Årets julöl från Carlsberg

Jag har märkt att det finns oändligt mycket julöl ute på marknaden. Jag skrev tidigare om ett lass jag fick hemskickat och inte långt därefter kom det ännu ett paket fullt med julöl. För mig som älskar julen får det gärna finnas hur mycket som helst, men det är fascinerande hur man kan göra så många olika sorter av just öl.
 
Denna gång var det Carlsberg som stod för ölleveransen.
 
 
Carlsberg står i år för premiären av Sveriges första alkoholfria julöl. ÄNTLIGEN liksom, varför har man inte kommit på detta tidigare? Ölen heter Eriksberg julbordslager och passar som namnet antyder alldeles utmärkt till just julmaten. Jag uppskattar verkligen alkoholfria alternativ och detta är något som helt klart passar mig.
 
Carlsbergs övriga julöl detta år är dessa:
 
Pripps Blå Julöl - En julöl som inte är lika tung som många andra julöl. Finns både som starköl och lättöl och säljs på burk.
 
Jacobsen Golden Naked Christmas Ale - En härligt stor flaska på 75 cl. Fin kvalité och smakrik med dofter av kanel, vanilj, citrusfrukter och lakrits.
 
Eriksberg Julöl - Ett fylligt julöl med mycket smak. Passar bra till julens delikatesser och goda tilltugg. 
 
Falcon Julöl - Ett smakrikt julöl som är en av Sveriges mest populäraste julöl. Finns både som starköl och folköl.
 
Falon Julmumma - En julöl som passar utmärkt innan julbordet eller som alternativ till öl, glögg eller julmust. Rund och fyllig smak med mild beska i eftersmaken.

Första advent

FÖRSTA ADVENT
Det har ekat tomt här i ett par dagar igen men det är för att tiden inte har funnits för att blogga helt enkelt. Det blev en sista minuten-städning i år och inte förrän vid 22-tiden igårkväll var vi helt klara och den sista ljusstaken var uppsatt. Pjuuuh, nu är det gjort i alla fall och det är såååå mysigt här hemma just nu.
 
Igår var vi bjudna på ett litet minijulbord hemma hos min pappa med bland annat skinkmacka och risgrynsgröt. Idag ångrade jag att jag inte hade förberett någon gröt till frukost men det blev bra ändå eftersom svärföräldrarna ringde och frågade om vi ville äta med dom, så det blev gröt och skinkmacka även där. Jag skulle kunna äta risgrynsgröt hela december, haha.
 
Jag har inte hunnit ta en massa bilder på pyntet här hemma än men återkommer såklart när jag gjort det. Vi funderar på att slänga upp granen ikväll också om vi orkar, så får vi se hur länge den får stå orörd. Kan tänka mig att det är en liten 1-åring som kommer att vakna imorgon och vara aaaalldeles för fascinerad ;)
 
 

Kylig torsdag och ris á la malta

God kväll på er!
Imorse vaknade vi upp till 10 minusgrader. Huuualigen, man var inte kaxig när man var tvungen att gå ut halv 9 på morgonen och skjutsa dottern till förskolan. Det som är positivt med kylan är i alla fall att det är så otroligt vackert utomhus. Allt glittrar av frosten :)
 
Ikväll har jag städat men inga stakar är ännu uppe.....och jag som skulle ha det klart förra helgen tänkte jag. Ja ja, det känns som att jag kommer få vänta med att föda barn till december ändå så jag hinner nog i helgen. Huvudsaken dom är uppe till söndag och jag skulle ju aldrig förlåta mig själv om så inte vore fallet ;)
 
Idag blev det för övrigt Ris à la malta till mellanmål. SÅ GOTT. Imorgon är det fredag och det betyder att adventshelgen börjar.....iiiiiih vad fort det går! :)
 
 

Saffransdrömmar

God kväll!
Idag slängde jag ihop saffransdrömmar. Otroligt spröda kakor med en god saffranssmak. Jag saknade dock den gula färgen som uteblev helt. Men men, huvudsaken är väl att det smakade bra :)
 
Receptet kommer från Bambis blogg.
 
SAFFRANSDRÖMMAR
Ingredienser:
100 g smör, rumstempererat
2 ½ dl socker
1 msk vaniljsocker
1 dl rapsolja
½ tsk hjorthornssalt
½ g saffran
4 dl vetemjöl

1. Sätt på ugnen på 150 grader.
2. Vispa smöret fluffigt tillsammans med socker och vaniljsocker.
3. Tillsätt oljan, lite i taget. Blanda hjorthornssalt och saffran med mjölet och tillsätt det till smörblandningen.
4. Rulla degen till små bollar. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 15 minuter.

 

Årets julklapp 2014

Årets julklapp blev som de flesta säkert redan vet aktivitetsarmbandet. ÄNTLIGEN ett år då jag och många andra lyckades gissa rätt innan. Jag tycker det var ett bra val i alla fall och äger faktiskt ett själv. Inte för att jag använder det speciellt ofta än eftersom min gravida kropp inte tar många steg om dagarna men snart så....:)
 
 

Saffransbullar på 10 olika sätt

EN månad kvar till julafton och EN vecka kvar till december. Är det bara jag som inte riktigt hänger med? Nu börjar tiden som går så otroligt fort och snart är det nyårsafton och vi skålar in det nya året. Det är också den mysigaste tiden på året så vi får försöka njuta :)
 
Har ni inte bakat saffransbullar än så är det dags nu. Här är ärligt talat bullarna snart slut och jag överväger att baka ännu en sats innan advent så det finns fram till jul. Snubblade över ett otroligt härligt klipp igår hos Fredriks fika när vi pratar om just lussebak. För er som följer Hela Sverige bakar känner säkert igen den här härliga killen som kom tvåa i förra årets program. Hans bakglädje skulle gett honom förstaplatsen om ni frågar mig :)
 
I alla fall, i detta klipp bjussar han både på ett saffransbullsrecept, visar hur man formar saffransbullar på olika sätt och bjuder även på lite dans. Allt i ett klipp ;) Jag blev i alla fall både inspirerad och glad av klippet, för ser inte degen gudomligt härlig ut!?
 
 

Brownies med pepparkaksdeg och choklad

EN ynka vecka kvar till första advent. Ligger ni i fas?

Något jag bakat i ett par år nu är brownies med pepparkaksdeg och choklad. Degen och chokladen gifter sig otroligt bra tillsammans med den kladdiga brownien och resultatet blir såååå gott. Här går det att variera sig när det gäller vilken choklad man använder i "fyllningen" men jag tycker att vit blir allra bäst.
 
Brownies med pepparkaksdeg och choklad
Ingredienser:
200 g mörk choklad
200 g smör
4 ägg
2 ½ dl vetemjöl
150 g vit choklad
2 dl socker
1 krm salt
Pepparkaksdeg
 
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader och flytta ner gallret till den nedre delen.
Smält smöret försiktigt i en kastrull. Dela den mörka chokladen i bitar och låt den smälta i smöret.
Rör till en jämn smet och ställ kastrullen åt sidan.
Vispa ägg och socker lätt. Rör sedan ner chokladsmeten i ägg-sockersmeten.
Blanda sedan i salt och vetemjöl och rör noga tills smeten är helt slät.
Häll smeten i en smord form med löstagbar kant (ca 22 cm i diameter).
Hacka vit choklad och tryck ner i smeten och tryck sedan ner bitar av pepparkaksdeg lite här och var.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 15 minuter.
Låt svalna och ställ i kylskåpet.
 
Kakan kan frysas.
 
 
 

Årets julvärd 2014

Årets julvärd är.....HENRIK DORSIN!
 
Otroligt otippat men faaaantastiskt kul om ni frågar mig. Petra Mede (förra årets julvärd) förknippades ju med humor men Henrik Dorsin är ju snäppet värre, men vi får nog även se en helt ny sida av honom på julafton skulle jag tro :) Kul kul!

Vad tycker ni om årets val av julvärd?
 
 

Imorgon presenterar SVT årets julvärd

Imorgon, torsdag klockan 10.00 presenterar SVT årets julvärd 2014.
 
Vad tror ni? Eller vem hoppas ni på?

Saffranskrans med mandelmassa och choklad

Jodå, jag lever, fast man kan tro annat om man tittar på den dåliga uppdateringen. Inget barn har kommit än heller men jag har ont och det är tungt just nu, vilket har gjort att bloggen inte har prioriterats. MEN - Nu är jag tillbaks ;)

I årets nummer av Amelia Jul bjuder Leila på ett par nya julrecept och vi provade på att göra hennes saffranskrans igår. Otroligt läcker blev den och framförallt STOR, haha. Receptet ger två stora kransar men vi delade degen och gjorde en krans och resten vanliga saffransbullar i formar. Man gör som man vill helt enkelt :) Sedan tycker jag att man variera fyllningen också om man vill, vit choklad istället för mörk till exempel.

Saffranskrans med mandelmassa och choklad (Två stora kransar)
Ingredienser:
200 g smör
2 kuvert (1 g) saffran
5 dl mjölk (3 %)
½ dl vispgrädde
1 pkt (50 g) jäst
2 ägg
1 ½ dl strösocker
1 krm salt
16-17 dl vetemjöl special

Fyllning:
200 g kvalitetschoklad
200 g mandelmassa
50 g smör
1 uppvispat ägg + 1 msk vispgrädde till pensling

Gör såhär:
Smält smöret i en kastrull, tillsätt saffran och låt det koka upp.
Ta av från värmen och tillsätt mjölk och vispgrädde.
Vispa ut jästen med den fingerljumna vätskan i en bunke. Tillsätt ägg och strösocker.
Arbeta in vetemjölet i degvätskan lite i taget tills degen börjar släppa från kanterna. 10-15 min i maskin.
Låt degen jäsa i bunken under en bakduk till dubbel storlek.
Sätt ugnen på 200 grader, varmluft. Kavla ut degen till en avlång form på ett bakbord.
Bred på mjukt smör, strö över grovriven mandelmassa och hackad mörk choklad.
Rulla ihop degen som när du gör klassiska kanelbullar och skär 4-5 cm tjocka skivor och lägg tätt intill varandra tills du format en krans.
Låt jäsa en andra gång under bakduk i cirka 20 minuter.
Blanda ägg med vispgrädde och pensla kransen, grädda i cirka 12-15 minuter.


Årets julklapp 2014

Den 25:e november avslöjas vilken årets julklapp blir, och som alltid är det helt omöjligt att gissa i förväg. Jag menar, hur många hade gissat på att råsaftcentrifugen skulle bli årets julklapp förra året? Jag hade knappt hört talas om namnet och året innan dess var det ju hörlurar som också kändes sisådär. Ah, jag vet inte om det här med årets julklapp är så kul egentligen men det är ändå något man funderar på varje år och väntar på att få veta. 
 
Vad jag tror? Förra året gissade jag på något inom träning och hade helt fel så jag gissar väl på samma sak i år då. Ett gymkort? Ett träningsarmband? Ja, om drygt 1,5 vecka får vi se....
 
Har ni någon gissning?
 
 

Trollvinter

Vem har inte läst Mumin? I september släppte Tove Jansson boken "Trollvinter" som handlar om just Mumin. Boken rekommenderas till barn mellan 6 och 9 år och finns att köpa hos bland annat Bokus där den kostar 99 kronor. En perfekt julklapp kan jag tycka.
 
 
Det är snö och vinter i Mumindalen och som varje vinter har hela muminfamiljen gått i ide för att sova fram till våren. Men helt plötsligt händer något oväntat - Mumintrollet vaknar och kan inte somna om. Han kan inte väcka de andra i familjen så han ger sig ut för att uppleva sin första vinter någonsin.
 
Mumin slår aldrig fel och denna bok är otroligt välskriven och genomtänkt. Tove Jansson är en otroligt duktig författare och hon lyckas verkligen fånga intresset hos läsaren från början till slut. Det är en spännande historia om hur Mumintrollet får vara med om en vinter. Tänk er själva att aldrig fått uppleva kyla och så plötsligt har man inget val. 
 
Boken har ett fåtal bilder, som alla är svartvita, och det är väl kanske det som drar ner betyget lite. Är man i åldrarna 6 till 9 år vill man nog ha fler bilder och jag hade även uppskattat färg. Annars finns det inte mycket att klaga på eftersom Mumin alltid funkar och förmodligen alltid kommer att göra.
 
 

Ny jultröja

Hej!
Och VÄLKOMNA alla nya läsare! Ni blir bara fler och fler varje dag och jag hoppas att ni kommer att trivas här. Är det några speciella önskemål på vad ni vill läsa om är det bara att hojta till :)
 
Idag är det en ynka månad kvar till Lucia och knappt två veckor till första advent. Vart tar tiden vägen, frågar man sig själv varje år. Förra veckan tipsade jag ju om att Lidl säljer billiga jultröjor från och med idag, och jag sprang in dit en sväng idag för att kika, och jaaa, det följde med en tröja ut, jag kunde helt enkelt inte motstå ;) Materialet var otroligt härligt och tröjan var stoooor och passade mig och min stora gravidmage.
 
Snart helg igen och vi har införskaffat en köksassistent som vi funderar på att inviga. Har ni något tips på recept så får ni gärna kommentera, annars får jag leta bland mina 116 julkokböcker, haha.
 
 

Bästa julgodiset - Snickerskakor

Skulle jag få frågan vad det viktigaste julgodiset att göra är skulle jag utan tvekan svara snickerskakor. Jag har växt upp med dessa och det är alltid dom som tar slut fortast och dom man måste göra fleeera omgångar utav. Idag gjorde jag en stor sats av just snickerskakor, så nu får vi se hur länge dom får finnas kvar ;)
 
SNICKERSKAKOR (En stor plåt)
Ingredienser:
2 burkar jordnötssmör med crunch
4 dl ljus sirap
4 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
Ca 18 dl Special K flingor
400 g mjölkchoklad
 
Gör såhär:
Smält jordnötssmör, sirap, socker och vaniljsocker tillsammans i en kastrull på svag värme. Det ska INTE koka.
Krossa flingorna och rör ner i smeten.
Bred ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt och ställ i kylskåpet för att svalna.
Smält sedan chokladen över vattenbad och bred ut över kakan. Ställ åter igen in plåten i kylskåpet.
När kakan svalnat, skär i rutor.
 
 

Pepparkaksdräkter till dom små

Hej frostiga onsdag!
Igår kom barnens julkläder och dom får bli pepparkakor båda två i år. Jag blev supernöjd med både klänningen och sparkdräkten - så jäkla söta! Båda två hittade jag hos icahemma.se för 99 kr/styck. Billigt och bra om ni frågar mig!
 
 

Billiga jultröjor

Hej!
Jag tänkte bara slänga in ett tips igen på billiga jultröjor eftersom jag vet att många letar såna. Hos Groupon finns det nu en deal där ni kan få dessa tröjor för 229 kr, respektive 249. Ett superklipp alltså!
 
Klicka på bilden för att komma direkt till dealen!
 
 

Saffranscheesecake

God kväll!
Idag har vi varit iväg på farsdagsmiddag där vi till efterrätt blev bjudna på en riktig smakexplosion av JUL. En dessert helt och hållet i min smak så självklart bad jag om recepetet. Är ni lika stora saffransälskare som mig tror jag att ni kommer gilla den också :)
 
 
SAFFRANSCHEESECAKE (8 bitar)
Botten:
100 g smör
175 g pepparkakor
 
Fyllning:
1 kuvert saffran (0,5 g)
1 sockerbit
500 g kesella
1 dl strösocker
4 ägg
 
Gör såhär:
Botten: Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Krossa pepparkakorna, gärna i en matberedare.
Blanda smör och pepparkakssmulor. 
Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smörj formen.
Fördela pepparkakssmulorna i formen, tryck till med handen. Låt stå svalt i 30 minuter.
Fyllning: Stöt saffran och en sockerbit så att allt blandas till ett fint pulver.
Rör ihop kesella, saffran och strösocker, vispa ner ett ägg i taget och häll därefter smeten i formen.
Grädda i den nedre delen av ugnen i ca 30 minuter, ta ut och låt svalna.
Placera därefter kakan i kylen och låt den stå och stelna i ca 3 timmar.
Servera med lättvispad grädde och bär, till exempel hallon och björnbär.
 

Farsdagstips från Tegnér & Son

TRE veckor kvar till första advent och idag är det farsdag - kom ihåg era pappor!
 
Farsdag alltså, och varför inte ge bort en flaska glögg i farsdagspresent? Det tänker åtminstone jag göra! (Hoppas inte min pappa hinner läsa detta innan jag ska dit, haha) Vi har smakat i princip all glögg som finns ute på marknaden känns det som så lite koll kan jag ju faktiskt påstå att jag har när det gäller att ge bort en BRA flaska glögg ;)
 
Detta är till exempel bra glögg - Tegnér & Son....
 
 
Två ekologiska glöggar som verkligen är tradtionella och smakar som dom ska göra. Skillnaden är egentligen procenthalten så föredrar din pappa lite starkare grejer så köp starkvinsglöggen, men är han mer åt vinhållet så köp vinglöggen. Svårare än så är det inte.
 
Som sagt, Tegnér och Sons glögg smakar som glögg ska göra. Inga smaker sticker ut och sötman är alldeles lagom. I starkvinsglöggen känner man tydligt av att den är just starkare om man jämför med vinglöggen och just därför är väl jag mer för vinglögg, men det är ju såklart en smaksak.
 
Finns på systembolaget och kostar strax under femtiolappen.

Apotekarnes årmust 2014

Jag har haft en årsmust stående i kylskåpet i flera veckor nu. Varför jag inte druckit den än? Bra fråga. Kanske tycker jag att den varit för lyxig för att öppnas bara ändå, men idag är det lördag och jag var sugen på ett glas julmust på förmiddagen. Och så fick det bli! 
 
Apotekarnes årsmust lanserades förra året och då var smaken choklad. I år är smaken....haha, nä, jag tänker inte vara elak och avslöja det för det är ju trots allt själva grejen med årsmusten - att man ska gissa vilken smak det är på musten innan man tjuvkikar bakom fliken på baksidan :)
 
 
Förra årets must med choklad tyckte jag var riktigt bra. I år är jag dock inte lika imponerad. Den hemliga smaken känns mycket väl men den ger en konstig bismak och jag tyckte inte årets årsmust var någon höjdare tyvärr.
 
Nu är ju flaskan så pass snygg så jag skulle kunna tänka mig att köpa den bara för det, men just smaken är ingenting som lockar mig att köpa en flaska i år, men jag ser med spänning fram emot vad nästa års smak blir istället!
 
Har ni druckit årets årmust från Apotekarnes? Vad tyckte ni i så fall?

Saffranskladdkaka med mandelmassa och vit choklad

Fredag och kladdkakans dag - kan det bli så mycket bättre?
 
Ett av mina mest lästa inlägg förra året var just ett recept på en kladdkaka så varför inte bjuda på en favorit i repris? Denna blev verkligen helt fantastisk och är svår att misslyckas med. 
 
 
Saffranskladdkaka med mandelmassa och vit choklad
Ingredienser:
125 g smör
100 g vit choklad
0,5 g saffran (1 påse)
2 1/2 dl strösocker
1 ½ dl riven mandelmassa
2 dl vetemjöl
3 ägg
2 msk vaniljsocker
1/4 tsk salt
 
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en form med löstagbar kant.
Smält smöret i en kastrull på svag värme. Bryt sedan chokladen i mindre bitar och låt den smälta i smöret.
Häll i saffranet och ställ kastrullen åt sidan.
Blanda ihop alla torra ingredienser, tillsätt sedan smörblandningen, mandelmassan och till sist äggen. RÖR till en fin smet.
Häll smeten i formen och grädda i ungefär 30-35 minuter i mitten av ugnen.
 
 

Snöigt och kvällsmys

God kväll!
Jag har läst att det snöat på flera platser i Sverige nu, kul! Vi har också snö men mängden är inte något att skryta om direkt. Det har dock varit minusgrader hela dagen och i nuläget är det fem minus ute så visst finns vinterkänslan där. Det ska dock bli plusgrader och regn till veckan igen och såhär lär det väl hålla på ett tag innan kylan sätter sig riktigt :)
 
Hur har ni det med snö?
 
För tillfället har jag värmt mig en kopp glögg och till det har jag tagit fram saffransbullar från frysen. Det kommer bli många såna här kvällar framöver om jag känner mig själv rätt. Då är det ju tur att jag redan har en bulle i ugnen ;)
 
 

Världens godaste saffransbullar

Hej på er!
Här snöar det på för fullt och har gjort de senaste timmarna. Det ska även bli minusgrader dygnet runt i ett par dagar nu så det verkar som att snön får ligga kvar ett tag :)
 
Idag gick årets lussebak av stapeln. Jag tänkte att det är lika bra att ha det gjort utifall bebisen skulle få för sig att komma tidigare. Receptet kommer ursprungligen från Erica men jag har ändrat några små detaljer. Detta är helt klart dom bästa saffransbullarna som finns. Saftiga och fina :)
 
Saffransbullar (Ungefär 48 stycken)
 
Degvätska:
7,5 dl varmt vatten
300 g smör
3 dl vit baksirap
2,5 g saffran (5 kuvert, funkar med 4 också)
1 ägg
 
Torra prylar, blandas i vetemjölspaketet:
2 kg vetemjöl minus 7 dl
2 påsar torrjäst för söta degar
2 dl mjölkpulver (en påse)
 
Gör såhär:
Tärna ner smöret i det varma vattnet och låt det smälta.
Tillsätt baksirap och saffran. Låt svalna till ca 45 grader och blanda sedan ner ett uppvispat ägg.
Blanda ner mjöl/mjölk/jästblandningen succesivt medan degen blandas. Håll koll på slutet, degen är perfekt när den inte riktigt kan bestämma sig för om den vill fastna i bunken eller släppa kanterna.
Jäs i 30 minuter under handduk.
 
Nu är det dags för utbakning och här kan man göra lite som man vill. Jag gjorde både släta lussekatter och bullar fyllda med smör och mandelmassa. Man kan även göra runda, släta bullar som man sedan doppar i smör och rullar i socker när de är klara. Andra tips på fyllningar är vaniljsocker eller vit choklad.
 
När utbakningen är klar, låt jäsa ytterligare 30 minuter under handduk.
Pensla bullarna med ägg, strö eventuellt över strösocker beroende vilka bullar du gör.
Grädda i 7-8 minuter i 200 grader. Jag använde varmluftsugn.
 
 

Julprylar och jultröjor hos Lidl

Hej!
Från och med idag har Lidl börjat bunkra upp med julprylar så har ni Lidl i närheten rekommenderar jag verkligen ett besök där. Denna vecka finns det bland annat en herrans massa ljus, julklappspapper, dekorationer, adventskalendrar, ljusslingor, julkulor, osv osv osv. Jag köpte lite ljus, kanelstång, vaniljstång och en rulle presentpapper. Som sagt, dit och fynda!
 
På vägen ut tog jag med mig nästa veckas reklamblad och eftersom jag sett att många efterfrågar "jultröjor" kan jag glädja er med att från och med den 13:e november kan ni hitta sex stycken olika tröjor med julmotiv på hos Lidl. Priset? En hundring! Shoppa loss :)
 
 

En massa julöl och blandrycker

För ett par veckor sedan hämtade jag ut en överaskning i form av ett paket fullt med julöl och blanddrycker. Det var flaskor från Sigtuna Brygghus, S:t Eriks bryggeri och Galatea. Många spännande nyheter som kommer att passa alldeles ypperligt till årets julbord. 
 
Eftersom det var så många flaskor fick det bli tre bilder, uppdelade efter märke. Alla dessa nyheter lanseras idag, den 3:e november på systembolaget.
 
 
Först och främst har vi fyra stycken julöl från S:t Eriks bryggeri.
 
Winter IPA - En India Pale Ale med något lägre alkoholhalt, 4,1 %. Har en tydlig smak av aromatisk humle och brödig malt balanserad med aromatisk beska. Dricks med fördel till all sorts julmat. En flaska på 33 cl kostar 17,90 kr.
 
Orange Winter Porter - En öl med toner av apelsin. Dricks helst till dessert. Har en alkoholhalt på 9 %. En flaska på 33 cl kostar 32,90 kr.
 
Julale - En klassisk brittisk ale med en modern twist. Ölet är bryggt på ekologisk Pale Ale malt, mörk karamellmalt, Münchnermalt samt chokladmalt. Smakar framför allt karamell och choklad. Har en alkoholhalt på 5,4 %. En flaska på 33 cl kostar 19,80 kr.
 
Mathias Dahlgren Winter Dipa - Ett samarbete mellan S:t Eriks bryggeri och kocken Mathias Dahlgren. En Double India Pale Ale med hög beska och friska citrustoner. Passa utmärkt till ostbrickan. Har en alkoholhalt på 8 %. En flaska på 33 cl kostar 29,90 kr.
 
 
Dessa tre julöl står Sigtuna Brygghus för.
 
Winter IPA - En öl bryggd på ekologisk pilsnermalt tillsammans med amerikansk ekologisk humle av sorterna Simcoe och Cascade. En torr och balanserad öl med tydlig beska och smak av tallbar, toffeekarameller och apelsinmarmelad. Har en alkoholhalt på 6 %. En flaska på 33 cl kostar 19,90 kr.
 
Christmas Lager - En mörk lager bryggd på de amerikanska humlesorterna Citra och Simcoe. Ölet har en rostad kaffekaraktär men smakar även tropisk frukt och apelsinskal. Alkoholhalten är 5 %. En flaska på 33 cl kostar 19,80 kr.
 
Midvinter Blot - En Imperial Porter. Får sin huvudsakliga karaktär från chokladmalt, mörk karamellmalt och Muscovadosocker. Passar bra till desserter och chokladtårtor, men även till skaldjur så som hummer och krabba. Har en alkoholhalt på 8 %. En flaska på 33 cl kostar 23,10 kr.
 
 
Sist men inte minst har vi dessa två blanddrycker från Galatea som gör sällskap i Sailorfamiljen.
 
Sailor Christmas - Har en tydlig arom av ingefära och kryddnejlika i kombination med blodapelsin, hallon och jordgubbar. Sailor Christmas är glögginspirerad och har smak av klassiska julkryddor. Alkoholhalten är 4,5 %. En flaska på 33 cl kostar 16,50 kr.
 
Sailor Frost - Är smaksatt med syrliga röda och gröna vinteräpplen och kryddad med kanelstång och kardemumma. Drycken är frisk och sötsyrlig och passar därför bra till fest. Alkoholhalten är 4,5 %. En flaska på 33 cl kostar 16,50 kr.

Risgrynsgröt i ugn

Hej på er!
Fyra veckor kvar till första advent - härligt va!?
 
Jag är ingen morgonmänniska och när det gäller frukost vill jag att det ska gå fort. Risgrynsgröt är dock bland det bästa jag vet och det tar ju faktiskt tid att göra. Just därför bestämde jag mig för att göra gröten igår, i ugnen och sedan låta den stå där över natten. Smidigt värre! Man slipper passa, det bränns inte vid och det kokar inte över. 
 
Risgrynsgröt i ugn: (6-8 portioner)
Ingredienser:
3 dl grötris
6 dl vatten
En nypa salt
12 dl mjölk
Några kanelstänger
Socker efter tycke och smak
 
Gör såhär:
Sätt ugnen på 150 grader.
Koka upp grötris, vatten och salt i en kastrull som tål att vara i ugnen, jag använde en gjutjärnsgryta.
Låt koka i ett par minuter och häll sedan i mjölk, kanelstänger och socker. 
När det börjar bubbla, ta grytan från plattan.
Sätt över en fuktig handduk och ställ in i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter.
Ska man inte äta gröten på en gång går det bra att stänga av ugnen och låta den stå tills morgonen och då värma på. I så fall kan man behöva värma upp gröten med lite mer mjölk om den känns "torr".
 
 

Goder aftonglögg från Wineworld

Skulle jag få frågan vilken glöggnyhet jag tycker verkar mest spännande i år skulle jag utan tvekan svara "Goder Aftonglögg". Imorgon måndag är det världspremiär för denna glögg då Wineworld lanserar hela fyra stycken ekologiska glöggar på systembolaget. 
 
Varför jag såg detta som den mest spännande glöggnyheten för i år beror dels på att den är ekologisk men också på grund av designen på flaskorna/boxen. Detta kommer definitivt vara något man lägger märke till när man går förbi glöggen på systembolaget och jag förstår inte att inte fler glöggmärken lägger ner tid och omsorg på just designen av sina glöggflaskor. Dessa är fantastiskt inbjudande och illustrationerna är välgjorda. Titta bara här...
 
 
Ah, nu är det ju trots allt innehållet som är viktigast och efter att ha fått tjuvsmaka glöggen i ett par veckor nu har testpanelen här hemma sagt sitt. 
 
Vit vinglögg 11 % - En ganska tradtionell vitvinsglögg som är väldigt välbalanserad. Inte för söt men inte heller för syrlig utan smaken känns ganska mild. Har en russinsmak som känns framträdande men också en hint av kryddnejlika. Det är dock ingen smak som riktigt tar över utan glöggen är som sagt välbalanserad och god. 750 ml för 75 kr.
 
Vit starkvinsglögg 14,5 % -  Det kändes på en gång att detta var en starkvinsglögg om man jämför med vinglöggen. Detta var egentligen den enda skillnaden för smakerna var desamma. 750 ml för 75 kr.
 
Röd vinglögg 12,5 % - Den röda vinglöggen släpps både på flaska och Bag-in-box, vilket verkligen uppskattas. Är man ett större sällskap är en box helt suverän att ha hemma medans det kanske räcker med en flaska om man bara är två-tre stycken. Den röda vinglöggen var helt klart den bästa men det kan också bero på att den just är röd, vilket gillas mest här hemma. Bra glöggsmak där glöggkryddorna kom fram på ett fint sätt. Helt klart en glögg som passar perfekt till julbordet. 750 ml för 59 kr. 2 liter för 145 kr.
 
Sammanfattningsvis är detta alltså fyra ekologiska glöggar som kommer att finnas till försäljning från och med imorgon. Är man själv ingen glöggfantast (hur man nu inte kan vara det!?) skulle jag rekommendera att ge bort en flaska eller box i julklapp, eller varför inte till fars dag nästa söndag? 

Saffranspannacotta med pepparkakskross och glöggelé

God kväll!
Snölyckan varade inte länge för som jag trodde kom regnet istället och nu är det bara slask ute. Det ser dock ut att bli kallare framöver nu så snart kanske snön ligger kvar på backen. Bara det inte blir för mycket :)
 
Ni som läst min blogg ett tag vet att jag är en riktig pannacottaälskare. I eftermiddag gjorde jag därför två sorters pannacotta. Eller ja, det var samma pannacotta men olika "toppingar". Väldigt gott i alla fall och svårt att misslyckas med. Jag använder alltid gelésocker multi istället för gelatinblad eftersom det är betydligt enklare att använda. Har man bara gelatinblad hemma går det dock bra ändå såklart.
 
 
SAFFRANSPANNACOTTA (4 port)
Ingredienser:
5 dl grädde
1 dl gelésocker multi
1 kuvert saffran (0,5 g)
 
Gör såhär:
Blanda ihop grädde, saffran och gelésocker multi i en kastrull.
Koka upp och låt koka i ungefär en halv minut. Ta av kastrullen från plattan.
Låt svalna i någon minut innan du häller upp pannacottan i fyra glas och stoppar i kylskåpet.
Låt stelna i cirka 3 timmar.
 
Toppingar:
Jag valde att lägga på krossade pepparkakor på två pannacottor, vilket man gör precis innan servering.
Sedan gjorde jag även en glöggelé som går att göra ungefär en timme innan pannacottorna är klara.
 
Glöggelé: (4 port)
1 dl valfri glögg (jag tog Blossas alkoholfria)
1 dl gelésocker multi
 
Gör såhär:
Blanda ihop glögg och gelésocker multi i en kastrull.
Koka upp och låt koka i ungefär en halv minut. Ta av kastrullen från plattan.
Låt svalna i någon minut innan du fördelar glöggelén över de fyra pannacottorna.
Ställ in i kylskåpet igen och låt stelna i ytterligare i en timme.
 
 
 

Första november och snö

HEJ FÖRSTA NOVEMBER!
När jag klev upp imorse möttes jag av stora snöflingor som föll ner från himlen utanför fönstret. Sedan dess har det snöat på för fullt utomhus men det börjar bli varmare så snart övergår nog snön i regn skulle jag tippa på. November kunde dock inte börjat bättre för det blir ju så himla mycket mysigare med lite snö i luften. Vi invigde till och med dotterns vinteroverall och hon verkade väldigt fascinerad utav snön när vi kom ut och ville absolut inte gå in när det var dags :)
 
Idag funderar jag på att slänga ihop några pannacotta om jag orkar, och ikväll kanske jag kokar risgrynsgröt så det finns till frukost imorgonbitti. Jag ångrade imorse att jag inte hade gjort gröt tills idag, men ja, helgen är ju inte slut än.
 
Härligt är det i alla fall med november! Vad hittar ni på för juligt idag? :)
 
 

VÄLKOMMEN
Till Sveriges mysigaste julblogg


[email protected]

Hej!

Denna julblogg startades år 2010 och drivs av mig, Amanda, en tvåbarnsmamma från Hälsingland. Bloggen är som mest aktiv under månaderna september - december då tusentals julälskare tittar in och läser. Jag bjuder på allt från härliga julrecept och tips & trix till tävlingar och recensioner. Allt har såklart med julen att göra :)

Frågor? Samarbetsförslag? Tveka inte att höra av dig.
Min mail läses varje dag och du hittar adressen här ovan.