Egendesignat glöggset

För ett tag sedan fick jag hem ett glöggset från Slöjddetaljer. Setet innehöll sex glöggmuggar, två stycken skålar och två porslinspennor, en svart och en röd. Idag när jag ändå bara var hemma bestämde jag mig för att pimpa dessa muggar och skålar. Nu ska dom torka i minst fyra timmar innan dom ska in i ugnen i 90 minuter. Sedan är det heeelt okej att maskindiska dom :)
 
Detta set kostar bara 129 kronor och jag tyckte det var hur kul som helst att få designa ett eget glöggset. Nu har ju jag världens kassaste handstil men det är ju faktiskt det som är charmen med det hela tycker jag, att det ska se egengjort och lite "slarvigt" ut och så blev det ju. Vissa skulle säkert kalla det jag gjort för fult men jag är nöjd och tycker muggarna och skålarna är charmiga :)
 
Porslinspennorna var enkla att arbeta med och de gick även att torka bort med en fuktig trasa om man gjorde fel. Både muggarna och skålarna var väldigt fina som dom var också så jag tycker som sagt att det var ett väldigt bra pris för en sån här grej. 
 
Till alla som gillar att pyssla rekommenderar jag detta glöggset. Det var riktigt mysigt att sitta i några timmar och fokusera på att måla rätt samtidigt som julmusiken var på i bakgrunden. En rolig julklapp är det ju också :)
 
Setet hittar ni HÄR.
 

I <3 your blog

 
Jag har fått två fina utmärkelser. Jag har sett att många fått flera stycken men jag är glad ändå eftersom jag fått utmärkelserna från två av mina absoluta favoritbloggar. DET är stort för mig :)
 
Reglerna för utmärkelsen är
1. Tacka bloggaren som gett dig utmärkelsen och lägg ut länken till den som gav dig den
2. Ge utmärkelsen vidare till fem favoritbloggar och berätta det för dem med en kommentar
3. Kopiera post it-lappen och sätt den på din blogg

 
Såhär skriver Erica (Tomtens dotter):
Amanda, min själsfrände i glöggdimmorna. Nån julig nyhet du är nyfiken på? En bok du funderar på att köpa? Ta en sväng till Amanda, hon har förmodligen testat :-)

Och såhär skriver Madeleine (Julbloggen - Min vita jul):
Amandas jul: Hon är typ bäst på att få gratisprylar och julböcker. Jag är inte dålig jag heller men hon är snäppet vassare. Det förgyller vår vardag och kan tyckas girigt men vi älskart. Följer hennes inlägg med stor spänning.
 
TACK TILL ER!
Här kommer fem av mina favoriter:
 
Tomtens dotter: Har varit min favoritbloggare ända sedan jag hittade till hennes blogg. Det jag gillar med Erica är hennes naturliga sätt att skriva på och hennes variation av inlägg. Jag älskar alla recept hon gör om, hennes tips och trix och hennes talang för keramik. sedan är Erica otroligt ödmjuk också. En solklar favorit alltså!
 
Helenas Jul: Helly har fått det stora uppdraget att julblogga åt Amelia detta år vilket jag tycker är jättekul. Helena har även hon en bra variation på sina inlägg och allt känns väldigt personligt, vilket jag tycker är kul att läsa. Hon verkar pysslig och lägger upp många tips som inspirerar. En väldigt bra julblogg som ska bli ännu roligare att följa detta år.
 
Julbloggen - Min vita jul: Madeleine har en otroligt vacker julblogg som man verkligen fastnar för direkt när man klickar sig in. Bloggen lever verkligen upp till namnet "Min vita jul" om jag säger så. Hon tar fantastiska bilder samtidigt som jag gillar hennes sätt att skriva på. Helt klart en blogg av inspireras av!
 
A taste of christmas: Denna blogg har inte kommit igång för säsongen än, men jag hoppas verkligen den gör det snart. Detta är en riktig mysblogg full med stämningsfulla bilder och tips. En otroligt duktig pysslare är det i alla fall och det är alltid kul att läsa om hennes idéer. 
 
Julmust: Denna tjej är ny som julbloggare detta år och jag läser inte många nya julbloggar för att vara helt ärlig. Denna fastande jag dock för direkt på grund av hennes fantastiska bilder. Hon är duktig med kameran samtidigt som hennes inlägg är intressanta och juliga. Tummen upp!
 

Frukosttips

Jag älskar frukost. Åtminstone när man får äta den i lugn och ro. När jag gick i skolan stoppade jag sällan i mig frukost på morgonen eftersom vi hade lunch redan vid halv 11 varje dag. Hur kan man ge en skolklass så tidig lunch VARJE dag? Det är inte okej...
 
Ah, i vilket fall som helst så älskar jag som sagt frukost idag och häromdagen hämtade jag som jag tidigare skrivit ut två påsar med Polarbröds gästspelare "Äpple kanel". Det är fem stycken stora och härliga bröd i varje påse och en påse kostar runt 15 kronor, vilket är ett väldigt bra pris om ni frågar mig.
 
Jag tror jag blev lite förvånad när jag hade ätit några tuggor utav detta bröd, för det smakade verkligen som det stod att det skulle smaka, och hur många gånger sker det egentligen? På riktigt alltså. Kanelsmaken var jag inte orolig över att den skulle komma fram men jag tvivlade lite på att det skulle smaka äpple. Nu var Polarbröd rätt smarta och fick till äpplesmaken genom att helt enkelt tillsätta små bitar av äppleskal i brödet. Är det verkligen gott, tänker säkert ni nu, och ja, det är verkligen gott. Kanelsmaken var väldigt tydlig och jag ÄLSKAR kanel på bröd, sedan kommer äpplesmaken fram på ett väldigt bra sätt när man får ett litet tuggmotstånd av skalet. Äpplet och kanelen blandades på ett fint sätt och jag gillade verkligen brödet. Kanelen gjorde så att det kändes juligt och äpplet bidrog till ett härligt tuggmotstånd.
 
Gästspelaren "Äpple kanel" finns endast att köpa på ICA för tillfället men för min del gör det inget alls eftersom det är ICA som är störst hos oss ;)
 
Betyg: 5/5
 
 

The body shops adventskalender 2012

Det har varit en snöig dag idag med trots att snön börjat övergå till slask. Finns det något värre än slask? Jag tror faktiskt inte det. Har jobbat hela dagen och att vara ute med ett- och tvååringar resulterar inte i annat än blött blött blött. Det är också svårt att få så små barn att uppskatta snön och göra någonting av den. De äldre barnen var desto mer förtjusta när dom byggde snögubbar och andra skulpturer. "Mina" barn ville bara bli buren som om det vore jobbigt med snö. Haha, stackarna :) Man kan ju dock förstå att det inte är det allra roligaste att stapla omkring när man är påpälsad från topp till tå och knappt kan röra sig.
 
Idag var min mamma iväg till Sundsvall och kom hem med lite prylar till mig. Det blev några julsaker från IKEA och det allra viktigaste - The body shops adventskalender 2012. Jag var tvungen att köpa den dyraste (Ultimate) för 1200 kronor detta år också. Kommer ihåg hur lycklig jag var varje morgon förra året :)
 
Ikväll har jag hämtat ut en massa paket och det har varit lite som julafton varje dag den senaste tiden, me like :) Vad paketen innehöll får ni veta lite längre fram...
 
 
                           The body shop Adventskalender - Ultimate

Lutendrank 2012

En av de mest spännande glöggarna jag fått äran att testa detta år är Lutendrank 2012 från Auld Rare Whisky. Jag har aldrig tidigare smakat en glögg med så hög alkoholhalt som Lutedrank har (17,5 %) och därför trodde jag att den enbart skulle smaka sprit. I vilket fall om helst värmde jag och sambon på glöggen i helgen och eftersom den går att beställas från och med första november tänkte jag att det var perfekt att recensera den nu.
 
Vad betyder egentligen Lutendrank tänker ni? Jo, såhär står det på Auld Rare Whiskys hemsida:
"Vid hovet hos de rika adelsfamiljerna rund om i landet drack man mestadels vin under 1500-talet. Ju sötare vin, desto mer uppskattat. Det torra franska vinet var mindre populärt, det kallades bland annat pötja, en förvrängning av ”vin de Poitou”. Detta röda, lätta vin utskeppades från La Rochello i Poitou och var föga uppskattad vid hovet, speciellt under vintern.

Man drack så kallad Lutendrank - det som vi idag kallar glögg.

Gustav Vasa beställde hem dyrt vin från Europa, men på färdvägen till Sverige händer det att det gick hål på tunnorna och det kom in luft. Därmed var vinet förstört och odrickbart, men den ekonomiska kungen skickade ner det sura vinet till kökspersonalen som värmde upp det, kryddade det med kardemumma, ingefära, kanel och muskot och sötade det med honung. Där med var Lutendrank skapad.
Gustav Vasas son Erik XIV var så förtjust i Lutendrank att han drack det varje morgon tillsammans med mjölk."
 
Vad tyckte jag?
När glöggen var uppvärmd kände man direkt en härlig doft och det doftade verkligen glögg, vilket är väldigt positivt om ni frågar mig. Det var alltså inte bara den häftiga flaskan som tilltalade en, utan doften gjorde också så att man ville dricka glöggen direkt. 
 
Jag var som sagt ganska skeptisk innan jag tog första klunken men blev otroligt positivt överaskad. Det smakade glögg och det var en bra balans mellan alkohol, bär och glöggkryddor. Det kändes inte att det var en hög alkoholhalt utan det var väldigt goda smaker. Både het och ljummen smakade den väldigt bra.
 
Lutendrank är en bärvinsglögg med inslag av bland annat lingon och blåbär. Samtidigt som bärsmaken kom fram på ett bra sätt så smakade det även så som glögg ska smaka, så kryddorna gav glöggen en perfekt balans.
 
Detta är en riktigt bra starkvinsglögg, enda minuset får den på grund av att flaskan bara innehåller en halvliter.
 
Betyg: 4.5/5
 

Vinnaren.....plus glögg

Vinnaren av "Min julbok" från Lilla Fjärilen Design är Nina, som skrev denna kommentar:
"Julen för mig är det där underbara pirret i magen, som alltid inväntar sig kring juletid. Förväntan, längtan, för vad som komma skall. Hur man liksom blir barn på nytt och totalt glömmer bort allting annat. Den där livligheten som barn har, blommar upp även hos oss som nu är vuxna. Man stannar upp från vardagen och låter sig kastas med i det som gör en glad och lycklig, dvs gemenskapen, att få tid och rum för de man tycker om. Så, jag måste säga att det viktigaste med julen är känslan. Finns inte känslan där, så spelar varken presenter, mat, snö eller gamla traditioner någon roll. Den rätta känslan måste infinna sig, med andra ord - julkänslan."
 
GRATTIS!


Glöggdrickandet här hemma går för övrigt väldigt bra och fort och jag har lyckats skaffa en karl som älskar glögg nästan mer än vad jag gör. Och duktig på att analysera och tycka till är han också :)
 
Nu är Herrljungas "Lingon pepparkaka" uppdrucken och detta var en glögg jag hade otroligt höga förväntningar på. När glöggen precis hade värmts upp kände man en tydlig lingondoftt, det var dock ingen skarp sådan men lingon var doften i alla fall. När glöggen dracks het smakade den enbart lingon och smaken kändes väldigt tunn. Det var en god lingonsmak men tanken "vart är pepparkakssmaken?" kom direkt. Jag läste sedan Erikas recension om samma glögg där det stod att pepparkakssmaken kom fram när glöggen var ljummen, och ja, det gör den faktiskt trots att den inte direkt är tydlig. Glöggen blir dock betydligt godare när den är lite halvljummen och då smakar den inte bara lingom utan kryddorna kan komma fram. 
 
En kraftigare smak hade inte skadat men detta är ändå en god lingonglögg med en svaaag smak av pepparkaka. Glögg smakar den i alla fall och det är huvudsaken :)
 
Betyg: 3.5/5
 

Snö och shopping

Det snöade när jag vaknade imorse, det snöade när jag åt frukost, när jag åt lunch och när jag åt middag. Och ja, det snöar än. Snö en hel dag utan avbrott har resulterat i mer än en dm snö. Ja, det är vackert, NÄR MAN FÅR VARA INNE. Idag har det inte varit så roligt att plumsa omkring i snön i dåliga skor och dålig jacka. Nä, fy sjutton....
 
Har i alla fall varit på en mindre shoppingtur idag. Ö&B har ju extrapris på saffran (2 påsar för 15 kronor) och eftersom jag tycker deras saffran fungerar alldeles utmärkt så köpte jag 10 påsar. Hittade även Dumle Gingerbread så jag köpte tre påsar som jag kan ha i min rocky road i år. Köpte även årets juleskum på Ö&B och även några julkort.
 
På ICA Maxi hämtade jag ut gästspelaren "Äpple kanel" med kuponger som jag fått från Polarbröd. Var även tvungen att köpa Wasas julknäcke, billiga Ballerina Pepparkaka (två för 15 kronor även här) och slutligen hittade jag en spännande nyhet från Herrljunga - Cider med apelsin och kryddnejlika. Ska bli spännande att testa! :)
 
Har ni fått någon snö idag?
 

Angående sponsorer och sånt

Jag har fått en hel del kommentarer den senaste månaden med frågor angående hur och varför jag får så mycket grejer hemskickade av olika företag. Jag har inte svarat på någon kommentar eftersom jag tänkte att jag istället skulle skriva ett inlägg om det hela. Många kanske ser mig som en "tiggare" eller som en girig människa, men det är inte riktigt det allting handlar om.
 
Detta är tredje året jag driver denna julblogg och bloggen har bara blivit större och större. Livet som julbloggare är något jag verkligen ÄLSKAR, eftersom jag får skriva om något som står mig väldigt nära hjärtat och samtidigt få en massa fina kommentarer av framför allt andra julbloggare som även dom förgyller mitt liv.
 
I år har jag drygt 40 olika företag som sponsrar min blogg på ett eller annat sätt. Jag tar både emot mail av företag som är intresserade av att synas på bloggen men skickar också egna mail till företag med en förfrågan om ett samarbete. Ett samarbete betyder inte att jag tar emot en massa gratis produkter och sedan är det inget mer med det, utan ett samarbete är att jag får prova produkter och sedan visa upp och recensera dessa i bloggen. Det blir alltså en win-win situation. Jag skulle ALDRIG dricka en glöggflaska eller läsa en bok som jag fått sponsrad utan att visa upp dom i bloggen. Det är inte rätt när man har en överenskommelse med företaget som väljer att sponsra.
 
Jag begär aldrig av ett företag att jag ska få en massa gratis produkter från dom, utan jag föreslår ALLTID ett sätt för dom att synas på min blogg och därmed nå ut till flera. Sedan är det upp till företaget att bestämma om dom vill inleda ett samarbete eller inte. De flesta företag jag varit i kontakt med har varit supertrevliga, oavsett om de vill eller inte, och det tycker jag är roligt. Får jag ett "nej" från ett företag men mejlet ändå är trevligt utformat så kommer jag ju ändå ihåg detta företag som ett trevligt och seriöst sådant.
 
Att ta emot sponsring är inte bara lycka hela tiden för det är en hel del jobb som ska göras. Visst, glögg är gott men att få i sig 20-30 flaskor och samtidigt analysera allihopa är tufft och kräver planering. Det är roligt med böcker men det tar också tid att läsa och sedan formulera sig i recensionerna man skriver. Allting jag gör görs på tidpress och jag tar på mig mycket jobb, vilket jag tycker är viktigt att veta.
 
Nu när jag skrivit ett inlägg om detta med sponsring så får ni mer än gärna kommentera och fråga saker ni undrar över, så ska jag försöka svara på kommentarerna så gott jag kan :)
 
Jag är alltså inte en girig människa som tigger gratis produkter från företag. Jag gör detta inte bara för mig själv utan även för företagen och först och främst mina läsare. Att tipsa om olika juliga produkter tycker jag passar utmärkt i en julblogg, eller hur? :)
 
 
 

Jul i Tofvehult

Jag hade turen att få boken "Jul i Tofvehult" hemskickad av förlaget "Kakor & Monster". Boken som är skriven av Lena Göransson finns att köpa på bland annat Bokus där den kostar 237 kronor.
 
 
 
Detta är en otroligt fin och stämningsfull bok som man kan sitta och bläddra i i flera timmar. Jag skulle kunna gå igenom varenda ingrediens på ingredienslistorna eftersom recepten i boken är väldigt intressanta och känns tilltalande. "Jul i Tofvehult" innehåller recept från advent till tjugondag knut och är uppdelade i kapitel så det blir som ett schema över vad och när man ska göra allting.
 
I kapitlet "första advent" hittar vi recept så som "Vörtbröd med fikon och valnötter", "Frukostpepparkakor" och "Lax med kanel och mandel". När det är dags för "andra advent" hittar vi bland annat "Kanelsnitt med citron", "Klenäter" och "Julsnapsar". Efter andra advent finns även ett Lucia-kapitel där det finns recept på bland annat "Hemmagjord glögg" och "Saffranssnurror". I kapitlet "Tredje advent" kan man göra "Knäck" och "Ischoklad" till exempel. Kapitlen som följer är "Kvällen innan julafton", "Julafton", "Juldagen och annandag jul", "Mellandagarna", "Nyår" och slutligen "Tjugondag knut" där det finns recept på allt från "Julsmoothie, "Butterkaka med saffran" och olika sillsorter till "Smörgåstårta", "Gratinerad hummer" och "Lax med pepparrot".
 
Jag gillar variationen på recept och att det i varje kapitel står en väldigt bra och läsvärd text. Bilderna gör boken ännu mer stämningsfull så självklart rekommenderar jag denna bok full med härliga recept på allt från godis till bröd och maträtter.
 
Betyg: 4,5/5 

Saffran och brevbärare i mitt hjärta

God morgon!
Jag och sambon har haft en riktig mysmorgon med saffransgifflar och kaffe till frukost. Igår när jag var på Coop hade dom ÄNTLIGEN plockat fram julmust från både Nygårda och Apotekarnes så jag köpte tre flaskor. Ikväll blir det både julmust och glögg men eftersom det blev några glas för mycket igår håller jag mig till lättvarianterna ikväll, och enligt mig är det ju trots allt dom som brukar smaka bäst :)
 
Förutom att Coop lyckats få fram julmusten så fanns det även juleskum, saffransklipp och saffransgifflar som sagt. Juleskummet fick hänga kvar på sin plats men jag köpte en påse av både klippen och gifflarna och öppnade saffransklippen ganska omgående för att få trycka ner näsan i påsen och suga in saffransdoften ;) Längtar tills man får baka saffransbröd själv!
 
Måste även få tacka att det finns så underbara människor här i världen, som våran brevbärare till exempel. När vi kom hem igår var postlådan tom och det är alltid tråkigt tycker jag. När jag istället öppnade dörren till altanen (som är dörren innan dörren in till huset) så låg där en stor hög med post. Allt hade alltså inte fått plats i brevlådan och istället för att lämna in det på ett inlämningsställe så hade brevbäraren valt att lägga allting i tryggt förvar inne på altanen. Såna människor är guld värda och jag tycker det är viktigt att uppmärksamma dom också :)
 
Ha en trevlig och lite småkylig dag!
 
 

Pernilla Wahlgren

Loggade in på blogg.se och såg att min besöksstatistik var otroligt hög. "Vad beror det på?" var min första tanke men sedan gick jag in på Pernilla Wahlgrens blogg och såg att hon skrivit ett inlägg (HÄR) om mina recensioner (HÄR) om hennes böcker, och även LÄNKAT till mig. Hur glad blir man inte då liksom??? Pernilla Wahlgren är trots allt en person jag gillar otroligt mycket och jag ser henne som VÄLDIGT stor, och hon uppmärksammar MIG!!!! :) 
 
Idag har snön vräkt ner här och vi har slängt på vinterdäcken. Minusgraderna har pendlat upp och ner hela dagen och imorgon ska det bli ännu kallare. Man känner verkligen att vintern är på G, och nä, inte mig emot :)
 
 

Nu är det dags! När är det dags!?

Hej på er!
När är det egentligen okej att börja baka och göra julgodis? Vart går gränsen som säger att det är för tidigt eller som gör så att hela julstämningen slås i kras? Jag vet inte jag...men jag börjar känna ett stort sug efter att göra tryfflar, baka lussekatter och dekorera muffins.
 
I vilket fall som helst så känner jag att jag måste börja handla ingredienser till årets julbak redan nu för att pengarna ska räcka. Det går liksom inte att köpa flera kilo choklad en månad för då ryker det ju en herrans massa hundralappar. Förstår ni hur dyrt det är med choklad egentligen??? Mörk choklad framför allt...och SAFFRAN!!! Köper man fem kuvert saffran så är 150 spänn borta bara sådär...
 
En sats med Rocky road kostade för mig förra året drygt 200 spänn. Det ÄR dyrt att baka och göra godis, men det är ju också lite utav själva grejen när det gäller julen. Att pyssla på i köket, svära över att man brände chokladen och glädjas åt när man lyckades skära fina rutor. Ja, ingen jul utan bakning enligt mig!
 
200 kronor som sagt....det var för EN grej. Det bakas ju minst 10-15 olika sorters kakor, bullar och godis här hemma i juletid och skulle allting kosta 200 kronor blir ju det....ja, 3000 spänn! Det är inte bara för en som är arbetslös...
 
Nä, nu är det dags att börja införskaffa sig ingredienser för att jag ska kunna baka allting som jag vill baka i jul. Men som sagt....när är det okej att börja själva bakandet?
 
 

Recensioner - Semic Förlag

Jag hade turen att få hem tre fina recensionsexemplar från Semic Förlag för ett tag sedan. Jag gillar Pernilla Wahlgren och förknippar verkligen henne med julen och finns det något bättre än stickade vantar och sockor? Detta var helt enkelt tre perfekta böcker för mig och nu har jag äntligen hunnit kolla igenom böckerna och tänkte skriva ner några rader om vad jag tycker om varje bok.
 
 
Pernilla Wahlgren - Pernillas praliner
Denna bok är så otroligt vacker så det nästan känns jobbigt att ta i den. Pernilla Wahlgren pryder omslaget tillsammans med ett fat med massa godsaker. Boken är skriven av Pernilla Wahlgren och bilderna är tagna av Lina Eriksson.
 
Denna bok är fullproppad av en massa härliga recept. Pernilla skriver själv att boken både innehåller "snabbfixade kakor till spontanfikat" och "lyxigare bakverk till helgen" och jag kan ju inte direkt påstå att hon ljuger. Det är en salig blandning av recept och det finns utan tvekan något som alla tycker om. Förutom att recepten både är genomtänka och relativt enkla att göra så är även bilderna helt fantastiska. Det är en massa fina bilder på Pernillas bakverk men även bilder från Pernilla själv, från hennes barndom, vilket jag tycker är intressant.
 
Boken heter som sagt "Pernillas praliner" men innehåller så mycket mer än bara praliner. Några exempel på recept är daimtårta, biscotti, nougatpralin, rocky road och popcornkola. Många utav recepten passar även alldeles utmärkt till jul, för det är ju då det är "pralinernas högtid" :)
 
Betyg: 5/5
 
Eva Trotzig - Varma tumvantar och några sockar
Jag önskar jag själv kunde sticka och kanske blir det ett nyårslöfte 2013 för herregud vad mycket fint man kan göra med endast garn! Denna bok är skriven av Eva Trotzig och fotografierna är tagna av Malin Nuhma.
 
Denna bok innehåller inte bara en massa fantastiska mönster utan också en hel del tips och råd. Det är en bra variation på mönster i boken och det finns allt från helröda sockor och herrviksvantar till mer avancerade vantar med roliga mönster och färger. Det är olika svårighetsgrader och det tycker jag är jättebra. Samtidigt är bilderna snyggt fotograferade och istället för att ta en tråkig bild på ett par vantar så har man valt att göra bilderna lite roligare med hjälp av att till exempel sätta på vantarna på ett barn eller hänga upp ett par framför öppna spisen.
 
Detta är verkligen en stämningsfull bok och en perfekt julklapp till den som älskar att sticka. Jag funderade på att ge bort denna bok till min svärmor men har nog ångrat mig eftersom jag så gärna vill lära mig sticka efter att ha sett hur mycket fint man kan göra.
 
Betyg: 4/5
 
Pernilla Wahlgren - Pernillas jul
Denna bok har funnits ett tag och jag är väldigt glad över att jag fick chansen att recensera den nu ändå. Åter igen en bok av jultokiga Pernilla Wahlgren och jag har verkligen längtar efter att få bläddra igenom denna bok.
 
Detta är en julbok och i princip alla julböcker är bra tycker jag. Jag gillar som sagt Pernilla Wahlgren väldigt mycket och jag gillar även hennes bok. Även i denna bok får vi se bilder från hennes barndom samtidigt som dessa bilder absolut inte tar över. Jag tycker bara det är intressant att se henne och hennes familj som små. Det är även bilder på hur hon och hennes barn ser ut just nu och jag älskar att hon tar hjälp av sin son vid bakningen. 
 
Denna bok är fullproppad av härliga recept och tips. Det finns allt från mat till kakor och bröd. Det är en otroligt härlig bok att bläddra igenom eftersom den innehåller så mycket fina bilder. Recepten är varierande och känns verkligen intressanta. Jag kan inte göra annat än att ge Pernillas jul en fullpoängare.
 
Betyg: 5/5

TÄVLING!

 
Jag lottar nu i samarbete med Lilla Fjärilen Design ut en så kallad "fylla i bok" som heter "Min julbok". Företaget säljer unika presentböcker, gästböcker , roliga "fylla i kort" och härliga receptböcker, mm. Det finns mycket roligt att välja bland och något som passar alla. "Min julbok" kostar 110 kronor och finns att köpa HÄR.
 
 
TÄVLINGSREGLER
 
För en lott:
- Skriv en kommentar och berätta vad som för dig är viktigast när det gäller julen. Är det maten? Julklapparna? Pysslet? Stämningen? Snön? Berätta helt fritt!
 
För fler lotter: (Varje sak ger en extra lott, max tre lotter)
- Gilla Lilla Fjärilens Design på Facebook
- Berätta om tävlingen på din blogg, facebook eller twitter och länka både hit och till Lilla Fjärilen Design  (Du får självklart använda bilden!)
 
 
Tävlingen avslutas måndag 29/10, kl.18.00. 
 

Saturnus glögg

Japp, då var det dags för Saturnus glöggar att recenseras. Deras glögg med whisky har jag redan skrivit några rader om och det inlägget hittar ni HÄR. Nu är även resterande flaskor uppdruckna (som ni kan se nedan) och jag förmodar att väldigt många är intresserade av att veta hur framför allt hallon & lakrits-glöggen smakade. 
 

God jul glögg, alkoholfri
Denna glögg har funnits så länge jag kan minnas och för mig har det alltid varit en STOR favorit. Jag håller helt och hållet med Erika (Tomtens dotter) i att detta smakar PRECIS som en glögg SKA smaka. Det är en bra balans mellan alla kryddor och glöggen smakar verkligen jul eftersom alla julsmakerna finns där.
 
Detta är en glögg som passar både stora och små eftersom den är helt alkoholfri. Förutom att det är ett lysande exempel på hur en glögg SKA smaka så skänker även Saturnus 1 krona till Världens barn för varje såld flaska. Hur bra är inte det då??
 
Betyg: 5/5
 
Glögg med choklad, 15 %
Förra året fick jag prova på Saturnus lättvinsglögg med choklad men detta år skickade dom starkvinsvarianten och det är ju alltid kul att få prova på något nytt.
 
Denna glögg passade bäst att dricka ljummen och den var väldigt svårdrucken när den var för het. Smaken var ganska stark och chokladsmaken hade svårt att komma fram. Det kom dock en svag underton av choklad i eftersmaken och glöggen var absolut inte äcklig, för den dracks ju upp på fem röda om jag säger så. Glöggsmaken var det dock lite sämre med och jag hade gärna sett en touch av apelsin eller något liknande.
 
Betyg: 3/5
 
Glögg med smak av hallon & lakrits, alkoholfri
Detta var glöggen alla pratade om innan den släpptes. Hur spännande låter det inte med hallon och lakrits i en glögg liksom? Efter första klunken blev jag väldigt fascinerad över att dom verkligen lyckats få till smaken av hallonlakritsskalle. Det smakade som godiset i flytande form och det var lite häftigt.
 
Balansen mellan hallon och lakrits var perfekt och jag som var rädd för att lakritssmaken skulle ta över lugnade mig fort för det gjorde den absolut inte. Det enda som kan ses som en liten nackdel när det gäller denna glögg var att den var OTROLIGT söt. Jag vet faktiskt inte om jag druckit en sån här söt glögg förut. Man nöjde sig med en kopp åt gången men trots detta tycker jag att denna glögg är en fantastisk nyhet.
 
Betyg: 4/5
 

Kall morgon

God morgon!
Vi har en kall morgon och termometern har stått på 0,2 grader ända sedan jag klev upp halv 7 imorse. Jag är inte den som brukar skutta ut och orka ta bilder trots att det är så otroligt vackert när det är frost. Idag slängde jag dock på mig gummistövlarna och tog en sväng runt huset. Jag passade samtidigt på att ta några kort på mitt och sambons nyköpta hus. Ett stort härligt hus med en stor härlig trädgård. Både huset och trädgården behöver en makeover men det är väl så det SKA vara? Att man alltid ska ha något att göra när man köper kåk ;)
 
Idag ska det både recenseras böcker och glögg tänkte jag, så håll till godo!
 
 

Pepparkaksmuffins

Nu har startskottet för julbaket gått och idag bakade jag pepparkaksmuffins. Jag ville testa Amaryllis-muffinsformarna jag fick från Kalasform och jag må ju säga att dom var tusen gånger bättre än formarna jag brukar köpa på lågprisbutiker så som Dollarstore och Ö&B. Kvalitén var mycket bättre samtidigt som de gav muffinsarna en bättre form. Dessa hade ju även ett väldigt fint mönster och Amaryllisformar passar ju alldeles yppeligt till jul :)
 
Jag hade inget farinsocker hemma så muffinsarna blev inte sådär bruna och fina som dom ska bli. För mig gör det dock ingenting och gör jag en frosting på dessa senare så kommer ju ändå inte färgen att synas. Muffinsarna blev i vilket fall som helst otroligt goda :)
 
PEPPARKAKSMUFFINS (Ca 15 stycken normalstora)
Ingredienser:
100 g rumsvarmt smör
2,5 dl strösocker (eller farinsocker om man vill ha en bättre färg)
1,5 dl creme fraiche
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk kardemumma
2 tsk pepparkakskrydda
 
Gör såhär:
Vispa smör och socker poröst med en elvisp eller matberedare.
Tillsätt ett ägg i taget och vispa försiktigt.
Vispa ner creme fraiche och sikta sist ner mjölet blandat med kryddor och bikarbonat.
RÖR till en jämn smet.
Placera muffinsformar på en plåt eller i en muffinsplåt.
Fördela smeten i formarna, ungefär 2/3 i varje form, och grädda i mitten av ugnen ca 10-12 min.
 

Vinfabriken - Äppelglögg

I helgen har det glöggats och det kommer det göras varje helg fram till jul nu. Och vet ni vad? Jag klagar absolut inte :) Idag funderar jag på att eventuellt baka lite pepparkaksmuffins om vi har ingredienserna hemma. Perfekt att frysa ner så kan man ägna sig åt det "roligare" baket framöver :)
 
Igår dracks det äppelglögg från Vinfabriken här hemma. Trots en alkoholhalt på 11 % så var smaken ganska mild och det ser jag som väldigt positivt. Glöggsmaken var dock ganska tunn och jag hade gärna sett mer glöggkryddor. Det var i vilket fall som helst en väldigt härlig och framträdande äppelsmak och glöggen doftade verkligen som glögg SKA dofta.
 
En massa plus till den milda smaken som gjorde så att alkoholsmaken försvann lite, till den goda äppelsmaken och till doften som verkligen avslöjade att detta är en glögg. Ett plus till flaskan också som var stilren och snygg.
 
Ett litet minus till att själva glöggsmaken kändes tunn. Jag vill ha maaaassa glöggkryddor i min glögg :)
 
Betyg: 3,5/5
 
 
 

Julgodis kit

Som jag visat tidigare så fick jag ett julgodis kit från Tårtdecor för ett tag sedan och idag bestämde jag mig för att prova på att göra lite godis. Kitet innehöll fyra olika färger på choklad som man smälte i spritspåsar i mikron. Sedan fick man med hjälp av en pensel försöka pensla på detaljerna i de formar som följde med. Efter detta hällde man på resten av den smälta chokladen, la i klubbpinnarna och la formarna i frysen tills allting stelnat. Det följde även med påsar att slå in klubborna med så det kändes ju extra lyxigt :)
 
I början var det ganska krångligt att få det att bli snyggt och det krävde verkligen tålamod. Det tog dock inte alls lång tid innan jag kom in i det och det var riktigt kul att fippla med chokladen och formarna och det tog över två timmar att få klart allting, vilket jag bara ser som positivt.
 
Detta är absolut någonting jag rekommenderar till alla som tycker om att pyssla och göra godis. Resultatet blev snyggt och hade jag haft ännu bättre tålamod hade det nog blivit ännu snyggare ;)
 
Chokladen smakade för övrigt väldigt bra, och det är ju alltid ett plus :)
 
Kitet går att köpa HÄR för 159 kronor.
 
 

Recensioner - Tukan Förlag

Jag har fått turen att recensera två böcker från Tukan Förlag. Båda böckerna är pysselböcker som är anpassade efter barn från fem år och jag har nu kikat igenom dom innan jag kommer ge bort böckerna till min systerdotter på fyra år som verkligen kommer att ÄLSKA dom.
 
God jul! Pysselbok med klistermärken.
Av: Lucy Bowman.
 
Boken "God jul!" innehåller över 800 klistermärken och är perfekt för barn som älskar att pyssla och skapa. Det finns små "uppdrag" i boken där man ska klistra in de klistermärken som finns. Jag tycker denna bok är helt fantastisk. Den är färgglad, varierande och innehåller otroligt mycket trots att boken bara är på 23 sidor. 
 
På Tukans hemsida står det att boken passar till barn mellan 6 och 9 år men jag är övertygad om att många fyra- och femåringar också uppskattar denna. Det är en lärorik bok som även tränar upp finmotoriken på barnen eftersom det som sagt är mycket klistermärken. 
 
Detta är en perfekt bok att pyssla med för barnen i väntan på Tomten.

Jultomten. Pysselbok med klistermärken.
Av: Sam Taplin.
 
 
Boken "Jultomten" påminner väldigt mycket om den första boken "God jul!" trots att den är skriven av en annan författare. Även denna bok är full med klistermärken trots att det är några färre. Denna bok riktar mer in sig på själva Jultomten och jag tycker det är viktigt för barn att tro på Tomten, så detta är också en otroligt lärorik bok.
 
Jag älskar verkligen alla färgglada illustrationer och boken kan nog utan tvekan underhålla ett rastlös barn mer än en liten stund. Full pott i betyg från min sida när det gäller båda böckerna.


Julmust och tomtegröt

Har haft en jäkligt tuff vecka så nu sitter jag och dricker lite julmust som jag ÄNTLIGEN hittade på Coop. Jag längtar dock efter Apotekarnes men dom verkar vara rätt sena med julmust överhuvudtaget här i byn. Men den som väntar på något gott ;)
 
Blev en skål "tomtegröt" till middag idag. I helgen ska jag dricka massa glögg, bläddra igenom ett gäng böcker som måste recenseras och eventuellt försöka kika lite efter julklappar på nätet. Det blir nog en bra helg helt enkelt :)
 

"Bloggen Amanda"

Hej på er!
Idag fick jag ett paket från Tårtdecor med ett Julgodis kit som jag fått turen att testa. Kitet innehåller tre formar med julmotiv, smältchoklad i rött, grönt, vitt och brunt, 20 st klubbpinnar, 4 st engångs spritspåsar, en dekorationspensel och 20 st påsar med förslutare till klubborna. Det ska bli riktigt kul att få prova på något nytt och självklart återkommer jag med resultatet :)
 
Fick även en lite rolig paketavi idag som det stod "Bloggen Amanda" på. Får se vad det är för spännande paket jag får hämta imorgon, men det lär ju vara något bra när det stod sådär ;)
 
 

Te-tips

Imorse VRÄKTE snön ner och det blev ingen rolig bilresa in till jobbet. Jag kom dock fram och någon timme senare hade all snö regnat bort. Det ska tydligen snöa inatt också så i mina ögon är det nog officellt vinter snart!??
 
Har förresten köpt ett fantastiskt te på Hemköp. Fick betala 15 kronor för denna förpackning och tepåsarna luktar som en blandning av pepparkaka och glögg och det smakar också väldigt gott. Ett tips från mig till alla andra te-älskare :)
 

Chokladpeppisar

Imorse var gräsmattan grön igen, men tydligen visar väderprognosen på snö inatt. Jag hoppas på att den ändrar sig för det räcker med den första snön innan den riktiga snön kommer i slutet av november. Det blir ju såååå slaskigt...
 
Efter jobbet idag köpte jag pepparkakor med choklad på affären och ja, dom smakade helt okej. Ikväll blir det både pepparkakor och glögg och just nu sitter jag och ångrar mig litegrann över att jag inte köpte ädelost också. Vettetusan om det vore så gott med ädelost och choklad dock ;)
 

Årets första glögg

Japp, årets första glögg dracks ikväll. Jag och sambon drack upp hela flaskan av Saturnus glögg med whisky. Den blev en stor favorit förra året och självklart var den lika god även i år. En fantastisk glöggsmak med de rätta kryddorna och med en svag underton av whisky. En av mina glöggfavoriter, helt klart.
 

SNÖ!

God morgon!
Lite lustigt är det ju att jag nämde snö i bloggen igår, och när jag idag klev upp var det snö ute. Inte speciellt lite heller utan det hade kommit en del under natten. Jag som annars är ooootroligt morgonsur började dansa av lycka medans min sambo blev halvt som halvt gråtfärdig, haha.
 
Jag är medveten om att snön är borta tills imorgon eftersom det ska regna idag men ändå, man får ta vara på mysfaktorn. Nu ska jag koka lite risgrynsgröt och mysa ner mig i soffan heeeela långa dagen samtidigt som jag kommer slänga ett öga ut då och då ;)
 
 

Dags för glögg?

Hej på er!
Det beräknas komma lite snö här och var i landet snart och jag ser fram emot den morgonen man drar upp rullgardinen och snön ligger som ett vitt täcke utanför. Jag kan dock vänta med snö till mitten av november, det gör inte så mycket, men till advent SKA det vara vitt utomhus :)
 
Igår drack jag upp flaskorna Loka Vintersmak "Äpple kanel" och den var riktigt god. Den smakade i och för sig mest äpple men det var en otroligt tydlig äpplesmak och visst kände man även en viss ton av kanel i eftersmaken. Jag tycker denna smak borde få finnas på hyllorna året om :)
 
För övrigt funderar jag faktiskt på att dricka årets glögg ikväll, för jag har runt 20 flaskor att dricka och recensera denna jul, så det är väl egentligen lika bra att börja? Jag har dock lite beslutsångest över VILKEN smak jag ska testa först. Jag är sugen på Herrljungas "Lingon pepparkaka" men samtidigt vill jag spara den till ett ännu bättre tillfälle. Vilka problem jag har va? Haha. Vi får helt enkelt se vad det blir ikväll, jag lovar att rapportera i alla fall :)
 
Har ni druckit årets första glögg än?
 

Ääännu mer post

Det blir kanske lite mycket "postinlägg" just nu men jag tycker det är roligt att visa vad jag får och jag hoppas att ni gör det också. Gör ni inte det måste jag ju faktiskt få försvara mig med att det är MIN julblogg och jag vill komma ihåg varje år vad som hände året innan och NÄR det hände :)
 
Panduro Hobby var snälla och skickade mig en jul-pyssellåda med maaaassor av pyssel. Ska bli jättekul att få pyssla litegrann om kvällarna och helgerna och självklart kommer det dyka upp lite resultat här...om det blir bra ;)
 
Har även fått turen att recensera lite böcker från olika företag och idag fick jag böcker från både Semic Förlag och Tukan Förlag. Barnboken passar PERFEKT till min lilla systerdotter på fyra år och de andra böckerna passar perfekt till mig. Jag gillar både Pernilla Wahlgren och stickade vantar och sockar. Nog för att jag kanske inte stickar själv men det är nog dags att lära sig ;)
 
 

Våningsfat

Kommer ni ihåg att jag letade efter ett våningsfat för ett tag sedan? Jag lyckades buda hem ett rött, stort och fint våningsfat på Tradera och idag kom det i postlådan. Bilden är lite missvisande för det är betydligt finare i verkligheten och kommer passa perfekt i jul. Fick även receptboken från Vistaprint på posten så nu blir det till att skriva in recept i helgen :)
 
Hämtade även paketet från Herrljunga idag och blev såhääääär glad när jag såg att dom skickade både deras glögglåda OCH "Lingon Pepparkaka" som jag verkligen ville ha. Inte långt kvar till glöggprovning nu :)
 
 

Ännu mer post

Hej!
Nu var det några dagar sedan jag skrev men eftersom det ändå inte hänt något speciellt juligt så gör det ju faktiskt inte så mycket. Vi närmar oss dock november och december med stormsteg och då kan jag lova att bloggen kommer uppdateras bättre. Har precis börjat nytt jobb nu och jag är HELT slut i huvudet om kvällarna, därav frånvaron...
 
Idag kom det dock en postkille till jobbet med ett paket till mig och inuti detta hittade jag lagrad julmust och Lokas vintersmak "Äpple kanel". Ska bli spännande att prova båda delarna. När jag kom hem hittade jag en äppelglögg från Vinfabriken i postlådan, boken "Jul i Tofvenhult" som förlaget Kakor & Monster förlag (härligt förlagsnamn för övrigt!) var snäll och skickade, och även en lapp så jag kan gå och hämta ut ett paket från Herrljunga imorgon. Igår fick jag ett roligt paket också, från Christina på Kalasform. Hon skickade ett helt gäng med muffins- och tryffelformar som jag kan använda till mitt julbak. Återkommer lite längre fram med fler bilder på dessa och självklart en recension av boken :)
 
Budade för övrigt hem boken "Julen" på Tradera häromdagen. 5 kronor fick jag den för, plus frakt såklart :)
 
 
 

Lite julshopping.

Hej på er!
Idag drack jag årets första julmust. Det var en ICA Julmust light som hade legat i källaren från förra året. Redan efter första klunken ångrade jag mig djupt för det var bland den äckligaste must jag druckit. Det var som att all kolsyra försvunnit under året och julmusten smakade inte julmust. Nä, då är det tur att jag har en till julmust i kylskåpet från ett "riktigt märke". Tacka vet jag Vasa och Apotekarnes!
 
Har julshoppat litegrann både igår och idag eftersom jag flyttat ihop med en karl som verkligen har NADA i julpyntsväg. Igår var jag på ÖB och köpte två adventsljustakar, lite glittriga kottar, en glittrig stjärna, massa bakgrejer och säkerligen något jag glömt bort. Sedan gick jag på Clas Ohlson och köpte mig två julstjärnor för endast 99 kronor/styck. Idag har jag varit på en liten butik här i byn som ska lägga ner och hade utförsäljning och där hittade jag ännu en adventsljustake, lite julgranspynt, ett doftljus (kanel och apelsin, luktar gudomligt!) och en ljuslykta. Till sist hamnade jag på Dollarstore där jag köpte en liten ljusstake till mitt datumljus och en ljuslykta för tre spänn. Nöjd som attan är jag!
 
Packade undan allt från gårdagens shopping igårkväll så därför har jag bara bilder på dagens handling, men vad gör det egentligen? Ni kommer ju ändå att få se bilder när allt är pyntat och klart :)
 
Förresten - Är det någon som har något tips på kakfat? Alltså, våningsfat, med minst två våningar. Jag vill inte betala en förmögenhet för det och det får se ut i princip hur som helst. Skriv en kommentar om ni vet något!
 
 

JOBB!

Idag var jag på en andra jobbintervju på samma företag jag var på sist, och vet ni vad? JAG FICK JOBBET!!!
 
Gick in på Coop efteråt och tänkte köpa något fint till mig själv. Tittade lite på vit choklad, glass och tidningar men kom tillslut ut med två te-förpackningar :)

Posten

Det är alltid roligt när sånt här dyker upp på posten. Som många säkert redan sett så har Sia Glass en så kallad "limited edition" denna jul och detta är en glass som de döpt till "pepparkaka". Jag tycker det låter hur gott som helst och därför ska det bli kul att få testa glassen gratis. Jag fick även värdecheckar från Kivik detta år också och jag hoppas på att de kommer med några nyheter även i år :)
 
 
 

Egendesignad receptbok.

Hej på er! Visst är det härligt med oktober? Det är ju nu julen börjar på riktigt för oss julbloggare i alla fall, för alla andra börjar den nog inte förrän om en månad men det är väl deras fel att dom får stressa omkring då ;)
 
Igår beställde jag en egendesignad receptbok från Vistaprint. Jag fixade en fram- och baksida och valde att ha blanka sidor i boken, så nu ska jag skriva ner alla mina julrecept så jag har dom samlade på ett och samma ställe. Jag tycker även att det är charmigare med handskrivna recept trots att jag skriver som en kråka ;)
 
Ikväll ska jag hämta ut ett paket med lite julprylar från Jotex och nu är det inte långt kvar till glöggpremiär. Det blir ju inte sämre av att hösten är så otroligt vacker också :)
 
 

VÄLKOMMEN
Till Sveriges mysigaste julblogg


[email protected]

Hej!

Denna julblogg startades år 2010 och drivs av mig, Amanda, en tvåbarnsmamma från Hälsingland. Bloggen är som mest aktiv under månaderna september - december då tusentals julälskare tittar in och läser. Jag bjuder på allt från härliga julrecept och tips & trix till tävlingar och recensioner. Allt har såklart med julen att göra :)

Frågor? Samarbetsförslag? Tveka inte att höra av dig.
Min mail läses varje dag och du hittar adressen här ovan.