Nu är det dags! När är det dags!?
Mmm visst. Det är dyrt som fan. Jag brukar passa på att shoppa choklad på IKEA. Deras 5kronorskakor funkar alldeles utmärkt när man smaksätter med choklad (tex bakar brownies eller choclate chip cookies) men jag skulle inte använda den till att göra tryffel på - då vill jag ha lite bättre grejer. Nötter shoppas med fördel på den "lokala turken" där priserna oftast brukar vara billigare. Och sirap och socker... tja det är ju inte färskvaror direkt, så det är det ju bara att shoppa på...
När ska man börja... Läste en planeringslista, minns inte vart, där det stog följande kloka rader:
I början av december: gör julgodis. Göm det.
20:e december: gör julgodis. Göm det bättre än det tidigare.
Mjöl är iofs färskvara... Ju äldre mjölet blir ju sämre jäsförmåga...
Jag är inte så mycket för att baka annat än det nödvändigaste!! Förra julen slutade jag ut att göra rockyroad pga priset, men gjorde det ändå.. tyvärr tycker jag inte det var värt det :P Det är ju billigare att köpa hem två, tre askar paradis eller aladdin, egentligen borde det vara tvärtom. Så i år blir det betydligt mindre bak för mig! Det blir det klassiska- knäck och kola och förstås pepparkakor och lussebullar och rullrån :) Möjligtvis även nått godis som är billigare att baka! Men rockyroad är bannlyst ;)
Och som svar på din fråga i inlägget.. för min del är det okej på dagen första advent :)) Jag känner att julen börjar då och jag vill ha en kontrast när den börjar, inte att jag hunnit göra allt innan, då känns kontrasten inte lika skarp. Men det är roligt att se när andra börjar julbaka när än det är, man får ju inspiration och tips :)
Yepp. Samma sak med bakpulver - som man heller inte tänker på att det inte får bli gammalt. Men iofs... Med mjölet tror jag att man pratar ett halvår och med bakpulver två år eller nåt sånt. Men man ska inte vara säker på att man har bakpulver bara för att man har en burk med lite skrap på botten.
Ja, Rocky-road är ett riktigt rikemans godis - men oj oj oj vad värt alla pengar det är! :D Mitt absoluta favorit julgodis :D
Jag brukar börja baka i mitten av november, det brukar kännas som om jag är tidigt ute... Att börja köpa på sig ingredienser var ju en smart idé! Jag har saffran kvar som jag köpte billigt förra året!
Ojoj, ja det där med att gömma godis som man bakat tidigt funkar inte här :P det är jag som gömmer= jag som äter upp det :D
Men som många tipsat, köp ingredienser nu, baka lite senare... Jag brukar börja baka i november, och får baka mer i december ;D
Brukar alltid börja baka lite väl sent, efter lucia någon gång. Nu är jag mammaledig så i år ska det börjas i tid. Får väl se hur länge det räcker iof då jag har en godisgalen son & man här hemma :-) Får väl baka flera gånger
Man kan väl börja när som tycker jag! Det är ju bara att frysa in :) Fast det klart, julkänslan det ger att julbaka vill man ju ha i december också, fast man kan ju dela upp det, så att det bara blir trivsamt och stressfritt bakande i december!