Ja, jag veeet att jag redan har hela frysen full med saffransbröd men när jag kom över Monika Ahlbergs recept på dessa lussebullar kände jag att jag var tvungen att prova. Och det gjorde jag helt rätt i för jag har aldrig varit med om en sådan lättarbetad deg. Inget kladd alls och inte ett enda mjölkorn behövdes till utbaket. En fantastisk deg som var superkul att jobba med :) Hemligheten? Två degar.
Underbara lussebullar, ca 50 stycken
Ingredienser:
DEG 1:
50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1 msk strösocker
12,5 dl vetemjöl
DEG 2:
1 g (2 pkt) saffran
1 msk sprit
150 g mjukt smör
1,5 dl strösocker
1 ägg
Ca 4-5 dl vetemjöl
Gör såhär:
Lägg saffranen i sprit innan du börjar med allt annat
Smält smöret och blanda i mjölken. Låt det bli fingervarmt
Smula jästen i en bunke och häll över mjölksmöret för att lösa upp den
Tillsätt socker, salt och mjölet, lite i taget. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa 1 timme under bakduk
Deg 2:
Rör smör och socker vitt och poröst. Tillsätt ägg och saffransspriten
Blanda de båda degarna och tillsätt det sista mjölet. Arbeta väl till en fin deg
Forma till lussekatter eller något annat. Låsa jäsa ytterligare 20 minuter under bakduk.
Sätt ugnen på 230 grader. Pensla med uppvispat ägg. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 7-9 minuter.