Tack för i år!

Hej på er!
December kom och försvann lika fort. Som varje år så går det för fort men i år gick det extra fort med tanke på att jag varit inne i en bebisbubbla hela december. Mycket jag ville göra hanns inte med men jag försöker tänka att det blir jul nästa år också, och året därpå, och året efter det...osv osv osv...
 
Jag tänkte i alla fall kika in en sista gång för i år och tacka alla som läst bloggen i år trots att den rent ut sagt varit usel. Jag ska inte lova att jag återkommer nästa år utan det beror helt och hållet på om tiden finns. Men jag HOPPAS det såklart! :)
 
Slutligen vill jag tacka alla årets sponsorer. Utan er är jag inget!
 
Ha ett underbart 2015 så hörs vi!
 
 

Chokladhus

Bygger ni pepparkakshus? Det gör inte jag....
Varför? Jag har inget tålamod och tycker aldrig att resultatet blir bra och sedan skulle jag aldrig äta ett hus som stått och dammat i flera veckor. Nä, det där med pepparkakshusbyggande överlåter jag åt andra....
 
Har ni sett att Marabou kommit på idén med chokladhus i år? Huset byggs med hjälp av enbart choklad. Smart va? Och GOTT! Betydligt godare än pepparkakor skulle jag vilja säga. Jag fick hem ett byggkit för ett tag sedan och tänkte försöka ge mig på att bygga ett hus innan jul. Håll tummarna för att jag lyckas bättre med detta ;)
 
 

Sveriges bästa julblogg 2014

Hej på er!
Jag tänkte bara berätta att jag i år har utsetts till Sveriges bästa julblogg av Cision och det gör mig jätteglad, framförallt med tanke på att detta har varit mitt "sämsta" julbloggsår sedan jag startade, i och med barnafödsel och så vidare....
 
Vill ni läsa en intervju som jag gjort med Cision hittar ni den HÄR. Men jag vill framförallt tacka ER alla för att ni läser min blogg för utan er vore jag inget :)
 
 

Tredje advent

Hej på er!
Tredje advent och vi har det riktigt kallt ute idag samtidigt som ett tunt täcke med snö lyser upp utanför. Sådär perfekt skulle jag vilja säga att det är - kallt, men inte för kallt, och snö men inte för mycket snö. Hoppas det ser likadant ut om 10 dagar :)
 
Livet stannade upp litegrann när man fick bebis såhär i juletid. Men det får helt enkelt bli så i år, prioriteringarna finns inte i att göra julgodis eller koka risgrynsgröt, utan man sitter mest i soffan och ammar när man inte leker med det större barnet. Nya tag nästa år helt enkelt :)
 
Jag önskar er i alla fall en härlig tredje advent och hoppas ni alla mår bra!
 
 

Två veckor kvar

Idag är det TVÅ veckor kvar till julafton. Vart tog tiden vägen? Det var ju september nyss....
 
Imorse var vi på Lidl och handlade och där hittade jag färdigskivad julskinka som jag gav en chans och ja, den var riktigt god. Inte så mycket att fundera på faktiskt när priset låg på 15 spänn.
 
Igår klädde vi granen också och trots att katten demolerat den nedre delen är den fin för det ;)
 
Har ni klätt granen än?
 
 

Årets nyheter från Dufvenkrooks

Glögg glögg glögg....och självklart har jag smakat årets glögg från Dufvenkrooks även i år. 
 
 
Samtliga av dessa glöggar är lättvinsglögg med en alkoholhalt på 2,2 %. 
 
Fikon & Portvin är en nyhet för i år och här hemma kunde vi konstatera ganska fort att den smakade rätt....skumt. Ja, det var svårt att sätta fingret på vad den egentligen smakade men det var ingenting som föll oss i smaken tyvärr. Smaken känns vuxen, vilket det såklart inte är något fel i, men eftersom det är en lättvinsglögg hade jag förväntat mig mindre alkoholsmak, men nu var det snarare för mycket. Man kände av både fikon och portvin men kombon....njaeee...
 
Originalglöggen var mild, nästan för mild, men hade ändå rätt glöggsmak trots att det gärna hade fått kännas lite tydligare. Inga krussiduller kring denna glögg alltså.
 
Den ekologiska glöggen påminde mycket om originalglöggen men som i Fikon & Portvinsglöggen tyckte jag att det fanns en obehaglig bismak och det var synd just för att den som sagt är ekologisk.
 
Nästa år hoppas jag på att Dufvenkrooks vågar ta ut svängarna ännu mer för årets glögg är ingen succé i mina ögon. Tur dom har mycket god glögg annars som finns varje år i butikerna.
 
Det är inte bara glögg som Dufvenkrooks lanserat i år utan dom har även gjort egna pepparkakor. I en liten plåtburk får man små, tunna pepparkakor och vi tyckte att dom var riktigt goda men kanske inte värd priset. Det kan dock vara något att ha framme till gottebordet eller när man har adventsbjudning, men att köpa en liten burk bara ändå? Nä.
 
 

Saffranssockerbullar med vit choklad

Hej på er!
I tisdags kom äntligen vår son till världen, vilket är anledningen till min frånvaro. Det kommer att vara lite sisådär med inlägg fram till jul nu men jag har ett par stycken som måste upp, och självklart kommer jag skriva om tiden finns :)

Innan bebisens ankomst hanns det i alla fall med att baka de omtalade saffranssockerbullarna med vit choklad. Personligen skulle jag nog tillsatt en påse saffran till och nog vore det gott med lite mandelmassa i fyllningen också? Något att testa nästa år kanske :)

SAFFRANSSOCKERBULLAR MED VIT CHOKLAD
24-26 bullar (dom blir väldigt små innan jäsning)

Ingredienser:
½ g saffran (1 påse) + 1 tsk strösocker
3 ½ dl mjölk, fingervarm
25 g jäst
1 ägg
1 krm salt
¾ dl strösocker
75 g smör, rumsvarmt
1 tsk kardemummakärnor, mortlade
12–14 dl vetemjöl


Fyllning
ca 150 g vit choklad, hackad
50 g smör, rumsvarmt
2 msk florsocker

Garnering
ev. 1 ägg
smör
strösocker

GÖR SÅ HÄR

1. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med 1 tsk socker. Blanda saffran och mjölk i en bunke. Smula ner jästen och rör om tills den lösts upp. Tillsätt ägg, salt, socker, smör, kardemumma och mjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter. Låt den jäsa under bakduk i 50–60 min.

2. Dela degen i 24–26 bitar och forma dem till bollar. Fyllning: Blanda choklad, smör och florsocker till en massa. Dela massan i lika många högar som bullar. Gör ett hål i varje bulle och tryck ner fyllning. Nyp ihop hålet ordentligt.

3. Lägg bullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. (Pensla eventuellt bullarna med ägg efter jäsningen om du vill ha en glansig yta, men eftersom de ska penslas med smör efter gräddningen så kan man hoppa över det).

4. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 9–13 min.

5. Pensla bullarna med smält smör medan de fortfarande är varma och doppa dem i strösocker. Låt dem svalna på en plåt eller galler.


VÄLKOMMEN
Till Sveriges mysigaste julblogg


[email protected]

Hej!

Denna julblogg startades år 2010 och drivs av mig, Amanda, en tvåbarnsmamma från Hälsingland. Bloggen är som mest aktiv under månaderna september - december då tusentals julälskare tittar in och läser. Jag bjuder på allt från härliga julrecept och tips & trix till tävlingar och recensioner. Allt har såklart med julen att göra :)

Frågor? Samarbetsförslag? Tveka inte att höra av dig.
Min mail läses varje dag och du hittar adressen här ovan.