Tack för i år!

Då börjar bloggsäsongen att lida mot sitt slut och nu på slutet gick det verkligen fort....Fjärde året som julbloggare, även där har det gått väldigt fort och bloggen har bara växt och växt och växt....

Säsongens första blogginlägg kom upp i augusti men det var inte förrän i september jag började att julblogga på riktigt. Sedan dess har det bara rullat på och jag har försökt få upp minst ett blogginlägg om dagen trots att det blev lite "fusk" nu sista veckan. 

Som sagt så har bloggen växt ännu mer denna säsong och det har varit så kul att varje dag får läsa era kommentarer och få höra om era tankar och åsikter. Och sedan har ni även varit jätteduktiga på att delta i mina tävlingar och det är ju alltid kul! I år har bloggen haft 42 stycken sponsorer som jag verkligen vill tacka. Många är återkommande men det är även en hel del nya och jag vill tacka samtliga. Det har varit jättekul att samarbeta med er alla och jag hoppas att vi hörs nästa år igen!

Ha en fortsatt härlig vinter, vår och sommar så hörs vi förmodligen nästa höst igen!

KRAM PÅ ER!

 
 
 
 Klicka på loggorna för att komma direkt till respektive hemsida
 

Vår julafton

God fortsättning på er!
Jag hoppas ni hade en bra julafton och att ni har det lika bra idag. Vi hade en fantastisk julafton och det kändes liksom mer komplett när man i år hade ett eget barn. Lilltjejen överöstes med fina julklappar trots sina ynka 4 månader och även jag och sambon fick en massa fint. Vi är otroligt nöjda och glada.
 
Idag fortsatte julfirandet hemma hos sambons familj, men nu är det över och imorgon blir det nog bara pyjamasmys hela dagen. 
 
Jag tänkte försöka få ihop en summering av bloggsäsongen som varit någon gång de kommande dagarna.
Så än blir ni inte av med mig ;)
 
 
 

GOD JUL!

 
 

Dan före dopparedan...

God morgon!
Dan före dopparedan....
 
Imorse klev vi upp till kvart i 9 i tron om att få se det näst sista avsnittet av årets julkalender. Den började dock aldrig och till sist insåg vi ju att det trots allt är måndag och kalendern går kvart över 7 på vardagsmorgnarna. Ah, det får bli SvtPlay sen istället...
 
Vad gör ni idag? Vi gör absolut ingenting och har inte heller någonting planerat. Ostbrickan är inköpt inför kvällens uppesittarkväll och imorgon bär det iväg till min mamma för att fira jul där. Sedan blir det sambons familj på juldan. Ingen stress och hets alltså...
 
Ha en bra dag!
 
 

Fjärde advent

Hej på er!
22 december. Fjärde advent och två dagar kvar till julafton. TVÅ dagar. Nu är det verkligen slutspurt...
 
Imorse vaknade vi upp till spöregn. Inte snö, utan spöregn. Vi har som tur är lite snö att ta av och kommer förmodligen att få en vit jul ändå trots regn och plusgrader, men ÄNDÅ, det ska inte vara det här vädret 22 december. Ska vi ha plusgrader på nyårsafton också?
 
Nu på morgonen har det kokats risgrynsgröt, ätits skinkmacka och druckit vinterkaffe från Kronans Droghandel. Allt för att få till den där julstämningen när vädret inte lyckas. 
 
Imorgon väntar Bingolottos uppesittarkväll som vanligt, något jag varje år ser fram emot :)
 
Ha en fin fjärde och sista advent!
 
 

Fem dagar kvar

God morgon!
Uppdateringarna här sinar verkligen trots att jag lovade mig själv att det inte skulle bli så. Men det finns väl helt enkelt inte så mycket att skriva om längre. Det är FEM dagar kvar till julafton och alla håller på att dona med sitt. Hur går det för er? Ligger ni i fas?
 
Igår köpte jag detta på affären....
 
 
Den smakar helt fantastiskt faktiskt. Jag och sambon funderade ett tag på att köpa oss en riktig skinka men kom fram till att vad ska vi med en sån att göra egentligen. Man hittar inte en mindre skinka än på 2-3 kilo och den läre vi ju aldrig äta upp. 
 
Nä, då fungerar denna preciiiis lika bra :)
 
 

Saffransmuffins med mandelmassa och vit choklad

Årets sista bakning är gjord...tror jag. Det kan hända att jag får för mig att göra något i helgen eller så men det är ingenting planerat utan nu har jag gjort allt jag vill ha gjort. 
 
Igår bakades det muffins. Jag fick hem bullformar och tårtdekorationer från Kalaspinglan för ett tag sedan, men formarna fick agera muffinsformar, vilket fungerade bra i en muffinsplåt, och dekorationerna blev perfekta på dessa muffins med lite grädde på toppen. Helt klart något att bjuda på. Trots att det är så enkelt kommer gästarna att bli imponerade för det är snyggt trots allt ;)
 
 
SAFFRANSMUFFINS MED MANDELMASSA OCH VIT CHOKLAD
 
Ingredienser: (12 stycken muffins)
150 g smör eller margarin
1 g saffran (2 pkt)
2 ägg
1 dl strösocker
200 g mandelmassa
50 g vit choklad (jag använde Fazers nyhet med citron för en touch av just citron)
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
 
Gör såhär:
Sätt på ugnen på 175 grader.
Smält smöret/margarinet tillsammans med saffran på svag värme i en kastrull. 
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ihop saffranssmöret med sockersmeten.
Riv ner mandelmassan. Rör om då och då så slipper det bli en stor klump.
Grovhacka den vita chokladen och blanda även ner den i smeten. 
Blanda vetemjöl och bakpulver i en annan bunke och vänd sedan ner det i smeten. Rör inte mer än nödvändigt.
Fyll muffinsformar, antingen på en vanlig plåt eller i en muffinsplåt.
Grädda mitt i ugnen i cirka 15-20 minuter. Muffinsarna ska fortfarande vara liiiiite kladdiga i mitten.
 
När muffinsarna svalnat HELT och gärna fått stå i kylskåp en stund:
Vispa grädde, spritsa ut på varje muffins och garnera med det ni har hemma.
 
 
 
 
Formarna hittar ni HÄR och tomtarna HÄR.

Jul hos Kronans Droghandel

Hej på er!
En vecka kvar till självaste julafton....nu är det bara slutspurten kvar ;)
 
Även i år dök det upp ett paket från Kronans Droghandel med ett urval av deras julsortiment. Som jag tidigare skrivit gillar jag att Apotek runt om i landet tar fram egna julprodukter för det känns på något sätt som att dessa produkter har mer kvalité än de man handlar på den vanliga affären. Nu vet jag i och för sig inte om detta är sant, men det är så det känns för mig.
 
I alla fall....
Julsortimentet är brett och det var produkterna här nedan som jag fick hem.
 
 
Förutom ett helt gäng produkter låg det ett par recept med också. I varje recept fanns det en eller flera ingredienser från just Kronans Droghandel. Jag fick som sagt prova deras julsortiment även förra året så vissa av produkterna har jag redan smakat medans vissa för mig är helt nya.
 
Det jag tyckte var mest spännande var lakritsstången, vilket jag faktiskt aldrig tidigare hört talas om. Till denna fick jag med ett recept på  lakritskola som jag funderar på att prova. Till detta behöver man även glykos som också följde med i paketet. Glykos förhindrar att till exempel kola ska sockra sig och är därför väldigt användbar vid just juletid när man gör mycket kola och knäck.
 
Chokladtryfflarna och Tiramisumandlarna är goda, och då menar jag verkligen riktigt goda. Sådär lyxiga så man kan häva upp dom i en skål och ta fram till dessertbordet efter julmaten. Jag tycker att både te och kaffe passar alldeles utmärkt till fikat och framförallt kaffe är ju gott till choklad. "Ljus mörkrost" låter spännande och även detta är en nyhet som jag inte fick förra året. Teérna har jag sedan tidigare och gillar man té, gillar man definitivt dessa också.
 
Den lilla flaskan med glöggkrydda späder man ut med en vinflaska, värmer upp och vips så har man en god glögg. Den andra lilla flaskan som innehåller pepparmyntolja används vid smaksättning av bakverk och godis. Saffranet kan man ju göra lite vad som helst med och det fungerar året om för den som även gillar saffran i matlagning. Annars är ju lussebullar det vanligaste.
 
Till sist har vi senapen som är så förbaskat god. En höjdare på julbordet, helt klart.
 
 

Sista veckan

God morgon!
Då var vi alltså inne i sista riktiga veckan innan jul. Frågan är vart alla plusgrader kom ifrån? Som det ser ut just nu verkar det som att vi får plusgrader även på julafton och det skulle ju kännas ganska konstigt. Jag bor trots allt i Norrland och jag har aldrig tidigare upplevt en jul utan minusgrader och snö. Snö har vi fortfarande rätt gott om men ska vädret fortsätta såhär så kanske den försvinner och vad händer då? Äääh, positiva tankar nu....
 
Denna vecka ska det bakas lite, visas upp lite nyheter här på bloggen och bara mysa. Jag hoppas att även ni har allt under kontroll?
 
Jag önskar er en härlig måndag!
 
 

Tredje advent

Hej på er!
Jag har inte alls hunnit med det jag tänkte jag skulle hinna med i helgen så det får bli till veckan istället. Tänk er att det är sista veckan innan jul - OFATTBART!
 
Igår var vi som sagt på julbord och det var fantastiskt bra mat. Otroligt goda kalla rätter, bra varma och ett underbart dessertbord med allt från ris a'la malta och kladdkaka till chokladmousse, godis och mjuk pepparkaka. Jag hamnade nog vid dessertbordet åtminstone tre gånger ;)
 
Idag har vi bara tagit det lugnt med fika, tända ljus och en låååång powernap, hela familjen. Det är ju trots allt tredje advent och då ska man väl ta det lugnt. Ikväll tänkte jag beställa alla julklappar och sedan är faktiskt allt klart.....ja, förutom lite som jag har kvar att göra med bloggen då :)
 
Har ni haft en bra tredje advent?
 
 

Saffranslax med saffranspotatis

God kväll!
Idag blev det minst sagt en gul middag. Saffran saffran saffran....det går inte att få nog :)
 
 
Saffranslax med saffranspotatis
 
Laxen:
4 laxfiléer
Citronpeppar
3,5 dl grädde
Salt, peppar
Rosmarin
1 pkt saffran (0,5 g)
 
Potatisen:
Potatis
1 ägg
En skvätt grädde
Salt
1 pkt saffran (0,5 g)
 
Gör såhär:
Skala potatisen och koka den mjuk i saltat vatten.
Medans potatisen kokar - Sätt på ugnen på 200 grader. Lägg laxfiléerna i en smord ugnsform. Krydda med citronpeppar.
Blanda grädde, salt, peppar, rosmarin och saffran i en bunke och häll över laxen.
Stoppa in i mitten av ugnen i ungefär en halvtimme.
När potatisen är mjuk - Häll av vattnet och mosa potatisen till ett mos. Knäck i ett ägg, häll i grädde, salt och saffran. Rör om.
Fyll en plastpåse med moset, klipp av ena hörnet på påsen och spritsa ut moset på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i ugnen i 10 minuter.
 
 
 
Jag kan tänka mig att lite riven ost på potatisen innan den går in i ugnen skulle vara supergott....
 
 


10 dagar kvar

God morgon!
Både strömmen och nätet är tillbaka. Allt utom gatlyktorna funkar så ni kan ju tänka er hur kolsvart det var utomhus igårkväll och inatt. Vi bor som sagt lite ute på landet med väldigt få hus runt omkring oss så det var liksom ingenting som lyste upp. Men äh, huvudsaken internet är igång igen ;)
 
Idag fortsätter nedräkningen. 10 dagar kvar till julafton, imorgon är det tredje advent. Jag förstår inte vart veckorna tagit vägen och just nu går dagarna i raketfart. Samtidigt som det är vemodigt att julen snart är över ska det ändå bli lite skönt att "få börja om på ny kula". 2014, spännande.
 
Ikväll väntar som sagt julbord för mig och sambon men jag återkommer förmodligen imorgon. Jag har nämligen lite att visa upp på bloggen.
 
Ha en härlig lördag!
 

Årets smak på Blossa är AVSLÖJAD!

Fram tills idag har smaken på årets Blossa varit hemlig...
 
Nu har dock Blossa avslöjat att årets glögg har smakerna NYPON och HALLON. Jag tippade på lingon så för mig var det en överaskning...vad trodde ni?
 
 
 
 

Lucia är här och Ivar kom som en storm

Glad Lucia på er!
 
Igårkväll tog stormen Ivar oss och vi förlorade både tv och internet. Lite senare försvann även strömmen och att bo ute på landet då var ingen höjdare när ALLT blev kolsvart. Strömmen kom dock tillbaka inatt men man låg nästan på helspänn hela natten i tron om att man snart skulle få ett träd i skallen....
 
Ah, nu har det lugnat ner sig i alla fall och jag och dottern har begett oss till mamma/mormor för att mysa hela Luciadagen, och låna internet såklart ;) Lilltjejen är tomtenissa dagen till ära så nu är det bara att hoppas på att kläderna hålls rena hela dagen, haha.
 
Imorgon ska jag och sambon åka iväg på julbord med hans jobb. Eftersom jag inte vet ifall vårt internet blir fixat i helgen vet jag inte heller när jag återkommer. Jag önskar er därför en härlig Lucia och trevlig helg så länge!
 
 
 
 

Arlas julklappsjakt

Hej på er!
Plusgrader i mitten av december....vad är det frågan om?
 
Som många andra julbloggare är även jag med och gömmer en julklapp på min blogg i Arlas julklappsjakt. För att vinna fina produker från Arla ska man leta efter julklappar på olika bloggar och skriva in dessa på tävlingssidan, samt ge en motivering till varför just du ska vinna.
 
Tävlingen hittar du HÄR, och jag kan ge en ledtråd till vart min julklapp befinner sig.....
Saffran......
 
 
 

Vinnaren....

Vinnaren av ett presentkort på 300 kronor hos BeccaDesign är....
 
JENNY!
 
 
Jag har mejlat dig och behöver svar snarast. Har du inte fått mejlet, kolla i din skräppost eller mejla mig på [email protected]
 

Till er andra - Förmodligen dyker det upp ännu en tävling innan jul.....

Två veckor kvar till julafton

14 dagar kvar till julafton.....Två veckor.....
 
Man märker att det närmar sig eftersom både besöksantalet och kommentarerna minskat. Själv läser jag lika mycket som jag alltid har gjort men kommenterar mindre. En stor anledning till att jag inte kommenterar så mycket är för att jag avskyr sättet att kommentera på hos Blogspot-bloggar, och ni är måååånga "Blogspotare"....tyvärr. Jag skriver fel på dom där jäkla koderna gång på gång på gång och det är så tröttsamt. Och när jag väl får iväg kommentaren så försvinner man från Bloglovin (där jag läser alla mina bloggar) och får gå tillbaka och börja om. Det är alltså inte er det är fel på, utan jag tycker bara att Blogspot borde tänka om när det gäller att kommentarerna.....eller är jag blind som inte ser verifieringstexten?
 
Igår kom det i alla fall hem lite formar och dekorationstomtar från Kalaspinglan så jag ska nog slänga ihop lite saffransmuffins när tiden finns. Saffransmuffins med vit choklad och mandelmassa låter väl smaskens?
 
Ha en fin tisdag så länge!
 
 
 
 

Julpysselböcker för barn

För många innebär julen pyssel. Jag önskar att även jag var en pysslare, men hoppas istället på att jag får pyssliga och kreativa barn som får lära sin mamma hur man gör :)
 
För ett tag sedan landade tre böcker från Tukan Förlag i min brevlåda. Tre böcker som jag förstod direkt att systerdottern på 5 år skulle älska, så man kan säga att vi recenserat dessa ihop.
 
 
Först och främst har vi "Stora julpysselboken" som är en tjock bok på hela 96 sidor. Boken är verkligen fullproppad med allt man egentligen kan tänka sig när det gäller pyssel. Den innehåller mer än 200 klistermärken och är verkligen en bok att roa sig med på jullovet eller när man väntar på att Tomten ska komma. 
 
Boken hittar du bland annat hos Adlibris och Bokus där den kostar 73 kronor.
 
Sedan har vi pysselboken "En riktigt god jul" som innehåller mer än 400 klistermärken. I denna bok får man "uppdrag" att klistra in klistermärken för att göra sidorna komplett. Man får till exempel fylla leksaksaffärens hyllor med julklappar och det finns egentligen inga rätt eller fel i boken. Man klistar där man själv vill helt enkelt. En otroligt rolig pysselbok som barnen kan sitta i timmar med.
 
Boken hittar du bland annat hos Adlibris och Bokus där den kostar 49 kronor.
 
Till sist har vi "Julkul med klistermärken" som har formen av en väska, vilket är lite roligt. Boken påminner mycket om "En riktigt god jul" och är full med klistermärken som man ska klistra fast på de olika sidorna. Man får till exempel klä granen och mycket annat kul.
 
Boken hittar du bland annat hos Adlibris och Bokus där den kostar 49 kronor.
 
Tre stycken roliga pysselböcker för barn och systerdottern älskade verkligen dom. Det är såna där böcker som roar barnen väldigt länge och dom tar aldrig riktigt slut eftersom innehållet är enormt. Klistermärken funkar alltid och det är ju alltid roligt för barnen att få känna sig kreativa och skapa något eget.
 
 
 

Rocky road....fast ändå inte.

Igår gjorde jag som sagt julgodis igen och förmodligen blir det inte så mycket mer i år. Eller ja, vi får se, det är ju trots allt två veckor kvar till jul så nåååågot mer måste jag väl kunna göra ;)
 
För några veckor sedan fick jag hemskickat några påsar med Fazers nyhet "Dumle Dark". Denna Dumle med mörk choklad är inte riktigt lika söt som orginaldumlen och jag gillar verkligen den lite vuxnare smaken. Det var inte svårt att fundera ut vad jag skulle göra med den.
 
I alla fall så blev det Rocky road....fast ändå inte. När jag jämför med Leilas orginalrecept så är det inte mycket som stämmer med mitt recept. Chokladen, lite av nötterna och dumlen. Marschmallows har jag skippat i år för jag har egentligen aldrig tyckt om det så varför använda det egentligen? Det ser bara snyggt ut, men jag föredrar gott framför snyggt.
 
Ah, här kommer i alla fall mitt recept på Rocky road....fast ändå inte ;)
 
Rocky Road, A'la Amanda (Det blir två glassbyttor typ)
Ingredienser:
500 g ljus choklad
200 g mörk choklad med pistage (funkar bra med naturell också)
Två påsar Dumle dark
1 påse maltesers
4 dl salta nötter (pistage + cashew)
4 kakor med chokladbitar i (finns många varianter på affären, ta din favorit)
 
Gör såhär:
Smält hälften av chokladen ovanför ett vattenbad. Kom ihåg att ha en ganska stor kastrull/bunke eftersom mycket ingredienser ska blandas ner sedan.
Hacka resten av chokladen och rör ner i den smälta chokladen.
Klipp varje dumle i tre delar, skala pistagenötterna och bryt kakorna i mindre bitar. Blanda allt med maltesers och jordnötterna i en skål.
Tillsätt alltihop i chokladen och rör om. 
Häll över hela smeten på en plåt med bakplåtspapper på. 
Lägg in plåten i kylskåpet för att stelna. När det stelnat, ta ut plåten och skär i bitar.
 
 

Måndagmorgon

God morgon!
15 dagar kvar till julafton. Vart tog tiden vägen? Vi är redan inne på det nionde avsnittet av julkalendern liksom, jag tyckte vi nyss fick reda på vad årets kalender skulle bli. Den bästa tiden på året är nu, men även den tiden som går allra snabbast.
 
Hur har ni det med snön? Det är väl den ständiga frågan som går just nu. Här kom allt över en natt och vi har mycket, ja, väldigt mycket snö faktiskt. Igår hade vi 22 minusgrader som kallast men idag är det "bara" 10. 10 känns ganska lagomt för man vill ju kunna ta sig ut också. 
 
Igår gjorde jag årets sista julgodis. Ja, det blir inte så mycket i år helt enkelt. Jag återkommer med vad det blev :)

Ha en härlig måndag!
 
 
Bilden är tagen från vardagsrumsfönstret för bara ett par minuter sedan...

Mjölkchokladtryffel

För ett par år sedan gjorde jag ett recept på Mjölkchokladtryffel från tidningen Amelia Jul. Tidningen försvann och de senaste åren har jag längtat och googlat efter dessa tryfflar, helt utan resultat. Därför blev jag så glad när jag hittade tidningen för några veckor sedan och det var alltså dessa tryfflar jag gjorde igår.
 
Det som är viktigt när det gäller dessa tryfflar är att man mäter ingredienserna NOGA för att få den rätta konsistensen på tryffeln. Jag fuskade lite med detta, vilket gjorde att det blev en aning för lös och tryfflarna blev inte sådär superfina. Men vad gör egentligen det när dom var lika goda som jag kommer ihåg det!?? :)
 
MJÖLKCHOKLADTRYFFEL
Ingredienser:
250 g mjölkchoklad
1 dl vispgrädde
1 tsk honung
25 g rumsvarmt smör
 
Till dekoration:
2 dl (125 g) hackade hasselnötter
200 g mjölkchoklad
 
Gör såhär:
Bryt chokladen till tryffeln i mindre bitar. Mät upp vispgrädde, honung och smör i en kastrull.
Tillsätt chokladen och låt smälta ihop på låg temperatur. Rör då och då och dra kastrullen från värmen när tryffelsmeten blivit jämn och blank.
Låt tryffeln svalna lite och sedan stelna i kylskåp i minst 4 timmar. Du kan även ställa in tryffelsmeten i frysen för att göra den hårdare och lättare att hantera.
Häll ut nötterna hela i en ugnsform och rosta dem i mitten av ugnen i 225 grader i 8-10 minuter eller tills de börjar bli gyllenbruna och dofta gott. Passa noga så att de inte bränns och rör om då och då.
Låt svalna och gnugga bort de lösa skalbitarna. 
Rulla kulor av tryffeln. Torka gärna händerna med hushållspapper mellan varje kula, så går det lättare.
Låt tryffelkulorna stå i frysen i drygt 20 minuter tills de känns tillräckligt hårda för att doppa.
Hacka nötterna. Smält chokladen till doppningen och doppa kulorna först i chokladen och därefter i nöthacket. Låt stelna och förvara sedan i kylen.
 
 

Min adventsmorgon i bilder

 
 

Mysmorgon och tryffelsmet

God morgon!
Även denna helg väckte dottern oss lagom till julkalendern. Trots sina 4 månader har hon redan blivit en julälskare....eller nåt ;)
 
Jag har hunnit med att göra en tryffelsmet nu på morgonen också och nu står den i kylskåpet och ska stå där i minst 3 timmar till. Jag återkommer senare med resultat och recept för det finns inte bättre tryfflar än dessa :)
 
Vad hittar ni på i helgen?
 
 
 

Julkrubba i sockerpasta

Hej!
Såhär på kvällskvisten tänkte jag bjuda på ett litet bloggtips. I bloggen "Johannas tårtor" hittade jag denna otroligt läckra julkrubba gjord i sockerpasta. Johanna har gjort en tårta med krubbfigurer och hon själv skriver att det är ganska enkla figurer att göra, vilket gör att ingen direkt förkunskap behövs. Johanna visar stegvis på sin blogg hur man får till denna underbara skapelse.
 
För att komma till Johannas blogg, klicka HÄR, och för att komma till inlägget om jultårtan och krubban, klicka HÄR.
 
 

Vinnaren....

Vinnaren av två fina skålar från Dekoria är...
LINDA!
 
GRATTIS! Jag har mejlat dig och har du inte fått mejlet, kolla i skräpposten eller mejla mig på [email protected]
 
Till er andra - Ni har fortfarande chansen att vinna ett presentkort hos Becca Design värde 300 kronor!

Snöstorm och snickerskakor

Hej på er!
Hur har ni det i snöstormen? Eller har ni klarat er? Här slog det till fort på eftermiddagen och snön började vräka ner samtidigt som blåsten kom som ett brev på posten. Jag körde 40-50 km/h hela vägen hem och det var fruktansvärt faktiskt. Hua, får se hur det ser ut imorgon om man kan ta sig någonstans eller om vi får vara hemma.
 
I alla fall....
Förutom brownies med pepparkaksdeg och choklad bakade jag även snickerskakor i söndags, vilket är mitt absoluta favoritgodis såhär i juletid. När jag bodde hemma med alla syskon tog snickerskakorna slut bara några dagar efter mamma hade gjort dom. Vi smög ner en efter en till frysen i källaren och tog kaka efter kaka tills burken gapade tom. Och burken, den fick stå kvar i frysen för att mamma inte skulle märka något :)
 
Nu bor jag inte längre hemma och har inte heller några syskon som kan äta upp det jag bakar, men det är väl kanske JAG som är det stora problemet, för dessa snickers gjorde jag som sagt i söndags och det är inte alls många kvar......jäkla mammaledighet ;)
 
Snickerskakor:
Ingredienser:
1 burk jordnötssmör
2 dl sirap
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
9-10 dl special K flingor
200 g mjölkchoklad eller blockchoklad
 
Gör såhär:
Smält jordnötssmör, sirap, socker och vaniljsocker tillsammans i en kastrull.
Krossa flingorna och rör ner i smeten.
Bred ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt och ställ i kylskåpet för att svalna.
Smält sedan chokladen och bred ut över kakan. Ställ åter igen in plåten i kylskåpet.
När kakan svalnat, skär i rutor.
 
Jag använde inte en plåt denna gång utan en form, vilket gjorde kakorna lite tjockare.
 
 
Orutinerat att glömma knäppa kort på det färdiga resultat.....

LEGO-adventskalender

För ett tag sedan hade jag en tävling i samarbete med SkaViLeka.se där man kunde vinna en LEGO-adventskalender. Vinnaren har redan fått hem sin kalender men häromdagen fick även jag hem en Friendskalender från SkaViLeka - Tack för det!
 
Jag tycker att man hellre ska ge barnen kalendrar med något sånt här inuti istället för godis. Visst, man kanske får betala några kronor mer men lyckan för barnen håller i sig betydligt längre samtidigt som det trots allt är vettiga prylar till skillnad från choklad och dylikt.
 
Vilka kalendrar har ni köpt till era barn? Eller vilka kalendrar har ni köpt till er själva?
 
 

Vinnaren...

Vinnaren av en Smart sak från SmartaSaker.se är....
SPACEGIRL!
 
Jag har mejlat dig och behöver svar snarast. Har du inte fått mejlet, kolla i skräpposten eller mejla mig på [email protected]
 
 
Till er andra - Ni har fortfarande chansen att tävla om:
300 kronor i presentkort hos Becca Design
Två fina skålar från Dekoria.se

Årets gran

I lördags slängde vi upp granen och klädde den. Granen köpte vi förra året på en utförsäljning och den har inbyggda lampor i olika färger och eftersom även alla kulor och dekorationer är i olika färger passar det alldeles ypperligt. 
 
Det blev helt enkelt färgglatt även i år och jag äääälskar det. Det som är lite småsynd är att vi har snedtak och därför får vi inte plats med någon stjärna/spira i toppen. Men det gör inte så mycket, vi klarar oss bra ändå :)
 
Har ni fått upp granen än?
 
 

"Anyone who says that happiness can't be bought, don't know where to shop"

Är juloutfiten fixad? Är julklapparna klara?
Nä, tänkte väl det.....
 
I dagens tips slår jag två flugor i en smäll och presenterar därför HappyBling.se där ni både hittar julklapparna till familj och vänner OCH accessoarerna till er själva som får den där juloutfiten komplett. Checka in väskan här nere bara....
 
 
Är ni som mig och vill gå "all in" när det gäller just outfiten och nöjer er inte med endast en fin klänning eller skjorta? Ja, då är detta inlägg för er för jag ÄLSKAR också accessoarer. Det ska vara smycken, scarfs, klockor och väskor och det är just vad HappyBling.se säljer. Det är detaljerna som gör en outfit bra tycker jag.

Röd är ju den färg som förknippas mest med julen och det är just därför denna väska passar så bra just nu. Guld är också en färg som börjar krypa sig in mer och mer i julhemmen nu för tiden och jag älskar verkligen röd och guld ihop. Sedan funkar ju alltid nitar på både klädesplagg och väskor.
 
Just denna väska, som ni för övrigt hittar HÄR, går både att användas med kort och långt band. Personligen föredrar jag att slänga väskan på axeln för att ha händerna fria och då passar det långa bandet bäst. Väskan är rymlig och har inte bara ett vackert yttre utan även insidan är väldigt fin.
 
 
Och till er som inte är klar med julklapparna:
Skippa stressen av att gå på stan med alla andra tusentals människor och BESTÄLL klapparna på nätet istället. HappyBling.se har allt som framförallt en kvinna vill ha....och behöver ;)
 
Förresten så har HappyBling.se en stor REA på väskor just nu och vem älskar inte REA + Väskor?? Ni hittar den HÄR.

Brownies med pepparkaksdeg och choklad

God morgon!
I söndags blev det lite bakning och jag gjorde bland annat Brownies med pepparkaksdeg och choklad som jag hittade recept på hos Erica förra året. Blandningen mellan pepparkaksdeg och mörk & vit choklad är oslagbar och brownien blir riktigt kladdig och god, precis som en brownie ska vara.
 
Den juliga smaken får kakan av pepparkaksdegen som man man sticker ner i brownien innan gräddning.
 
Brownies med pepparkaksdeg och choklad
Ingredienser:
200 g mörk choklad
200 g smör
4 ägg
2 ½ dl vetemjöl
150 g vit choklad
2 dl socker
1 krm salt
Pepparkaksdeg
 
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader och flytta ner gallret till den nedre delen.
Smält smöret försiktigt i en kastrull. Dela den mörka chokladen i bitar och låt den smälta i smöret.
Rör till en jämn smet och ställ kastrullen åt sidan.
Vispa ägg och socker lätt. Rör sedan ner chokladsmeten i ägg-sockersmeten.
Blanda sedan i salt och vetemjöl och rör noga tills smeten är helt slät.
Häll smeten i en smord form med löstagbar kant (ca 22 cm i diameter) eller i en mindre ugnsform.
Hacka vit choklad och tryck ner i smeten och tryck sedan ner bitar av pepparkaksdeg lite här och var.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 15 minuter.
Låt svalna och ställ i kylskåpet.
 
Kakan kan frysas.
 
 
 
 

Apotekarnes julmust

Jag är ett riktigt julmustfan och är redan i början av oktober ute i affärerna och letar efter den första musten. I år har Apotekarnes tagit ett steg till i sitt julmustproducerande och gjort en så kallad "Årsmust" som varje år kommer att få en ny, hemlig smak. För att se vilken smak årets julmust har drar man bort etiketten på baksidan av flaskan. Spännande värre.
 
Förra veckan fick jag en flaska årsmust hemskickad, och vill ni också ha en finns de i välsorterade mat- och livsmedelsbutiker och kostar runt 30 kronor.
 
 
Först och främst har vi flaskan som är otroligt läcker och lyxig. Svart och guld är en given kombo och jag gillar verkligen designen. 
 
Jag var lite skeptisk innan jag smakade julmusten eftersom jag tvivlade starkt på att det gick att få en annan smak på en sådan underbar dryck och ändå få den att fortfarande smaka julmust. Jag blev dock imponerad för det smakade verkligen julmust OCH den hemliga smaken, som jag självklart inte tänker avslöja.
 
Årets smak tyckte jag kändes så fort man stack ner näsan i flaskan och det blev faktiskt en riktigt bra kombination, vilket jag inte trodde det skulle bli. Det var inte speciellt svårt att gissa vad det var men det är väl precis så det ska vara också. Tydliga smaker.
 
Ett kul initiativ av Apotekarnes att göra en årsmust och jag ser redan fram emot nästa års.

Saffransgröt med mandel

Frukost.....mmmm....
I helgen gjorde jag en liten twist på den traditionella risgrynsgröten och det blev detta....
 
 
.....saffransgröt med mandel.

Det var inte svårare än att koka vanlig risgrynsgröt enligt grötrisförpackningen, med kanelstång, tillsätta saffran när man tillsätter mjölken och sedan röra i mandelspån när gröten är klar. Gröten blir bäst med lite socker och mjölk till.
 
 

Vinnaren.....

Vinnaren av en valfri produkt från Evas Underkläder är....
 
LIIE!
 
Jag har skickat mail till dig och behöver svar snarast. Har du inte fått mailet, kolla i skräpposten eller maila mig på [email protected] :)
 
 
Till er som inte vann - Jag har just nu TRE tävlingar igång och ni hittar dessa under kategorin Tävlingar :)

Första advent

God morgon!
Dottern väckte oss lagom till julkalendern imorse och visst verkar den lovande? Vi får se hur det utvecklar sig men jag tror absolut att den kan bjuda på en hel del julstämning, precis som en julkalender ska göra.
 
Till frukost blev det saffransgröt med mandel (skriver mer om det imorgon), vörtbröd med ost och skinka, julkaffe och saffransbullar. Självklart har det även öppnats kalendrar och tänts ljus :)
 
Jag önskar er en härlig första advent!
 
 

TÄVLING!

 
 
FÖRSTA ADVENT, och vad passar inte bättre då än en tävling? Denna gång har ni chansen att vinna ett presentkort på 300 kronor som ni får använda hos Becca Design. Där hittar ni allt från smycken och accessoarer till kläder och klockor. Produkterna här ovan är bara en bråkdel av allt som finns hos Becca Design. Bra priser är det också så ni får mycket fint för presentkortet :)
 

TÄVLINGSREGLER
 
- Svara på frågan: Vad skulle du handla för presentkortet? Gå in på Becca Design och kika!
- Gilla Becca Design på Facebook eller Instagram
 
 
 
Tävlingen avslutas måndag 9/12 23.59 och vinnaren kontaktas och presenteras i bloggen

VÄLKOMMEN
Till Sveriges mysigaste julblogg


[email protected]

Hej!

Denna julblogg startades år 2010 och drivs av mig, Amanda, en tvåbarnsmamma från Hälsingland. Bloggen är som mest aktiv under månaderna september - december då tusentals julälskare tittar in och läser. Jag bjuder på allt från härliga julrecept och tips & trix till tävlingar och recensioner. Allt har såklart med julen att göra :)

Frågor? Samarbetsförslag? Tveka inte att höra av dig.
Min mail läses varje dag och du hittar adressen här ovan.