Årets första julmust

God kväll!
Hoppas allt är fint med er. Här har höstförkylningen precis dragit förbi och imorgon väntar inskolning för dottern på förskolan. Spännande!
 
Jag har sett att många julbloggare redan hittat julmust i sina butiker och självklart har jag gått runt och varit avundsjuk. Förra året hittade jag inte julmust förrän 17 oktober så därför hade jag inga som helst tankar på det när jag stövlade in på Coop idag. Tror ni jag blev förvånad när jag möttes av just julmust vid ingången? JA. Och en lyxigare variant var det också - Nygårdas ekfatslagrade julmust. Så nu sitter jag här, den sista september och DRICKER JULMUST. 
 
Tänk att något så litet kan göra ens dag....
 
 

Morotskaka

Hej!
Att göra långpannekakor av alla dess slag tycker jag är en perfekt mjukstart inför julbaket som börjar om två månader. Det går att göra så mycket gott och en enkel sockerkaka eller mjuk pepparkaka passar otroligt bra just nu tycker jag. Något jag verkligen älskar är morotskaka och den går ju både att göra i en rund form och i en långpanna. Häromdagen fick jag med mig just morotskaka hem efter ett besök hos mamma. Det är bra med mammor när man inte riktigt har tiden att baka själv :)
 
Detta recept kommer från Leila men det finns ju oändligt med morotskaksrecept så googla dig fram vettja tills du hittar något som passar just dig!
 
Ingredienser
  • 3 ekologiska ägg
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 1/2 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1/2 tsk malen ingefära
  • 1 nypa salt
  • 1 1/2 dl solrosolja
  • 4 1/2 dl rårivna morötter

Cream cheese frosting
  • 60 g mjukt smör
  • 4 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Skal av 1 lime
  • 100 g philadelphiaost
  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.
  3. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggsmeten. 
  4. Tillsätt solrosolja och rårivna morötter.
  5. Fyll smeten i en smord form och bröad kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
  6. Grädda i mitten av ugnen i cirka 55 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.

Låt morotskakan svalna.

Cream cheese frostingen

  1. Vispa alla ingredienser krämigt.
  2. Bred frostingen över morotskakan.
 
 

Årets nyheter från Dufvenkrooks

Tre månader kvar till julafton och då passar Dufvenkrooks på att avslöja deras nyheter detta år. Alla glöggflaskor har för övrigt fått en helt ny design detta år och enligt mig känns det betydligt lyxigare och inbjudande - eller hur!?
 
I alla fall, för att börja med glöggnyheterna så är det först och främst en starkvinsglögg - Mint och choklad. Denna kombination funkar ju alltid så jag tror det är ett säkert kort. Bland Dufvenkrooks lättvinsglögg kommer det också en nyhet - Fikon och portvin. Faktiskt ganska otippat att ha som lättvinsglögg men jag tror stenhårt även på denna nyhet. Spännande smaker, helt klart!
 
Dufvenkrooks lanserar dock inte bara glöggnyheter detta år utan även julmust och pepparkakor. Jag kommer definitivt att smaka, kommer du?
 
 

Minusgrader och frost

God kväll!
Igårkväll kom kylan på riktigt och redan vid 20-tiden hade vi fått minusgrader. Detta höll i sig hela natten och förmiddagen och som kallast hade vi nästan SEX minus. Årets första frost fick vi alltså uppleva idag och trots att jag tycker det är vackert och doftar sådär gott så är jag inte ett lika stort fan av att skrapa bilrutor. Men men, snart är det väl både skrapning och skottning som gäller om morgnarna ;)
 
Inatt ska det tydligen bli ännu kallare här (det är för övrigt tre minusgrader redan nu) men till helgen ser det ut att bli finväder igen så vintern får nog vänta litegrann för visst vill vi ha höst en månad till!?
 
 

Saffranskyckling med jasminris

Hej på er!
Än är det lite tidigt att stå och baka saffransbullar men saffran tycker jag är en krydda som går att äta året om, och den passar otroligt bra i matlagning - framför allt när det gäller fisk och kyckling. Eftersom det ännu inte är så mycket jul i luften tänkte jag att vi kör en favorit i repris, för jag tror att det är fler än jag som har saffranspåsar kvar i skafferiet sen förra året. Eller har jag fel? ;)
 
I alla fall, denna vardagsrätt går jättefort att göra och är så fruktansvärt god. Det är mycket saffranssmak och kycklingen blir riktigt saftig och god. 
 
Saffranskyckling med jasminris:
Ingredienser: (4-6 portioner)
1 kg kycklingfiléer (tinade)
5 dl grädde
4 dl créme fraiche
3 tsk salt
2 tsk vitpeppar
3 tsk dragon
1 g saffran (två påsar)
3 dl riven ost
 
Jasminris
 
Gör såhär:
Snygga till kycklingfiléerna och lägg dom i en smord ugnsform
Blanda ihop alla ingredienser i en bunke och häll sedan allting över kycklingen.
Stoppa in formen i mitten av ugnen, 200 grader i ca 30-45 minuter beroende på hur tinade och hur stora filéerna är.
 
Medans kycklingen är i ugnen - koka riset enligt anvisning på paketet.
 
 

Chokladkalender från Åre Chokladfabrik

Åre Chokladfabrik lanserar i år en chokladkalender för alla pralinälskare. Från 1:a till 24:e december kommer en ny pralin att dölja sig bakom luckan och det är allt från saffranskola till kaffetryffel och glöggtryffel. Kul initiativ av Åre Chokladfabrik tycker jag, trots att priset för 24 praliner blir ganska högt - 279 kronor. Tur att man får unna sig lite i juletid :)
 
HÄR går chokladkalendern att förhandsboka.
 
 

Första frosten

....nä, inte riktigt än men det är inte långt ifrån nu.
Igårmorse var det 0,4 grader ute när jag och dottern klev upp. Jag har bläddrat tillbaka i arkivet och såg att första frosten kom 20:e och 21:a september de senaste två åren. Det är med andra ord nära nu skulle jag tippa på. Vi har dock fantastiskt vackra dagar och man kan utan problem gå runt i t-shirt utomhus när det är som varmast om dagarna.
 
För övrigt är det inte så mycket jul ännu. Jag var på Dollarstore häromdagen för att se ifall de börjat plocka fram några prylar, men nä, inte än. Förra året var det i slutet av september som julsakerna kom fram så även där är det nog inte långt kvar.
 
Bloggen ligger lite på is än och det blir inte så mycket tid över heller om dagarna med en lekfull ettåring här hemma, och så en bebis i magen på det. Vi får se hur mycket jag hinner med i år helt enkelt, ska i alla fall försöka bli bättre på att kommentera era bloggar, för läser det gör jag!
 
Förresten....kom ihåg att rösta idag!
 
 
Suget efter risgrynsgröt börjar dock sätta in nu känner jag.....

Ännu en glöggnyhet

Japp, nu är även årets glögg från Herrljunga avslöjad och såhär ser det ut i år.....
 
 
Jag tror det kan bli rätt bra och jag uppskattar att den är helt och hållet alkoholfri. Vad tror ni?

Årets glögg från Saturnus och Blossa, plus årets julsnaps

Glöggnyheterna haglar just nu, plus alla andra nyheter. Herrljunga kommer att avslöja årets glöggnyhet denna vecka och idag har både Saturnus och Blossa avslöjat sina. Vad jag tycker? Jag har skilda åsikter.
 
Saturnus bjuder på två glöggar som inte kan bli annat än succé. Lusseglögg och pepparkaksglögg. För en lussebulls- och pepparkaksälskare som mig tror jag stenhårt på detta. Saturnus misslyckas väldigt sällan med glögg så även detta gör mig säker på att det blir bra.
 
Blossas årgångsglögg 2014 var lite otippad kan jag tycka. LAVENDEL. Det känns fel och inte alls juligt och vintrigt som det borde vara. Mest somrigt....och tråkigt. Men men, jag ska inte ropa hej än för det kan mycket väl vara gott. Blossa släppte även två andra glöggnyheter - Blossa Frisk som är en lätt vinglögg och Blossa 4,7 % som har en lägre alkoholhalt för dom som uppskattar det, typ jag.
 
Sedan avslöjades även årets julsnaps idag och i år har den en fyllig smak av cognac, dadlar och citrus. Jag tror det kan bli bra.
 
Vad tycker ni om alla dessa nyheter?
 
 

Ekologisk glöggnyhet

Jag blir så glad när jag läser hur ekologiskt blir mer och mer populärt. Det borde egentligen vara en självklarhet för alla att handla så mycket ekologiskt som möjligt. I alla fall om ni frågar mig.
 
Imorgon avslöjas ju årets smak på Blossa, men redan nu har en glöggnyhet avslöjats och den står Wineworld för. Den 3:e november är det världspremiär för Goder Aftonglögg som är ett helt nytt ekologiskt glöggvarumärke. Hela fyra stycken ekologiska glöggar lanseras och dessa är gjorda av ekologiskt vin, ekologiskt socker samt naturliga kryddor och aromer. Hur bra låter inte det!?
 
Glöggen kommer att finnas på systembolaget från och med 3 november.
 
 

Blossas årgångsglög 2014 - Choklad?

Så kom september och det blev lite mer höst "på riktigt". Eller ja, vädret skiftar, det kan man ju lugnt säga. För ett par dagar sedan var det 1,2 grader utomhus när jag klev upp och idag sitter jag med 20 graders värme ute och svettas. Det är dock höst i luften, det går inte att förneka och det får gärna bli en fin höst, inte mig emot. Vi vill ju trots allt inte ha snö än på ett par månader :)
 
Jag har sett att det spekuleras mycket kring vilken årets smak på Blossas årgångsglögg blir. På tisdag, den 9:e behöver vi inte fundera mer utan då avslöjas det. Detta är en stor höjdpunkt i september och jag har läst många gissningar. Jag tycker det börjar bli svårt att gissa, men en chokladglögg då? Choklad och kaffe skulle ju fungera bra ihop men det var ju inte längesen det var "Arabica" så någon mer kaffeglögg blir det väl kanske inte. Jag hoppas på något sött i alla fall och ja, någon form av choklad får bli min gissning.
 
Vad tror ni?
 
 
 

VÄLKOMMEN
Till Sveriges mysigaste julblogg


[email protected]

Hej!

Denna julblogg startades år 2010 och drivs av mig, Amanda, en tvåbarnsmamma från Hälsingland. Bloggen är som mest aktiv under månaderna september - december då tusentals julälskare tittar in och läser. Jag bjuder på allt från härliga julrecept och tips & trix till tävlingar och recensioner. Allt har såklart med julen att göra :)

Frågor? Samarbetsförslag? Tveka inte att höra av dig.
Min mail läses varje dag och du hittar adressen här ovan.