Julsvammel

God kväll!
Vad gör ni såhär den sista oktober? Det är ofattbart att vi redan går in i november imorgon. Jag tyckte nyss jag låg inne på BB och födde barn och det är 2,5 månad sedan nu. Men det är väl som alla säger, att tiden går ännu fortare när man får barn. Nu får dock tiden gärna gå lite saktare så man hinner njuta av november och december :)
 
Jag har sett att ni är många som skriver om teman och dylikt ni har i till exempel granen. Vissa har enbart röda kulor, andra vita och så har vi dom som har en helt egen stil. Mycket fint alltså, men jag går helt emot strömmen och öser på allt vad jag kommer åt. Jag vet egentligen inte vad som är "snyggt" och jag är så långt ifrån påhittig och idérik som man bara kan vara. Därför kör jag på alla färger jag hittar och gör granen till en riktig smällkaramell. Huvudsaken är ju att jag gillar den :)
 
Sedan har jag förstått att den ultimata julbloggen ska innehålla julpyssel, men tyvärr, då får ni traska vidare, för i ärlighetens namn är jag kass på det där med pyssel. Jag vet inte ens hur man gör en smällkaramell liksom, haha. Min blogg riktar sig väl mer in på mat, godis, drycker och bakning, för det är det jag tycker är allra viktigast vid jul, eller ja, allra roligast i alla fall :) Vill ni läsa bra bloggar med julpyssel rekommenderar jag bland annat Annas och Lizas. Men glöm inte bort att kika in hos mig ändå när ni är sugna på något gott ;)
 
Nä, nu svamlar jag bara på...om några timmar när vi vaknar är det november, skulle det inte passa bra med snö då?
 
Förra årets gran

Dricker ni aquavit?

Dricker ni aquavit under julen?
Det har inte jag gjort tidigare men i år ser det ut som att det blir så. Samtidigt som jag fick Herrgårdsglöggen fick jag även en "limited edition" av klassikern Linie Aquavit - Linie Aquavit Double Cask. Det är säljstart imorgon och du får en flaska på 700 ml för 299 kronor.
 
 
Jag tycker det är en bra aquavit. Både jag och sambon kom överens om att den inte är sådär "jobbigt" kryddig som många andra liknande produkter brukar vara. Det är en mildare smak vilket gör den behagligare att dricka. 
 
Eftersom alkoholhalten ligger på 41,5 % är det i princip omöjligt att urskilja några smaker utan det känns som en vanlig snaps ungefär. 
 
Såhär skriver Arcus Sweden själva om sin Linie Aquavit Double Cask:
"Den traditionella lagringsprocessen av Linie sker i 500 liters sherryfat under tolv månader i Oslo och fyra månader till sjöss över ekvatorn och tur och retur till Australien. Väl tillbaka i Oslo förflyttas den traditionella Lysholms Linie över till madeirafat för ytterligare lagring i sex månader. Resultatet blir en Double Cask. En distinkt akvavit med en subtil kryddkaraktär och framträdande toner av ek, vanilj, Karamell och torkad frukt. Akvaviten är fyllig och rund i stilen och kan med fördel avnjutas som avec"
 
Gillar man aquavit tror jag att man kommer att gilla denna också, kanske till och med snäppet bättre än de andra sorterna. Som sagt, säljstart imorgon och själv skulle jag kunna tänka mig att köpa ytterligare en flaska enbart på grund av etiketten ;)

Baileys Chocolat Luxe

"Lagom till höstmys och adventshelger kommer en nyhet som får den största chokladfantasten att smälta. Skaparen, son till grundaren av Baileys Original Irish Cream, har lyckats framställa en fusion mellan äkta belgisk choklad och Baileys. Resultatet är som att dricka len, krämig och lyxig choklad direkt ur ett glas"

För några dagar sedan fick jag en flaska i brevlådan. En flaska för en chokladälskare, en flaska för mig. 
 
På fredag går vi in i november, temperaturen sjunker, man tänder ljus om kvällarna och man myser. Hösten och vintern är riktiga mysårstider och jag älskar att förstärka detta ytterligare genom drycker, bakverk och annat smaskigt. 
 
Detta är nya Baileys Chocolat Luxe som är en likör med äkta belgisk choklad. Jag har som sagt haft turen att prova på denna och förväntningarna var skyhöga. Det är ju liksom choklad!?
 
 
 
Visste ni att enligt google är november och december de månader vi mest använder sökordet ”choklad” och letar efter recept som innehåller, enligt mig, världens godaste ingrediens. Jag visste inte det, men det är knappast otippat. 
 
Tillbaka till Baileys Chocolat Luxe....
Stoppar man ner näsan i flaskan kan man insupa doften av mörk choklad. Häller man sedan upp likören ser man direkt att konsistensen är lite tjockare än vanliga likörer och färgen är verkligen mörk. Smaken då? Likör är lyxigt och det märker man verkligen av just i denna. I varje flaska finns det minst 30 g äkta belgisk choklad och man känner verkligen vilken kvalité det är. Nog för att Marabou och Lindt gör bra choklad men det blir nästan skrattretande när man jämför dom med äkta belgisk choklad.
 
Konsistensen är som sagt lite tjockare och det kändes som att smälta choklad och äta direkt med sked. Okej, jag överdriver lite kanske och personligen gillar jag konsistensen på denna likör mer än när det gäller andra likörer så tro inte att jag är negativ till att äta smält choklad med sked ;)
 
Jag gillar likör allra bäst till kaffet och Baileys Chocolat Luxe passar extra bra eftersom det är en tydlig chokladsmak och choklad + kaffe = giftermål. Det vet ju alla. Eftersmaken är fantastisk och påminner mycket om en god, mörk choklad.
 
Är du som jag, en riktig chokladälskare så rekommenderar jag att stå och banka på systembolaget den 2 december. En flaska på 50 cl får du för 209 kronor och med tanke på den fantastiska smaken och lyxiga känslan känns det mer än överkomligt.
 
 

Pepparkakscheesecake med ädelost

Hej!
Älskar ni ädelost och pepparkakor lika mycket som jag gör? Är det något jag förknippar med julen så är det just det och därför blev jag så glad när jag hittade ett recept i ICA:s reklamblad denna vecka. Jag har inte hunnit göra göra det än och bilden är tagen direkt ur bladet, men visst låter det gott!? :)
 
Vadå tänker ni?
 
Jo.....
Pepparkakscheesecake med ädelost

Ingredienser: (12 portioner)
75 g smör
25 pepparkakor

Fyllning:
280 g ädelost (gräddädelost)
2 dl créme fraiche

Gör såhär:
Klä en avlång bakform som rymmer cirka 1 ½ liter med plastfolie
Smält matfettet. Krossa pepparkakorna i en mortel eller finfördela i en matberedare till ett smul. Blanda i matfettet.
Tryck ut hälften av pepparkaksblandningen så att den täcker botten av formen. Ställ i kylskåpet för att stelna.
Fyllning:
Mixa osten med créme fraiche i en matberedare. Mixa tills den är luftig och fast.
Bred ut ostsmeten jämt på pepparkakssmulet i formen. Fördela resten av "smulet" på osten. Platta till och ställt kallt.
Vid servering, skär cheesecaken i kuber och servera.
 
 

Nu har pepparkakan flyttat in på toaletten!

Förra veckan hittade jag Gunrys jultvålar på Dollarstore och jag köpte hem min favorit - Pepparkaka. Nu har den gamla tvålen tagit slut och pepparkakan har fått tagit plats inne på toaletten. Det går inte att beskriva hur underbart gott den luktar, för en ynka guldpeng får man en fantastisk tvål :)
 
 

Vem fan plockade ihop ljusslingan sist?!

När jag blev mamma började jag läsa Malins blogg. Malin är mamma men istället för att blogga om hur underbart livet som tvåbarnsförälder är bloggar hon istället rakt från sitt hjärta och väljer att vara ärlig från början till slut. Att vara mamma är inte bara bebismys med barnvagspromenader och mysiga fikadejter tillsammans med väninnorna. Det är mer nerspydda tröjor, stripigt hår och en önskan att få gå på toaletten ensam.
 
Nu var det dock inte hennes bloggande jag skulle skriva om, trots att jag älskar det, utan jag tänkte tipsa om hennes tavlor som hon gör. För ett tag sedan lanserade Malin, eller Meekatt som bloggen heter, tavlan "Jultavlan - Vem fan plockade ihop ljusslingan sist?!" 
 
Tavlan speglar verkligen vem Malin och hennes blogg är, vilket även resten av hennes tavlor gör. Jag älskar texten, de genomtänkta raderna och den underbara humorn. Fler borde vara såhär ärliga, för inte ens julen är ju problemfri :)
 
 
Du hittar tavlan och resten av Malins tavlor i hennes webshop

Babuschka-dockor

Efter att ha läst om Babuschka-dockor hos både Anna och Victoria och även fått hem en Babuschka-tomtefamilj från Fyndiq har jag blivit lite smått förälskad i dessa små figurer. Efter lite googlande hittade jag en hel del juliga Babuschka-dockor och helst skulle jag vilja ha allihopa. Tänk er själva att rada upp med en massa Babuschka-dockor med jultema hemma vid juletid. Man kanske skulle bli en samlare....:)
 
 
 
 
 
 
 
 
1 hittar ni HÄR, 2 HÄR, 3 och 4 HÄR, 5 HÄR och slutligen 6 HÄR.
 

Måns Zelmerlöw - Årets julvärd 2013?

God morgon!
I november brukar årets julvärd för SVT presenteras. Förra året var det Sarah Dawn Finer och jag tycker hon skötte sig med bravur. Sedan Arne Weise slutade har det dock känts roligt med en ny person varje år och jag hoppas det förblir så faktiskt. Variation är bra :)
 
Vilken blir då årets julvärd 2013? Min gissning är på Måns Zelmerlöw. Han har gjort ett fantastiskt jobb med Allsång på Skansen och skulle passa precis lika bra som julvärd. Kul med någon yngre också :)
 
Har ni någon gissning på årets julvärd?
 
 

Julfynd från Fyndiq

I samarbete med Fyndiq har jag fått prova på valfria produkter därifrån. Hos Fyndiq hittar man över 130 000 produkter och jag gillar själva idén att flera hundra olika butiker säljer sina produkter på ett och samma ställe, men man behöver enbart betala en frakt.  Detta gör Fyndiq till ett riktigt shoppingparadis med prylar för alla. Man kan helt enkelt köpa alla julklappar på ett och samma ställe :)

Jag valde självklart mestadels ut produkter som är julrelaterade, men det var inte lätt att välja. Sök bara på ordet ”jul” i sökrutan hos Fyndiq.se så får ni upp hur mycket som helst, och går ni in under julkategorin som finns under kategorin ”Hemmet” så hittar ni ännu mer. Det är allt från julbakformar till tomtar, julkort och ljusstakar. Ja, jag skrev ju om några produkter för bara någon vecka sedan. 

Självklart kommer Fyndiq att ha nya fräscha julkampanjer när julhandeln drar igång och för att inte missa dessa rekommenderar jag att följa dom både på Facebook och Instagram, @Fyndiqshopping.

Nu är ni säkert nyfikna på vilka produkter jag fick hem, så here we go!


Först och främst har vi en Babuscha-tomtefamilj. Babuschadockor är ju helt fantastiska och denna tomtefamilj är inget undantag. Otroligt läckra tomtefigurer som även är väldigt smidiga att plocka undan när julen är förbi eftersom man stoppar dom i varandra.



Sedan har vi ett otroligt fint jultåg (som tyvärr inte verkar finnas i lager just nu men som säkert kommer in igen närmare jul). Tåget är hela 54 cm långt men vill man inte ha det helt utsträck går det ju att vika in det lite hur som helst. Det går till och med göra så att det blir en cirkel. Otroligt fint målat i alla fall och en perfekt adventsljusstake för barnfamiljen eftersom den är väldigt fin att titta på för barnen. Ja, för vuxna också för den delen ;)
 
 

Jag har länge velat ha mobilskal med jultema och hos Fyndiq hittade jag ett 3-pack med julskal till iphone 4. Fina plastskal med härliga julmotiv på så det blir nog många skalbyten i november/december :)

 

Den enda icke-julrelaterade saken jag köpte var denna napp som jag tyckte var fantastiskt charmig. Dottern ser nästan lite läskig ut när hon har den men jag tycker bara att det är roligt, extra läskigt blir det när hon spärrar upp ögonen så mycket som på bilden ;) En kul julklapp till familjen med småbarn, helt klart!

 

Till sist har vi ett babyset med jultema som dottern självklart fick, och nu gör min Freya alltså julbloggspremiär. Ett jättesött set till de minsta med body, byxor och en liten tomteluva. Vill man inte använda setet på självaste julafton är det ju perfekt att använda det vid fotografering till julkorten. Alla uppskattar julkort med barn på!

 

Som ni ser så har Fyndiq ett otroligt brett utbud och kom ihåg att kika in där när julhandeln drar igång för att ta del av en massa härliga julklappstips! Detta är bara en bråkdel av dom :)


Grönstedts Noël 2013

Jag är ingen cognacdrickare. Varför? Jag är för snål. Därför blev jag så glad när jag fick chansen att prova årets julcognac från Grönstedts. Flaskan, som är på en halvliter kostar 399 kronor och finns på systembolaget från och med 2 december.
 
"Grönstedts Noël 2013 har klassiska inslag av torkad frukt, nötter och knäck där tonerna av torkad frukt går mot aprikos och inslagen av nötter karaktäriseras av rostad mandel. Sötman i årets julcognac är till skillnad mot fjolårets upplaga närmare choklad än kola. Ytterligare ett spännande inslag i årets julcognac är dess toner av apelsin."
 
 
Efter att sambon tagit några klunkar av cognacen frågade jag honom vad han trodde den hade för smaker. Apelsin var den första gissningen och han hade alltså rätt trots att det kanske inte är den mest framträdande smaken i denna cognac. Jag tycker som honom att det är ganska svårt att känna smaker i en så pass stark dryck, men det är klart att man hittar dom om man vet vad man ska leta efter.
 
Grönstedts Noël 2013 är den åttonde utgåvan av den populära julcognacen från Grönstedts och personligen tycker jag att den känns otroligt lyxig. Den har en fyllig och god smak och smakerna gifte sig fint hur klyschigt det än låter.
 
Cognacen påminner mycket om whisky fast utan rökigheten som brukar finnas i whisky. Stefan Mårtensson, som är den som tagit fram julcognacen har börjat se en trend att personer med ett stort whiskyintresse även har börjat intressera sig mer för cognac, och det förstår jag. Min whiskyälskande styvfar älskar även cognac och blev helt klart avundsjuk när det var jag som fick denna flaska och inte han. Men var lugn Stefan, jag tar med resten till julbordet :)
 
Vill ni också ha något extra lyxigt efter julbordet, köp en flaska Grönstedts Noël 2013 :)

Pepparkakspannacotta med glöggelé

Hej!
Jag tror ni förstått vid det här laget att jag älskar pannacotta, ÄLSKAR. Favoriten vid jul är saffranspannacotta med pepparkakskross som jag skrev om för bara någon vecka sedan. Idag var jag sugen på något annat, men vad? Först funderade jag på att kombinera saffran och pepparkakor men tillslut kom jag fram till att kombinationen pepparkakor och glögg skulle bli snäppet bättre.
 
Vad det blev? Pepparkakspannacotta med glöggelé.
 
Ingredienser (4-6 glas)
Pannacottan:
4 dl grädde
1 dl gelésocker multi
1 tsk vaniljsocker
1 tsk pepparkakskryddor
 
Glöggelé:
1 dl vatten
½ dl glögg (valfri naturell röd glögg)
1 msk socker
½ dl gelésocker multi
 
Gör såhär:
Blanda grädde, gelésocker multi, vaniljsocker och pepparkakskryddor i en mindre kastrull och låt koka upp. Koka i ungefär en minut och ta sedan kastrullen från plattan.
Ta fram 4-6 glas (beroende på hur stora man vill att de ska vara) och fördela blandningen i glasen.
Ställ i kylskåp för att stelna i minst tre timmar.
 
När pannacottan stelnat:
Blanda vatten, glögg, socker och gelésocker multi i en mindre kastrull och låt koka upp. Koka i ungefär en minut och ta sedan kastrullen från plattan.
Fördela blandningen på pannacottorna och ställ tillbaka i kylskåp och låt stelna ytterligare tre timmar.
 
 

Årets julkaffe från Zoégas

God morgon!
Helgen kunde inte ha börjat bättre än med ett kaffepaket i brevlådan. Det var inte vilket kaffe som helst heller utan årets julkaffe från Zoégas. Varje år sedan 25 år tillbaka har Zoégas gjort sitt julkaffe och det är nya smaker varje år, i år har det toner av mörka bär och choklad.
 
 
Förra året hade julkaffet toner av svarta vinbär och mandel och vad jag tyckte om det kan ni läsa om HÄR. I år är det som sagt mörka bär och choklad och känner man efter riktigt noga så tycker jag att chokladsmaken kommer fram i eftersmaken. Det är inga tydliga smaker av någonting men det är det ju sällan när det handlar om kaffe. 
 
Jag gillade förra årets förpackning bättre eftersom den var röd och mer julaktig. Årets förpackning känns lite för "mörk" för min smak trots att texten i år är bättre och att det står "JULKAFFE" klart och tydligt. Det är dock smakerna som räknas och då gillar jag nog årets snäppet bättre än 2012-kaffet. Det är ett fylligt och gott kaffe med mycket smak och för mig som gillar just smakrikt kaffe är det ju helt suveränt.
 
Zoégas rekommenderar kaffet till en chokladtryffel smaksatt med kanel eller en chokladfondant serverad med varma hallon. Jag tycker den fungerade alldeles utmärkt till frukostens tomtegröt :)
 
 

Charles Dickens - En julsaga

Charles Dickens föddes år 1812 och 1843 utkom för första gången boken "En julsaga". Boken blev populär redan då och sedan dess har det släppts otaliga böcker och filmer med berättelsen om den snåle Ebenazer Scrooge som avskyr allt vad julen innebär.
 
För några veckor sedan släpptes den senaste boken av "En julsaga" där även Charles Dickens novell "En julgran" finns med. Jag har fått ett recensionsexemplar hemskickat av B.Wahlströms och jag kan bara säga att jag blev helt förälskad när jag såg boken för första gången. Den är helt fantastiskt vacker. Boken är en nyöversätning av Christina Westman som även översatt en rad andra klassiker.
 
 
Ebenezer Scrooge är en girig man som avskyr julen. Det enda han bryr sig om är pengar och han är elak mot alla han möter. Under julaftonsnatten får han besök av tre olika vålnader som tar honom tillbaka till hans barndom och tvingar honom att minnas igen. "En julsaga" förmedlar julens budskap att det är gemenskapen och inte pengarna som betyder något.
 
Jag har sett olika versioner av "En julsaga" på film, både tecknat och otecknat. Storyn är verkligen fantastisk men gör sig allra bäst i en bok, som alltid när man jämför filmer och böcker. 
 
Boken är illustrerad av Robert Ingpen och det är han som gör en så förälskad i denna bok. Först och främst har vi bokomslaget som är helt fantastiskt. Varenda detalj är perfekt och boken lockar verkligen till köp så fort man ser den. Hade jag inte fått ett recensionsex hade jag ändå köpt den, det är inget snack om den saken.
 
Boken är till en början ganska mörk och dyster, vilket också märks av på bilderna som går i mörka färger. Varenda bild är så genomtänkt och jag kan inte bli annat än fascinerad känner jag. Robert Ingpen är verkligen en fantastisk konstnär och förutom "En julsaga" har han även illustrerat bland annat "Alice i underlandet" och "Djungelboken".
 
Handlingen då? Den är lika fantastisk den. Jag visste ju redan från början hur boken skulle sluta men ändå kändes den hela tiden spännande eftersom det är så många detaljer som man missat att ta med i filmen. Boken förmedlar verkligen ett bra budskap och tar fram det viktiga i att bry sig om varandra och strunta i vem som får flest julklappar eller mest julmat. Julen handlar om gemenskap och det är det man trycker lite extra på i denna bok.
 
Boken är stor och tung och helst skulle jag vilja ha den framme året om. Så fin är den faktiskt. Om jag rekommenderar den? Utan tvekan.
 
Ni hittar boken hos bland annat Bokus där den kostar 185 kronor. Ett riktigt bra pris alltså.
 
 
Boken innehåller som sagt också novellen "En julgran" som Charles Dickens skrev 1850. Självklart rekommenderar jag den också för Dickens är ju Dickens - lysande.

Min önskelista

Hej!
Har ni börjat fundera på önskelistan än?
 
Jag började fundera idag och måste säga att det var svårt. Vad önskar jag mig? Eller ja, vad behöver jag? Det blev en lista med både saker jag behöver men också prylar jag tycker det vore roligt att ha, såna där saker man blir extra glad över att få.
 
 
 
En teddypläd är ju egentligen helt onödigt, vi äger ju hur många filtar som helst, men hur underbara ser dom inte ut då? Förresten så kostar dom bara 99 kronor på Rusta just nu så det är ju en billig julklapp om inte annat. En pyjamas är väl inte heller något jag egentligen behöver, men nu i vinter kan det vara mysigt att krypa ner i en ny, mysig pyjamas.
 
En matta är något vi behöver och helst en lila ryamatta. Det är synd att den är så förbannat dyr, men önska kan man alltid göra. Kastruller och stekpannor behövs alltid, och ett presentkort på klippning skulle få mig att göra någonting åt min risbuske till hår. 
 
Doftljus funkar alltid och en köksmaskin, helst rosa, är något jag vill ha men som jag vet att jag inte kommer få. Det får bli när ekonomin är snäppet bättre :) Det mest nyttiga jag önskar mig i år är en brandsläckare som vi behöver, men inte har. Till sist har vi en divansoffa som skulle passa såååå bra i vårat nya vardagsrum. Nån gång Amanda, nån gång....
 
Vad önskar ni er?

Go'fika

Hej!
Äntligen har även våran lilla by insett att det bara är två månader kvar till julafton. Nu har samtliga matbutiker (ja, vi har bara tre stycken) tagit fram julmust. Inte alla märken men Nygårda och Vasa finns åtminstone. Idag bjöds det därför på go'fika här hemma bestående av julmust, pepparkakor och den godaste saffranskakan som finns, mmmmm :)
 
 

Glögg spetsad med whisky

Whisky tillsätts i allt möjligt nu för tiden. Praliner, annat godis, marmelader och framför allt drycker. För ett tag sedan fick jag en flaska Herrgårdsglögg hemskickad. En glögg spetsad med whisky och alltså något för whiskyälskaren.
 
 
Flaskan är på en halvliter och kostar 77 kronor på systembolaget. Med tanke på att den har en alkoholhalt på hela 20 % så tycker jag att det är ett bra pris. Sedan skadar det ju inte heller att etiketten är superläcker. Det är en flaska man vill ha framme helt enkelt.
 
Som jag skrev så är detta en glögg för whiskyälskaren. Eftersmaken är lätt rökig och glöggen smakar....starkt. Tyvärr blir det lite väl starkt och glöggsmaken har svårt att komma fram eftersom alkoholen har ett sådant övertag. Whiskysmaken är dock tydlig men det borde ju egentligen vara tvärtom. Tydlig glöggsmak och lite whiskysmak. Nu blir det istället mycket whisky och lite glögg.
 
Glöggen är ändå god och den otydliga glöggsmaken kan mycket väl också bero på att det är en vit glögg och då brukar det vara svårt att få till någon riktig glöggkänsla. Jag står dock fast vid att detta är något för whiskyälskaren, kanske i julklapp till och med?
 
Betyg: 3/5

Adventsstjärnor

God morgon!
Två månader kvar till julafton.....
 
Om en månad får man ju nästan börja julpynta. Jag har fått dille på adventsstjärnor och hittat en hel del fina hos Hillhouse som jag vill ha. Visst, det är inget fel på traditionella stjärnor men Hillhouse har så härliga mönster på sina så det skulle lysa så fint om dom hängde i mina fönster :)
 
Hur vill ni ha det? Traditionellt eller gillar ni också adventsstjärnor med lite orientaliskt mönster? Tänk er själva hur läckert sken stjärnorna här nedanför skulle ge. Snyggt att matcha också med tapeter och inredning där hemma. Vi har till exempel ett lila vardagsrum och där skulle den lila stjärnan passa alldeles utmärkt :)
 
 
Samtliga adventsstjärnor hittar ni HÄR.
 
Om ett par dagar dyker det åter igen upp en rolig tävling i samarbete med Hillhouse. Missa inte det!

Julmusik

Hej på er!
Imorse när det var matdags för dottern vid halv 6 var det hela 11 plusgrader utomhus. Vad hände med de vackra mornarna med frost? Nu känns det bara grått och trist ute och tydligen ska det vara plusgrader resten av veckan också....men men, man slipper åtminstone skrapa rutorna på bilen när man ska iväg :)
 
Jag har läst diskussioner om hur vissa vill vänta med julmusiken in i det sista. Själv gör jag allting när jag känner för det. Är jag sugen på risgrynsgröt eller pepparkakor i augusti så äter jag det. Vill jag läsa julböcker mitt i sommaren så letar jag fram dom. Varför vänta? De senaste dagarna när dottern varit lite smågnällig har jag tryckt igång julmusik på spotify och så har hon fått somna till det. Hon kommer brås på mamma, jag lovar ;)
 
Är ni som jag, och lyssnar på julmusik redan nu får ni gärna låna min spotifylista.
Tryck på bilden så kommer ni direkt dit :)
 
 

Ripa glögg

Tillsammans med glöggen från Tegnér & Son kom även två flaskor med Ripa Glögg. En flaska med Vinglögg utan tillsatt socker och en Glüwein med smak av citrus. Fina flaskor med ett innehåll som lockade. För det gör ju alltid glögg? :)
 
 
Vinglögg, Utan tillsatt socker, 12,5 %
Jag uppskattar att det finns alternativ där man minskat på sockret rejält. Jag skrev tidigare om Gilles pepparkakor utan tillsatt socker och detta är alltså en glögg utan tillsatt socker. Jag var lite skeptisk till en början eftersom jag vill att en glögg ska vara söt och jag hade svårt att tänka mig att detta skulle vara något.
 
Jag och sambon hade lite skilda åsikter angående om man kände att glöggen innehöll mindre socker eller inte. Personligen tyckte jag att det kändes, glöggen var mindre söt och mer stark. Sambon tyckte dock att det inte var någon större skillnad men då gillar ju även han lite starkare glögg, så det kan ju bero på det med.
 
Glöggsmaken var dock bra och det både smakade och doftade glögg. Precis som det ska vara alltså.
 
Betyg: 3,5/5
 
Glüwein, Med smak av finaste kryddor och citrus, 8,5 %
Denna flaska fick jag hemskickad även förra året och åsikterna är egentligen detsamma. Glöggsmaken är alldeles för tunn och citrusen framträder för mycket för att det ska kännas som en glögg. Det blir för syrligt och man känner inte av dom där traditionella glöggkryddorna som man vill känna.
 
En dryck som går att dricka men som jag inte skulle klassa som glögg, eller ja, Glüwein. För tunn smak och för mycket citrus helt enkelt.
 
Betyg: 2/5
 

Ska man skämma bort barnen till jul?

"Nu är det jul igen och...oj, vad det går pengar! Men vad får oss att tro att vi måste köpa ett berg med julklappar för att barnen ska tindra? Reklamen? De stora bloggarna? Eller något så enkelt som kärlek till våra små?"
 
Så inleds ett repotage i månadens "Vi föräldrar". Repotaget handlar om barn och julklappar och om det dom kallar för "årets stora köpfest". Som jag tidigare berättat är detta första julen som jag är mamma. Min dotter kommer att vara drygt fyra månader på julafton och i år känns det därför ganska självklart att inte köpa mer än någon enstaka klapp till henne.
 
Men sen då? Nästa år till exempel när hon börjar förstå lite mer. När hon börjat gå och leka. Hur gör man då? Ni som har barn, köper ni massor med julklappar till era barn fyllda av leksaker eller köper ni få klappar som faktiskt innehåller något vettigt? Tänker ni att "det är ju bara jul en gång om året" och "h*n kommer jämföra med sina kompisar som får fler julklappar". Är julen en tävling att vara den bästa föräldern och ge flest julklappar? Nej, jag vill inte hamna där.
 
Kommer jag att fastna i det här träsket och börja jämföra mig med andra på sociala medier så som till exempel facebook. I repotaget i "Vi föräldrar" står det mycket om det, hur facebook svämmar över av lyckliga statusar och inlägg som till exempel "Ska slå in montessori-klossarna nu, ååh min lilla prins kommer att bli sååå glad". Det är ingen som skriver statusar så som "F-n, lika stressigt i år igen, hetsköpte ett prinsesslott och en alldeles för dyr bilbana idag på lunchen" eller "Köpte 30 lussebullar på Seven Eleven idag, pallar inte kladdet när man ska göra egna". 
 
Det vore kul att höra era åsikter i den här frågan. Ska man skämma bort barnen till jul? Hur gör ni?
 
 
 
 

Julklappstips till den som redan har allt

Julklappar är svårt, och vad köper man egentligen till någon som redan har allt? Jo, något som används, något som tar slut, något som man inte bara kan låta stå och något man egentligen kan köpa år efter år utan att det blir tråkigt - godis. 
 
Så, vad köper man för godis? Jag skulle väl kanske tycka det vore lite småtråkigt om det låg en påse djungelvrål eller en maraboukaka i mitt paket. Förstå mig rätt, jag älskar choklad och jag skulle säkert få i mig en tre-fyra chokladkakor på rad om jag bara försökte. MEN, det är inte en julklapp. En chokladkaka går jag och köper själv på affären.
 
Skulle jag dock öppna mitt paket och se en strut från Åre chokladfabrik ligga där i, DÅ skulle jag bli glad. Här snackar vi kvalité och lyx och det är ju precis det man vill ha i sina julklappar. Här hittar man dessa strutar på inredningsbutiker och bara det visar ju på hur lyxigt det är. Förutom innehållet är ju även förpackningarna väldigt fina.
 
Som jag skrev för några dagar sedan fick jag hem ett gäng julstrutar i brevlådan. Dessa är så kallade "säsongsstrutar" och finns alltså bara nu, under julen. En strut kostar 59 kronor och enklast handlar du i Åre Chokladfabriks webshop. Vill man ha en speciell smak så som till exempel marsipan, knäck eller pepparkaka finns det strutar med enbart dessa tryfflar. Jag rekommenderar dock strutarna "God jul!" och "Glad vinter!". I dessa två strutar gömmer sig flera olika tryfflar och det är alltid spännande att ta en och se vad den innehåller.
 
Julklappstips till den som redan har allt - En strut från Åre Chokladfabrik.
 
 

Årets glögg från Tegnér & Son

För ett tag sedan hämtade jag ut ett stort paket med glögg från Ripa och Tegnér & Son. Jag fick prova deras glögg förra året också och då fick framför allt Tegnér & Son:s glögg höga betyg men Ripas bag-in-box uppskattades mycket den med. I år är det Tegnér & Son som står för boxen och de bjuder även på en nyhet med smak av apelsin och choklad.
 
 
Tradition Vinglögg, Bag-in-box, 12,5 %
Först och främst måste jag säga att jag älskar det här med glögg på bag-in-box. Boxen innehåller två liter och är perfekt för glöggfesten eller bara när man är några stycken som vill dricka. Otroligt lämpligt.
 
För två liter glögg får man betala 139 kronor, vilket jag tycker känns väldigt prisvärt. Det är en väldigt traditionell glögg och namnet "Tradition" passar därför in väldigt bra. Det är en bra glöggsmak med välbalanserade smaker och den känns helt enkelt lagom, kanske lite tråkig till och med eftersom ingen smak riktigt sticker ut. Tråkig behöver dock inte vara något negativt, för glöggen är helt klart god.
 
Betyg: 4/5
 
Ekologisk Vinglögg, 12 %
Här har vi en ekologisk glögg och det uppskattas alltid. Smaken påminner väldigt mycket om bag-in-boxen. Det är en väldigt klassisk glöggsmak med bra balans och lagom sötma. Det finns glögg som kan bli lite sur i smaken efter några klunkar men inte denna. Som sagt, väldigt lik boxen, men på flaska.
 
Den ekologiska vinglöggen finns att köpa i två olika storlekar. En flaska på 75 cl kostar 65 kronor och en mindre flaska på 37,5 cl går på 45 kronor.
 
Betyg: 4/5
 
Apelsin & Choklad Starkvinsglögg, 15 %
Här har vi årets nyhet och den första tanken är ju att Apelsin och choklad känns som en ganska vanlig kombo. Som de själva skriver i pressmeddelandet så är detta "två av julens signaturkryddor" och jag tycker det är smart gjort att göra en glögg som man vet fungerar smakmässigt.
 
Glöggen är söt men väldigt god och apelsinsmaken har övertaget tycker jag. Det är ingen riktig smak av apelsinsaft utan mer av skalet vilket gör att den inte känns så sliskig. Den lite bittra chokladsmaken kommer i efterhand och gör så att det blir en bra balans mellan sötma och syra. En riktigt god nyhet alltså.
 
En flaska på 50 cl kostar 79 kronor.
 
Betyg: 4,5/5
 
Ekologisk starkvinsglögg, 14,5 %
Åter igen ekologiskt - bra! Starkvinsglöggen påminner mycket om vinglöggen fast den är starkare såklart. Glöggsmaken är bra och trots att det är en starkvinsglögg tar ändå inte alkoholen över, men den ligger faktiskt lite på gränsen. Bra sötma och mycket smak och glöggen är otroligt värmande och passar därför alldeles utmärkt att ta med i termos när man åker iväg på vinterutflykten.
 
Även denna glögg finns att köpa i två olika storlekar. 75 cl för 79 kronor och 37,5 cl för 45 kronor.
 
Betyg: 4/5
 
 

Saffranspannacotta med pepparkakskross

God morgon!
Har ni lika kallt som vi? Inatt var det 13 minusgrader som kallast, brrrrr. Åter igen måste jag få säga att jag är glad att jag inte behöver gå ut utan får mysa inne bäst jag vill. Hur många koppar te kan man dricka på en dag? ;)
 
Igårkväll fick jag ett ryck när jag såg att vi hade kvar saffran i kryddskåpet. Jag slängde ihop saffranspannacotta som jag gjorde för första gången förra året, men eftersom jag har en hel del nya läsare i år bjuder jag självklart på receptet även nu. En otroligt enkel, julig och god dessert :)
 
Saffranspannacotta med pepparkakskross (4 port)
Ingredienser:
4 dl grädde
1 dl gelésocker multi (det går självklart att använda gelatinblad också)
1 tsk vaniljsocker
1 kuvert saffran (0,5 g)
Pepparkakor
 
Gör såhär:
Koka upp grädde, gelésocker multi, vaniljsocker och saffran och låta koka i ½ minut.
Häll över i fyra glas/skålar och ställ i kylskåpet för att stelna i minst tre timmar.
Garnera med krossade pepparkakor innan servering.
 
 

Julfrukost

Hej!
Idag blev det en riktig julfrukost bestånde av risgrynsgröt och Pågens pepparkaksnyheter - Gifflar och skorpor med pepparkakssmak. Jag är helt förälskad i båda och gifflarna har verkligen en krämig pepparkaksfyllning, så har du inte provat dom, så gör det! Nu är det bara julkaffet som fattas men det dröjer väl inte allt för länge tills det kommer ut i butik :)
 
Inatt hade vi 9,9 minusgrader som kallast men från och med onsdag ser det ut att bli varmare igen. Tråkigt, jag som hade velat ha mer snö. Men men, väderrapporterna ändras fort så det kan ju bli kallare också :)
 
Vad hittar ni på idag?
 
 

Billig saffran

Just nu har Dollarstore billig saffran och jag rekommenderar att köpa på sig ett lager. Jag provade deras saffran förra året och den fungerade hur bra som helst så jag kommer i alla fall att köpa ett par påsar :)
 
 
 
 

Godaste pepparkakorna

Hej!
Är ni pepparkaksfan? Det är jag. Jag tycker dock inte om hemmagjorda pepparkakor och det är väl helt enkelt för att jag är dålig på att baka egna, dom blir alltid för tjocka vilket resulterar i sega pepparkakor. Nej tack, tacka vet jag köpekakor.
 
För några dagar sedan hämtade jag ut ett paket med pepparkakor från mitt favoritmärke Gille. Gilles pepparkakor är lite tjockare men samtidigt knapriga och det är precis så det ska vara. Vissa märken har så lövtunna pepparkakor så de nästan går sönder så fort man tar i dom. Men inte Gille, deras är både tjocka OCH goda. Inte tjocka och sega som mina ;)
 
 
I alla fall, åter igen lanserar de stora och små hjärtan, men burkarna har en ny kostym i år, vilket jag uppskattar eftersom dom är lite mer "juliga" än vad dom var förra året. Det är samma smak på de stora och små pepparkakorna, men skillnaden är att i de stora finns det hål. HELT suveränt eftersom man då kan dekorera, köpa ett schysst band och hänga upp peppisarna. Detta gjorde jag förra året.
 
Sedan har vi ju en efterlängtad comeback från Gille - Pepparkakor utan tillsatt socker. Smaken är fortfarande fantastisk men kakorna är som sagt utan tillsatt socker, vilket är jättebra för den som försöker vara lite nyttigare. Hur man nu kan vilja vara det vid juletid ;)
 
 
Gilles pepparkakor (och alla andra kakor) finns att köpa i vanliga livsmedelsbutiker
 

Julstrutar

Fredagsmyyyyyyyyyyyyyyyyys....
 
Ja, har ni sett att Åre Chokladfabrik fått in sina julstrutar nu? Jag fick smaka dom förra året (såhär såg det ut då) och fick även ett gäng i brevlådan idag. Otroligt passande när det är fredag och allt. Fick ju även en herrans massa pepparkakor häromdagen så i helgen blir det verkligen en julhelg :)  
Jag återkommer självklart med recensioner.
 
Vad hittar ni på i helgen?
 
 
Samtliga strutar plus en massa fler finns att köpa i Åre Chokladfabriks webshop.
 

Första snön

God morgon!
Sent igårkväll föll äntligen den första snön. Imorse var jag därför spänd på att dra upp rullgardinen för att se hur mycket det hade blivit men oj, vad besviken jag blev. Det hade inte kommit mycket alls och det såg egentligen ut som frost mest. Men men, snart så....
 
Det har varit kallt hela veckan och som kallast hade vi 8 minusgrader en morgon. Inatt var det 7 minus som mest så man känner verkligen att vintern är på väg.
 
Idag är det fredag och trots att jag är mammaledig och hemma hela dagarna så är det extra mysigt med helg. Imorgon tänkte vi lyxa till det här hemma med pepparkakor och ädelost, och så julmust och glögg såklart. Jag återkommer med bilder! :)
 
Ha en bra fredag!
 
 
Spänning........besvikelse
 

ÄNTLIGEN julmust!

Som jag har letat och längtat....
 
Idag kom mamma och hälsade på och med sig hade hon en flaska julmust som ÄNTLIGEN tagits fram i matbutikerna här nu. Det känns som vi är sist i hela Sverige men den som väntar på nåt gott ;) På lördag ska det drickas julmust och tills dess får flaskan faktiskt ligga orörd i kylskåpet och bli riktigt riktigt riiiiktigt kall...mmmm....
 

Om ni tittar riktigt noga ser ni mig i flaskan också :)

Fyndiq.se för fyndiga fynd

Har ni handlat på Fyndiq någon gång? Det har jag. Har ni hört och sett deras reklamer? Ja, det tror jag nog att alla har. Fyndiq har egentligen allt och lite till och när jag sökte på ordet "jul" i deras sökruta kom det upp huuur mycket som helst, så jag tänkte att jag skulle tipsa om det. Förutom alla roliga julprylar så är det ju även ett perfekt ställe att beställa julklappar från. Billigt och bra, precis som det ska va' ;)
 
Länkar till dessa produkter finns längst ner i detta inlägg
 
 
 
 
 

Årets julklapp 2013

I år utses Årets julklapp av HUI för 26:e gången och trots att det är över en månad kvar (19 november) tills den avslöjas har jag börjat fundera lite på vad det kan tänkas bli denna gång. 2011 var det Matkassen vilket både var en oväntad och rolig julklapp, förra året utsågs Hörlurar som Årets julklapp, vilket jag inte alls tyckte var speciellt kul och nytänkande. 
 
Min gissning detta år?
Något som har med träning att göra. Träningskläder, träningskor, träningsprylar eller helt enkelt ett gymkort
 
Vad tror ni?
 
 
 

Juleskum Knäck

För ett par dagar sedan fick jag en påse juleskum i brevlådan. Cloetta har de tre senaste åren lanserat varianter på det traditionella juleskummet. 2011 började det med polka, 2012 var det vinteräpple och i år är det knäck.
 
 
Jag gillar tanken med en ny smak varje år och knäck lät väldigt spännande. Jag har sett att flera andra beskrivit smaken som kolasnören och jag kan bara hålla med om det. Det smakar verkligen kola, en söt och god smak trots att jag kanske hade velat ha en lite mer "knäckig" smak, men det är väl kanske svårt att få till.

Vill man dessutom göra en polare glad är det bara att skriva dennes adress på påsens baksida, trycka dit ett frimärke och slänga påsen på brevlådan. Kul va?
 

Tomtegröt och pepparkaksskorpor

Hej på er!
Sent igårkväll, ja jag höll faktiskt på fram till klockan tolv inatt, kokade jag risgrynsgröt. Jag känner mig själv så pass väl att jag vet att jag aldrig skulle orka göra det idag så imorse fanns frukosten i kylskåpet färdig att värmas på :) Till den sagolikt goda gröten provade vi Pågens nya skorpor med pepparkakssmak och dom var riktigt goda måste jag säga. Både som dom var men också med någonting på, i detta fall vanligt smör. Det blev en riktig julfrukost och skorporna smakade verkligen pepparkaka. Rekommenderas!
 
Idag är det en fin höstdag. Vad hittar ni på?
 
 

Vackra höst

Hej!
Visst är hösten helt fantastisk med alla sina färger? Vi bor lite på landet kan man säga, vilket gör det helt perfekt att promenera utan att behöva störas av stadstrafiken. Igår tog jag och Freya (dottern) en promenix i det fina vädret och vi fick även sällskap heeela vägen av våran katt Chilla. Då och då var jag tvungen att stanna till och ta bilder för det är verkligen fascinerande hur vackert det kan vara utomhus :) Man får njuta så länge det varar för snart är det väl bara vitt vitt vitt. 
 
De tre första bilderna är tagna på vårat hus och tomten. Övriga bilder tog jag längs vägen :)
 
 

Årets bakning

God morgon!
Nu när dottern sover passar jag på att bläddra igenom lite julböcker för att se om jag hittar något nytt jag vill baka i år. Jag har även kikat runt på olika bloggar och det finns ju hur mycket som helst man egentligen vill göra, men någonstans måste man ändå dra en gräns. Jag kommer inte ha tiden att baka lika mycket som jag gjorde förra året men jag kommer ändå att göra mina favoriter plus någon nyhet. Frågan är vad!?
 
 
Detta är i alla fall ett måste:
Brownies med pepparkaksdeg och choklad (Såhär såg det ut förra året)
Saffransmuffins med mandelmassa (Såhär såg det ut förra året)
Snickers
 
Nyheten då?
Jag hittade ett recept på Rocky road cupcakes hos denna tjej som jag tycker låter otroligt spännande. Hos samma tjej hittade jag även en Kanelströssel-kaka som hon tydligen älskade och det tror jag att jag också skulle göra. 
 
Fasen, det är svårt det här med gränser, jag skulle ju vilja göra allt :)
 
Vad är ett måste att baka hos er till jul?
 
 
 

Dollarstore

Hej!
För några dagar sedan skrev jag om hur Dollarstore var i full gång att sätta upp sina julsaker. Idag var jag dit och nu hade dom fått upp en del, men fortfarande inte allt. Tog några halvdåliga bilder med mobilkameran för man kan ju inte stå och leka fotograf på julavdelningen....än ;) 
 
Det var egentligen ingenting som föll mig i smaken. Jag skulle dock kunna tänka mig ett hjärta på näst sista bilden, och så var det lite roligt att det i år finns en pysselhylla med olika figurer och färger så man kan måla själv. Jag är dock inte pysslig av mig tyvärr så det överlåter jag till någon annan, men jag kan tänka mig att det uppskattas av många.
 
Har ni köpt julsaker än?
 
 

En kall morgon

 

Morbergs glögg

God morgon!
Igår såg jag på Per Morbergs facebook-sida att han i år lanserar en egen GLÖGG. För mig som både älskar Per Morberg och glögg är ju detta en fantastisk nyhet. Jag var till en början helt säker att det var en starkvinsglögg men kunde sedan läsa att den kommer att gå att köpa i livsmedelsbutiker. ÄNNU bättre alltså! :)
 
Per Morberg gör fantastiska viner så detta kan ju inte bli annat än bra!
 
 

Första oktober

Hej!
Idag är det första oktober, vilket betyder endast två månader kvar till första advent. Snart är det julsaker i varje butik, de olika julmustsorterna kommer flockas inne på affärerna, juleskum och aladdin-askar kommer att finnas precis vid kassorna och snart vräker snön ner och tvingar en ut att skotta. Ja, allt utom det sista låter ju underbart ;)
 
Den första oktober förra året skrev jag om den egendesignade receptboken jag gjorde, och det inlägget tycker jag absolut att ni ska kika på en gång till för resultatet blev hur fint som helst och absolut värt varenda krona. Du hittar inlägget HÄR
 
Jag hakar förresten på Erica och Madeleine och uppmanar er alla till att köpa ett rosa band denna månad. Cancer är ett helsike och kan du bidra, så gör det!
 
 
 

VÄLKOMMEN
Till Sveriges mysigaste julblogg


[email protected]

Hej!

Denna julblogg startades år 2010 och drivs av mig, Amanda, en tvåbarnsmamma från Hälsingland. Bloggen är som mest aktiv under månaderna september - december då tusentals julälskare tittar in och läser. Jag bjuder på allt från härliga julrecept och tips & trix till tävlingar och recensioner. Allt har såklart med julen att göra :)

Frågor? Samarbetsförslag? Tveka inte att höra av dig.
Min mail läses varje dag och du hittar adressen här ovan.