Något jag tycker är väldigt viktigt under julen är risgrynsgröt. Då och då kan jag köpa en "risgrynsgrötkorv" på affären under resten av året men vid jul kokar jag alltid egen gröt, gärna flera gånger i veckan, och framför allt på helgerna.
Jag kan inte säga att jag tröttnat på den tradtionella risgrynsgröten, för det har jag absolut inte, men sist valde jag att göra en variation på den. Det blev pepparkaksgröt.
Pepparkaksgröt (4 portioner)
1 ½ dl grötris (jag använder ICA:s, men följ anvisningen på det paket ni väljer)
3 dl vatten
½ tsk salt
6 dl mjölk
1-2 kanelstång
2 tsk pepparkakskrydda
4 stycken pepparkakor
Gör såhär:
Mät upp ris, vatten och salt i en kastrull. Låt koka upp, rör om och lägg sedan på lock.
Koka på svag värme i ungefär 10 minuter tills vattnet kokat bort.
Tillsätt sedan mjölk, kanelstång och pepparkakskrydda och låt koka upp igen.
Rör om, lägg på lock och sjud på svag värme UTAN omrörning i ungefär 40-60 minuter.
Garnera varje gröttallrik med en pepparkaka.