Hej på er!
Här snöar det på för fullt och har gjort de senaste timmarna. Det ska även bli minusgrader dygnet runt i ett par dagar nu så det verkar som att snön får ligga kvar ett tag :)
Idag gick årets lussebak av stapeln. Jag tänkte att det är lika bra att ha det gjort utifall bebisen skulle få för sig att komma tidigare. Receptet kommer ursprungligen från
Erica men jag har ändrat några små detaljer. Detta är helt klart dom bästa saffransbullarna som finns. Saftiga och fina :)
Saffransbullar (Ungefär 48 stycken)
Degvätska:
7,5 dl varmt vatten
300 g smör
3 dl vit baksirap
2,5 g saffran (5 kuvert, funkar med 4 också)
1 ägg
Torra prylar, blandas i vetemjölspaketet:
2 kg vetemjöl minus 7 dl
2 påsar torrjäst för söta degar
2 dl mjölkpulver (en påse)
Gör såhär:
Tärna ner smöret i det varma vattnet och låt det smälta.
Tillsätt baksirap och saffran. Låt svalna till ca 45 grader och blanda sedan ner ett uppvispat ägg.
Blanda ner mjöl/mjölk/jästblandningen succesivt medan degen blandas. Håll koll på slutet, degen är perfekt när den inte riktigt kan bestämma sig för om den vill fastna i bunken eller släppa kanterna.
Jäs i 30 minuter under handduk.
Nu är det dags för utbakning och här kan man göra lite som man vill. Jag gjorde både släta lussekatter och bullar fyllda med smör och mandelmassa. Man kan även göra runda, släta bullar som man sedan doppar i smör och rullar i socker när de är klara. Andra tips på fyllningar är vaniljsocker eller vit choklad.
När utbakningen är klar, låt jäsa ytterligare 30 minuter under handduk.
Pensla bullarna med ägg, strö eventuellt över strösocker beroende vilka bullar du gör.
Grädda i 7-8 minuter i 200 grader. Jag använde varmluftsugn.