Sista november och smakprov från hemmet

Halloj!
Sista november och det ser faktiskt ut att bli en vit första advent för oss. Visst, det är inte mycket snö på backen men ett litet täcke ligger där och eftersom vi har minusgrader så bör ju snön ligga kvar tills imorgon också. Imorgon väntar dock plusgrader och blåst så på måndag är vi väl utan igen, men då kan jag i alla fall säga att första advent var vit ;)
 
Ikväll blir det som vanligt uppesittarkväll. Jag har de senaste åren infört en tradition att alltid sitta uppe och se klockan slå över till 1 december, alltså fram till tolv på natten. Så ikväll blir det glögg och pepparkakor och kanske en bra film. Har ni något bra tips på julfilmer?
 
Jag har försökt fotografera lite här hemma för att visa er men eftersom systemkameran gick sönder förra året (jag spillde julmust över den....) och mobilkameran är sisådär är det svårt att få till den där fina stämningen på bild. Tills nästa år ska jag i alla fall antingen lagat kameran eller ha köpt en ny för en blogg är ju ingenting utan fina bilder, i alla fall inte en julblogg :)
 
Ah, ni får ett smakprov ändå. Granen har vi inte hunnit få upp ännu men vi hinner förmodligen klä den imorgon. Men den är ju så fin så den ska få ett helt eget inlägg :)
 
 

Årets julkalendrar

Hej!
Imorgon är det första december, vilket betyder att det är dags att öppna luckorna i de julkalendrar man har hemma. Jag har letat som en tok för att få ihop ett gäng och eftersom jag bor i en väldigt liten by har utbudet varit väldigt dåligt. Jag är dock nöjd ändå för några har jag i alla fall skrapat ihop :)
 
 
Först och främst har vi Pixiadventskalendern som jag skrev om igår. Det är väl denna jag känner ska bli mest spännande att öppna med tanke på att det är nya böcker varje dag.
 
Sedan har vi ett gäng godiskalendrar. Förutom två vanliga chokladkalendrar (de längst till höger i bild) har jag hittat en Haribokalender och en kalender med godis som bland annat Mentos.

Jag har även hittat ICA:s gratiskalender på affären och till sist två av Bingolottos julkalendrar, som man förvisso aldrig vinner på, men ändå ;)
 
Har ni köpt några julkalendrar i år?

Pixiadventskalender

Chokladkalendrar i all ära, men är det inte roligare och framförallt bättre att ge barnen en kalender med vettiga saker i istället? Böcker till exempel, som kan vara bland det nyttigaste som finns för ett barn. Lek och lära på samma gång.
 
Igår fick jag hem en Pixiadventskalender som är en julkalender innehållande 24 stycken Pixiböcker. Kalendern som finns hos bland annat Adlibris kostar inte mer än 162 kronor och det priset känns ju mer än överkomligt. Jag har även hittat den på bland annat Coop och eftersom ni inte hinner få fram kalendern till 1 december via internet rekommenderar jag att ta en tripp till affären i helgen.
 
 
De 24 luckorna är fördelade som så att hälften är på ena sidan och den andra hälften på andra. Jag gillar att det är olika designer på sidorna och framförallt att kalendern är så stor och mysig. En kalender jag är övertygad om att de flesta barn skulle älska.
 
Det ska bli kul att få öppna första luckan på söndag och se vad som gömmer sig där i. Böckerna kommer inte bara jag att uppskatta utan även dottern om ett par år. Tills dess får systerdottern något att göra :)
 

Lusselångpanna

God morgon!
Jag har precis bläddrat igenom arkivet lite och såg att jag bakade en lusselångpanna förra året men att jag aldrig skrev ner receptet här. Elakt av mig för jag minns att det blev riktigt gott och bullarna blev enoooorma och sånt gillar ju jag. Inga minibullar för mig utan det ska vara stort, saftigt och mycket fyllning. Här kommer i alla fall receptet, som från grunden kommer från Mia Öhrn men som fått sig ett gäng småändringar...
 
 
Lusselångpanna
 
Deg:
50 g jäst
Ca 17 dl vetemjöl
2 krm salt
5 dl mjölk
2 saffran (fyra påsar)
1 dl strösocker
150 g rumsvarmt smör
2 ägg
 
Fyllning:
200 g rumstempererat smör
4 tsk kanel
200 g mandelmassa
1 ägg
Pärlsocker
 
Gör såhär:
Smula ner jästen i en stor bunke. Blanda mjöl och salt i en annan bunke.
Värm upp mjölken så att den blir fingervarm. Häll i saffranet i mjölken och rör om.
Häll mjölken över jästen och lös upp den. Tillsätt även mjölblandningen, resten av sockret, det mjuka smöret och ägget.
Arbeta ihop till en deg och knåda degen ordentligt, 5 minuter i hushållsassistent eller 10 minuter för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.
Rör under tiden ihop smör och kanel till fyllningen.
När degen jäst klart, kavla ut den till en rektangel, bred på kanelsmöret och riv över mandelmassan.
Rulla ihop degen och skär rullen i tjocka skivor. Lägg bullarna med lite mellanrum på en smord plåt. Låt jäsa övertäckt i cirka 40 minuter.
Värm ugnen till 200 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över pärlsocker och grädda i mitten av ugnen i cirka 20-25 minuter.
 
 
 
 

SNÖ!

Hej igen!
Bara för att jag tidsinställde inlägget imorse och skrev att det var höstväder ute så vräkte såklart snön ner när jag klev upp imorse. Det är dock plusgrader så snön smälter bort allt eftersom men ändå, man får vara lycklig för stunden ;) Såg dock att det ska bli plusgrader och sol på söndag så det blir ju en ganska konstig första advent...
 
Idag väntas glöggdrickande med en vän och sedan storhandling.....som alla andra antar jag.
 
Sista bilden är tagen hos min mamma och som ni ser var det mindre snö här än hemma....osis ;)

En tjuvtitt hos oss

Hej på er!
Hur har ni det? Är ni mitt uppe i städandet? Julstöket? Bakandet? Pyntandet? Jag som var stressad för bara några dagar sedan är helt lugn nu. Vi har faktiskt bara granen kvar att sätta upp. Resten har vi lyckats få fram under veckan. Dottern har nog känt på sig att hennes mamma behöver städa och dona och därför sovit bort kvällarna eller myst med pappa. Och ja, granen åker faktiskt upp i helgen, för sådana är vi ;)
 
Vädret känns dock som en förlängning av hösten. Igår hade vi närmare 8 plusgrader utomhus, blåsigt och regn. Även idag är det plusgrader och näst intill storm utomhus. Vart är den vackra snön? Är det inte dags för den att falla snart? Någon vit första advent blir det knappast men jag tror och hoppas fortfarande på julafton.....Fasen, vi tillhör ju trots allt Norrland!
 
Jag bjuder på en liten tjuvtitt av hur det ser ut hemma hos oss just nu. Tänkte ta ännu fler bilder i helgen så ni får se hela resultatet. Men just nu får detta räcka :)
 
 

Favorit i repris - Saffransscones med kanelsmör

Jag är en frukostälskare och just vid juletid är det extra mysigt att äta en god frukost. Favoriten är självklart den hederliga risgrynsgröten men inte långt därefter kommer dessa saffransscones som är gudomligt goda. Jag la upp receptet förra året men gör det nu igen eftersom jag fått många nya läsare, och sedan har jag även ändrat på små detaljer som gör dessa scones ännu godare. 
 
Dessa passar perfekt på julaftonsmorgonen och kanelsmöret som smälter över brödet....ja vad ska man säga? Mmmmm...
 
Saffransscones (Två stora "kakor")
Ingredienser:
1 dl mjölk
2 paket saffran (1 g)
5 dl vetemjöl
En knivsudd salt
1 tsk bakpulver
1 msk socker
60 g kallt smör
1 ägg
 
Gör såhär:
Sätt ugnen på 250 grader.
Koka upp mjölken med saffranet och ställ kastrullen åt sidan för att svalna.
Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och socker i en bunke. Gör det NOGA!
Tärna smöret och nyp ihop med de torra ingredienserna till en deg.
Blanda ner ägg och saffransmjölken och knåda till en deg.
Dela degen i två delar och platta till dom som två tekakor. Skär ett kryss över kakorna och nagga.
Lägg dom på en plåt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
 
Låt sconesen svalna en aning men absolut inte så att dom blir kalla.
Rör under tiden ihop rumstempererat smör med kanel och ät detta på brödet.
 
 

TÄVLING!

 
Nu är det dags för ännu en tävling och denna gång är det i samarbete med Dekoria.se som framförallt säljer textil för hela hemmet men även mycket annat. Vinnaren får två stycken av skålarna ni kan se här ovan. Varje skål rymmer 450 ml och passar alldeles utmärkt till glöggkvällen med mandel och russin i.
 
 
TÄVLINGSREGLER
 
- Gilla Dekoria på Facebook
- Anmäl dig till Dekorias nyhetsbrev. Detta gör du HÄR i högerspalten. 
 
 
 
Tävlingen avslutas torsdag 5/12 23.59 och vinnaren kontaktas och presenteras också i bloggen.

Apotek Hjärtats julprodukter

Att Apoteket lanserar egna julprodukter är väl ingen nyhet vid det här laget. Det är dock inte bara Kronans Droghandel som gör detta utan även Apotek Hjärtat. Förra veckan hittade jag ett litet paket i brevlådan med ett urval av deras julsortiment. Samtliga julprodukter hittar ni HÄR, men jag fick chansen att prova på deras saffran, chokladhjärtan och en av deras nyheter för i år - Svart te med smak av vinteräpple och pepparkaka.
 
 
När det gäller saker från Apoteket, vad det än är, så förväntar jag mig att det ska vara kvalité. Och ja, detta är absolut inget dåligt kraffs utan det är helt klart bra produkter. Man får vad man betalar för helt enkelt, men visst kan jag tycka att produkterna är lite väl dyra. 
 
Chokladen har en fin och len smak av ljus choklad och nougat, teét smakar bra och smakerna känns spännande. Och saffranet fungerar precis som det ska. Inga konstigheter helt enkelt.
 
Sedan gillar jag även förpackningarna på samtliga av julprodukterna. Guld funkar alltid och passar otroligt nog jättebra in vid just juletid tycker jag.
 

Ostiga nyheter från Arla

Vi är ostälskare i vår familj. Helst ska det vara smakrik ost som till exempel prästost och jag har svårt för sån där ost som inte smakar något, typ edamer och hushållsost. För ett tag sedan hämtade jag ut ett paket med ost. Det var Arlas nyheter som jag fått prova. Fyra ostar som lagrats i hela 18 månader. Kvibille Präst, Grevé, Herrgård och Cheddar. 
 
 
Nu när alla ostar smakats kan jag äntligen ge mitt omdöme. Redan efter första osten märkte jag hur smakrik den var. Detta var prästosten så det var ju faktiskt inte så konstigt. Jag hade förväntat mig ganska milda smaker när det gällde de andra men nej, även dessa var väldigt smakrika....och GODA.
 
Sedan tycker jag även att ostarna fungerade till väldigt mycket. Självklart är det gott med ost på mackan, det vet ju alla, men dessa ostar passade även bra på pepparkakor och i mat. Framförallt cheddarosten skulle jag vilja rekommendera i matlagning. Jag rev över osten på min ugnspotatis men jag skulle kunna tänka mig att den passar bra även i till exempel köttfärsbiffar.
 
Jag tycker även att ost och jul hör ihop och utan ost på julbordet blir det liksom inget riktigt julbord. Dessa smakrika ostar som jag tidigare skrev är lagrade i hela 18 månader har en fantasisk smak och passar därför alldeles utmärkt på just julbordet...eller på mackan....eller på maten.....eller på pepparkakan....
 
 

TÄVLING!

 
Då var det tävlingsdags igen och denna gång kan ni vinna en smart sak från Smartasaker.se. Vinnaren väljer helt själv vad han/hon vill vinna och de produkter ni får välja bland är dessa:
1. 3D Pepparkaksform
2. Köttbullare
3. Mått till kakgran
4. Form för Popup-glass
5. Cutterkit formar till pepparkakshus
 
 
TÄVLINGSREGLER
 
Svara på frågan: 
- I vilken stad ligger SmartaSaker:s butik? Svaret hittar ni HÄR
 
- Gilla SmartaSaker på Facebook (Skriv vad ni heter där)
 
 
 
Tävlingen avslutas tisdag 3/12 23.59 och vinnaren kontaktas och presenteras på bloggen.
Kommentarerna hålls dolda tills tävlingen är över.

Egengjord chokladkalender

God morgon på er!
För ett tag sedan skrev Johanna ett inlägg om hur hon funderade på att köpa lite lyxigare choklad och göra en egen adventskalender. Jag tyckte det var en kanonidé och begav mig därför till Coop där jag vet att de sålt sån där Premium-choklad som är svindyr men lyxig såklart. Men icke, det var borttaget och jag kan faktiskt förstå varför. Så dyrt lösgodis köper väl ingen dagligen liksom.....
 
Men....
Jag hittade istället julpraliner på en annan affär och köpte 25 stycken (måste ju ha två på julafton!) sådana, vilket också blev betydligt billigare än vad det hade blivit ifall jag hittat Premium-chokladen (trots att det var den jag ville ha helst). 25 kronor betalade jag i alla fall för detta och det är ju helt klart överkomligt...
 
Jag är ingen pysslare så speciellt snyggt har jag inte gjort min egen kalender utan jag slog bara in varje pralin i folie, klistrade fast 24 siffror och la pralinerna i en glasskål. Krångligare än så gjorde jag det inte. Jag tycker i vilket fall som helst att det var en kul grej att göra till sig själv, så man slipper den där "B-chokladen" i billighetskalendrarna :)
 
Ett inlägg med årets alla adventskalendrar kommer till veckan.....
 
 

Ännu mer saffransbak

Hej på er!
Har ni haft en bra helg?
Idag är det 24 november och om en månad är det alltså självaste julafton. Rätt skumt faktiskt. Vid den här tiden om en månad har Kalle Anka och hans vänner precis tagit farväl för detta år och vi är förmodligen hungriga och väntar på att potatisen ska koka klart.
 
Idag har jag äntligen tagit tummen ur och bakat Ericas saffransbullar som hon skrivit om måååånga gånger i sin blogg. Jag tänkte ett tag ge upp när jag höll på med degen för jääääklar vad jobbigt det var utan hushållsassistent och till sist strejkade elvispen med degkrokarna på. Det luktade bränt i hela köket och jag trodde ett tag att den skulle brinna upp, men äh, det löste sig, och tur var väl det :)
 
Efter jäsningen såg degen ut såhär. Det är svårt att få den underbara färgen på bild men aaaah vad gul och härlig den var!
 
 
Jag är supernöjd, verkligen supernöjd. Bullarna blev fantastiskt goda och saftiga och Erica höll verkligen vad hon lovade ;) Jag gjorde dock inga släta bullar som jag doppade i smält smör och socker utan jag gjorde en mandelmassfyllning istället, vilket gjorde bullarna äääännu saftigare.
 
Receptet nedan är alltså kopierat rakt från Ericas julblogg.
 
Saffransbullar på Kramforsvis
48 bullar
 
Degvätska:
7,5 dl varmt vatten
300 gram smör
2,5 - 3 dl vit baksirap
2 gram (4 kuvert) saffran
1 ägg
 
Torra prylar, blandas i vetemjölpaketet:
2 kg vetemjöl minus 5 dl!
2 påsar torrjäst för söta degar
2,5 dl mjölkpulver
 
Gör så här:
  • Tärna ner smöret i det varma vattnet och låt det smälta.
  • Tillsätt baksirap och saffran. Låt svalna till ca 45 grader och blanda sedan ner ett uppvispat ägg.
  • Blanda ner mjöl/mjölk/jästblandningen succesivt medan degen blandas. Håll koll på slutet, degen är perfekt när den inte riktigt kan bestämma sig för om den vill fastna i bunken eller släppa kanterna.
  • Jäs i 30 minuter under handduk.
  • Baka ut runda, släta bullar. Jäs en gång till i 30 minuter under handduk.
  • Pensla bullarna med vatten (inte ägg!) och grädda i 7-8 minuter i 200 grader
Och som sagt, vill ni inte ha släta bullar så är det bara att kavla ut degen, fylla den med smör och mandelmassa (eller vaniljsocker?) och göra vanliga bullar. Eller så gör ni hälften släta och hälften fyllda :)
 
 
Jag hann frysa in bullarna innan fler och bättre bilder togs...men ni hajjar va? Dom är underbara ;)

Juldofter vid städning

Vem har sagt att det måste vara tråkigt att städa?
 
När man nämner ordet städning tänker de flesta på något tråkigt och jobbigt. Men det behöver det absolut inte vara utan det kan till och med vara världens bästa julklapp om man gör det på rätt sätt. Ren Lyx vet hur man får städprodukter att bli till något man vill hitta när man river bort julklappspappret. 
 
För ett tag sedan fick jag hem en presentförpackning från Ren Lyx. Produkterna jag fick var fint inslaget i cellofan med fina band och en polkagrisstång hängandes runt förpackningen. 
 
 
Förpackningen innehöll först och främst ett diskmedel från Maison Belle med doft av apelsin och rosmarin. Det är en pumpflaska vilket är otroligt smidigt. Diskmedlet fungerar hur bra som helst samtidigt som det doftar fantastiskt. Världens kanske tråkigaste syssla blev helt plötsligt behaglig, allt på grund av ett diskmedel. 
 
 
Sedan fick jag även ett rengöringsspray, också det från Maison Belle, med doft av apelsin och kanel, - en riktig julkombo alltså. Det doftar verkligen fantastiskt och sprayen rengör på ett bra sätt tycker jag. Det är ju alltid kul att städa när det doftar gott och det gör verkligen denna produkt. 
 
Väldigt enkel att använda är den också och sprayen känns dryg, och bra produkter som räcker länge gillar vi såklart.
 
 
Sedan har Ren Lyx varit så smarta så de stoppat ner så kallat "After cleaning-godis" i påsen som är en liten belöning efter avklarad städning. Godiset varirerar beroende på säsong. Just nu är det karameller och det tackar man knappast nej till efter julstädningen :)
 
 
Jag rekommenderar dessa presentförpackningar både till en själv men också självklart som julklapp. Förutom att dom fungerar väldigt bra så gör dofterna så att städningen inte blir sådär jobbig som den brukar vara. Samtliga av Ren Lyx presentförpackningar hittar ni HÄR

Saffransbak

God eftermiddag!
Igår bakades det saffransbullar med vanilj. Receptet är mammas som hon klippt ut från någon tidning så jag tänker inte skriva ner det här eftersom det bara är att googla på typ "saffransbullar med vanilj", och sedan är receptet faktiskt inget märkvärdigt. Det är absolut gott men inga "wow-bullar". Ja, ni fattar....
 
Men nu du Erica, nu har jag äntligen köpt hem ingredienser till dina saffransbullar så nu finns det ingen återvändo! Får se om jag lyckas få ihop bullarna imorgon redan. Innan advent ska dom i alla fall finnas i frysen :)
 
Har ni saffransbakat än?
 
 
 

Vinnaren är.....

Ni var många som var sugna på en LEGO-adventskalender men tyvärr finns det bara en vinnare och kalendern från SkaViLeka.se kommer att hamna hos......

CORINA!
 
 
Jag har mejlat dig och behöver svar senast imorgonkväll. Om du inte fått mailet, kolla i skräpposten eller maila mig på [email protected].
 
 
Till er andra - Glöm inte att tävla om valfri produkt från Evas Underkläder. Till veckan kommer även fler tävlingar så håll utkik! :)

Blossa 13

Häromdagen hämtade jag ut ett paket med Blossas årgångsglögg som i år har fått namnet Dalecarlia. Det har varit mycket spekulationer kring glöggen eftersom Blossa inte velat avslöja någon smak utan det har varit upp till konsumenten att gissa vilka smaker som döljer sig i glöggen.
 
Detta gjorde det extra spännande att smaka årets glögg från Blossa tycker jag.
 
 
Flaskan är fantastiskt fin och påminner mycket om Dalarna som också är meningen. Den röda färgen gör även att glöggflaskan känns julig och den är verkligen inbjudande.
 
Jag hade rätt höga förväntningar på glöggen för man tycker ju att den borde vara spännande när smakerna är hemliga. Tyvärr så blev både jag och sambon väldigt besvikna. Vid uppvärmning doftade det väldigt mycket glögg men smaken var otroligt tunn och det som kändes som lingon var bara surt. Det fanns ingen riktig glöggsmak där och det är ju trots allt det viktigaste tycker jag. Sedan var glöggen som sagt alldeles för sur och jag saknade någon slags sötma.
 
Nä, vi dissar årets glögg från Blossa och är glada över att det kommer nya smaker varje år. Gör om och gör rätt till nästa år.

Ni glömmer väl inte?

Idag är det sista dagen att tävla om en valfri LEGO-adventskalender från SkaViLeka.se. Klicka på bilden så kommer ni direkt till tävlingen!
 
 
 

TÄVLING!

 
 
I samarbete med EvasUnderkläder.se drar jag nu igång en tävling där ni får välja priset helt själv hos Evas Underkläder. Priset är en valfri produkt till ett värde av max 300 kronor och ni får välja bland samtliga kategorier, förutom bland de produkter som är på REA just nu. Här ovan kan ni se vinstexempel och ni hittar ännu mer fina produkter på deras hemsida.  Ni behöver inte bestämma er just nu vad ni vill vinna utan jag kommer att fråga vinnaren i vinnarmailet.
 
 
TÄVLINGSREGLER
 
- Motivera kort varför just du ska vinna
 
 
 
Tävlingen avslutas 30/11, 23,59 och vinnaren kontaktas och presenteras i bloggen
 
 

Petra Mede är Årets julvärd

Hiss eller diss?
 
 
 
Personligen tror jag att det kan bli rätt bra men jag hade nog ändå velat se Måns. Hoppas Petra drar ner liiiite på humorn för en julvärd ska vara mer mysig än rolig tycker jag.

Idag presenteras årets julvärd!

Idag presenterar SVT Årets julvärd. 
 
Vill ni se presskonferansen live så börjar den klockan 11.25, och ni kommer att se den HÄR.
 
Vem blir det nu då.....?

Julklappstips - Namnarmband

När det pratas om julklappar och julklappstips är det oftast "personliga julklappar" som står i fokus. Det kan vara allt från en egenmålad tavla till egendesignade almanackor och en t-shirt man tryckt själv. 
 
För ett tag sedan fick jag ett mail från Cecilia som driver webshopen Namnarmband.nu. Cecilia frågade om jag skulle vilja prova ett armband och efter att ha varit inne på hennes hemsida kunde jag ju inte tacka nej, för här snackar vi verkligen personliga julklappar. Cecilia säljer läderarmband där man själv får bestämma vilken text som ska finnas på armbandet. Man kan sätta dit allt från sitt barns namn till en bit ur en låttext eller någon favoritartists namn. Sedan kan man även välja att sätta dit symboler så som till exempel hjärtan och stjärnor.
 
Jag valde att beställa ett svart (det finns flera olika färger att välja bland) armband med silverfärgad (även textfärgen går att bestämma) text på och bad Cecilia trycka dit min sambos och dotters namn - Jon och Freya. Idag kom armbandet i brevlådan och jag blev otroligt nöjd. Jag hade absolut inte tackat nej till ett namnarmband i julklapp om jag säger så.
 
Dagens tips är alltså Namnarmband.nu. För 199 kronor får du designa ditt eget namnarmband som du sedan får hemskickat fraktfritt. En fantastisk julklapp som faktiskt passar alla, och är personligt framförallt.
 
 

Uppbunkring

Hej på er!
Äntligen tror jag att hösten börjar förvandas till vinter för imorse när jag vaknade hade vi 8 minusgrader och ett tunt täcke snö ute på gräsmattan. Det var bara till att börja skrapa rutor på bilen för att kunna ta sig någonstans.
 
Idag är jag och dottern hos min mamma och hennes mormor och hälsar på hela dagen. Medan jag hade en perfekt barnvakt passade jag på att åka iväg och handla. Förutom ICA och Coop hamnade jag på Dollarstore också där jag passade på att bunkra upp lite med choklad och dylikt inför julgodiset. Framförallt Rocky road kräver ju väldigt mycket godis så det är lika bra att passa på att handla så tar jag resten i slutet av månaden. Självklart passade jag på att köpa Zeunerts godaste julmust och såklart saffran. 6 påsar för 40 kronor. Perfekt.
 
På fredag blir det saffransbak och i helgen ska jag försöka få upp någon adventsljusstake i alla fall. I år känner jag mig faktiskt lite stressad men det är inte bara att dona på hemma när man är ensam med en 3-månaders bebis hela dagarna. Men som sagt, helgen :)
 
Hur går det för er? Har ni allt under kontroll?
 
 
 

Årets julklapp - EN GET!

Årets julklapp blev som bekant Råsaftcentrifugen, men det finns vettigare saker att köpa än det - till exempel en get. Vi handlar julklappar för ungefär 7000 kronor (källa) per person varje år, vilket är läskigt mycket pengar. Skippa en av julklapparna till barnen och slå istället in en bild på en get och förklara sedan vad det betyder när barnet öppnar just den julklappen. Förklara att barnet precis hjälpt ett annat barn och försök att vända det till något positivt att barnet fick en julklapp mindre. Gör detta varje år så kommer det definitivt att uppskattas mer och mer. Nästa år kanske du köper en Skolavgift till en flicka eller en kaffeplanta? Ni hittar allt hos Glädjeshoppen.
 
Jag skulle hellre sett "En get" som Årets julklapp än en råsaftcentrifug. Årets julklapp ger dig kanske god juice men en get ger en hel familj i Zimbabwe näring och inkomst.
 
 

Årets julklapp 2013 är....

......RÅSAFTCENTRIFUGEN
 
 
 
Ett otippat val som alltid och även i år förstår jag inte riktigt valet....
 
Vad tycker ni?

Årets glöggnyhet från Herrljunga

Årets glöggnyhet från Herrljunga heter "Apelsin & Choklad" men någon riktig nyhet är det inte egentligen eftersom den funnits med i deras adventslåda tidigare. Denna glögg säljs i halvlitersflaskor och har en alkoholhalt på 2,2 %. En lättvinsglögg alltså.
 
Jag fick hem två flaskor för ett tag sedan och nu är åtminstone en uppdrucken.
 
 
När man tänker på apelsin och choklad tillsammans tänker man genast på romerska bågar, åtminstone jag. Tegnér & Son släppte även en likadan glögg i år, fast en stark variant och den var verkligen riktigt bra. Tyvärr kan jag inte säga detsamma om denna.
 
Smakerna av apelsin och choklad finns absolut där men smaken är otroligt tunn och det känns blaskigt på något sätt. Som svag saft fast ändå inte. Smakerna blir tydligare ju längre man låter glöggen svalna efter uppvärmning men eftersom jag gillar varm glögg mest uppskattade jag inte att behöva vänta på smaken.
 
Smaken är romerska bågar och det känns ganska trist rätt igenom. Glöggen är absolut inte äcklig men det är ingen glögg för mig. Vart är den härliga doften och framförallt - vart är glöggsmaken??
 
Betyg: 2/5

Julklappar och julvärdar

Hej på er!
Imorgon förväntas det snöa här i Hälsingland men jag vågar inte tro på det eftersom jag har blivit besviken de senaste gångerna det lovats snö. Minusgrader ska det i alla fall bli framöver och jag både tror och hoppas på att snön hinner komma innan första advent, för det brukar den ju göra.
 
Imorgon presenteras Årets julklapp och jag har skrivit om vad jag tror att det blir HÄR. Jag frågade även SVT på Facebook när Årets julvärd kommer att presenteras och fick svaret att det kommer att ske i slutet av denna vecka. Varför finns inte denna information offentligt någonstans? Har dom varit såhär sena med att avslöja julvärlden någon gång? Spännande ska det bli i alla fall. Jag tror som sagt på Måns Zelmerlöw. 
 
Klockan är snart tre på eftermiddagen och det börjar redan bli mörkt utomhus....ge oss snö som lyser upp!
 
 
1 december förra året

Saffranskaka med mandelmassa, vit choklad och citron

Hej på er!
Igår blev det som sagt bakning och jag fortsätter på saffranstemat. Fazer har nyligen släppt en vit bakchoklad med citronsmak som damp ner i min brevlåda förra veckan. Vit choklad och saffran är ju en given kombo och varför skulle inte citron också passa in? Jag hade kunnat gjort det enkelt för mig och gjort saffranskladdkaka med mandelmassa och vit choklad, men valde att istället prova på något nytt och därför blev det kort och gott en saffranskaka.
 
Grundreceptet har jag hittat HÄR men eftersom det receptet innehåller äpple blir detta en helt annan kaka.
 
Saffranskaka med mandelmassa, vit choklad och citron
Ingredienser:
1 g saffran (2 paket)
75 g smör
2 ägg
1,5 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
100 g mandelmassa
100 g vit bakchoklad med citronsmak (eller vit choklad + rivet citronskal)
 
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en form med löstagbar kant.
Smält ungefär två matskedar av smöret tillsammans med saffranet så det får lösa upp sig. Rör om hela tiden så det inte bränns!
Tillsätt sedan resten av smöret och låt det smälta på medelvärme. Ställ åt sidan.
Blanda vetemjöl och bakpulver. Riv ner mandelmassan och rör då och då om så att mandelmassan inte blir en stor klump.
Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Vänd sedan försiktigt ner mjölblandningen och saffranssmöret.
Riv chokladen eller finhacka den och häll ner i smeten och rör om.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 30-40 minuter. Kakan får fort färg så sätt gärna på folie efter ungefär en kvart.
 
Ät gärna tillsammans med en klick grädde.
 
 
 

Jul hos ICA

Julen på ICA är här och jag gillar att deras eget märke finns på så många julprodukter. För några dagar sedan hämtade jag ut ett stort paket som jag fått från just ICA. I paketet fanns ett urval av deras julsortiment i år - Glögg, glöggmixer, choklad och hel saffran. 
 
 
Jag skäms, men jag måste erkänna att jag faktiskt inte provat på någonting av det ni ser ovan tidigare. Inte ens glöggen, hur är det möjligt liksom? Det hade ju varit en sak ifall produkterna hade varit dyra och jag inte köpt dom därför men det handlar ju inte om det, för ICA:s egna märke har alltid bra priser, även i detta fall.
 
Jag älskar glögg. Jaha, ni visste det redan? Glögg är för mig bland det bästa som finns när det gäller julen och självklart är det extra kul att piffa till glöggen litegrann. ICA skickade så många glöggmixer så till och med jag är osäker på ifall jag kommer att hinna dricka så mycket glögg innan jul. Jag får se det som en utmaning ;)
 
Två sorters mixer var det i alla fall, en med russin och mandel som är det mest tradtionella skulle jag vilja påstå, och en med tranbär och mandel som blev min favorit. Dessa mixer sätter en extra fin smak på glöggen och mandel är ju så himmelskt gott till just glögg.

 
ICA:s egna glögg är alkoholfri = saftglögg. Perfekt för barnen och till de som helt enkelt föredrar glögg utan alkohol i. Det är en väldigt bra glöggsmak faktiskt vilket jag inte trodde det skulle vara. En perfekt balans mellan sötma och syra och glöggkryddorna finns verkligen där. BRA! Sedan går det ju att spetsa glöggen om man är den som är den ;)
 
Choklad....även det är något jag inte kan få nog av. Varför innehåller både glögg och choklad så mycket socker för???? Äh, nu är det jul och då är det okej med socker. ICA:s julchoklad består av snögubbar och jultomtar av mjölkchoklad. Hur konstigt det än låter så tycker jag verkligen att chokladen smakar jul. Ni vet, den där smaken av chokladkalender som man verkligen förknippar med julen. SÅ smakar det och det är gott!
 
 
Sist men inte minst har vi det jag tycker är allra mest intressant när det gäller ICA:s julsortiment - HEL saffran. För en saffransälskare (älskar jag allt eller?) som mig är det jättekul att få prova på hel saffran, som jag tidigare aldrig gjort. Det känns som att den ska få användas till något riktigt gott....men till vad? Saffransmuffins? Saffransbullar? Aaaah, alla dessa val....användas kommer den i alla fall att göra!
 
 
Jag är helt klart imponerad över ICA:s julsortiment i år. Nu var detta som sagt bara ett urval av produkterna och jag vet att de även säljer bland annat julté och julkaffe också, och efter att ha provat på sakerna i detta paket kommer jag definitivt att bege mig till ICA och prova på resten också.
 
Gör det ni med!

14 grader varmt

God morgon!
Så var det söndag igen, vilket betyder att det endast är två veckor kvar till första advent. TVÅ veckor, vart tog tiden vägen?
 
Det känns dock inte som så. Anledningen stavas V Ä D R E T. Hörde precis på nyheterna att vi hade det som allra varmast i Sverige igår. Hela 14 plusgrader! Vart är snön? Vart är vintern? Jag tycker inte att 14 grader i november känns okej. Då skrapar jag faktiskt hellre rutorna på bilen varje morgon....
 
Idag ska det bakas - självklart med saffran. Blir det bra kommer det recept senare. Nästa fredag tänkte jag baka saffransbullar så det finns till advent och efter det blir det nog bakning varje vecka fram till jul. Det är nära nu, mina vänner :)
 
 

Glöggtips

Igår skrev Erica om den "ultimata glöggkorgen" och tyckte även att jag skulle knåpa ihop ett liknande inlägg. Jag skulle nog faktiskt vilja påstå att är det några som kan glögg vid det här laget är det just Erica och jag. Jisses vad med glögg det har druckits de senaste åren....
 
Jag har gjort det lite enklare för mig och delat in glöggen i enbart två kategorier. En med glögg som passar barn och de som helt enkelt föredrar glögg med ingen eller lite alkohol i, och så en kategori med starkare glögg för vuxna.
 
Såhär ser det ut. (Samtliga bilder är lånade)
 
 
 
Störst är först, så vi börjar med de vuxna och den starka glöggen...
Tegnér & Son gör utan tvekan den bästa starkvins- och vinglöggen. Först och främst har vi deras ekologiska starkvinsglögg som är en stor favorit här hemma. En bra glögg för dom som uppskattar det tradtionella. Även deras vinglögg, som finns på bag-in-box är suverän och jag gillar framförallt idén med glögg på box. Recensioner om dessa två finns HÄR.
 
Den tredje glöggen för vuxna jag rekommenderar är Lutendrank. Jag har inte smakat årets (om det nu finns någon årets?) men förra årets uppskattades mycket. En otroligt bra glöggsmak och en läcker flaska. I det dyraste laget dock. Recension av Lutendrank 2012 finns HÄR.
 
Då har vi kommit till mina favoriter, för ja, alkoholfritt är mer jag, trots att jag gärna tar en kopp starkvinsglögg ibland också...
En given favorit när det gäller alkoholfri glögg är helt klart Saturnus God jul glögg. Den smakar precis som jag vill att en glögg ska smaka och har verkligen en kraftfull smak trots att den är helt alkoholfri. Recension hittar ni HÄR. En av Saturnus nyheter i år, "Päronglögg", kvalade sig också upp på listan över favoritglöggar. Jag har aldrig tidigare druckit en sådan god vit glögg. Recension av den finns HÄR
 
Till sist har vi åter igen en nyhet (för mig) som tagit plats på "bästaglögglistan". Tro det eller ej men ICA har en riktigt god alkoholfri glögg som jag framför allt tror passar perfekt till barnen....och till mig ;) En recension av den kommer imorgon.
 
Så ja, Erica och jag tycker i grund i botten rätt lika för jag gillade samtliga av hennes val, men valde att ta med några andra på min lista också för att ni ska få ännu fler valmöjligheter. Så vad väntar ni på? Ut och köp glögg med er! ;)

Svenska julvisor

Häromdagen dök det upp ett recensionsexemplar från förlaget Max Ström. Det var boken "Svenska julvisor" som kom och det första jag tänkte när jag såg boken var att den var otroligt stor. Absolut inte på ett negativt sätt utan snarare tvärtom. Barn älskar stora böcker och eftersom denna bok framförallt riktar in sig mot barn så är det ju inga konstigheter. Stora böcker = Lyxiga böcker enligt mig.
 
I alla fall....
Detta är en bok med ljud i och det är väl kanske inte det allra vanligaste som finns när det gäller böcker. Stor bok + Ljud + Jul.....Ja, ni hör ju, det kan inte bli bättre...
 
 
När jag var liten hade jag en liknande bok men då var det som ett litet piano på varje sida som man fick trycka på och spela visorna själv. Här är det lite enklare eftersom man bara trycker på knappar och bläddrar till den låten man vill lyssna på.
 
Det här en helt fantastisk bok att titta i och lyssna på tillsammans med sitt barn. Boken innehåller 33 stycken julvisor och det är allt från "Mössens julafton" till "Bjällerklang" och "Nej, se det snöar". Julvisor man känner igen alltså.
 
Förutom att det finns musik till varje låt så finns det även noter ifall man är intresserad av det. De fina bilderna i boken gör det extra mysigt och intressant för de små att sitta och titta på samtidigt som man lyssnar tillsammans.
 
Boken finns att köpa på bland annat Bokus och Adlibris där den kostar 229 kronor.
 
 

Vintermjöd

För ett tag sedan hittade en spännande flaska från Mjödhamnen hem till mig. "Vinter" som drycken heter beskrivs som "en halvtorr kryddad blend av nio olika mjöd". Jag har aldrig tidigare druckit mjöd, vilket gjorde det extra spännande att få prova på. Jag menar, glögg har jag ju druckit i måååånga år och vet hur det smakar men mjöd är något helt nytt för mig.
 
Kolla in flaskan förresten. Den var så lång så det var svårt att få en bra bild av den. En mer rättvis bild av den kan ni hitta bland annat HÄR. Ja jäklar, nu ser jag ju hur kass bilden verkligen blev....men ja, det finns bättre pressbilder som sagt för det är en riktigt fin flaska.
 
 
Jag hade inte ens kunnat föreställa mig smaken innan jag drack och det första som slog mig var att det smakade väldigt....annorlunda? Inte annorlunda som i något dåligt utan annorlunda som i något spännande och nytänkande. 
 
För att börja med doften så doftade det en blandning av vin och öl. Och smaken var faktiskt densamme. Huvudkryddan i mjöden är pomerans, vilket gör att den faktiskt känns ganska julig. Tanken är att man ska dricka "Vinter" som måltidsdryck och jag tycker absolut att den skulle passa till julbordet. Vore det inte lite roligt att skippa julölen och julmusten ett år och dricka MJÖD? Jag har självklart inte hunnit prova dricka den till julmat men till min saffranskyckling och det fungerade alldeles utmärkt. Jag tycker även att den fungerar att dricka precis som den är också, och godast är den kall.
 
Jag trodde aldrig att jag skulle uppskatta smakerna vin och öl i en och samma dryck men det gör jag faktiskt. "Vinter" känns som en spännande dryck såhär års och med tanke på den fina flaskan skulle jag också vilja påstå att det är en perfekt julklapp. Hur ofta får man mjöd i paketet liksom?
 
Mjödhamnen tipsar även om att drycken går att värma upp tillsammans med lite honung och nejlika för en unik glögg. Jag har en skvätt kvar i flaskan, så varför inte?
 
 
"Vinter" har en alkoholhalt på 12,5 %, säljs i flaskor på 750 ml och kostar 193 kronor.
 
 

Ädelostpannacotta med pepparkakskross

Hej!
Tusen tack för alla kommentarer i gårdagens inlägg, det värmer otroligt mycket och tydligen är jag inte ensam om att få inlägg kopierade av denna julbloggare. Tack för ert stöd i alla fall.
 
Idag är jag dock positiva Amanda igen och jag tänker inte ödsla mer tid på det där nu. Nu är det istället pannacottadags igen och denna gång blev det en lite "matigare" pannacotta. Inget "godissött", men ack så gott, för ädelost och pepparkakor kan ju vara den bästa kombon som finns!?
 
Ädelostpannacotta med pepparkakskross
Ingredienser (6 portioner)
5 dl grädde
1 1/4 dl gélesocker multi (det går självklart bra att använda gelatinblad istället)
1,5 dl ädelost på tub (eller en hel ädelost, 140 g)
 
Pepparkakor
 
Gör såhär:
Koka upp grädde och gélesocker multi i en kastrull. 
Ta kastrullen åt sidan och tillsätt ädelost som får smälta under omrörning.
Koka sedan upp blandningen igen och låt koka i ungefär en minut.
Ta fram sex stycken glas och fördela pannacottablandningen i dessa.
Ställ glasen i kylskåp för att stelna i minst tre timmar.
 
Precis innan servering - Krossa pepparkakor och strö på pannacottan.
 
 

Till dig som kopierar mina inlägg.

Jag är inte den som skriver negativa inlägg här men nu känner jag att jag måste avreagera mig....
 
Sedan förra året (eller kanske till och med längre tillbaks) är det en annan julbloggare som i princip skriver precis samma saker som mig i sina sponsrade inlägg. Jag tänker inte hänga ut någon, men jag vet ju att du självklart läser bloggen så du vet nog vem du är.
 
Har jag skrivit en recension av en bok ser hennes recension likadan ut, med bara små skillnader och ett försök till att omformulera sig. Senaste inlägget kom upp idag och det är nästan som att läsa sitt eget inlägg om samma sak, fast skrivet på ett, ursäkta men, sämre sätt. SLUTA.
 
Det är en sak att ha samma sponsorer, det bryr jag mig inte så mycket om, men jag är otroligt trött på att efter att ha lagt ner tid på ett inlägg sedan få se ett likadant på en annan blogg. Det är ingen slump att det ser likadant ut gång efter gång efter gång....
 
Så snälla, jag ber dig, skriv EGNA inlägg med EGNA ord och använd inte mina inlägg som någon jäkla mall. Det är MINA inlägg och jag tror inte heller att företagen uppskattar plagiat. Så skärp dig.
 
Tack.
 
 

TÄVLING!

 
I samarbete med SkaViLeka.se har ni nu chansen att vinna en valfri adventskalender av kalendrarna ni kan se här ovan. Lego adventskalendrar för 2013 är tagna från populära Lego City, Lego Star Wars och Lego Friends. Hos SkaViLeka.se kan ni hitta all Lego ni kan tänka er, så är ni ute efter bra julklappar till barnen rekommenderar jag en titt.
 
 
TÄVLINGSREGLER

Svara på frågorna: (Obligatoriskt)
- Vad heter LEGO:s populära serie för tjejer? Ni hittar svaret HÄR.
- Vilken adventskalender skulle du välja om du vann?
 
Extralotter (Du kan som mest få två extralotter)
- Gilla SkaViLeka på Facebook
- Berätta om tävlingen på din blogg/facebook/twitter/instagram och länka till SkaViLeka och Amandas jul.
 
 

Tävlingen avslutas fredag 22/11 23.59 och vinnaren kontaktas och presenteras även i bloggen.
Tills tävlingen är avslutad kommer kommentarerna att vara dolda.

Julecider och Julöl från Åbro Bryggeri

Vad dricker ni till julbordet? Jag har alltid hållit mig till julmust eftersom jag helt enkelt tycker det passar bäst och är godast. Detta kommer jag även att fortsätta med nu när jag fått barn eftersom jag vill att julen ska vara så vit som möjligt. Ingen alkohol alltså.
 
Före julafton, i december, kan jag dock ta mig en cider eller öl men då handlar det om en eller två kanske och till exempel till Bingolottos uppesittarkväll eller till någon mysig julfilm tillsammans med pepparkakor och ädelost. Mmmmm.
 
I vilket fall som helst så fick jag hem Åbros Julecider och Julöl för ett tag sedan för att testa.
 
 
Rekorderlig Cider från Åbro Bryggeri är en av Sveriges mest sålda cider och denna julecider har en smak av Äpple och kanel. Dessa två smaker passar alldeles ypperligt tillsammans, och det vet väl alla vid det här laget att äpple och kanel gifter sig väldigt bra. Därför tycker jag det är smart gjort att göra en cider där man vet att smakerna fungerar bra ihop. Varför chansa och göra något äckligt när man kan spela säkert och göra något man vet är bra? 
 
Jag tycker detta är utan tvekan den bästa julecidern som finns på marknaden. Den är god, har tydliga smaker och går både att dricka precis som den är eller tillsammans med mat eller godsaker. En klassiker helt klart. 
 
Rekorderlig Julecider finns att köpa på Systembolaget från och med 15 november och kostar 15,90 kronor för en flaska på 50 cl. 
 
Sedan har vi julölen som är en nyhet. Detta är ett mörkt julöl som ändå har en mild smak vilket jag gillar. Annars brukar ju ofta mörk öl ha en tendens att vara väldigt besk men i denna öl är beskan väldigt lagom. Den skummar fint, vilket också förhöjer smaken. Jag tror ölen skulle passa perfekt till julmaten, men även denna går att dricka precis som den är.
 
Bryggmästarens Vinterbrygd finns som beställningsvara på Systembolaget fr o m den 1:e november. Den har 5,3% alkoholhalt, säljs i 33 cl glasflaska och kostar 14:90 kr.

Fem saker jag inte kan vara utan under julen

Regnigt, grått, trist, lerigt, blött, osv osv osv. Det finns inga positiva ord som beskriver vädret just nu....
 
I alla fall....
Jag tänkte ta mig an Jessicas utmaning jag med:
"Om du bara fick ha fem saker under hela julsäsongen för att bygga upp julstämning, vilka skulle det vara?"
 
Fem saker liksom....jag vill välja 10, eller 20....eller fler än så. Men men, en utmaning är en utmaning och jag kom till sist fram till dessa fem saker. Utan inbördes ordning för det är för svårt....
 

SNÖ
Jag tror aldrig jag upplevt en jul utan snö och jag vill aldrig göra det heller. Hela December ska det finnas snö, annars förstörs faktiskt julstämningen en aning, och allra viktigast är det att det är tjockt, vitt täcke på julafton. Jag kan inte ens föreställa mig en jul utan snö så någon flytt till Skåne blir det nog aldrig....
 
 
JULKALENDRAR
Här gör jag en liten fuling och sätter ihop både julkalendrar man öppnar själv och SVT:s julkalender. Jag älskar att kliva upp på varje decembermorgon, slå på tv:n och titta på julkalendern och sedan öppna mina egna kalendrar. I år kommer jag dock att skippa The body shops lyxkalender, men några andra blir det säkert. Fast vänta....jag har bara två veckor på mig att fixa det!??
 
 
JULGRAN
Ja, vad vore julen utan julgran? Ingenting om ni frågar mig. Det ska vara färgglatt, ljus och ja...mycket av allt. Att tända granen till julkalendern på morgonen är bland det bästa som finns. Mmmm, nu hamnade jag i mysstämning.
 

BAKNING
Lite otippat val kanske eftersom bakning är något man kan syssla med resten av året också. Jag bakar dock inte speciellt mycket förutom vid jul och därför förknippar jag bakning med just julen. Jag älskar att stå i köket och experimentera med olika smaker och känna dofterna sprida sig i hela huset. Ni hittar bakningsbilder och recept HÄR och HÄR.
 
 
GLÖGG
Sist men absolut inte minst har vi glögg - min bästa vän i juletider. Är det någonting jag skulle kunna rangordna så är det glöggen för den hamnar på plats nummer ETT. De flesta som läser min blogg vet väl redan att jag är helt galen i just glögg så jag tänker inte gå in mer på det. Vad vore jag utan dig, glöggen?
 
 
 
Vilka fem saker är viktigast för er? Ta er an utmaningen ni med!

Mugcake

Även jag kan känna ibland att jag inte orkar baka och att det både tar tid och skapar en herrans massa disk. Vad gör man då när man är sugen på något sött men inte riktigt pallar ställa sig i köket en längre stund? Jo, man gör en mugcake som blir klar på bara någon minut.
 
Detta är en julblogg så självklart blev det en saffranskaka. Det mest traditionella är dock choklad och då är det bara att byta ut saffranet i receptet mot 3 msk kakao. Eftersom receptet ger två portioner är det perfekt att använda den första koppen som "provkopp" och se hur många sekunder man behöver värma kakan. Är den för hård när du tar ut den, värm den andra koppen i några sekunder mindre, är den för lös, gör tvärtom, micra en stund till. 
 
Mugcake med saffran (2 muggar)
Ingredienser:
1 ägg
4 msk socker
4 msk mjöl
1 paket saffran (0,5 g)
1 tsk vaniljsocker
4 msk olja
2 msk mjölk
 
Gör såhär:
Blanda ihop allting i en skål och fördela smeten i två muggar.
Micra en mugg i taget i ungefär 40 sekunder, beroende på hur kladdig du vill ha den.
 
 

Pepparkaksgröt

Något jag tycker är väldigt viktigt under julen är risgrynsgröt. Då och då kan jag köpa en "risgrynsgrötkorv" på affären under resten av året men vid jul kokar jag alltid egen gröt, gärna flera gånger i veckan, och framför allt på helgerna.
 
Jag kan inte säga att jag tröttnat på den tradtionella risgrynsgröten, för det har jag absolut inte, men sist valde jag att göra en variation på den. Det blev pepparkaksgröt.
 
Pepparkaksgröt (4 portioner)
1 ½ dl grötris (jag använder ICA:s, men följ anvisningen på det paket ni väljer)
3 dl vatten
½ tsk salt
6 dl mjölk
1-2 kanelstång
2 tsk pepparkakskrydda
4 stycken pepparkakor
 
Gör såhär:
Mät upp ris, vatten och salt i en kastrull. Låt koka upp, rör om och lägg sedan på lock.
Koka på svag värme i ungefär 10 minuter tills vattnet kokat bort.
Tillsätt sedan mjölk, kanelstång och pepparkakskrydda och låt koka upp igen. 
Rör om, lägg på lock och sjud på svag värme UTAN omrörning i ungefär 40-60 minuter.
Garnera varje gröttallrik med en pepparkaka.
 

Julcider från Herrljunga

Herrljunga lanserar i år en julcider med smak av apelsin och kryddnejlika. Flaskan är på 500 ml, har en alkoholhalt på 4,5 % och kostar 19 kronor. Det är alltid roligt med julnyheter men extra kul när det gäller cider tycker jag eftersom det inte händer allt för ofta. Jag har i alla fall fått chansen att prova på denna nyhet.
 
 
Jag hade rätt höga förväntningar på cidern men blev ganska besviken. Den smakade apelsin, väldigt mycket apelsin. Det var som att dricka "B-fanta", d.v.s apelsinläsk som inte är fanta utan något billigare märke. Dessa brukar smaka väldigt mycket apelsin, vilket gör smakupplevelsen ganska...sur?
 
Ja, den kraftiga apelsinsmaken gjorde faktiskt cidern väldigt sur och man kände inte av något annat. Lite tråkigt kan jag tycka när den ändå lovade kryddnejlika också.
 
Detta är ingen cider jag kommer att köpa och jag hoppas Herrljunga tänker om till nästa år och lanserar en ny julcider, för bättre kan ni!
 
Betyg: 2/5

Och vinnaren är....

Vinnaren av en adventskalender från Barnparadiset är.......SARA!
 
GRATTIS!
 
Jag har mejlat dig och hittar du inte det i inkorgen så kolla i skräpposten :)
 
 
 

Ni som inte vann, misströsta inte för fler tävlingar kommer framöver :)

Gunrys jultvålar 2013

Jag har skrivit om Gunrys jultvålar ett par gånger tidigare men när jag fick en förfrågan om att testa tvålarna i år igen gick det ju inte att tacka nej. Jag älskar dom.
 
Det är onödigt att förklara dofterna på tvålarna för de doftar precis som de heter. Polkagris som polkagris, apelsin & nejlika som apelsin och nejlika, äpple & kanel som äpple och kanel och pepparkaka som pepparkaka. Klockrena dofter. 
 
Oftast brukar man få betala överpriser för att få en bra tvål som doftar gott och har kvalité men när det gäller Gunry så är både priserna och kvalitén fantastisk. På Dollarstore hittar ni till exempel dessa jultvålar för 10 kronor styck. 10 spänn liksom, en guldpeng för en tvål som räcker länge och som doftar helt underbart. 
 
Jag antar att de flesta julälskare redan köpt någon eller några utav dessa tvålar men har ni inte det, så spring iväg och gör det.....NU!
 

För att ta del av Gunrys alla nyheter, följ dom på Facebook vettja!

Per Morbergs glögg

Har ni provat Per Morbergs egna glögg? Det har jag.

 
Jag gillar lättglögg bäst och denna glögg ligger på 2,2 % vilket passar mig perfekt. En underbar glögg av den lika underbara Per Morberg. Det allra bästa med den är att den inte är lika söt som lättglögg kan ha en tendens att vara. Sedan kan man ju inte klaga på designen av flaskan heller :)
 
För ungefär 34 kronor får ni denna flaska och jag rekommenderar den starkt.

Pannacotta med vit choklad och julnötter

Jahapp, då var det bara tre veckor kvar till första advent....TRE! Om ynka tre veckor lyser ljusstakarna i fönstret och saffransbrödet är redan bakat. Sedan kommer nog vi förmodligen även att slänga upp både tomtar och granen till första advent, så man hinner njuta eeextra länge :)
 
Igår var det pannacottadags igen. Vi hade vit choklad hemma så därför blev det en pannacotta med vit choklad. Vad jag skulle ha på var det svåra men när jag hittade hasselnötter i skafferiet fick jag idén att rosta dessa tillsammans med julkryddor. 
 
 
Pannacotta med vit choklad och julnötter 
Ingredienser (6 portioner)
5 dl grädde
1 1/4 dl gelésocker multi
1 tsk vaniljsocker
100 g vit choklad
 
Hasselnötter
Kardemumma
Kanel
(Valfria julkryddor, till exempel nejlika)
 
Gör såhär:
Koka upp grädde, gelésocker multi och vaniljsocker. Ta kastrullen från plattan och bryt chokladen i mindre bitar.
Rör i choklad eftersom och låt den smälta i den heta grädden.
När all choklad smält, låt allting koka upp igen och koka i ungefär en minut.
Ta från plattan och ta fram sex fina glas.
Fördela "smeten" i de sex glasen och ställ i kylskåp för att stelna i minst tre timmar.
 
Innan servering:
Rosta hasselnötter i en stekpanna på medelvärme. Passa hela tiden!
Lägg sedan nötterna i en torr och ren kökshandduk och gnugga bort skalet.
Lägg tillbaka nötterna i pannan, häll på kryddorna och liiiite smör och låt rostas ytterligare någon minut.
Placera nötterna på pannacottorna.
 
 

Årets julkort och ett julklappstips

I samarbete med FujiDirekt har jag fått chansen att prova på deras sortiment. Självklart blev därför årets julkort gjorda hos dom och nu har jag fått hem min leverans. Julkorten kostade 4 kronor/styck om jag inte missminner mig och det är ju inga pengar alls. Det kostar ju lika mycket att köpa vanliga julkort på affären så varför inte göra egna istället?
 
När man är förälder är det ju nästan ett måste att skicka julkort till andra med barnet som motiv. I år är det som sagt första året som mamma för mig och det är klart att vår Freya ska få pryda årets julkort. På FujiDirekt kan man både välja storlek på julkorten och även design. Enkelt att göra är det framförallt.
 
 
Förutom julkorten valde jag även att designa min egen fotobok. Även här fanns det många olika designer och storlekar att välja bland och det var otroligt kul, och lite pilligt, att göra en bok. Också här valde jag att ha dottern i fokus men man kunde faktiskt även välja bland annat ett Jultema. Att fota timme efter timme på julafton och sedan göra det till en fotobok vore en kul grej att göra. Eller att man dokumenterar sitt barns första julafton eller något liknande.
 
En fotobok skulle jag vilja påstå är en perfekt julklapp. Det här med julklappar blir svårare och svårare för varje år eftersom det känns som att alla har allt redan. När det gäller fotoböcker kan man ju göra en ny varje år om man vill det och det är som att ge bort ett minne. En bok full med en massa bilder är ju jättekul att få och mor- och farföräldrarna blir nog överlyckliga ifall de får en bok full med bilder på barnbarnet :)
 
 
Förutom julkort och fotoböcker går det ju självklart att göra en massa annat på FujiDirekt. Förutom att framkalla vanliga kort (som för övrigt många gånger är gratis genom bra erbjudanden) går det att designa allt från almanackor och muggar till musmattor och kläder. Perfekta julklappar alltså. Jag vet att min syster till exempel brukar designa almanackor med hennes dotter på bild varje månad och sedan ge bort i julklapp och det är ju jättekul att ha en sådan almanacka på väggen istället för en vanlig tråkig.
 
Som sagt, vet ni inte riktigt vad ni ska köpa till kompisen/pojkvännen/mamman i julklapp så kika in på FujiDirekt och gör en personlig julklapp. Varför inte en skärbräda med dig själv på?

Favoritjulmusten

Har världens bästa sambo som kommer hem från jobbet och fyller kylskåpet med favoritjulmusten :)
 
Vilken julmust gillar ni bäst?
 
 

Ni glömmer väl inte?

Ni glömmer väl inte att tävla om en superfin adventskalender från Barnparadiset? Ni har tills imorgonkväll på er.
 
Klicka på bilden så kommer ni direkt till tävlingen!
 

Årets julbröd 2013

Det är inte varje dag man hittar bröd i brevlådan. Men glad blir man när man gör det. 
 
Det var Årets Julbröd 2013 från Bonjour som hade hittat till min brevlåda. Ett stort cirkelformat bröd med hål i och fina kryddor på toppen. Det är klart man blev sugen direkt. Inte blev det sämre av den fantastiska doften heller.
 
 
"Ett ljust och luftigt matbröd med smakinspiration från Libanon. Brödet är fyllt med färskost och smaksatt med  timjan, kummin, vitlök, koriander och kanel, toppat med havssalt och torkad persika."
 
Detta är beskrivningen av brödet. Personligen tycker jag att det är helt fantastiskt bröd. Kanske inget man äter till frukost med smör på men till maten passar det alldeles ypperligt. Brödet rekommenderas att äta tillsammans med smakrika smårätter och även det tror jag skulle fungerar väldigt bra. Perfekt till glöggminglet eller uppesittarkvällen.
 
Årets julbröd har som sagt tagit smaker från Libanon och det kanske inte smakar "juljul" men brödet är gott och det är huvudsaken. Det jag gillar mest är att det är så otroligt smakrikt och man kan känna samtliga smaker utan att någonting tar över. Efter att ha tagit första tuggan tänkte jag direkt på att en tsatziki-klick på brödet skulle vara supergott så det kanske är något att prova framöver?
 
Jag gillar för övrigt idén med färskost i bröd eftersom det blir betydligt saftigare då. Annars har ju bröd en tendens att bli ganska torrt efter ett par dagar men detta julbröd är gott länge på grund av just färskosten.
 
Årets julbröd 2013 finns att köpa under november och december månad.
 
 

Snööö...

Idag när jag tittade ut genom fönstret såg jag små snöflingor falla ner från himlen. Lyckan höll dock inte i sig allt för länge för det var inte många minuter de små flingorna föll. Såhär lite blev det....(ja, jag har stora fötter)
 
 
Det ska i alla fall bli kallt de närmsta dagarna så anden i dammen fick följa med in så han inte fryser fast, stackarn. Det var inte långt ifrån om jag säger så, haha.
 
 

Saffranskladdkaka med mandelmassa och vit choklad

Då var vi tillbaka till saffran igen då....
Förut bakade man (läs: jag) inte så mycket som innehöll saffran eftersom det var så förbannat dyrt, en påse på ICA kostade 30 spänn och de få påsar man köpte gick till lussebullsbaket.
 
Nu är det dock andra tider och Dollarstore säljer kanonbra saffran för priset 3 för 20. JA, tre påsar för 20 kronor och på ICA får du EN påse för samma pris och lite till. Ha inte förutfattade meningar när det gäller billig saffran för här använder vi endast Dollarstores och man behöver inte ens ta det dubbla för att smaken och färgen ska bli bra.
 
I alla fall....idag är det kladdkakans dag.
Det är ju nästan pinsamt att jag aldrig provat på saffranskladdkaka förr så igår var det dags. De flesta recepten innehåller antingen vit choklad eller mandelmassa, men jag ville ha båda två. Resultatet blev en kladdigt god kaka med en fin saffranssmak. MUMS!
 
Saffranskladdkaka med mandelmassa och vit choklad
Ingredienser:
125 g smör
100 g Marabou vit choklad (funkar säkert med annan vit choklad också)
0,5 g saffran (1 påse)
2 1/2 dl strösocker
1 ½ dl riven mandelmassa
2 dl vetemjöl
3 ägg
2 msk vaniljsocker
1/4 tsk salt
 
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en form med löstagbar kant.
Smält smöret i en kastrull på svag värme. Bryt sedan chokladen i mindre bitar och låt den smälta i smöret.
Häll i saffranet och ställ kastrullen åt sidan.
Blanda ihop alla torra ingredienser, tillsätt sedan smörblandningen och till sist äggen. RÖR till en fin smet.
Häll smeten i formen och grädda i ungefär 30-35 minuter i mitten av ugnen.
 
 
Ser ni hur kladdigt god den ser ut? Mmmmmm...

Pop tea concept

För ett tag sedan hämtade jag ut ett spännande paket från Beriksson. Anledningen till detta är för att Beriksson har tagit fram något de kallar för "Pop tea concept". De beskriver konceptet själva som "smakrikt, färgstarkt och kanske lite galet."
 
Detta kan man läsa på Berikssons hemsida:
"När vi har tagit fram detta tekoncept har vi frågat oss hur Alice i underlandet och Hattmakaren skulle dricka sitt te 2013. Dessa färgstarka karaktärer blev den självklara inspirationen för att vi skulle kunna erbjuda dig en härligt njutningsfull testund med spännande produkter. Vi tror att Hattmakaren och Alice dricker ekologiskt te och varierar tesort till varje tillfälle. De väljer en kopp “Ever so english breakfast” till frukost, och äter surdegsbröd med getost och marmelad. De unnar sig sedan några äppel/toffee/kanel-popcorn till frukost om det är helg (eller om ingen ser på)"

I paketet döljde sig två paket brittiska småkakor, en med smak av äpple och kanel och en med ingefärssmak. Sedan fick jag två tepaket (ekologiskt såklart), ett earl grey-te och ett jul-te. Till sist popcorn som var det som kändes allra mest spännande. Det var en påse med äpple, toffee och kanelpopcorn och en med karamell och ingefärspopcorn. Otroligt spännande smaker alltså.
 
 
 
Om vi börjar med kakorna....
Dessa småkakor från Frank’s Luxury Biscuits har vunnit flertalet priser och det förstår jag verkligen för det är riktigt goda kakor. Det som slog mig mest var hur tydliga smakerna var. Hade jag inte vetat vad de skulle smaka innan jag åt dom hade jag kunnat lista ut det på två sekunder, SÅ tydliga var smakerna.
 
Både äpple, kanel och ingefära är ju smaker man förknippar med just julen, vilket gjorde att kakorna kändes perfekta till julfikat eller till en mugg glögg. Bäst passar dom dock till en kopp te, varför inte till jul-téet som också fanns i paketet? Självklart har jag provat och smakerna gifte sig direkt.
 
 
 
Ja, téerna ja...
Som ni säkert vet vid det här laget är jag en riktig té-älskare. Fasen, det finns ingen bättre dryck. Dessa téer jag fick var otroligt fina i smaken och kändes till och med lyxiga. Favoriten var såklart jul-téet, både för att det smakade väldigt mycket jul men också för att det är ett Chai Roobios-te som är ett favoritté för mig.
 
På förpackningen fick jag rekommenderat att hälla i en skvätt mjölk och socker, och ja, smakerna kom fram tydligare och det blev både sött, gott och milt....och värmade förstås. Drick téet precis som det är eller tillsammans med kakorna här ovan. Perfekt nu i vinter.
 
 

Till sist har vi det mest udda som låg i paketet. Popcorn...med smak.
Jag har aldrig tidigare ätit annat än vanliga popcorn så därför var det otroligt spännande att få smaka dessa. Jag ska inte sticka under stolen med att jag till en början var väldigt skeptisk och inte trodde alls på det hela. 
 
Jag älskar att bli överaskad och det var precis det jag blev när jag smakade dessa popcorn. Även här var smakerna väldigt tydliga och enkla att urskilja. Den söta smaken var perfekt tillsammans med den lite halvmjuka konsistensen på popcornen. Att popcorn och sötma skulle passa så bra ihop trodde jag aldrig. 
 
Även här var det juliga smaker så som bland annat ingefära och kanel.
 
 
Jag är riktigt imponerad över samtliga produkter och är glad att det finns en webshop hos Beriksson där man kan köpa dom utan att behöva ta sig någonstans. Ett par knapptryck och ni har snart dessa popcorn, kakor och téer på väg hem till er. Är ni inte intresserade själv så är det ju helt perfekta julklappar för titta in förpackningar, är det inte kvalité och lyx rakt igenom så säg!?
 
För att komma till webshopen, klicka HÄR.

Mannerströms jul

Leif Mannerström släppte en julkokbok för tre år sedan men har nu en gjort en remake på den. Den nya boken är i något mindre format och på 160 sidor mot originalbokens 240. Många av bilderna har försvunnit medans de flesta recepten finns kvar.
 
Jag har fått ett recensionsexemplar av "Mannerströms jul", en julkokbok med 100 recept på, enligt Leif Mannerström själv, den godaste julmaten. Boken är utgiven av Norstedts Förlag.
 
 
Som sagt så släppte Leif Mannerström en julkokbok redan år 2010. Jag har inte läst den men som jag förstått det var det fler bilder då eftersom de flesta recepten följer med i denna bok.
 
På tv uppfattas Mannerström som väldigt "barsk" men efter att ha bläddrat igenom denna bok har jag ändrat uppfattning en aning. Jag antar att Leif har gått in en roll när han är på tv och han vill väl kanske uppfattas som just "barsk", vad vet jag. I denna bok får man dock se en helt ny sida tycker jag, en ödmjukare sådan.
 
"Julbordet hemma måste inte vara stort, man måste inte ha samtliga rätter. Men det skall vara gott och godast blir det om rätterna är hemlagade"
Detta är den första texten man kan läsa boken och det är just detta Leif Mannerström trycker lite extra på - att det ska vara hemlagat och inget halvfabrikat. Han lägger in sill, gravar lax, rullar köttbullar, ja, till och med snapsen gör han själv.
 
Boken är rätt enkel samtidigt som den innehåller mycket. Det är recept sida efter sida och inga konstigheter. Självklart bjuds det på bilder till recepten och dessa känns väldigt naturliga och inte konstgjorda som många bilder i receptböcker brukar ha en tendens att vara. Denna bok är väldigt stilren från början till slut och jag gillar det enkla.
 
Boken är uppdelade i olika kapitel och förutom Advent och Tillbehör har Mannerström delat in recepten i de olika fem turerna man "ska" ta när man äter julbord. I första turen är det sill och strömming, i den andra fiskrätter och lax, i den tredje hittar vi skinka, korvar och pastejer, i den fjärde de varma rätterna och till sist har vi gröt, kakor och godis i den femte turen. Jag tycker det är smart uppdelat eftersom det blir enkelt att hitta det man letar och är intresserad av. Vill man till exempel få tips på goda efterrätter går man helt enkelt till den femte turen direkt.
 
Jag gillar helt klart boken och tycker att den bjuder på det där tradtionella. Det är liksom Köttbullar, Janssons frestelse, Ischoklad, Risgrynsgröt och Lussekatter, sånt där som ska finnas till julen. Självklart bryter även Mannerström av med lite udda recept, till exempel på Julgryta, Bruna bönor och Aprikoskompott. Det finns något för alla helt enkelt.
 
"Mannerströms jul" finns att köpa hos bland annat Bokus där den kostar ynka 109 kronor.
 
 

Saffranskyckling med jasminris

Saffran.....det måste nästan vara Guds gåva till folket?
 
Jag har tidigare enbart använt saffran i bakverk, så det var väl på tiden att prova det i mat också. När maten var i ugnen luktade det lussebullsbak i hela huset så det var väl klart man var lite skeptisk för trots att jag älskar lussebullar är det kanske ingenting man vill äta till middag ;)
 
Resultatet? Helt underbart. Nu svär jag, men jävlar vad gott det blev.
 
Saffranskyckling med jasminris:
Ingredienser: (4-6 portioner)
1 kg kycklingfiléer (tinade)
5 dl grädde
4 dl créme fraiche
3 tsk salt
2 tsk vitpeppar
3 tsk dragon
1 g saffran (två påsar)
3 dl riven ost
 
Jasminris
 
Gör såhär:
Snygga till kycklingfiléerna och lägg dom i en smord ugnsform
Blanda ihop alla ingredienser i en bunke och häll sedan allting över kycklingen.
Stoppa in formen i mitten av ugnen, 200 grader i ca 30-45 minuter beroende på hur tinade och hur stora filéerna är.
 
Medans kycklingen är i ugnen - koka riset enligt anvisning på paketet.
 

Ur bloggarkivet - Julplanering

Vid denna tid googlas det mycket på hur man planerar julen bäst och eftersom jag fått en hel del nya läsare sedan förra året tänkte jag tipsa om ett inlägg jag skrev förra året som hette just "Julplanering": Med 49 dagar kvar till julafton är det faktiskt hög tid att börja göra saker och ting trots att man kanske tycker att det är lite tidigt än.
 
Sedan finns det ju dom som faktiskt tycker om att vara ute i sista minuten och stressa omkring på stan den 23:e december. Detta inlägg är inte för er :)
 
För att komma till inlägget, klicka HÄR.
 
När ni ändå är på G kan ni även läsa DETTA inlägg som handlar om hur dyrt det faktiskt är med ingredienser till julbaket och att det är smart att börja köpa detta tidigt så man sprider ut inköpen på olika löner.
 
 
 

Julknäcke

Det är många saker som är ett "måste" på julbordet enligt mig. En av dessa saker är julknäcke och då finns det ju lite att välja på. För ett tag sedan hämtade jag ut ett paket med Julknäcke från Leksands knäckebröd. Jag fick samma paket förra året men i år såg det ändå lite annorlunda ut eftersom det lilla paket fått en ny, fräschare kostym.
 
 
Detta knäckebröd är otroligt sprött och gott och det smakar JUL. Julknäcket med smak av kryddpeppar och nejlika har en fantastisk doft av just dessa två ingredienser, medans det stora knäckebrödet smakar lite mer "traditionellt" julknäcke. Leksand Knäckebröds julknäcke är i vilket fall som helst favoriten här hemma.
 
Detta julknäcke finns på de flesta livsmedelsbutiker och passar både med lite smör och en ostskiva på, men allra bäst tillsammans med skinka och senap såklart. Det får dock bli om ett par veckor :)
 
Har ni julknäcke på erat julbord?
 
 

TÄVLING!

 
 
 
I samarbete med Barnparadiset drar jag nu igång en tävling där ni kan vinna en Adventskalender i gammaldags stil, till ett värde av 399 kronor. Adventskalendern är i trä, där man lägger egna små överraskningar i 24 lådor (4 x 4 x 5 cm). Mått på hela kalendern: Ca: 41 x 34 cm.
 
 
TÄVLINGSREGLER:
 
Svara på frågan: (Obligatoriskt)
- Vilken produkt gillar du bäst från Barnparadisets julkategori?
 
Extralotter (Valfritt, du kan som mest få 3 stycken extralotter)
- Gilla Barnparadiset på Facebook
- Följ min blogg via Bloglovin och skriv vilket nummer du fick (Om du redan gör det, skriv det också)
Berätta om tävlingen på din blogg/twitter/instagram/facebook och länka till Amandas jul och Barnparadiset
 
 
Tävlingen avslutas söndag 10/11 23.59 och vinnaren kontaktas sedan och presenteras även i bloggen.
 

LYCKA TILL!
 
 

Dimma och tomtegröt

Hej på er!
Dålig uppdatering här i helgen, men det händer inte så mycket juligt än i min värld. Det är väl dock bara någon vecka kvar tills allt kommer på en och samma gång och man är i full gång med allt...preeeecis som det ska vara ;)
 
Imorse vaknade vi upp till minusgrader och dimma ute. Det är svårt att få till den där mysiga känslan genom ett mobilkamerafoto men jag bjuder på någon bild ändå. Till frukost kokade jag risgrynsgröt och till det blev det julknäcke, som jag kommer att skriva mer om till veckan.
 
En sväng till affären har vi hunnit med också och nu har det verkligen börjat plockas fram julprylar. Och mer läre det ju bli för nu är vi ju trots allt inne i november :)
 
Vad har ni gjort i helgen?
 
 
Glöm inte att kika in imorgon för då dyker det upp en tävling med ett kanonpris

Härliga November!

Första november.....härligt värre!
För precis ett år sedan skrev jag i bloggen "Snön ligger som ett vitt täcke utanför fönstret". I år är det inget vitt täcke när jag tittar ut utan snarare en sörja efter att det regnat i några dagar. Något vitt täcke läre det inte heller bli nästa vecka så som det ser ut nu, men vädret kan ju slå om väldigt fort och den som väntar på något gott....:)
 
Om en månad är det första december och första advent. Jag tycker det är så mysigt att det är på samma dag i år. Dagen kommer att börja med första avsnittet av årets julkalender "Barna Hedenhös uppfinner julen", en skål nykokad risgrynsgröt och en kopp julkaffe till det. Sedan kommer det nog bli fika på dagen bestående av saffransbröd och julmust, och självklart lite glögg på det. En helt perfekt dag alltså :)
 
Vad tror ni att ni gör om precis en månad?
 
Såhär såg det ut den 1:a december 2012

Tomtegrötspannaotta

Då var det pannacottadags igen....
Det går att experimentera med så många olika smaker i en pannacotta och jag försöker få fram de mest juliga smaker man kan hitta. Saffranspannacottan med pepparkakskross och pepparkakspannacottan med glöggelé lyckades jag väldigt bra med och nu var det dags att hitta på något nytt.
 
Jag kom fram till att jag ville ha en pannacotta som hade smaker av risgrynsgröt som jag förknippar väldigt mycket med just julen. Genom att även tillsätta vaniljstång blev det också smaker från min favoritjuldessert Ris à la malta. Ett tips är att lägga några klyftor clementin eller apelsin på pannacottan.
 
Tomtegrötspannacotta: (4 portioner)
4 dl grädde
1 dl gelésocker multi
1 vaniljstång
1 msk socker
2 tsk kanel
 
Gör såhär:
Häll i grädde i en kastrull. Tillsätt gelésocker multi, socker och kanel.
Dela vaniljstången, skrapa ur den och tillsätt både innehållet och stången i grädden.
Koka upp och låt koka i ungefär en minut.
Låt svalna i någon minut innan du häller upp i fyra glas. Ställ i kylskåp minst 3 timmar för att stelna.
 
 
 

VÄLKOMMEN
Till Sveriges mysigaste julblogg


[email protected]

Hej!

Denna julblogg startades år 2010 och drivs av mig, Amanda, en tvåbarnsmamma från Hälsingland. Bloggen är som mest aktiv under månaderna september - december då tusentals julälskare tittar in och läser. Jag bjuder på allt från härliga julrecept och tips & trix till tävlingar och recensioner. Allt har såklart med julen att göra :)

Frågor? Samarbetsförslag? Tveka inte att höra av dig.
Min mail läses varje dag och du hittar adressen här ovan.