Saffransbullar med muscovadosocker och mandelmassa
Igår fick jag en tanke på en ny fyllning till saffransbullar så jag slängde ihop en deg helt spontant så jag fick prova. Klockan åtta igårkväll stod bullarna klara på köksbordet och det blev så himla gott. Det är så roligt när man lyckas! :)
Fyllningen består av smör, mandelmassa och ljust muscovadorörsocker. Muscovadosockret ger en lite kolaaktig smak som passar perfekt till saffranssmaken.
Saffransbullar
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl mjölk
1,5 g saffran (tre pkt)
1 tsk salt
2 dl socker
2 ägg
200 g mjukt smör
Ca 16 dl vetemjöl
Fyllning:
Smör
Mandelmassa
Ägg och strösocker
Gör såhär:
Smula jästen i en bunke. Höll över mjölken och rör tills den löst sig.
Tillsätt saffran, salt, socker, ägg och smör.
Tillsätt till sist mjölet, lite i taget och arbeta kraftigt till en fin deg. 5 min i maskin eller 10 min för hand.
Jäs under bakduk i 1,5-2 timmar. Vill man ha en snabbare jästid går det att ljumma upp mjölken före den hälls över jästen. Jäs då i ca 45 min.
När degen jäst klart, ta upp den på mjölat bord, knåda lite lätt och dela degen i tre delar.
Kavla ut varje del till en rektangel, bred på smör, riv över mandelmassa och häll muscovadosocker jämnt över degen.
Rulla ihop till en rulle och skär sedan i lagom stora bitar.
Lägg bullarna i bullformar på en plåt och låt jäsa under bakduk ytterligare en timme.
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i mitten av ugnen, 225 grader i ca 8 minuter.
Postat av: Ellinor Netsö
Måste nog testa det här ;) Mandelmassa är en favorit! :)
Postat av: Cissi
spännande med muscovadosocker. Låter riktigt gott
Postat av: Emyzi
Låter riktigt gott
Postat av: Linn Strömberg
Åh vad gott!