Julstatusen

Hörrni....det är ju för sjutton sista september idag! Imorgon är det oktober och det börjar bli lite mer normalt att tänka på julen, haha. 
 
Julstatusen just nu? Ingen av våra lokala matbutiker har plockat fram någon julmust än men jag svängde förbi Dollarstore idag för att titta på deras julsaker och där hade dom Nygårdas julmust för en guldpeng så en sån flaska fick följa med hem. Dollarstore brukar även sälja Zeunerts julmust, vilket jag tycker är den godaste musten på marknaden, men den kommer väl längre fram antar jag. Dom hade i alla fall fått fram ännu fler julsaker men ingenting som föll mig riktigt i smaken. Eventuellt att det blir lite pysselgrejer framöver.
 
Jag ska ju som sagt göra paketkalendrar till barnen i år och måste därför köpa 48 stycken paket. Det går framåt faktiskt, jag kanske är klar med en tredjedel och det måste jag ju få säga är godkänt med tanke på att jag har två månader till på mig. Skönt att sprida ut kostnaderna lite. 
 
Ingen frost så långt ögat kan nå men ändå ett sug efter lussebullar....
 
 

Mustiga grytor och långkok

Jag har sagt det förr och jag säger det igen - hösten är verkligen en perfekt årstid att laga mat på. Jag har fått hem boken "Mustiga grytor och långkok" skriven av Kristina Eriksson, och denna bok kommer verkligen att användas i höst. Jag älskar grytor och långkok och det finns ju inget bättre än en gryta som stått och puttrat i flera timmar. Mums!
 
 
Boken är enkel men innehåller ändå allt. Det är recept med kött, fisk, fågel och vegetariskt och bredvid recepten hittar man vackra bilder som känns otroligt inbjudande. Jag tycker det är en bra blandning av recept och jag gillar framför allt att det är en hel del vegetariskt. 
 
Recepten är inte direkt krångliga utan följer man dom blir resultatet bra och det är väl precis så en receptbok ska vara. Jag kommer absolut att prova på en hel del av recepten nu i höst och vinter, för hur gott låter det inte med till exempel "italiensk grönsaksgryta", "älggryta" och "fläskfilé- och cidergryta"? MUMS, det bara vattnas i munnen!
 
 
 
Boken finns att köpa på bland annat Bokus och Adlibris där den kostar 144 kr.

Egengjord glögg

Höst höst höst....hur mycket ska jag tjata om det egentligen? Mycket tydligen ;) Men är det inte mysigt med alla färger och den friska luften? Ja, det är kallt om morgnarna men otroligt friskt och härligt tycker jag.
 
Ännu är det bara höst men om man har tänkt att göra egen glögg som ska vara färdig till advent så är det dags att göra den nu. Det finns varianter som bara tar någon dag och till och med "fusk" där man bara blandar en flaska glöggarom med vin och lite socker. Men nu pratar jag alltså riktig glögg. Glögg som får stå och gotta sig i flera veckor och bli sådär superbra. Här kommer det bästa receptet enligt mig.
 
Ingredienser: (Ett par flaskor, går att dubbla om man vill ha myyyycket)
5 liter svagdricka
5 skivade råa potatisar
1 paket bakjäst, 50 g
1 påse nejlikor
1 påse kardemummakärnor
1 bit färsk ingefära, ca 5 cm
1 kanelstång
2 pkt russin, 500 g
2,5 kg socker
 
Gör såhär:
Blanda alla ingredienser i 10-liters hink. Täck med plastfolie och gör små hål i den.
Låt brygden stå i rumstemperatur i minst tre veckor, gärna sex. 
Tappa upp på väl rengjorda flaskor med hjälp av en hävert. Skippa bottensatsen! ;)
Värm upp och njuuuut.
 
Bildkälla Google
 

Helgens juliga

Hej på er!
Först och främst, är det någon mer vars besöksräknare nere till höger räknar fel? Jag gick in på topplistan eftersom jag tyckte jag låg så långt ner och ja, den har ju missat flera hundra besökare denna vecka. Är det bara jag!?
 
Ja ja....
Igårnatt hade vi 0,4 grader ute och inatt stod termometern på 0,9 så nu är nog inte den första frostnatten långt borta. Vad har hänt annars i helgen? Jag letade fram en massa saffransbröd som blev kvar i frysen från förra året och längst inne i skafferiet står det ett par glöggflaskor och skriker efter mig. Något jag har gjort hela året är att använda världens godaste (och bästa!) städspray från Maison Bell. Den har räckt hur länge som helst nu och det är fortfarande mycket kvar. Spruta lite på ytorna och torka med en trasa och vips så är det superrent och goftar gudomligt!
 
Vad har ni gjort i helgen?
 

Tre månader kvar till julafton

Tre månader kvar till julafton.......
"Vanliga" människor har inte ens börjat tänka på julen än men jag och många andra har haft jul i huvudet i flera veckor redan. Man funderar dagligen på vad som ska bakas, hur huset ska pyntas och hur saker och ting ska dekoreras. Ni kan kalla det framförhållning, inte galenskap ;)
 
Enligt källor ska ju julmusten dyka upp till veckan också i butikerna. Förra året hittade jag julmust redan i slutet av september och det verkar alltså bli samma sak i år. Längst bak i skafferiet gömmer sig även ett par glöggflaskor från förra året som blev kvar. Nu börjar det bli ruggigare ute och kanske kan det bli en liten mugg med varm glögg till helgen. Får se om sambon är lika sugen.
 
Jag hade hoppats på att Dufvenkrooks och Herrljunga skulle avslöja någon glöggnyhet idag nu när det är tre månader kvar och allt, men icke. Snart kanske, eller så nöjer dom sig med förra årets nyheter...
 

Bara september

Hej på er!
Det är bara september än men jag har ändå ångest över att inte riktigt ha något att skriva om. Många andra julbloggar bara spottar ur sig inlägg och jag förstår inte vart alla hittar inspirationen. Jag försöker tänka att detta år ska jag bara skriva när jag känner för det, men det är svårt för man känner ändå någon slags prestationsångest. Jag vill dock ha kvalité på mina inlägg och inte bara skriva någon mening och sedan publicera. 
 
I alla fall....
Imorgon är det tre månader kvar till julafton, vilket också betyder ungefär tre månader kvar att julblogga. Herregud, jag kommer ju att hinna blogga en massa så varför stressar jag? Det jag är lite fundersam kring just nu är när den första frosten kommer att infalla. Den har varit vid den här tiden de sista åren men just nu är det inte jättekalla nätter så jag tror vi får vänta till oktober i år. Jag hoppas dock på en mild vinter som alltid men den första frosten och första snön är ändå något man längtar efter :)
 
Det är lite lugnt på julnyhetsfronten just nu. Det borde dock komma ytterligare några glöggnyheter snart och jag har fått ett par spännande böcker som ska recenseras. Bloggsäsongen har ju bara börjat och jag längtar tills jag får fylla bloggen med julbak, snöbilder och julstämning :)
 
 

Pernillas kök

Hösten är verkligen här och jag läser extra mycket kokböcker. Jag tycker hösten är den bästa årstiden när det gäller matlagning. Det går att göra härliga grytor med fina råvaror och det är sådär extra mysigt att laga mat när regnet smattrar mot rutan.
 
De senaste åren har Pernilla Wahlgren släppt julkokböcker men i år har hon bytt tema. "Pernillas kök" som den senaste boken heter fokuserar på familjematlagning vardag, fredag och helg. En bok med en väldig bredd alltså - me like!
 
 
Jag gillar Pernilla Wahlgren, det tror jag att ni som följt bloggen ett tag redan vet. Jag tycker hon är duktig, ärlig och för att rimma - härlig! Hennes böcker är väldigt personliga och känns inte sådär stela och uppradade som många kokböcker kan vara.
 
I "Pernillas kök" hittar vi en salig blandning av recept. Både enkla som tar en halvtimme att göra men också lite lyxigare som passar bra till helgen. Recepten varvas med Pernillas egna ord angående matlagning och familjen. Hela hennes familj älskar mat och det förstår man ju, med tanke på hennes eget intresse och matglädje. Jag hoppas att jag själv kommer att kunna förmedla detta till mina egna barn för mat är ju faktiskt det bästa som finns :)
 
Pernilla har rötter i Italien, vilket gör att många recept har influenser därifrån. Tydligen är alla hennes barn helt tokiga i pasta och vill man till exempel ha variation på pastarätter så hittar ni det i denna bok. Självklart bjuds det på annat än pasta också, vad sägs om vegeratisk lasagne eller en god tiramisü?
 
Sedan får vi inte glömma bort bilderna som verkligen lockar en till att ställa sig i köket och laga all denna mat. Det är farligt att gå igenom denna kokbok när man är hungrig :)
 
Det allra bästa måste jag ändå säga är att Pernilla är väldigt personlig och bjuder på mycket bilder på sig själv, sin familj och sitt hem. Allt känns så naturligt och man ser verkligen hennes och barnens passion för matlagning. De flesta recepten kräver ingen större talang utan huvudsaken man har roligt i köket tillsammans så blir maten god. Lite så tror jag att Pernilla Wahlgren tänker.
 
 
Boken går att hitta på bland annat Adlibris och Bokus där priset ligger på 163 kronor.

Juleskum 2015

Det är bara september än men företagen fortsätter att komma med julnyheter. Senast är Cloetta som släppt årets smak på juleskum.
 
Tadaaaa....clementin!
Juligt, men är det gott? Personligen är jag inte så förtjust i citrus i godsaker men självklart vill jag prova.
 
Hiss eller diss?
 
 
 

Kvarg med pepparkakssmak och pepparkakor med äpplesmak

100 dagar kvar till julafton...

Vår Dollarstore-butik har nu fått fram julsakerna. Ska försöka ta lite bilder nästa gång jag är dit. Ska bli spännande att se om dom bjuder på lite nyheter i år, annars brukar det inte vara annat än glitter och julkulor jag handlar där.
 
Har ni sett att Lindahls släpper en säsongsmak på kvarg i år? Kvarg med pepparkakssmak. Jag äter väldigt mycket kvarg så jag tycker det ska bli jättespännande. Dom släpper även en hel del andra smaker.
 
Annas pepparkakor har även en ny limited edition i år och detta är vinteräpple. Kan också bli bra.
 
Händer det något julig hos er?
 
 

Saffranspannacotta med pepparkakskross

Hej på er!
Jag hade tippat på att det skulle bli årets första minusgrader natten som var. Jag hade inte riktigt rätt men det var väldigt nära. Som kallast hade vi 0,1 grad inatt. DET är kallt. De senaste åren har första frosten varit runt den 20 september men jag tror att den kommer inom de närmsta dagarna. Nätterna och morgarna är riktigt kyliga nu.
 
 
Är det någon mer än jag som har saffran kvar sen förra julen i skafferiet? Räck upp en hand!
 
Det är klart man kan spara till lussebullsbaket....eller så använder man det redan nu till pannacotta ;) Ett av mina mest populära recept här på bloggen har varit just saffranspannacotta så jag tänkte att jag ger er en favorit i repris. Saffranssmaken i denna efterrätt är UNDERBAR!
 
Saffranspannacotta med pepparkakskross (4 port)
Ingredienser:
5 dl grädde
1 dl gelésocker multi
1 tsk vaniljsocker
1 kuvert saffran (0,5 g)
Pepparkakor
 
Gör såhär:
Koka upp grädde, gelésocker multi, vaniljsocker och saffran och låta koka i ½ minut.
Häll över i fyra glas/skålar och ställ i kylskåpet för att stelna i minst tre timmar.
Garnera med krossade pepparkakor innan servering.
 
 
Vill ni ha glöggelé på istället för pepparkakor kan ni se mitt recept på det HÄR.

Saturnus glöggheter 15

Även Saturnus bjuder självklart på glöggnyheter i år och enligt min smak brukar dom ha de mest intressanta smakerna. 
 
Först och främst lanserar dom en ekologisk alkoholfri glögg. Ekologisk + alkoholfri = TOPPEN! På systembolaget kommer man i år att hitta en äppelvinsglögg med calvados, vilket också låter spännande tycker jag. Den tredje och sista nyheten Saturnus kommer med i år är också den jag ser mest fram emot - en lättvinsglögg med smak av Havtorn. Det ska bli riktigt kul att prova på samtliga.
 
Saturnus kommer även fortsätta med glöggen som såldes förra året, bland annat Lussekatt och Pepparkaka. 
 
 
 
 
 

Årets glöggnyheter från Blossa 15

Idag har det släppts nyheter. Blossa 15 har i år smaken av "Earl Grey". Det är några av er som gissat på just te och ni hade alltså rätt. Ganska konstigt men ska bli intressant. Skulle tro att glöggen passar bäst varm :) Flaskan är för övrigt otroligt läcker så tycker man inte om själva glöggen går ju alltid flaskan att ha framme som en del av inredningen.
 
 
Den andra nyheten är Blossa 1895 som också det är en starkvinsglögg. Ett gammalt recept som nu kommit tillbaka. Självklart är jag intresserad av att prova men jag hade hellre sett en lättvinsglögg eller helt alkoholfri glögg. Men Blossa har ju självklart fler glöggsmaker som tur är.
 
 

Julsaker på Dollarstore

Dollarstore i Bollnäs är ute i tid....en kompis på Facebook la upp denna bild därifrån igår:
 
 
Ja, nog för att just Dollarstore brukar vara ute i tid men till och med jag kan tycka att början av september är lite vääääl tidigt. Inget jag stör mig på dock, men jag skulle tro att många andra gör det :)

Julbloggsträff!?

Godkväll på er!
Jag har funderat lite på en julbloggsträff igen. Sist hade jag ju inte någon möjlighet att komma men i år skulle jag förmodligen kunna komma iväg och det vore så roligt att få träffa alla andra julbloggare, eller ja, så många som möjligt i alla fall.
 
Tyvärr har jag nog inte själv varken tid eller kunskap att ordna upp en träff men om det finns fler intresserade kanske någon skulle kunna ta på sig det uppdraget? Sist var träffen i Stockholm och det verkade ju helt klart bli väldigt lyckat så varför inte göra en repris igen? Kanske strosa runt på julmarknad, äta julbord ihop och en massa annat. Någon kanske har fler förslag? 
 
Vad säger ni? Är ni sugna?
 
Bild från google

Uppesittarkväll

Hej på er!
Igårnatt hade vi 1,7 grader som kallast och när vi åt frukost stod termometern på 2,2. Inatt har det varit lite "varmare" med 3 grader men man känner verkligen att hösten är här och att vintern inte är allt för långt borta. 
 
Enligt mig är det tiden innan julafton som är den bästa tiden när det handlar om julen. Skulle jag få välja en enda favoritdag skulle jag säga 23 december, dagen innan julafton. Så länge jag kan minnas har detta betytt uppesittarkväll med bingolotto, ost och kex, och kanske en skinkmacka. Man tänder ljus, spelar bingo tillsammans och äter sig sådär härligt proppmätt på en massa godsaker. Samtidigt har man den där tanken i huvudet att det är julafton imorgon. Samtidigt som jag längtar efter 23 december så hoppas jag att tiden dit går låååångsamt så jag riktigt kan njuta av allt annat också.
 
Har ni någon speciell favoritdag?
 
 
 
 
 
 
 
 

Blossa 15

Måndagmorgon...
På torsdag avslöjar Blossa vad årets glögg får för smak. Det börjar bli allt svårare att gissa med tanke på att det känns som att alla tänkbara smaker redan är tagna. Förra årets Blossa med smak av Lavendel var ju otroligt oväntad så kanske blir det lika i år.
 
Blossa har dock gått ut med en ledtråd där de berättar att de i år tagit smaker från väst. Har ni någon gissning? I mitt huvud står det still men förhoppningsvis blir det lyckat. Jag tycker Blossas årgångsglögg varit lite halvdann de sista åren men nu är dom kanske på G.....
 
 

Att komma på 48 paket....

Hej på er!
Nu är vi inne i september med kalla nätter och snart är nog den första frosten här. Vad fort det går alltså, September brukar ju vara den månad då de första butikerna brukar plocka fram julsakerna. Vi får se hur det blir i år, men förhoppningsvis kan man hitta en del jultecken redan denna månad.
 
Ni som har barn och gör paketkalendrar till dom - hur gör ni? Jag efterlyser lite tips eftersom jag tänkte försöka mig på att göra en varsin kalender till barnen. Jaja, den äldsta har precis fyllt två och den minsta blir ett i december så för dom är det kanske inte en så stor grej, men jag längtar efter det där letandet efter smågrejer att slå in som barnen sedan får varje decembermorgon. Jag tror inte det blir så svårt att komma på 48 paket ändå hur konstigt det än låter - det finns ju hur mycket småprylar som helst att köpa :) 
 
Mitt stora bekymmer är inslagningen. Ska jag slå in samtliga paket i vanligt julpapper och lägga i en låda eller ska jag anstränga mig lite och köpa ett finare papper och snöre och lägga dom någon annanstans? Det blir ju svårt att ha paketeten inom räckhåll för barnen för då är nog alla 48 paket öppna redan första december :) Och numreringen...hur gör man den på ett snyggt sätt?
 
Har ni något tips eller kanske något blogginlägg om det hela så hojta till eller länka! Alla tips uppskattas!
 
Kram på er.
 
Bild från Google

VÄLKOMMEN
Till Sveriges mysigaste julblogg


amandasjul@hotmail.com

Hej!

Denna julblogg startades år 2010 och drivs av mig, Amanda, en tvåbarnsmamma från Hälsingland. Bloggen är som mest aktiv under månaderna september - december då tusentals julälskare tittar in och läser. Jag bjuder på allt från härliga julrecept och tips & trix till tävlingar och recensioner. Allt har såklart med julen att göra :)

Frågor? Samarbetsförslag? Tveka inte att höra av dig.
Min mail läses varje dag och du hittar adressen här ovan.