Ett avslut

Publicerat av Amanda den 2015-12-3111:37:55 i Allmänt
31 December.
Imorgon är vi inne i 2016 och det är nu dags att ta farväl av bloggen för i år. Kanske blir det ett nästa år också eller inte. Det beror lite på vad som händer och sker under året...

I år tog jag beslutet att blogga när jag helt enkelt kände för det. Tidigare år har jag satt press på mig själv att minst få upp ett inlägg per dag men i år har jag bara skrivit när jag velat och det har varit så otroligt skönt. Och trots detta har ni varit fler läsare än någonsin, SÅ kul! :) 

Jag vill tacka alla fina läsare och sponsorer för detta julbloggsår så hoppas jag givetvis på att vi ses i augusti/september igen. 

Gott nytt år! 

Vår jul

Publicerat av Amanda den 2015-12-2612:09:06 i Allmänt
Hej vänner! 
Hur mår ni? Hur har julen varit

Vi spenderade julafton hemma så det var lugnt och skönt. Igår var vi till svärföräldrarna och idag ska vi till mina föräldrar. Sen får det vara nog med julmat för i år ;) 

Jag tänkte att jag bjuder på ett par bilder från vår jul så återkommer jag senare nåt tag med ett avslutande inlägg för i år. Vad fort det har gått!! 





Utebliven julkänsla

Publicerat av Amanda den 2015-12-2211:41:34 i Allmänt
22 december....
Imorgon är det uppesittarkväll med Bingolotto och ost & kex. Den bästa kvällen på hela året om ni frågar mig.

Ute på byn trängs folk in i det sista men trots att julen pågår runt omkring har jag så svårt att känna någon julkänsla. Tänk att något som vädret kan rubba en sådan känsla men jag kan liksom inte rå för det. Jag bor uppåt i landet och då ska man ha snö på julafton. Nä fy för detta "julväder"...

Jag hoppas att julkänslan trots allt kommer. Vi ska börja fira jul redan imorgon och så fortsätter det fram till annandag jul. Så någonstans på vägen kommer nog julkänslan hoppas jag ;)

Fjärde advent och julskinka från Scan

Publicerat av Amanda den 2015-12-2012:36:41 i Allmänt
Hej på er!
Idag tänder vi det fjärde och sista ljuset och imorgon går vi alltså in i julveckan. Helt otroligt. 

Något som gör mig lite ledsen är det här vädret. Inatt regnade den lilla snö vi hade bort och nu är det helt grönt ute och 8 plusgrader. Nu får man ju bara hoppas på mirakel men det verkar bli en grön jul i år. Jag vet inte om jag varit med om det tidigare...

Till något positivare...
För ett tag sedan kom ett bud med julskinka från Scan. Det var deras prisbelönta skinka av svensk rapsgris.


Igårkväll griljerade jag skinkan (äggula, julsenap och lite socker) så imorse blev det skinkmacka och risgrynsgröt til frukost. Skinkan var riktigt god och griljeringen blev enligt mig helt perfekt.

Älskar julfrukostar :) 


Pepparkakskola

Publicerat av Amanda den 2015-12-1821:22:22 i Bakning
Hej på er!
Visst är det roligt att göra kola!? Det går att variera så mycket och man smaksätter helt enkelt med det man är sugen på. Sist blev det pepparkakskola. Mycket julsmak och väääääldigt gott givetvis.
 

Pepparkakskola
Ingredienser:
100 g smör 
2 dl vispgrädde
1 dl Dansukker ljus sirap
3 dl Dansukker strösocker
1 msk Dansukker vaniljsocker
2 msk Dansukker glykossirap
1 msk pepparkakskrydda
 
Gör såhär:
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Blanda ner resten, utom pepparkakskryddan. Använd visp så det blir slätt.
Koka på medelvärme till 123-125 grader, eller tills kolan klarar kulprovet. Tillsätt sedan pepparkakskryddan och blanda noga.
Häll smeten i en smord form (ca 20x30 cm) och låt stelna i rumstemperatur.
Klipp eller skär sedan i bitar och linda in i smörpapper eller bullformar.
 


Julkalendertävlingar

Publicerat av Amanda den 2015-12-1619:34:44 i Allmänt
Hej på er!
8 dagar kvar till julafton och jag hänger inte riktigt med. Dagarna bara swishar förbi och jag önskar att jag hann mer än vad jag gör. Nu är jag ju trots allt "bara" mammaledig, tänk nästa år då jag förmodligen jobbar. HUR ska jag hinna med då? Haha. 
 
Något jag i alla fall försöker hinna med varje dag är att tävla i alla julkalendrar som finns runt om på sociala medier. Det är många generösa företag nu i december som tävlar ut jättefina priser. Jag brukar hitta alla tävlingar HÄR och hittills har jag faktiskt vunnit tre saker i december. En värmekudde i form av en stor gris, en mössa från Geggamoja och en fin häst att hänga upp i granen. Får se om jag lyckas kamma hem något mer innan julafton.
 
Hur är det med er? Har ni fullt upp? Jag har ett par julklappar kvar men annars ligger jag väl egentligen i fas. Skulle vilja göra lite mer julgodis och så ska jag griljera skinkan i helgen :)
 
 

God jul - Kakor, knäck och karameller

Publicerat av Amanda den 2015-12-1419:28:06 i Böcker/filmer/tidningar
Jag älskar kok- och bakböcker och därför blir jag så otroligt glad när det dyker upp recensionsex i brevlådan. För ett tag sedan hittade jag denna bok i lådan - GOD JUL Kakor, knäck och karameller, skriven av Clara Lidström (Underbara Clara) och AnnaKarin Nyberg. 
 
Boken är för övrigt nedsatt till 89 kronor på Bokus just nu, så det är ett riktigt fynd.
 


Denna bok innehåller 25 stycken recept på allt från lussekatter och knäck till kola och pepparkakspannacotta. Boken är anpassad efter barn mellan 9-12 år och det märks väldigt tydligt när man bläddrar igenom boken. Recepten är väldigt enkla och jag skulle nog säga att en 12-åring kan göra i princip allt själv. 
 
Jag tycker det är kul med en bakbok till barn eftersom det finns så pass många som har det intresset just nu. Har ni tittat på "Hela Sverige bakar Junior"? Jösses vilka duktiga ungar. Jag hoppas mina barn också kommer att få ett mat- och bakintresse och då kommer denna bok passa väldigt bra till hands.
 
Recepten är som sagt enkla och hela boken är även den enkel. Det är recept sida efter sida och fina bilder till. Inga konstigheter alltså.
 
Ett stort plus för början där man får lite tips och trix angående bland annat kulprov och att smälta choklad. En perfekt lathund. 
 

Världens godaste Pepparkaksglass

Publicerat av Amanda den 2015-12-1319:02:32 i Recept
God kväll!
Igår gjorde jag världens godaste OCH enklaste pepparkaksglass som vi mumsade i oss till efterätt på kvällen. Tre ingredienser och det tar bara ett par minuter att slänga ihop den, och sedan in i frysen i ett par timmar. MUMS!
 
 
Pepparkaksglass
Ingredienser: 
5 dl vispgrädde
En burk kondenserad mjölk 
150 g pepparkakor 
 
Gör såhär:
Vispa grädden lätt. Den ska vara fluffig men inte hård.
Blanda ner den kondenserade mjölken och rör om noga. 
Krossa pepparkakorna grovt och blanda ner. Spara lite till garnering. 
Häll över smeten i en form som rymmer ca 1,5 liter. Strö över de sista pepparkakorna. 
Plasta över och ställ i frysen i ett par timmar. 
 


Lucia och tredje advent

Publicerat av Amanda den 2015-12-1312:11:26 i Advent
13 December....
Det betyder både Lucia och Tredje Advent i år. Tänk att vi har kommit så pass långt in i december nu. Snart är det julafton, sen nyårsafton och slutligen är vi inne på 2016. Det är alltid spännande med ett nytt år.
 
Morgonen började med grötfrukost, tända ljus och öppna barnens paketkalendrar. Dottern fick leklera i dagens paket så vi pysslade på en stund med det efter frukosten när lillebror somnade igen.
 
 
Innan lunch klädde vi julgranen. Jag brukar vilja ha den uppe till första advent redan men det har blivit annat sen barnen kom. Tiden och orken finns inte riktigt där, men i år fick vi god hjälp av den äldsta. 2,5 år och kan allt så ;)
 

Pepparkaksmuffins med frosting

Publicerat av Amanda den 2015-12-1120:15:00 i Bakning
Jag gör sällan muffins men det går ju faktiskt riktigt fort och tillsammans med en härlig frosting tycker jag att det är supergott. 
 
Igår gjorde jag pepparkaksmuffins med en cream cheese-frosting. Enkelt men väldigt gott. Tanken var att frostingen skulle bli röd men färgen var dålig, och röd + vit blir ju som bekant ROSA, haha. Men men, det är ju smaken som är det viktiga ;)
 


Pepparkaksmuffins, 12 stycken
Ingredienser:
100 g mjukt smör
2,5 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
2 ägg
1,5 dl creme fraiche
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 msk kanel
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen ingefära
 
Gör såhär:
Sätt ugnen på 225 grader.
Vispa smör och socker riktigt pösigt med elvisp. Rör ner äggen, ett i taget.
Rör ner creme fraichen.
Blanda mjölet med bikarbonat och kryddorna. Rör ner detta i smeten.
Placera muffinsformar på en plåt eller i en muffinsplåt. Fördela smeten i formarna.
Grädda pepparkaksmuffinsen i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter.
 
Medans muffinsen svalnar kan man förbereda frostingen.
Cream cheese frosting:
60 g mjukt smör
3-4 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
100 g philadelphiaost
Ev karamellfärg/annan färg
 
Gör såhär:
Vispa smör, florsocker och vaniljsocker krämigt. Vispa i philadelphiaosten. Färga om du vill.
Är frostingen för lös, ställ den i kylskåpet ett tag.
När muffinsen svalnat helt, bred eller spritsa på frostingen.

Snickerskakor

Publicerat av Amanda den 2015-12-0920:09:16 i Bakning
God kväll!
Vad kul att se ni att ni uppskattar mina recept. Igår hade jag nästan 2000 unika besökare på bloggen. Lussebullsreceptet gillades verkligen :) Hoppas ni fortsätter att läsa för det kommer att komma fler recept framöver självklart!
 
Godis till exempel....
Alla har vi vårat favoritjulgodis och dessa är mina favoriter - SNICKERSKAKOR. Så enkla att göra men ändå så fruktansvärt goda. Vilket godis är din favorit?
 


Snickerskakor:
Ingredienser:
1 burk jordnötssmör crunchy
2 dl sirap
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
9-10 dl special K flingor
200 g mjölkchoklad 
 
Gör såhär:
Smält jordnötssmör, sirap, socker och vaniljsocker tillsammans i en kastrull på svag värme. Det ska INTE koka.
Krossa flingorna och rör ner i smeten.
Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd form (ca 20x20 cm) i kylskåpet för att svalna.
Smält sedan chokladen över vattenbad och bred ut över kakan. Ställ åter igen in plåten i kylskåpet.
När kakan svalnat, skär i rutor.
 
Jag brukar göra dubbelsats och använder då en stor plåt. Det kan aldrig bli för mycket snickers ;)

Underbara lussebullar

Publicerat av Amanda den 2015-12-0820:03:00 i Bakning
Ja, jag veeet att jag redan har hela frysen full med saffransbröd men när jag kom över Monika Ahlbergs recept på dessa lussebullar kände jag att jag var tvungen att prova. Och det gjorde jag helt rätt i för jag har aldrig varit med om en sådan lättarbetad deg. Inget kladd alls och inte ett enda mjölkorn behövdes till utbaket. En fantastisk deg som var superkul att jobba med :) Hemligheten? Två degar. 
 


Underbara lussebullar, ca 50 stycken
Ingredienser:
DEG 1:
50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1 msk strösocker
12,5 dl vetemjöl
 
DEG 2:
1 g (2 pkt) saffran
1 msk sprit
150 g mjukt smör
1,5 dl strösocker
1 ägg
Ca 4-5 dl vetemjöl
 
Gör såhär:
Lägg saffranen i sprit innan du börjar med allt annat
Smält smöret och blanda i mjölken. Låt det bli fingervarmt
Smula jästen i en bunke och häll över mjölksmöret för att lösa upp den
Tillsätt socker, salt och mjölet, lite i taget. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa 1 timme under bakduk
 
Deg 2:
Rör smör och socker vitt och poröst. Tillsätt ägg och saffransspriten
Blanda de båda degarna och tillsätt det sista mjölet. Arbeta väl till en fin deg
 
Forma till lussekatter eller något annat. Låsa jäsa ytterligare 20 minuter under bakduk.
Sätt ugnen på 230 grader. Pensla med uppvispat ägg. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 7-9 minuter.
 

Rombollar

Publicerat av Amanda den 2015-12-0813:30:06 i Bakning
När man pratar julgodis är det väldigt mycket sött sött sött. Vit choklad, skumtomtar, kondenserad mjölk, osv osv. Jag är en riktig gottegris men ibland kan det vara skönt att bryta av allt söta med något annat.
 
Dessa rombollar till exempel. 
Ett perfekt vuxengodis. Mäktiga och med en tydlig romsmak. Passar utmärkt till glöggminglet eller varför inte till en kopp kaffe? Mums. 
 

 

Rombollar
Ingredienser:
150 g smör
150 g mörk choklad
3 ägg
1 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
1/2 tsk flingsalt
2 dl vetemjöl
2 msk mörk rom (kan ersättas med 2 msk Dansukker Muscovadosirap)
Dansukker Rörsocker Strö att rulla bollarna i

Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 °C.
Klä en form (20 x 20 cm) med bakplåtspapper.
Smält smöret i en kastrull, ta av från värmen och tillsätt den hackade chokladen.
Vispa ägg, socker, vaniljsocker och salt i en stor skål.
Tillsätt chokladen och vänd ner mjölet.
Häll smeten i formen och baka i ugnen i cirka 10 minuter.
Låt kakan svalna helt.
Smula ner kakan i en stor vispskål och tillsätt romen under omrörning på låg hastighet.
Rör om tills smeten börjar gå ihop och man kan forma bollar av den.
Rulla till små bollar och rulla dessa i sockret

Julköttbullar

Publicerat av Amanda den 2015-12-0709:49:00 i Matlagning
Hej på er!
Igår gjorde jag som sagt årets julköttbullar och det är så himla skönt att vara klar. Det finns ju roligare saker att göra än rulla köttbullar om ni frågar mig, haha. Jag gjorde på 1,6 kg och det blev 107 stycken stora köttbullar. Jag tänkte ett tag att jag skule skriva ut receptet här men sen kom jag på att jag inte har något, haha. Jag går alltid lite på känn när det handlar om just köttbullar och biffar.
 
Jag fick dock hem årets julsenap från Apoteksgruppen förra veckan och den slängde jag självklart i. En otroligt god och smakrik senap och tre matskedar passade alldeles ypperligt i köttbullssmeten. Annars hade jag i grädde, ströbröd, ägg, gul lök, salt, peppar, vitlök och cayennepeppar. 
 
 




Snökakor med choklad

Publicerat av Amanda den 2015-12-0618:39:00 i Bakning
Jag älskar choklad och dessa kakor smakar verkligen choklad samtidigt som dom är väldigt vackra att se på. Kakorna blir snökakor genom att man doppar dom i strösocker och florsocker innan gräddning. Supergoda!
 


Ingredienser, 20 st.
100 g mörk choklad
60 g mjukt smör
1 1/2 dl Dansukker farinsocker
1 ägg
1/2 tsk Dansukker vaniljsocker
1/2 tsk malen kardemumma
2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
1/4 dl mjölk

Strösocker och florsocker till garnering

Gör såhär:
Smält chokladen över vattenbad och låt svalna litegrann.
Vispa farinsocker och smör, blanda i ägget.
Tillsätt vanilj, kardemumma och den smälta chokladen och blanda ihop.
Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt i en separat skål.
Rör ner mjölblandningen samt mjölken i smörblandningen, degen kommer att vara ganska kladdig.
Forma en rulle av degen och plasta in den, låt vila i kylen i ett par timmar.
Ta ut rullen och dela i 20 delar, rulla till bollar som du plattar till lite lätt. Rulla sedan bollarna först strösocker, sedan i florsocker och lägg på bakplåtspapper på en plåt.
Grädda i 175 grader i mitten av ugnen ca 14 minuter tills ytan krackelerar.

VÄLKOMMEN
Till Sveriges mysigaste julblogg


[email protected]

Hej!

Denna julblogg startades år 2010 och drivs av mig, Amanda, en tvåbarnsmamma från Hälsingland. Bloggen är som mest aktiv under månaderna september - december då tusentals julälskare tittar in och läser. Jag bjuder på allt från härliga julrecept och tips & trix till tävlingar och recensioner. Allt har såklart med julen att göra :)

Frågor? Samarbetsförslag? Eventinbjudningar? Tveka inte att höra av dig.
Min mail läses varje dag och du hittar adressen här ovan.