Spröda saffransskorpor

Tänk vad mycket godsaker man kan göra med saffran. Igår blev det saffransskorpor här hemma. Jag har fått dille på Dansukkers muscovadorörsocker så jag provade att använda den ljusa varianten i dessa skorpor. Resultatet? Hur bra som helst. Det är kul att byta ut och variera socker i olika recept och muscovadosocker är en riktig höjdare tycker jag.
 
 
Saffransskorpor
Ingredienser:
4 msk vatten
1 g (2 pkt) saffran
200 g mjukt smör
2 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
4 ägg
1 tsk salt
10 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
 
Gör såhär:
Koka upp vattnet och rör ut saffranet i det. 
Rör samman smör och socker så det blir fluffigt. Tillsätt saffransvattnet.
Rör ner ett ägg i taget, tillsätt salt. Rör ner mjölet och blanda till en smidig deg som kan formas.
Låt degen vila i kylskåp i ca en timme. 
Sätt ugnen på 200 grader.
Dela degen i fyra delar och forma dom till längder, ca 1 cm höga.
Lägg längderna på bakplåtspapper på plåtar. Två på varje plåt. (Två plåtar)
Pensla längderna med uppvispat ägg och grädda sedan i mitten av ugnen i 10-12 minuter.
Ta ut längderna och skär dem i sneda skivor medans dom fortfarande är varma.
Höj ugnsvärmen till 250 grader. Lägg skorporna på sidan på plåtan och rosta dom i 5 minuter.
Sänk ugnsvärmen till 50 grader och låt skorporna torka i ett par timmar med ugnsluckan lite på glänt.
Förvara skorporna i en plåtburk i rumstemperatur.

Chokladkola

Hej på er!
Har ni haft en bra första advent? Det har jag om man bortser från den uteblivna snön. Det blev risgrynsgröt och skinkmacka till frukost och sen lite bakning på eftermiddagen. Jag gjorde bland annat en jättegod chokladkola. Om man vill ha en annan smak på kolan går det självklart att utesluta kakaon och tillsätta till exempel saffran, snabbkaffe eller pepparkakskryddor istället.
 
Jag älskar Dansukkers glykossirap som gör att kolan inte sockrar sig. Ett måste när man kokar kola. 
 

 
Chokladkola, ca 60 stycken
Ingredienser:
100 g smör
2 dl vispgrädde
1 dl Dansukker ljus sirap
3 dl Dansukker strösocker
3 msk kakao
2 msk Dansukker Glykossirap
 
Gör såhär:
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Blanda ner resten, gärna med en visp så det blir slätt.
Koka på medelvärme tills kolan är 123 grader eller klarar kulprovet. Rör då och då.
Ta av från värmen och häll i en smord eller bakplåtspappers klädd form, ca 20x30 cm.
Låt stelna i rumstemperatur och skär eller klipp sedan i bitar. 
Jag slog in mina i halverade bullpapper och förvarar i en glasburk. 
 



Första advent

Glad första advent på er! 

Jag är i full gång med att baka (som vanligt) så jag tänkte bara säga hej och önska er en härlig dag. Jag återkommer med bakresultatet :) 


Oreofudge

Hej på er!
Jag älskar denna tid när det verkligen är "okej" att baka baka baka. Idag gjorde jag en supergod fudge med oreo. Jag har aldrig tidigare gjort fudge faktiskt men efter att ha gjort denna kommer jag definitivt att prova ännu fler varianter och smaker.
 
 
Oreofudge:
Ingredienser:
400 g mjölkchoklad
1 burk kondenserad mjölk
1 pkt Oreokakor
 
Gör såhär:
Smält chokladen långsamt över vattenbad. Häll sedan i burken med den kondenserade mjölken och rör om.
Hacka oreokakorna i småbitar och häll ner 2/3 i smeten.
Häll upp smeten i en form (ca 25x25 cm) med bakplåtspapper. Strö över resten av oreokakorna. 
Ställ i kylskåp för att stelna i ett par timmar och skär sedan upp i bitar.
 



Dystert väder

Vilket dystert väder vi har. Två dagar kvar till advent och det är grönt ute. Vi som hade mer än 10 minusgrader i veckan har nu 7 plusgrader och regn. Nä, tråkigt värre...

Någon snö till advent verkar vi inte få men jag håller tummarna att den finns här till julafton åtminstone. 


15 % på allt på Bluebox

Imorgon är det ju Black Friday och man kommer att kunna fynda rejält. 
 
Bluebox början sin Black Friday redan idag med 15 % på HELA sortimentet. Jag fick ju hem dessa Babuschkadockor därifrån för ett tag sedan och nu kan man alltså få dom med 15 % rabatt. Bra va!? Rabatten dras automatiskt i kassan.
 
 

Vit kladdkaka med saffranstosca

Häromdagen hittade jag ett recept i Ninas blogg på en vit kladdkaka med saffranstosca som lät så oehört gott. Därför fick det bli dagens bakning och det ångrar jag verkligen inte för jösses vilken kaka! Så otroligt saftig och god och toscatäcket är ju to die for. Nu har jag att bjuda på till grabbens kalas till veckan :)
 
 
Vit kladdkaka med saffranstosca
Ingredienser:
200 g smör
4 st ägg
4 dl Dansukker strösocker
2 tsk Dansukker vaniljsocker
2 krm salt
4 dl vetemjöl
 
Gör såhär:
Sätt på ugnen på 200°C.
Smält smöret. Klä en långpanna eller en ugnsform, ca 25×35 cm med bakplåtspapper.
Vispa ägg och socker pösigt, använd gärna elvisp eller köksmaskin. Blanda i vaniljsocker och salt.
Blanda i vetemjöl och sist det smälta smöret och rör till en jämn smet. Bred ut kakan i långpannan med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 10-15 minuter. Gör under tiden saffranstoscaglasyren i en kastrull.
 
Saffranstosca:
2 pkt saffran
2 dl kokosflingor
1 dl mandelflarn
3 dl havregryn
1 dl Dansukker ljus sirap
2 dl Dansukker strösocker
1.5 dl vispgrädde
75 g smör

Gör såhär:
Häll kokosflingor, mandelflarn, havregryn, sirap, socker, grädde och smör i en kastrull och sätt på plattan på medelvärme.
Rör om när smöret smälter så det blir en jämn smet. Låt sedan koka upp, därefter har du i saffran och låter det sjuda ca 5 minuter.

När kakan är klar och uttagen från ugnen, bred på glasyren och grädda ytterligare 10 minuter i ugnen tills kakan fått fin gyllenbrun färg. När kakan svalnat, skär kakan i fyrkanter med en vass varm blöt kniv.




Swisha en julklapp

Hej på er!
Om en månad är julafton över och jag känner redan nu att jag inte riktigt hinner med. Både årets julvärd (Gina Dirawi) och årets julklapp (robotdammsugaren) har avslöjats men i år har jag inte riktigt orkat bry mig så mycket om såna nyheter. Istället fokuserar jag i år mer på bakningen som är mitt största intresse. Sedan lämnar jag julnyheter och julpyssel till andra julbloggare :)
 
Jag har precis bakat en för mig helt ny kaka som självklart kommer upp här på bloggen så fort den provsmakats och fotograferats. Barnens paketkalendrar är klara förutom att det är ett par stycken paket kvar att slå in. Igår fick jag lite tid till att städa så nu är övervåningen dammad och klar och färdig att bli adventspyntad. Jag hoppas verkligen att jag hinner (läs:orkar) få upp allt innan söndag.
 
Annars tycker jag att det märks att vi närmar oss jul. Butikerna är fullproppade med en massa härligheter och det känns redan som att det är mer folk som är ute på. Herregud vad vi shoppar dessa månader...

Sedan finns det ju tyvärr alldeles för många barn som inte får en enda julklapp på julafton men vill man göra lite skillnad kan man faktiskt swisha en julklapp till 123 137 65 24. Smart va? Det är underbart att se hur många som engagerar sig i dom som tyvärr inte har råd att fira jul.
 
 

Böcker

För ett par dagar sedan berättade jag ju att jag och dottern hade en mysig morgon med bland annat dessa böcker som vi fått hem från Olika förlag. Detta förlag strävar efter jämdställhet och att alla är lika mycket värda oavsett hur man ser ut, vilket kön man är eller vart man kommer ifrån. Pojkar kan ha klänning och flickor kan leka med bilar. Ja, ni fattar....
 
 
Den stora favoriten här hemma blev "Konrad Lussar" som handlar om Konrad och hans syster Hedvig som ska klä ut sig inför Lucia. Vem ska ha Luciakronan och vem ska vara tomte?
 
Jag har läst den här boken ett tiotal gånger nu och det är en alldeles precis lagom bok för en tvååring som jag har här hemma. Lite text på varje sida, enkel att följa med i och lätt att diskutera om. Jag hade kanske föredragit lite mer text men dottern gillade den och det är ju huvudsaken.
 


Sedan har vi "JUL pekbok" som mer är en bok för min snart ettåring. Denna bok innehåller som den heter just bilder som har med julen att göra. Exempelvis Jultomte, snögumma och lussebulle. Fina illustrationer och även denna bok är perfekt att diskutera kring när det gäller bilderna. Min dotter påstod till exempel att Jultomten har hennes gunghäst. Ja, vi får väl se det på julafton ;)
 
Två fina böcker från Olika Förlag som kommer att läsas flitigt här under december.
 
I samarbete med Olika Förlag.

Årets julknäcke från Leksand knäckebröd

Tidiga julklappar är alltid roligt. För ett tag sedan kom denna som innehöll årets julknäcke från Leksands knäckebröd. Årets smak är Äpple & kanel och det första jag såg framför mig när jag läste detta var att det kanske skulle vara i klass med Wasas kanelknäcke som är det absolut godaste som finns enligt mig.
 


Knäckebrödet var helt klart gott men inte lika sött som min favorit från Wasa, fast det kanske är bra så slipper man äta ihjäl sig ;) Äpplesmaken tyckte jag dock var väldigt otydligt tyvärr, men i överlag var knäcket riktigt bra.
 
I samarbete med Leksands Knäckebröd 

Disney julservis från Fyrklövern

För ett tag sedan fick jag hem dessa skönheter från Fyrklövern. Deras porslin kan ju vara bland det finaste som finns och det är många som samlar på dessa vet jag. 
 
Fyrklövern har i samarbete med Disney tagit fram två nyheter med Bilar och Frost. Frost är ju alla barns favorit nu för tiden så det känns ju väldigt lyckat. Bilar är inte ett lika självklart val för mig men jag tycker ändå det är kul med något nytt 
 
 
Sedan har vi ju Tingeling som också det är en populär figur bland barnen. Dock kan jag tycka att det är lite konstigt att en Disneyfigur pryder glas som vuxna ska dricka snaps och öl ur. Barnglas fast ändå vuxenglas. Jaja, det kanske bara är jag som tänker så.
 
I vilket fall som helst så gillar jag samarbetet mellan Disney och Fyrklövern och förutom dessa finns det porslin och glas med bland annat Robin Hood, Askungen och Bambi. Ni hittar hela Disneys julservis HÄR.
 


I samarbete med Fyrklövern

En vecka till advent

Hej söndag!
En vecka kvar till första advent och min plan var att städa och plocka hela helgen för att kunna smyga fram lite pynt under veckan. Det blev istället sjukstuga deluxe här hemma. Jag och sonen är helt förstörda och jag känner mig helt slut efter att ha fått sova knappt 3 timmar inatt. Men men, det vänder väl nån gång....
 
Jag har sett på sociala medier att det är många som redan börjar få upp lite ljusstakar och tomtar och jag tycker det är så mysigt. Tänk att det om en vecka är ljusstakar i alla fönster och julstämingen finns i alla hem. Vad jag längtar.
 
Häromdagen fick jag förresten årets julkort som jag beställt. Det var nästintill omöjligt att knäppa kort på två huliganer men resultatet blev okej ändå. Jag lägger sällan upp bilder på min familj i bloggen men jag måste ju ge en tjuvtitt :)
 
 

Saffransbullar med muscovadosocker och mandelmassa

Igår fick jag en tanke på en ny fyllning till saffransbullar så jag slängde ihop en deg helt spontant så jag fick prova. Klockan åtta igårkväll stod bullarna klara på köksbordet och det blev så himla gott. Det är så roligt när man lyckas! :) 
 
Fyllningen består av smör, mandelmassa och ljust muscovadorörsocker. Muscovadosockret ger en lite kolaaktig smak som passar perfekt till saffranssmaken. 
 

Saffransbullar 
Ingredienser:
50 g jäst 
5 dl mjölk
1,5 g saffran (tre pkt)
1 tsk salt
2 dl socker
2 ägg
200 g mjukt smör
Ca 16 dl vetemjöl
 
Fyllning: 
Smör
Mandelmassa
Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
 
Ägg och strösocker
 
Gör såhär: 
Smula jästen i en bunke. Höll över mjölken och rör tills den löst sig. 
Tillsätt saffran, salt, socker, ägg och smör. 
Tillsätt till sist mjölet, lite i taget och arbeta kraftigt till en fin deg. 5 min i maskin eller 10 min för hand. 
Jäs under bakduk i 1,5-2 timmar. Vill man ha en snabbare jästid går det att ljumma upp mjölken före den hälls över jästen. Jäs då i ca 45 min.
När degen jäst klart, ta upp den på mjölat bord, knåda lite lätt och dela degen i tre delar. 
Kavla ut varje del till en rektangel, bred på smör, riv över mandelmassa och häll muscovadosocker jämnt över degen.
Rulla ihop till en rulle och skär sedan i lagom stora bitar. 
Lägg bullarna i bullformar på en plåt och låt jäsa under bakduk ytterligare en timme. 
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. 
Grädda i mitten av ugnen, 225 grader i ca 8 minuter. 

Just nu...

En mysig morgon med lussebullar, mjölk och de nya böckerna vi fått hem. Dottern älskar dom :) Återkommer med recensioner. 



Bingolottos uppesittarkväll

Jag som är en riktig julälskare tycker att tiden mellan första advent och dagen innan julafton är den allra bästa. Min favoritdag under jul är 23:e december och det beror mycket på Bingolottos uppesittarkväll. Jag har spelat bingolotto dagen innan julafton så länge jag kan minnas. Till och med förra året då jag dock missade ALLA bingospel när nyfödda sonen skulle amma just då ;) 
 
Nu är lotterna inhandlade och det känns skönt att ha det klart. Mitt turnummer är på båda lotterna så nu ser jag fram emot att dra in ett par miljoner dagen innan julafton ;)
 
Spelar ni också bingolotto på uppesittarkvällen?
 



Babuschkatomtar från Bluebox

Ni som följt mig ett tag vet ju att jag älskar Babuschkadockor. Det kan vara bland det charmigaste som finns. Jag har två tomtefamiljer sedan tidigare och nu har dessa fått sällskap av en lite annorlunda Babuschkafamilj - nämligen Jesus, Josef, Maria, och de tre vise männen. Det är hos Bluebox man kan hitta dessa. 
 
Jag älskar dom. Dockorna är helt fantastiskt gjorda och detaljerna är underbara. Det är kul med lite annat än tomtar och en idé som jag har är att göra en hemmagjord julkrubba och placera dessa dockor där. 
 
 
Dockorna är gjorda i formgjuten plast och känns väldigt hållbara. Dottern på 2,5 år älskar att plocka i och ur dockorna i varandra och även för henne är dockorna enkla att öppna och stänga. 
 
Detta är en Babuschkafamilj jag tycker att man kan ha framme året om egentligen, men kanske lite extra synligt just under julen. En lite annorlunda men otroligt rolig julklapp är det ju också som passar både stora och små. Har ni förresten sett Bluebox kategori julklappstips där man kan hitta just lite udda men roliga julklappar!?
 


I samarbete med Bluebox

Godaste lussekatterna

Undra hur många saffransbak det kommer bli i år, haha. Det är bara 17 november och jag har bakat hur mycket saffransbullar som helst hittills. Jag älskar dock att det går att variera så mycket och jag tröttnar verkligen aldrig på saffran så jag kommer nog baka på tills jag är nöjd :)
 
Idag blev det tradionella lussekatter. Jag brukar sällan göra det på grund av att dom ofta blir torra och lite tråkiga. Idag gjorde jag dock en annan variant och bullarna blev väldigt luftiga och fina. Jag körde på kall degvätska men det går självklart bra att med ljummen om man vill att jästiden ska gå fortare.
 
 
Lussekatter
Ingredienser:
1,5 g saffran (3 påsar)
2 tsk rom/cognac (Går att uteslutas eller bytas ut mot vatten/mjölk)
50 g jäst 
5 dl röd mjölk
2 dl socker
1 tsk salt
200 g mjukt smör
12-14 dl vetemjöl
 
Gör såhär:
Blanda saffran och sprit i en kopp och låt dra så länge du har tid med, men minst 10 minuter. 
Smula jästen i en bunke och häll över mjölken och saffransblandningen. Rör tills jästen löst sig.
Tillsätt socker, salt, smör och nästan allt mjöl och arbeta degen. Ca 5 min i maskin eller 10 min för hand.
Låt degen hellre vara lite för lös och tillsätt mer mjöl efter jäsningen om det behövs. Överdriv inte med mjölet :)
Låt jäsa under bakduk i 1,5 - 2 timmar.
Knåda degen lätt och forma till katter eller vad du vill. 
Lägg bullarna på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa ytterligare 45-60 minuter.
Pensla med ägg och strö eventuellt över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen, 225 grader, i ca 7-8 minuter.
 

Chokladsnittar

Hos oss är chokladsnittar ett måste varje jul. I år gjorde jag en annan variant på kakan som jag hittade recept på hos Dansukker. Med bland annat muscovadosirap och apelsin.
 


Chokladsnittar, ca 40 stycken
Ingredienser:
175 g smör
2 1/2 dl Dansukker Strösocker
3 tsk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade
4 msk Dansukker Muscovadosirap
5 msk kakao
3 1/2 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
Skal från en 1/2 apelsin, väl tvättad
1 ägg till pensling
Dansukker Pärlsocker att dekorera med

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 °C.
Rör smör, socker, vaniljsocker och sirap poröst.
Tillsätt de torra ingredienserna.
Rulla degen till cirka 1 cm breda rullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, platta till.
Pensla med ägg och strö över pärlsocker.
Baka i ugnen 10 – 12 minuter. Ta ut och låt svalna. Skär i sneda bitar medan längderna fortfarande är lite varma.


Småkakor med vit choklad

Jag älskar småkakor och jag älskar vit choklad så dessa kakor är för mig helt underbara. Sådär småsega och härliga som kakor ska vara :)
 


Småkakor med vit choklad
Ingredienser:
200 g mjukt smör
5 dl vetemjöl
½ dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
1 ½ tsk bikarbonat
100 g hackad vit choklad
4 msk kakao
 
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda samtliga ingredienser till en smidig deg.
Rulla till små bollar och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Platta till lite lätt med tummen.
Grädda i mitten av ugnen i ca 8-12 minuter.

Pepparkaksdeg

Snön föll utanför samtidigt som det blev pepparkaksbak idag. Jag hade målat upp en bild framför mig hur jag och dottern skulle stå där och baka tillsammans och ha mysigt. Tror ni det blev så? Knappast. Hon åt upp sin degbit, slet av sig förklädet och sprang sen iväg och gjorde annat. Haha, jag kan ju inte direkt påstå att det är roligt att baka pepparkakor ensam men det fick bli så idag.
 



Recept på pepparkaksdegen: 
Ingredienser: 
1 1/2 dl vispgrädde 
2 1/2 dl Dansukker strösocker 
1 1/2 dl Dansukker ljus sirap
1 påse pepparkakskryddor
1 msk bikarbonat + 1 msk vatten 
7 1/2 dl vetemjöl 
 
Gör såhär: 
Häll grädden i en bunke och vispa till ett lätt skum. 
Blanda i socker, sirap, kryddor och bikarbonat blandat med vatten. 
Rör om ordentligt.
Tillsätt mjölet och arbeta degen snabbt.
Plasta degen och ställ i kylskåp till nästa dag. 
 
Innan det är dags att baka tas degen fram en timme innan så den blir rumstempererad. Grädda pepparkakorna i 3-6 minuter i 225 grader i mitten av ugnen.  
 
 

Första snön

Två veckor till första advent...
Idag vaknade vi upp till första snön. Så mysigt! Det snöar lite fortfarande så jag försöker njuta så länge det varar :)

Igår satte jag en pepparkaksdeg så idag ska det bakas. Jag återkommer med resultatet! 


Gräddkola

Hej på er!
Inatt hade vi hela åtta minusgrader och till veckan ryktas det om snö. Jag hoppas verkligen vi hinner få lite innan första advent för det blir ju så mycket mysigare då.
 
Jag har fått lite dille på kola. Tidigare har jag aldrig ens gett mig in på det eftersom det är lite bökigt att få till rätt konsistens. Jag är fortfarande ingen expert men det är kul att experimentera lite och idag tycker jag att jag lyckades. Det blev gräddkola med vanilj. Riktigt smaskigt! :)
 
 
Gräddkola med vanilj
Ingredienser:
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 1/2 dl Dansukker Strösocker
1 dl Dansukker Ljus Sirap
2 msk Dansukker Glykossirap
1 msk Dansukker Vaniljsocker
 
Gör såhär:
Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull och koka till ungefär 123 grader eller tills kolan klarar kulprovet.
Lägg folie i en form, ca 30x20, pensla den med olja och häll smeten i formen.
Låt stå i ett par timmar, gärna över natten och skär sedan i bitar.
 




Saffransbullar med vit choklad

Hej!
Vad kul att ni gillade gårdagens lusselångpanna. Jag tänkte att jag fortsätter på saffranstemat för idag blev det nämligen saffransbullar med vit choklad bakade här hemma. Fyllningen på vit choklad, rörsocker, vaniljsocker och smör gör bullarna otroligt saftiga och goda.
 
 
Saffransbullar med vit choklad, ca 45 st
Ingredienser:
3 ½ dl mjölk 
1 tsk kardemummakärnor, stötta
50 g jäst för söta degar
1 g saffran (2 påsar)
1 dl Dansukker strösocker
1 dl Dansukker vit sirap
½ tsk salt
1 ägg
200 g mjukt smör
12 dl vetemjöl special + lite till utbakning
 
Fyllning:
200 g hackad vit choklad
3/4 dl Dansukker Rörsocker Strö
2 tsk Dansukker vaniljsocker
200 g mjukt smör
 
Ägg och pärlsocker till pensling och granering
 
Gör såhär:
Värm mjölken tillsammans med den stötta kardemumman till fingervarmt, max 37 grader.
Smula ned jästen i en bunke, lös den med mjölken. Tillsätt saffran, socker, sirap, salt, ägg och smör.
Rör ner mjölet, lite i taget och arbeta samman till en smidig deg.
Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter.
Dela degen i två delar och kavla ut dem till två rektangulära plattor.
Blanda alla ingredienser till fyllningen och bred på plattorna. Rulla ihop på längden.
Skiva rullarna i 3-4 cm tjocka skivor och lägg dessa i bullformar på en plåt.
Låt bullarna läsa på plåtarna i 20-30 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. 
Grädda i mitten av ugnen i 200 grader, 10-15 minuter.
 



Lusselångpanna

Idag blev det som sagt bakning och det med min favoritkrydda - saffran. Jag älskar stora bullar och dessa blir verkligen stora, och då menar jag ENORMA. Det finns ingen chans att man orkar fler än en och vissa vill nog till och med dela på en bulle :)
 
Denna lusselångpanna blir otroligt god. När bullarna får vara så tätt tillsammans blir resultatet saftiga och fina bullar. Fyllningen kan man variera lite som man vill. Idag använde jag smör, kanel och vaniljsocker. Annars kan jag rekommendera mandelmassa också.

 
Lusselångpanna
Deg:
50 g jäst
Ca 17 dl vetemjöl
2 krm salt
5 dl mjölk
1,5 g saffran (tre påsar)
1 dl Dansukker strösocker
200 g rumsvarmt smör
2 ägg
 
Fyllning:
200 g rumstempererat smör
Kanel
Vaniljsocker
1 ägg
Pärlsocker
 
Gör såhär:
Smula ner jästen i en stor bunke och häll saltet över.
Värm upp mjölken tillsammans med saffran så att den blir fingervarm. 
Häll mjölken över jästen och lös upp den. Tillsätt mjöl, socker, det mjuka smöret och äggen.
Arbeta ihop till en deg och knåda degen ordentligt, 5 minuter i hushållsassistent eller 10 minuter för hand.
Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.
När degen jäst klart, kavla ut den till en rektangel, bred på smör och häll över kanel och vaniljsocker.
Rulla ihop degen och skär rullen i tjocka skivor. Lägg bullarna med lite mellanrum på en smord plåt.
Låt jäsa övertäckt i cirka 40 minuter.
Värm ugnen till 200 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över pärlsocker och grädda i mitten av ugnen i cirka 20-25 minuter.
 



Sjukdomar och bakning

Hej på er!
Det var ett par dagar sedan nu men sjukdomarna har avlöst varandra här hemma och orken har varit som bortblåst. Bah. Men nu är vi på banan igen och jag tänkte bara slänga in en snabb uppdatering och visa vad jag och pojken pysslar med just nu. Vad tror ni det blir för smaskigt?
 
Jag visar sen såklart. Nu är jäsningen snart klar och ugnen ska värmas upp....:)


Saffransscones

Idag är det farsdag och jag uppvaktade pappan här i huset med saffransscones till frukost och en glögg i present. Saffransscones är ju så himla gott och tillsammans med smör och en ostskiva blir det den ultimata julfrukosten om man är lite trött på risgrynsgröt :)
 
 
Saffransscones (Fyra kakor)
Ingredienser:
1 dl mjölk, gärna röd
1 pkt saffran (0,5 g)
5 dl vetemjöl
En knivsudd salt
1 tsk bakpulver
1 msk socker
60 g kallt smör
1 ägg
 
Gör såhär:
Sätt ugnen på 250 grader.
Koka upp mjölken med saffranet och ställ kastrullen åt sidan för att svalna.
Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och socker i en bunke noga.
Tärna smöret och nyp ihop med de torra ingredienserna till en deg.
Blanda ner ägg och saffransmjölken och knåda till en deg.
Dela degen i fyra delar och platta till dom som tekakor. Skär ett kryss över kakorna och nagga.
Lägg dom på en plåt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i cirka 10-12 minuter.
 
 



Dumlekladdkaka

Ingen kan väl ha undgått att det är Kladdkakans dag idag? Jag plockade fram ingredienser imorse och tänkte göra en pepparkakskladdkaka när jag insåg att pepparkakskryddorna var slut. Nog för att man kan ersätta många andra ingredienser men det går ju inte att göra pepparkakskladdkaka utan pepparkakskryddor :)
 
Jag hittade istället en påse dumlekolor i skafferiet så det fick bli en kladdkaka med dumle. Det funkade ju det också, lite rocky road-känsla över det hela :)
 


Dumlekladdkaka
Ingredienser:
100 g smör
3 dl strösocker
1 ½ dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
1 nypa salt
1 msk kallt kaffe
2 ägg
10 dumlekolor
 
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och ställ åt sidan.
Blanda socker, kakao, salt och mjöl i en bunke och tillsätt kaffe och smöret.
Rör om och rör därefter ner äggen, ett i taget. Klipp varje dumle i tre bitar och blanda ner i smeten.
Smörj och bröa en form med löstagbar kant och häll ner smeten där. Grädda kakan i 15-20 minuter.
Kakan ska vara väldigt kladdig när den tas ut för den eftergräddas och sätter sig sedan när man stoppar in formen i kylskåpet.

Gunrys jultvålar

Igår när jag kom hem låg det ett paket utanför dörren med en julklapp från Gunry. Alla deras underbara jultvålar!
 
 
Vi använder Gunrys tvålar året om men deras jultvålar är ju ändå något speciellt. Årets nyhet är "Järnek och tranbär" och jag gillar den skarpt. En stark men ändå behaglig doft som tar en till skogen tycker jag. Läcker design på flaskan och här hemma står den redan framme.

Tack Gunry för ett fint paket. Här ska tvättas händer hela vintern :)
 



Saffransmuffins med cream cheese-frosting

Saffran....mmmm.
 
För ett tag sedan fick jag hem lite nya prylar från Kitchentime. Först och främst en cupcake-form som rymmer hela 24 stycken muffins, och även ett rött juligt bakset med bunke, litermått, ballongvisp, slickepott, pensel och fyra måttsatser. 
 
Idag bestämde jag mig för att prova allt nytt och slängde därför ihop goda saffransmuffins med en cream cheese-frosting.



Saffransmuffins med cream cheese-frosting
Ingredienser:
1,5 dl mjölk
2 dl Dansukker strösocker
1 pkt saffran (0,5 g)
150 g mjukt smör
2 ägg
3,5 dl vetemjöl
1 tsk Dansukker vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
 
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader.
Koka upp mjölk, hälften av sockret och saffran tillsammans. Låt svalna.
Vispa upp smöret med resterande socker. Vispa ner ett ägg i taget.
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke.
Rör ner mjölblandingen varvat med mjölkblandningen ner i äggvispet.
Smeten räcker till ca 12 normalstora muffins eller 24 små. Muffinsplåt är att föredra men det går bra utan.
Jag använde inga formar utan penslade varje hål med lite smör. Vill man dock ha formar istället går det utmärkt.
Grädda i ca 15-20 minuter beroende på hur stora muffins du gör.
Låt svalna.
 
Cream cheese frosting
25 g mjukt smör
200 g färskost
5-6 dl Dansukker florsocker (kan behövas mer beroende på hur konsistensen blir)
 
Vispa ihop smör och färskost. Vispa ner florsockret.
Bred eller spritsa på frostingen på muffinsen när dom svalnat helt. Gärna snyggare än vad jag gjorde ;)
 
NJUT!







I samarbete med Kitchentime

Äntligen julkaffe!



Behöver jag säga mer än att jag längtar efter morgonkaffet imorgon? Mmmmm :)

Saftig kanelkaka

Många frågar efter enkla bakverk och kakor som inte kräver så mycket kunskap. Denna kanelkaka som jag gjorde idag är en sån kaka. Svår att misslyckas med och bara att vispa ihop i stort sett. Twisten i kakan är muscovadorörsockret i fyllningen, men har man inte det går det att använda vanligt strösocker istället. En otroligt saftig kaka som verkligen doftar jul.
 


KANELKAKA
Ingredienser:
175 g smör
2,5 dl Dansukker strösocker
2 ägg
4,5 dl vetemjöl
2 tsk Dansukker vaniljsocker
1 krm salt
1 msk bakpulver
3 dl filmjölk
 
Fyllning:
1 dl Dansukker ljust muscovadoströsocker
1 msk kanel
 
Gör såhär:
Blanda ingredienserna till fyllningen i en liten skål och ställ åt sidan.
Smörj och bröa en springform. Sätt formen på 175 grader.
Smält smöret och låt svalna lite. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Tillsätt smör och fil.
Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt i en bunke. Sikta ned mjölblandningen i smeten och rör noga.
Häll hälften av smeten i springformen. Strö cirka 3/4 delar av fyllningen jämt över kakan.
Tillsätt resten av smeten och stryk ut den i formen. Strö över resten av fyllningen.
Grädda i cirka 45-50 minuter mitt i ugnen.

Första november och grötfrukost

Första november! 
Förra året snöade det men i år är det plusgrader och allmänt höstigt ute. Men men, snart så :) 

Dagen började med att jag kokade årets första risgrynsgröt. Mmmmm, vad gott det var. Tillsammans med en skinkmacka blev det den godaste frukosten på väldigt länge. Det enda jag saknade och som jag inte hittat i butik än är julkaffe, men jag hinner nog med det också innan julen är över :) 

Vad gör ni idag? 



VÄLKOMMEN
Till Sveriges mysigaste julblogg


[email protected]

Hej!

Denna julblogg startades år 2010 och drivs av mig, Amanda, en tvåbarnsmamma från Hälsingland. Bloggen är som mest aktiv under månaderna september - december då tusentals julälskare tittar in och läser. Jag bjuder på allt från härliga julrecept och tips & trix till tävlingar och recensioner. Allt har såklart med julen att göra :)

Frågor? Samarbetsförslag? Tveka inte att höra av dig.
Min mail läses varje dag och du hittar adressen här ovan.