...

Detta är en otroligt charmig barnbok om den lilla mullvaden som det även finns fler böcker om. Boken innehåller fina bilder och har ett språk som lockar de minsta barnen. Det är fin berättelse om vänskap och en perfekt julklapp till barnet, barnbarnet eller syskonen.

Jag har även fått boken "Den lilla mullvaden och julen" skickad som PDF-fil och även denna bok är en fantastisk berättelse om den lilla mullvaden som är vaken när alla andra sover för att förbereda en överaskning till julafton.

"Den lilla mullvaden och snögubben" finns att köpa på bland annat Bokus för 120 kronor.
"Den lilla mullvaden och julen" finns även den att köpa på bland annat Bokus för 120 kronor.

 


Saffranstryfflar

I måndags gjorde jag årets första tryfflar och eftersom jag har så mycket saffran hemma fick det bli saffranstryffel som jag faktiskt aldrig gjort förr. Det var även kul att få använda tryffelformarna som jag fått från Kalasform. Enkelt var det och gott blev det, så självklart bjussar jag på recepet!
 
Saffranstryfflar
1 ½ dl vispgrädde
1 kuvert saffran (0,5 g)
400 g vit choklad (jag använde Marabous vita choklad)
50 g smör

Florsocker
 
Finhacka den vita chokladen och ställ åt sidan.
Koka upp grädde tillsammans med saffran, dra sedan kastrullen från värmen.
Tillsätt den hackade chokladen, lite i taget, och rör om tills den smälter.
Klicka tillslut i smöret och rör försiktigt tills även det smälter.
Låt tryffelsmeten stelna i antingen kylskåpet eller frysen. Jag hade den i kylskåpet i två timmar, och frysen två timmar.
 
När smeten stelnat, ta med hjälp av en sked upp en klick tryffel och rulla till en kula.
Lägg på en tallrik tills även resten av smeten har förvandlats till kulor.
Rulla sedan kulorna i florsocker och lägg dom på en bakpappersklädd tallrik eller i tryffelformar. Förvara i kylen.
 

Vår julkokbok

Det finns så ofantligt många julkokböcker och hela tiden kommer det nya. Denna bok som jag har fått från Norstedts förlag är skriven av Sara Begner och släpptes för bara någon månad sedan. Boken jag pratar om är självklart "Vår julkokbok". Boken är tung och full med recept, vilket har gjort att det tagit ett tag att bläddra igenom den. Nu har jag dock lyckats gått igenom den och kan därför komma med en recension av boken.
 
 
Sara Begner - Vår julkokbok
Detta är som sagt en väldigt tung bok, vilket gör att den automatiskt innehåller en hel del. Boken är en sån där julbok som är ett måste att ha hemma. Den innehåller egentligen allt man kan tänka sig och det känns lite som att man samlat ihop jultidningar från de senaste 20 åren och tagit alla recept som finns därifrån. Jag älskar blandningen av mat, bakning och godis och boken är uppdelad snyggt i olika kapitel. Variationen mellan nytt och gammalt är perfekt och jag älskar både de traditionella recepten men även de lite nyare.
 
Detta är ingen avancerad bok med en massa krussiduller hit och dit utan recepten står efter varandra och till detta är det bilder som inte heller är speciellt märkvärdiga, men fina att se på ändå. Förutom en massa recept finns det även en hel del nyttig fakta. Några exempel är koktider på grönsaker, måttenheter och fakta om olika livsmedel. Detta tycker jag verkligen är pricken över i när det gäller denna kokbok, för man lär sig väldigt mycket genom att läsa detta.
 
Som sagt, det är en väldigt bra varation på recept och det finns bland annat recept på kokt lutfisk, marängfudge, lammkorv, pannacotta, saffransbiscotti, glögg och vörtlimpa för att bara nämna några saker. De allra flesta recepten passar året om, så detta är en bok som är värd att ha framme hela tiden.
 
En fullpoängare från min sida!
Sugen på att provläsa boken? Klicka då HÄR!
 
Boken finns att köpa på bland annat Bokus för 169 kronor.

Pepparkaksmuffins med chokladfrosting

God morgon!
Beställde en ny dator i söndags och igår kom den, så hela kvällen igår gick åt till att föra över allt på den gamla hårddisken till den nya. Nu verkar det som att allt är klart och jag är back in action! :)
 
För några dagar sedan fick jag ett nytt paket från Tårtdecor, som innehöll ett spritspaket med åtta spritspåsar och fyra stycken tyllar. Fick även med en liten burk med rött ätbart glitter. Därför bestämde jag mig för att göra cupcakes i helgen, en lite annorlunda version av det till och med.
 
 
Eftersom det var själva frostingen som var det viktiga på dessa cupcakes valde jag att inte göra några avancerade muffins utan jag köpte en färdig pepparkaksmix från Kungsörnen, blandade denna med vatten och hällde i smeten i muffinsformar från Kalasform. Det blev exakt 12 stycken.
 
Jag funderade länge på vad jag skulle göra för frosting och eftersom det blivit populärt med pepparkaka + choklad så bestämde jag mig för att göra en chokladfrosting. Jag använde mig utav en nyhet - philadelphiaost med marabouchoklad.
 
 
Recept på Amandas chokladfrosting:
100 g philadelphiaost med Marabou Mjölkchoklad
60 g rumstempererat smör
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
4 dl florsocker från Dansukker
 
Lägg samtliga ingredienser i en bunke och vispa försiktigt ihop till en slät smet med hjälp av en elvisp.
 
 
När det gäller att spritsa ut frosting gäller det att frostingen har en ganska fast konsistens så den inte rinner. Jag fick tillsätta lite mjöl i min för att få en fastare konsistens, men det berodde på att jag tog för mycket av philadelphiaosten. Frostingen ska även gärna stå i kylskåpet någon timme innan man använder den.
 
När muffinsarna svalnat helt och frostingen blivit kall skopar man över den till spritspåsar. Jag fick med ett instruktionshäfte på vilka tyllar man skulle använda när och lite tips på hur man kunde göra. Det var kul att få lite olika mönster på mina cupcakes istället för att bara bre ut frostingen som jag brukar göra. Hade min frosting varit ännu fastare hade det förmodligen blivit snyggare, men jag tyckte ändå att det blev rätt bra och dessa tyllar går ju att återanvända hur många gånger som helst, så jag kommer absolut att använda dom fler gånger :)
 
Mina muffins fick en väldigt fin och hög form i ugnen vilket gjorde att jag skar av toppen på allihopa för att frostingen inte skulle rinna. De muffins jag fyllde fick sedan tillbaka sitt lock. Efter att alla muffins blivit spritsade strödde jag på lite rött glitter, vilket gjorde dom ännu finare! :)
 
Spritspaketet går att köpa HÄR för 149 kronor.
Glittret går att köpa HÄR för 59 kronor.
 

Årets julvärd

Årets julvärd blev Sarah Dawn Finer alltså. Ett fantastiskt bra val tycker jag! En otroligt ödmjuk kvinna som både är vacker inuti och utanpå. Jag kommer dock aldrig att släppa drömmen om att se Mikael Persbrandt som julvärd. Detta kommer nog dock enbart att vara en dröm för resten av mitt liv ;)
 
Vad tycker ni om Sarah? Hiss eller diss?
 
 
 
 
 
Följ min blogg med Bloglovin

Åre Chokladfabrik

Åre Chokladfabrik säljer choklad som åtminstone jag ser som väldigt lyxig. Det är en helt perfekt julklapp när man inte riktigt vet vad man ska köpa och det finns en stor variation av smaker och former. Allt från tryfflar till chokladaskar och drickchoklad.
 
Jag har haft turen att få hem ett gäng strutar från Åre Chokladfabrik, rättare sagt alla deras julstrutar. Dessa kostar 59 kronor styck och går att köpa genom deras webshop, men även på olika butiker. Tryfflarna är inslagna i vackert papper och har en fin etikett på sig. En otroligt bra och lyxig julklapp som sagt!
 
 
God jul!
En förpackning som passar till den som gillar variation. Inuti döljer sig mörk chokladkola samt tryfflar som smakar saffran, apelsin, pepparkaka och vanilj. En härlig blandning med goda smaker där alla kan hitta just sin favorit.
 
Glöggtryffel, doppad i mörk choklad
Denna mjuka, krämiga tryffel har ett hårt skal av mörk choklad, vilket ger ett bra tuggmotstånd. Glöggsmaken är framträdande och tillsammans med den mörka chokladen blir det en fantastisk tryffel. Dessa skulle jag först och främst rekommendera till dom som gillar just mörk choklad.
 
Saffranstryffel. doppad i mörk choklad
Även denna tryffel har ett hårt skal och ett krämigt inre. Saffranssmaken är helt fantastisk och är inte bara god, utan känns väldigt lyxig också. En underbar tryffel till saffransälskaren.
 
Marsipan, doppad i mörk choklad
En tryffel till marsipanälskaren. Den söta marsipanen gifter sig väldigt fint med den mörka chokladen och balansen blir heeelt perfekt. MUMS!
 
Knäcktryffel, doppad i ljus choklad
Min personliga favorit. En seg men ändå mjuk tryffel med fantastiska smaker. Innehåller även små bitar av mandel vilket bidrar till ett härligt tuggmotstånd. Otroligt god!
 
Pepparkakstryffel, doppar i ljus choklad
En tryffel som verkligen smälter i munnen på grund av att den är så krämig och mjuk. Pepparkakssmaken är väldigt framträdande och detta är verkligen något för pepparkaksälskaren! Pepparkakor i godisform skulle man kunna säga.
 
 
Självklart fick jag några strutar extra som jag kommer att lotta ut till mina fantastiska läsare! Denna tävling dyker upp lite senare :)

Ripa glögg

God morgon på er!
Hade en riktig skitdag igår med tvärstopp i alla avlopp, översvämning i hela köket och en bloggdator som valde att lägga av helt och hållet när jag behövde den som mest. Nu har jag torkat tårarna och beställt en ny och ännu bättre dator så förhoppningsvis kommer den imorgon. Det var därför det inte bjöds på mer än ett inlägg igår och detta är nog det enda jag kommer skriva idag också. Det är tur att vi inte är mitt i december i alla fall ;)
 
I helgen har det druckits glögg och denna gång var det Ripas tur. Jag fick två flaskor och en glöggbox hemskickad - två vinglögger och en starkvinsglögg.
 
 
Ripa - Starkvinsglögg med smak av peppar och chili, 14,5 %
Detta kan tyckas vara en spännande smakkombination, men vi tre som drack glöggen blev väldigt besvikna. Vart var glöggsmaken?? På grund av den starka smaksättningen fick glöggen en bismak av tall och glöggkryddorna kom aldrig riktigt fram. Själva smaken var tunn samtidigt som pepparsmaken tog över och skapade en konstig dryck. Den var lite godare att dricka ljummen än varm men skillnaden var inte direkt stor.
 
Nej, detta var ingen glögg som smakade glögg, och det är ju trots allt glöggsmaken jag är ute efter, oavsett smaksättning. Hade man minskat på peppar och chili och lyft fram kryddorna så hade det kunnat bli en god glögg, nu blev det magplask.
 
Betyg: 2/5
 
Ripa Glüwein - Vinglögg med smak av finaste kryddor och citrus, 8,5 %
Citrus verkar vara inne i år eftersom även Blossas årgångsglögg har en smak av yuzu, som också är en citrusfrukt. Jag har lite svårt att föreställa mig smaken citrus i glögg, men självklart var det spännande att prova. 
 
I denna glögg framträdde tyvärr citrusen alldeles för mycket och glöggen blev näst intill syrlig, vilket kändes helt fel. Smaken kändes otroligt tunn och inte heller här lyckades kryddorna komma fram och skapa en glöggsmak. Glöggen smakade mest vin med en touch av citrus och det var väl inte riktigt det som var meningen!?
 
Betyg: 2/5
 
Ripa - Vinglögg, gjord på ekologiskt odlade druvor, 12 %
Första gången jag dricker glögg på "bag in box" och jag tycker det är jättebra att det finns sånt. Även Blossa har ju en tvåliters-box att köpa, och det är perfekt när man får storfrämmande eller bara är....glöggsugen? ;)
 
I vilket fall som helst så var detta Ripas bästa glögg enligt oss här hemma. Förutom att glöggen är ekologisk så har den även en riktigt bra smak och äntligen tittar glöggkryddorna fram på ett bra sätt. "Såhär ska en starkvinsglögg" smaka sa min sambo och svägerskan kunde bara hålla med. Trots alkoholhalten på 12 % så smakade det inte jättestarkt och det uppskattar åtminstone jag. I och med detta tycker jag att smakerna kommer fram ännu bättre och i denna glögg får vi både känna doften och smaken av glöggkryddor.
 
En perfekt box att köpa hem när man är flera i familjen eller till glöggprovningen. 
 
Betyg: 4.5/5

Glöggkastrull

God morgon!
Köpte som sagt saffran på Dollarstore igår, men hittade även en fin "glöggkastrull" för endast 70 kronor. Superfin var den och vi premiäranvände den igår när vi provade Ripas glögg. Två flaskor och en box blev det ;) Recensioner kommer under dagen.....
 
Imorse blev det åter igen risgrynsgröt till frukost och även Wasas kanelknäcke, som för övrigt finns året om i affärerna. Fantastiskt gott knäckebröd som passar extra bra just nu :)
 

Dansukker

Kommer ni ihåg att jag klagade på att det är dyrt att baka? Om inte så hittar ni inlägget HÄR. I alla fall så fattade Dansukker vinken och sponsrade mig med både produkter och värdecheckar så nu blev det helt plötsligt inte liiiika dyrt att baka. Tänk om man kunde få ett mail från Marabou också där det stod att dom skickade några förpackningar chokladkakor, eller om man fick lådor med nötter och annat som är dyrt. Men, man kan inte få allt och jag är glad för varje krona jag kan spara in, så tack Dansukker! :) Ska bli extra spännande att få testa deras glykossirap! Kanske till knäcken!??
 
Idag var jag på Dollarstore och märkte när jag höll på att betala att dom sålde saffran. Har dom gjort det förr?? Det var tre påsar för 20 kronor så självklart slank det med några stycken. Nu har jag hur mycket saffran som helst hemma så det ska minsann bakas både bullar, katter, fler muffins och tryfflar i år. Osäker på om det finns något bättre än saffran!??
 
Ikväll blir det glöggkväll och eventuellt tryffelprovning. Återkommer med recensioner!
 
 
 

Vinnaren + Frukost

Grattis till Helene som vann adventsstjärnan från Hillhouse! Kom ihåg att delta i min nya tävling :)

Vardagsrummet är färdigrenoverat så imorse blev det premiärfrukost framför tv:n. Vaknade tidigt imorse så jag kokade gröt och till det åt vi ost- och skinkmackor av lingonbrödet jag bakade igår. Nu ska vi åka in till byn och handla lite och sedan blir det eventuellt lite bakning. En myslördag helt enkelt :)
 

TÄVLING!

Dremels Glue Gun 930 är en limpistol som har två temperatursteg. Man kan använda den låga temperaturen till många kreativa hobbyprojekt som t.ex. scrapbooking, dekorering och färglimning på glas. Den höga temperaturinställningen passar bättre till mindre gör-det-själv-projekt som t.ex. limning av keramik, trä, plast och glas. Glitterpatroner och limpatroner ingår. Limpistolen kostar 290 kr i butik.
 
 
TÄVLINGSREGLER
 
För en lott:
- Lämna en kommentar och svara på frågan: Vad gör du helst en ledig dag i december?
 
För fler lotter: (Varje sak ger en extra lott)
- Berätta om tävlingen i din blogg/facebook/twitter och länka till Amandas jul
- Följ mig på bloglovin (Om du redan gör det, får du självklart en extra lott också!)
- Gilla detta inlägg på bloglovin
 
Tävlingen avslutas söndag 18/11, kl. 18.00



 

Lingonbröd och saffransmuffins

Hej på er!
Tänk att det tar en sådan tid att baka....jag hade tänkt att jag skulle göra mycket idag, men nu börjar det snart bli dags att tänka på middag så jag har diskat undan och får fortsätta med bakningen imorgon.
 
Har i alla fall gjort både bröd och muffins idag. Provade först och främst den glutenfria (= bra för magen!) lingonbrödsmixen som jag fått från MixWell. Den var enkel att göra och smakade hur gott som helst. Ett segt och härligt bröd. Mixen räcker till hela två limpor så jag har hälften av påsen kvar :)
 
Efter brödet var klart gjorde jag mina fantastiska saffransmuffins med mandelmassa. Använde mig denna gång utav stoooora formar från Kalasform och då blev det ju lite knepigt med gräddningstid och så. Jag lyckades dock få ett lyckat resultat efter några minuter extra i ugnen och muffinsarna smakade precis så som jag vill att dom ska smaka. Receptet skrev jag i bloggen förra året och ni hittar det HÄR. Jag gjorde dock en dubbelsats av receptet eftersom jag hade så stora formar, men muffinsarna blir bäst i små formar, men självklart går det att dubbla receptet ändå för att få fler muffins :)
 

Dufvenkrooks glögg

Det dricks glögg här hemma dagligen, men inte mig emot. Jag älskar doften som slår emot mig varje gång jag värmer på glögg och den söta julsmaken går det inte att få nog av. Så nej, tröttna på glögg tror jag är omöjligt :)
 
Igår dracks det Dufvenkrooks glögg som jag fått hemskickat. Jag fick en naturell alkoholfri glögg och en alkoholfri chokladglögg.
 
 
Dufvenkrooks - Alkoholfri glögg
Nu för tiden är det dåligt med "naturella" glöggar. Det ska tillsättas en massa smaker som alldeles för ofta tar över och gör så att glöggsmaken försvinner. Dufvenkrooks har dock en naturell glögg som dessutom är alkoholfri och därför kan drickas av både gravida och nykterister. Sånt uppskattas alltid.
 
Jag kan faktiskt påstå att Saturnus God jul-glögg har fått en motståndare nu, för oj, vad denna glögg var god. Den både doftade och smakade glögg och det var en väldigt fin balans mellan glöggkryddorna. En otroligt god smak som satt mitt i prick. Såhär SKA en glögg smaka, med de rätta kryddorna och den perfekta sötman.
 
En glögg helt i min smak, och även en perfekt glögg att använda i baket, till exempel i mina glöggmuffins.
 
Betyg: 5/5
 
Dufvenkrooks - Choklad, alkoholfri
Ännu en chokladglögg och tyvärr är det inte många märken som brukar få till en bra chokladglögg. Just därför hade jag inga högre förväntningar på denna glögg heller, men snacka om att jag blev positivt överaskad.
 
När man värmde upp glöggen slog glöggdoften emot en och det doftade riktigt gott och som jag vill ha det, jul. Jag trodde detta skulle bli en flopp men Dufvenkrooks har verkligen lyckats med att få till en god chokladglögg. Det är en svag ton av choklad när man dricker glöggen och det är en len och fin smak. Balansen mellan glöggkryddorna och chokladen är perfekt och trots att det som sagt är en chokladglögg smakar det verkligen glögg, och det tycker jag är bra. Glöggsmaken SKA ta över, och smaksättningen bara finnas med i bakgrunden och så är det i denna glögg.
 
Hade jag velat ändra på något litet i denna glögg skulle jag gärna sett en liiiite kraftigare smak. Annars finns det inte mycket att anmärka på.
 
Betyg: 4/5
 

Jultvålar från Gunry

LYCKAN ÄR TOTAL!!!!
Fick idag reda på att Gunry släppt tre jultvålar i år och att dom säljs på ICA, två för 20 spänn! Jag tycker samtliga låter hur härliga som helst så i helgen blir det tvåljakt :)
 
Håll utkik på Gunrys facebook för fler nyheter!
 
Vilken tvål tycker ni låter mest intressant?
 
 

Pepparkakspaket

Jag och schenker-killen här i byn börjar bli ganska tjenis vid det här laget. Idag ringde han och och sa något i stil med "tjena, det är jag från schenker igen, jag har ett paket till dig, visst jobbar du "där"?". När han kom stod vi och småpratade ett tag innan jag fick ett stort paket av honom. Det läre ju inte vara sista gången jag träffar honom heller ;)
 
I paketet gömde sig fyra pepparkaksburkar och två paket pepparkaksflarn från Gille. Älskar Gilles pepparkakor så fyra burkar var ju helt underbart. Tack! Sedan hämtade jag ut ännu ett glöggpaket och så hade jag fått checkar i brevlådan när jag kom hem. Men, mer om det senare, kan ju inte avslöja allt i ett inlägg ;)
 
Imorgon funderar jag på att baka. Det blir nog både lingonbröd och någonting med saffran. Lussekatter, saffransbröd eller saffransmuffins....eller något helt annat? Den som lever får se, återkommer gör jag i vilket fall som helst :)
 

Fler juliga boktips

Jag har fått hem två recensionsexemplar från Lindskog förlag. En pocketbok som heter "En tankfull jul" och en inbunden bok som heter "Mr Moose räddar julen"
 
 
 
Andreas Steinhöfel - Mr Moose räddar julen
"Mr Moose räddar julen" handlar om pojken Bertil Wagner som bor tillsammans med sin mamma och storasyster. En dag störtar en älg in genom taket i familjens hus. Älgen, som kan prata, berättar att han heter Mr Moose och jobbar åt självaste Jultomten. Eftersom han skadade sig när han föll genom taket får Mr Moose flytta in i familjens garage. Han blir snabbt en favorit hos barnen men tillslut kommer dagen då han måste ge sig av....
 
Jag hade inga förväntningar alls på denna bok om jag ska vara helt ärlig, men redan efter att ha läst några sidor blev jag glad i hela kroppen. Boken ger ifrån sig en fantastisk julkänsla och jag älskar framför allt hur bra författaren beskriver allting, både människor, miljön och känslor. Boken är både rolig och sorglig eftersom en stor del handlar om pojkens längtan efter sin pappa. Samtidigt är boken berättar på ett väldigt humoristiskt sätt och många gånger satt jag och bara log när jag läste.
 
Boken är lättläst och berättelsen är helt fantastisk. Bilderna är enkla, men fina och handlingen otroligt charmig. En fin julberättelse som helt klart är värd att läsas. Barn runt 6-7 år skulle utan tvekan älska ifall någon läste denna bok för dom.
 
Betyg: 4,5/5
 
Stephen Law - En tankfull jul
Detta är en liten pocketbok som ur ett filosofiskt perspektiv handlar om vårt förhållande till julen. Boken innehåller många frågor som man kanske undrar över eller som man inte ens har tänkt på. Boken innehåller enbart text så det är ingenting för barn trots att man kan tro det när man kollar på bokens framsida.
 
Detta är en rolig bok samtidigt som den faktiskt är intressant. Jag tycker det är kul att man fått ihop så många frågor och svar om julen. Boken är uppdelad i olika kapitel och man kan läsa om allt från julklappar till Jesus och jag skulle faktiskt vilja påstå att boken är lärorik. Allting är väldigt analyserande och man kan till exempel läsa om Gud och om h*n verkligen existrerar. Man får läsa om olika myter och självklart om självaste jultomten.
 
Jag tycker som sagt att detta är en väldigt intressant bok. Det enda som sänker betyget en aning är att det är text rakt upp och ner från första till sista sidan. Det vore kul med någonting som bröt av.
 
Betyg: 4/5
 
 

Glöggmuffins med glöggfrosting

Det blev inget lingonbröd idag eftersom vi inte hade någon sirap hemma. Funderar på att åka till mamma imorgonbitti och baka brödet där så bjuder jag samtidigt på frukost. Ja, vi får se hur jag gör :)
 
Jag slängde i alla fall ihop glöggmuffins med glöggfrosting idag som jag och svägerskan mumsade på tillsammans med en varsin kopp julkaffe. Muffinsarna gjorde jag med hjälp av en muffinsmix från Mixwell, som både är gluten- och laktosfri. Jag tillsatte dock en dl glögg (Saturnus god jul-glögg) i mixen också, och sedan gjorde jag en mumsig frosting.
 
För er som inte har en färdig muffinsmix hemma kommer här ett underbart gott recept på glöggmuffins med frosting. Dom äts förslagsvis till kaffe eller glögg :)
 
Muffinsformarna med muminmotiv kommer från Kalasform.
 
Glöggmuffins med glöggfrosting (Ca 12 stycken)
Ingredienser:
4,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
½ tsk salt
2 msk pepparkakskrydda (eller en blanding av ingefära, kanel, kardemumma och nejlika)
100 g rumstempererat smör
2,5 dl socker
2 ägg
1 ½ dl kesella/kvarg/filmjölk/gräddfil
1 dl glögg (förslagsvis naturell)
 
Sätt ugnen på 190 grader.
Blanda de torra ingredienserna (mjöl, bakpulver, bikarbonat och krydda) i en bunke.
Vispa smör och socker pösigt med hjälp av en elvisp, i en annan bunke.
Vispa ner äggen, ett i taget. RÖR ner kesella/kvarg/filmjölk/gräddfil och glöggen.
Vänd ner de torra ingredienserna i äggblandningen och rör försiktigt ihop till en smet.
 
Fördela pappersformar i en muffinsplåt eller en vanlig plåt.
Häll smeten i formarna, till ungefär hälften, eftersom de jäser ganska mycket.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 25-30 minuter.
 
Frostingen:
60 g rumstempererat smör
100 g philadelphiaost
4 dl florsocker
2 msk glögg
 
Frostingen går att göras innan muffinsarna för att få en bättre konsistens och kyla på smeten. Den ska då stå i kylskåp och håller upp till ett dygn ungefär, om bunken är täckt med plast.
 
Vispa ihop alla ingredienserna till frostingen försiktigt med hjälp av elvispen.
Muffisarna ska svalna HELT innan man spritsar eller breder ut frostingen på dom.
 
 
 

Adventskalendrar

God morgon!
Har precis ätit en frukost i form av vörtbröd med "julskinka" på. Den griljerade skinkan jag köpte igår var supergod och kommer absolut att hamna i mitt kylskåp fler gånger. Får se om sambon hinner smaka efter jobbet idag eller om jag hunnit trycka i mig hela paketet då ;)
 
Igår köpte jag klart alla adventskalendrar så nu är jag redo. Eller har ni något tips på fler? The body shops kalender har jag redan visat upp, men den kan man egentligen inte visa upp tillräckligt många gånger, för visst är den fin?? Tv- och radiokalendern införskaffade jag för några veckor sedan och igår köpte jag två chokladkalendrar och bingolottos julkalender. Kommer ICA ut med en egen i år mån tro? Osäker på dom gjorde det förra året.....
 
I vilket fall som helst.....skriv gärna en kommentar om ni har tips på fler kalendrar :)
 
Idag är det storm ute så jag funderar på att baka lingonbröd och muffins. Får se hur mycket jag orkar, resultatet kommer i alla fall upp här någon gång :)
 
 
Psssst...ni glömmer väl inte bort tävlingen om en adventsstjärna HÄR!?
 
 
 

Jultrosor

Det är inte varje dag man skriver om trosor i en julblogg, men eftersom det gått ett helt år sedan jag köpte mina jultrosor är det väl på tiden att jag visar dom också. Jultrosor??? tänker ni. Ja, förra vintern förälskade jag mig i ett par trosor på Cubus. Röda, vita och med renar på. Jag använde dom flitigt under julmånaderna och har försökt hålla mig från att använda dom resten av året. Nu har dom dock åkt fram igen, och dom är inte bara otroligt söta, utan fruktansvärt sköna också :)
 
 
Idag har jag för övrigt julshoppat litegrann. Det blev bland annat ett vörtbröd (UTAN russin!) och så hittade jag en skinka som lät fantastisk god. Aldrig sett eller smakat den förr så ska bli spännande. Får bli frukost imorgon :)
 

Peter Jöback - Jag kommer hem igen till jul

Jag hade turen att få boken "Jag kommer hem igen till jul" av Peter Jöback hemskickad från Bonnier Fakta. Boken har precis börjat säljas och går att köpa på bland annat Bokus där den kostar 209 kronor. De senaste dagarna har jag bläddrat igenom boken många gånger och läst allting uppifrån och ner. Här kommer därför min recension av boken.
 
 
Lena Katarina Swanberg & Peter Jöback - Jag kommer hem igen till jul
När jag fick denna bok blev jag alldeles lycklig i hela kroppen eftersom hela boken är så otroligt fin. Den är stor, härlig och utstrålar verkligen vinter och jul. Längst bak i boken finns en dvd-skiva med Peter Jöbacks julkonsert i Globen år 2009. Detta är en stor bonus om ni frågar mig och filmen kommer att ses närmare jul.
 
Detta är ingen "vanlig" julbok med en massa tråkiga recept som man redan gjort flera gånger förut och inte en massa pyssel som en treåring klarar av. Nej, detta är lite utav en självbiografi med temat jul. Jag har alltid gillat Peter Jöback och sett honom som en väldigt ödmjuk man. Efter att ha läst denna bok ändrades inte min uppfattning alls, utan den stärktes bara. Peter Jöback är en fantastisk människa, inte bara begåvad utan också väldigt ödmjuk som sagt.
 
I denna bok berättar Peter Jöback helt öppet om sitt liv och framför allt sina jular. Man får läsa om tiden han blev sexuellt utnyttjad, de jular som kändes ensamma, då han var lycklig och självklart skriver han en hel del om musik. Allting är fantastiskt skrivet och då och då bryts dessa textstycken av med bland annat noter från låtar som "Marias sång" och "O, helga natt". Det bjuds även på smarriga recept och jag måste få säga att bilderna i boken är HELT underbara. Det spelar liksom ingen roll att jag redan läst ut boken, jag skulle kunna sitta ännu längre och bläddra fram och tillbaka. Texterna är otroligt intressanta och både sorgsna och glädjande. Jag älskar som sagt bilderna och boken är stämningsfull från början till slut.
 
En perfekt julklapp till andra eller helt enkelt till sig själv. Jag älskar den i alla fall.
 
Betyg: 5/5
 

Lucia choklad och tiramisú

Igår blev det glöggprovning här hemma tillsammans med sambon och svägerskan. Det var dags för Lucias glögg att bli smakade och recenserade. Jag fick hem två fina flaskor från Oenoforos, choklad och tiramisú. 
 
 
LUCIA - Choklad. 15 %
Ännu en chokladglögg att testa och för mig som brukar ha ganska svårt för just chokladglögg blev positivt överaskad när jag drack denna. Det var en len och fin smak med en ganska svag chokladton, vilket jag tyckte var bra. Glöggen smakade inte så starkt som starkvinsglögg brukar ha en tendens att göra, och det var en god doft som verkligen inbjöd till smakprov. 
 
Både sambon och svägerskan tyckte att glöggen smakade riktigt bra och hade en fyllig och söt smak av just choklad. Det enda jag kunde sakna var mer glöggkryddor men eftersom glöggen doftade precis som glögg ska dofta, så gjorde det inte överdrivet mycket. 
 
Betyg: 4/5
 
LUCIA - Tiramisú. 15 %
Detta var en glögg jag hade sett fram emot att dricka eftersom den heter just "Tiramisú". Tiramisú är ju en helt fantastisk efterrätt och min första tanke när jag tog en klunk av denna glögg var att den skulle passa utmärkt till just efterrätten. Den doftade gott med en skarp doft av kakao.
 
Jag vet inte riktigt om smaken av tiramisú lyckades komma fram men glöggen var otroligt god och mild faktiskt, trots sina 15 %. Den hade en otroligt len och söt smak som värmde upp hela kroppen. Vi satt och njöt allihopa när vi drack denna glögg eftersom smakerna blandade sig otroligt fint. Även här skulle jag vilja ha lite mer julkryddor i, men ändå var det ingenting man tänkte överdrivet mycket på eftersom glöggen var så pass god ändå. En söt smak av choklad, vanilj och kaffe skulle jag vilja säga.
 
Betyg: 4,5/5

Blogg.se + Saffransscones med kanelsmör

Klockan är bara 11 på förmiddagen men jag har redan världens bästa dag. Gick in på blogg.se för en stund sedan och såg att jag och min blogg var med på FRAMSIDAN!!! Det är så otroligt kul när folk gillar det man gör och nu hittar förhoppningsvis ääännu fler julälskare hit :)
 


Imorse bakade jag för övrigt scones till frukost, och inte vilka scones som helst, utan saffransscones. Bröden blev gula och fina och smakade otroligt gott tillsammans med kanelsmör. Recept? Självklart :)
 
Saffransscones (Två kakor)
Ingredienser:
1 dl mjölk
1 pkt saffran (0,5 g)
5 dl vetemjöl
En knivsudd salt
1 tsk bakpulver
1 msk socker
60 g kallt smör
1 ägg
 
Gör såhär:
Sätt ugnen på 250 grader.
Koka upp mjölken med saffranet och ställ kastrullen åt sidan för att svalna.
Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och socker i en bunke.
Tärna smöret och nyp ihop med de torra ingredienserna till en deg.
Blanda ner ägg och saffransmjölken och knåda till en deg.
Dela degen i två delar och platta till dom som två tekakor. Skär ett kryss över kakorna och nagga.
Lägg dom på en plåt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
 
Servera scones ljumma tillsammans med smör blandat med kanel.
 
 
 
 
 
 

Recensioner - Rabén och sjögren

Jag har fått hem tre fina böcker från Rabén och sjögren, och en av böckerna kan jag tänka mig är en riktig storsäljare i år. Det är Astrid Lindgrens bok "Tomten är vaken". Förutom denna har jag även fått "Jul i stora skogen" av Ulf Stark, och "Julpyssla tillsammans" av Ingela Jonasson.
 
 
 
Astrid Lindgren & Kitty Crowther - Tomten är vaken
Det är hela 52 år sedan Astrid Lindgren skrev denna bok, men inte förrän i år, 2012 har boken getts ut på svenska. Boken är ingen typisk "Astrid Lindgren-bok" och den påminner faktiskt inte överhuvudtaget om något annat som hon gjort tidigare. Jag hade väldigt höga förväntningar på denna bok eftersom jag älskar Astrid Lindgren.
 
"Tomten är vaken" handlar om en liten tomte som smyger runt bland husen varje natt och pratar med djuren på tomtevis.
 
Besviken är bara förnamnet när det gäller "Tomten är vaken" och detta beror nog på att den inte alls liknar Astrids andra böcker. Jag saknar värmen och humorn som brukar komma från henne. Denna bok tar inte mer än någon minut att läsa igenom och jag tycker inte ens att den fungerar som en barnbok eftersom den inte alls fångar intresset hos läsaren. Den blir för enformig och trots att det är en barnbok tycker jag ändå att det ska finnas en fungerande handling. Till och med illustrationerna känns ganska anonyma och språket i boken är faktiskt....tråkigt!?
 
Nä, jag hade förväntat mig någon slags mysfaktor i denna bok, men blev som sagt otroligt besviken. Inte ens fyraåringen här hemma diggade boken...
 
Betyg: 1/5
 
Ulf Stark - Jul i stora skogen
Detta är en stor och fin bok som verkligen känns inbjudande när man har den i händerna. Boken handlar om en vresig hustomte som tycker att allt är jobbigt. En dag blåser hans vantar, luva och skylt bort och hamnar i stora skogen där två kaniner hittar sakerna. Kråkorna berättar att det står "Tomten till S" på skylten och hela skogen tror att det betyder att Tomten ska komma till Stora Skogen. Dom tar reda på vad jul är och börjar förbereda sig för att Tomten ska komma.
 
Ulf Stark är en väldigt duktig författare och Eva Eriksson som gjort bilderna i boken är otroligt duktig även hon. Boken ligger på drygt 100 sidor så det är kanske inte en saga att berätta för de minsta barnen. Jag tycker dock språket är anpassat efter 4-5 åringar men det finns ingen chans i världen att en fyraåring sitter still och lyssnar när det gäller 100 sidor. Nej, språket i boken hade gärna fått vara lite "mognare", i alla fall anpassat efter 7-8 åringar. 
 
Själva handlingen i boken är intressant tycker jag men ändå blir boken lite tråkig ibland eftersom den är så pass lång. Man hade kunnat tryckt ihop allting till hälften och fått en bättre bok. Bilderna gör boken mysig att bläddra igenom men handlingen håller inte riktigt. Jag tycker även att det är konstigt med en SUR tomte. Jag tycker man ska visa upp tomten för barnen som en glad och hjälpsam figur, inte tvärtom.
 
Vissa "kapitel" i boken är mysiga och småroliga, men jag tycker ändå inte att boken håller måttet. Jag kände i alla fall ingen större julkänsla när jag läste den.
 
Betyg: 2.5/5
 
Ingela Jonasson - Julpyssla tillsammans
Till sist har vi en pysselbok, skriven av Ingela Jonasson. Boken är ganska tunn men innehåller ändå en hel del. Det är framför allt pyssel där barn kan vara med och det är väldigt fina steg-för-steg bilder. Det känns naturligt när bilderna är knäppta rakt upp och ner på barn som pysslar. Man har inte försökt få till rätt ljus och allt vad det heter på fotografspråk utan bilderna är knäppta på barn i ett naturligt och avslappnat tillstånd, och det tycker jag är bra.
 
Språket i boken är inte formellt utan otroligt härligt och det kan till exempel stå "Tjoho, allt limmat!". På varje pysselsida finns även en liten ruta med allt man behöver som man kan checka i liksom. Detta gör man förslagsvis med blyertspenna så man kan sudda ut efteråt.
 
Det är en bra variation på pyssel och några exempel är "gipsade stjärnor", "smällkarameller, "fiskdammsfiskar" och "snömätare". Det är mycket fina pyssel och bra beskrivningar. En otroligt rolig bok till barn runt 8-års åldern kan jag tänka mig och framför allt till föräldrar som gillar att pyssla med sina barn.
 
Betyg: 4/5

Zoegas julkaffe 2012

God morgon!
Imorse klev jag upp tidigt och kokade risgrynsgröt. Det var så mysigt att stå i köket och känna doften av jul och det är alltid skönt att kliva upp i tid så man får något vettigt gjort om dagarna. Tyvärr har det vita vinterlandskapet vi hade för några dagar sedan utanför förvandlats till en grön gräsmatta, men vad gör det egentligen? Den som väntar på något gott....:)
 
Har ju även fått Zoegas julkaffe 2012 hemskickat och imorse kunde jag inte hålla mig längre. Sambon slängde på 10 koppar och nu är det slut, två timmar senare, så det bör ju vara ett gott betyg? Jag älskar förpackningen som verkligen är julig och kaffet ska ha toner av svarta vinbär och mandel. Jag tycker det är svårt att känna smaker i kaffe men eftersmaken i detta kaffe var riktigt gott och kaffet känns faktiskt som ett äkta julkaffe.
 
Zoegas julkaffe 2012 finns i butik från och med mitten av november så är ni sugna behöver ni inte vänta länge till :)
 
 

Äpple- och kanelmuffins med julfrosting

Jag har fått hem ett helt gäng med produkter från Mixwell, vilket är ett märke som säljer glutenfria produkter, så som bakmixer och och mjöler. Idag provade jag deras muffinsmix som man blandar med enbart vatten och matolja. Sedan är det upp till en själv hur man vill fylla muffinsarna och jag valde att göra äpple- och kanelmuffins. Till detta gjorde jag en julfrosting, och resultatet blev verkligen hur lyckat som helst.
 
Jag blev imponerad över hur lätt det vara att få till en bra smet av muffinsmixen från MixWell och resultatet blev fina och fasta muffins med en perfekt konsistens. Något för alla glutenallergiker alltså :)
 
Muffinsformarna med muminmotiv som jag använde är självklart från Kalasform. (Superformar!!)
 
 
RECEPT
Äpple- och kanelmuffins med julfrosting
 
Ingredienser:
En förpackning MixWell muffinsmix
2 dl vatten
2 dl matolja
Två äpplen 
Kanel

Blanda ihop muffinsmixen med vatten och olja. Låt smeten stå i kylskåpet i någon timme. 
Självklart går det att göra muffins enligt sitt eget grundrecept istället. Låt även denna smet stå i kylskåpet eftersom de får en bättre höjd i ugnen då.
 
Ställ muffinsformar i en muffinsplåt eller en vanlig plåt och fyll formarna till ungefär hälften. Skala och hacka små bitar av äpplena och tryck ner i varje muffinsform. Strö över lite kanel.
Ställ formen i mitten av ugnen och grädda i cirka 20-25 minuter på 170 grader.
Ta ut formen och låt svalna.
 
Frostingen:
60 g rumsvarmt smör
100 g philadelphiaost
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
½ tsk ingefära
½ tsk kardemumma
1 tsk kanel
 
Vispa försiktigt ihop alla ingredienserna till en slät smet med hjälp av en elvisp. 
När muffinsarna svalnat helt, spritsa eller bred ut frostingen på muffinsarna. Avsluta med lite kanel på toppen.
 
 
 

Julmat, saffransguld och julmust

Eftersom det var extrapris på både prinskorv och köttbullar på ICA denna vecka så slängde jag ihop det tillsammans med potatis igår till middag. Jag klippte till och med prinskorven för att få till den äkta känslan ;)
 
Imorse åt jag den nya risifrutti Saffransguld, men jag blev ganska besviken. Färgen på riset var otroligt fint men det smakade sisådär. Tillsammans med sylten var det rätt okej, men det var ju ingen direkt julsmak, så nä, den hamnar nog inte i mitt kylskåp igen :)
 
Till maten igår drack jag den lagrade julmusten jag fått från Nygårda. Den är lagrad på Bourbonfat och finns endast att köpa på systembolaget. Musten passade alldeles utmärkt till maten och det var en riktigt god och lite vuxnare smak. Ett perfekt skum och en underbar doft. En julmust att rekommendera, helt enkelt!
 

Recensioner - Natur & Kultur

Nu när vi gått in i november är det dags att börja tänka på julklappar. Det är inte det allra lättaste att veta vad man ska köpa till alla, vad önskar sig egentligen en pappa eller lillasyster egentligen? Mitt tips är en BOK. En bok funkar alltid, oavsett om det handlar om farmor eller pojkvännen. Alla uppskattar en bra bok.
 
Idag har jag två boktips och dessa böcker är till för dom som tycker om matlagning, och ja, vem gör inte det EGENTLIGEN? Dessa böcker kommer från Natur & Kultur förlag och jag har fått böckerna som recensionsex.
 
 
 
Gunilla Eldh - GI & LCHF Deluxe
GI och LCHF är två väldigt populära "dieter" nu för tiden som man egentligen inte ska kalla för dieter, utan mer för en livsstil där man väljer att skära ner på kolhydraterna och istället äta mer protein och framför allt fett. Jag har själv ätit enligt LCHF till och från i två år och lyckats gått ner 32 kilo så visst fungerar det. Det finns hur många kokböcker som helst med just GI och LCHF-recept och detta är en ny bok.
 
För det första måste jag säga att boken är stilren och inbjuder till läsning. Jag gillar namnen på kapitlen i boken som bland annat är "Enkelt är elegant" och "Festligt med färg". Det jag gillar med denna bok är att recepten är väldigt annorlunda om man jämför med liknande böcker. Det är inga vanliga "köttbitar med beasås" utan det är betydligt roligare recept, som visserligen känns mer krångliga, men ändå. Vad sägs som "Örtkryddad fläskfärs med tomatsås", "Anka med apelsinsås" och "Grönsaksbakelse". Allting låter hur gott som helst samtidigt som bilderna känns väldigt tilltalande. En bra och genomtänkt receptbok med många intressanta recept. Det som drar ner betyget lite är att svårighetsgraden känns ganska hög i de flesta recepten.
 
Betyg: 4/5
 
Jonas Cramby - Texmex från grunden
Jag älskar texmex och därför var det otroligt roligt att jag fick recensera en sån bok. Boken är skriven av Jonas Cramby och denna bok innehåller utan tvekan allt man kan tänka sig i texmex-väg.
 
Boken är uppdelad i sju delar. Grunder, frukost, antojitos, tacos, barbecue, desserter och drinkar. Man hittar recept på allt från goda såser till tortillasoppa och som sagt drinkar. Denna bok är verkligen fullproppad med en massa härliga recept som även känns relativt enkla att göra. Mycket handlar om vilka kryddor man har hemma och just kryddor är ju faktiskt inte speciellt dyrt.
 
Hos oss ser en tacokväll ofta likadana ut. Det är köttfärs, grönsaker, chips, tortillas och creme fraiche. Visst, det är gott men denna bok uppmanar en till att göra det ännu godare och framför allt roligare. Det finns så många goda såser att göra utan att man behöver lägga ner någon längre tid på det och i denna bok hittar man massor.
 
Till den som gillar texmex är detta en toppenbok, Ett stort plus till bilderna som gör så att man blir sugen på tacos.....nu!?
 
Betyg: 4.5/5
 

TÄVLING!

 
Äntligen första november och vad passar då bättre än en tävling? Nu lottar jag i samarbete med Hillhouse ut en adventstjärna som heter "Sai Baba". Stjärnan är 40 cm i diameter och kostar annars 125 kronor. Otroligt vacker med sitt orientaliska mönster.
 
TÄVLINGSREGLER:
 
För en lott:
Gå in på Hillhouse och berätta vad du önskar dig i julklapp därifrån och varför.
 
För två lotter:
Gör ovanstående + Gilla Hillhouse på Facebook
 
För tre lotter:
Gör ovanstående + Berätta om tävlingen i din blogg/facebook/twitter och länka till både Amandas jul och Hillhouse.
 

Tävlingen avslutas fredag 9/11, kl. 18.00.
 

Första november

Första november.
 
Snön ligger som ett vitt täcke utanför fönstret, risgrynsgröten är uppäten och snart väntar en promenad ner till byn för att äta lunch och eventuellt stoppa i mig en halloweenbakelse. Sådana här dagar är det helt underbart att vara ledig.
 
November som sagt, och nu kan man äntligen börja snacka om julen med andra utan att behöva framstås som en idiot. Egentligen, varför är man dum för att man tycker om att planera och slippa stressa? Det är ju snarare alla andra som har lite svårt med tänkandet som väntar till första advent innan dom ens börjar planera. Ack ack ack, stackare ;)
 
Imorgon funderar jag på om jag ska baka någonting, har ju fått hem några muffinsmixer bland annat så kanske blir fler pepparkaksmuffins? Eller något annat...har ni några tips på muffins? :)
 
Nu ska jag bara njuta av dagen....vad gör ni!?
 

VÄLKOMMEN
Till Sveriges mysigaste julblogg


[email protected]

Hej!

Denna julblogg startades år 2010 och drivs av mig, Amanda, en tvåbarnsmamma från Hälsingland. Bloggen är som mest aktiv under månaderna september - december då tusentals julälskare tittar in och läser. Jag bjuder på allt från härliga julrecept och tips & trix till tävlingar och recensioner. Allt har såklart med julen att göra :)

Frågor? Samarbetsförslag? Tveka inte att höra av dig.
Min mail läses varje dag och du hittar adressen här ovan.